01.05.2010 | 21:48
dpasaric je napisao:
Inovatori su najvrijedniji ljudi u našem društvu i trebamo im se uvijek zahvaliti, a ne biti bahati i bezobrazni.
Inovatori JESU najvrijedniji ljudi u našem društvu. Zahvalnost nas ostalih prema njima iskazuje se novcem koji su zaradili za svoje inovacije. To apsolutno nije ništa loše. Ali isto tako ne smatram bahatim i bezobraznim tražiti od njih da to otvoreno priznaju.
Negativan stav o tom čovjeku može biti samo posljedica nečije potisnute ljubomore, tradicionalnog hrvatskog jala spram uspješnih ili jednostavno pravljenja "važnim" jer eto "ma tko je taj Jobs, samo jedan pohlepni lopov koji naplaćuje i svoj "dobar dan".
Ja ne smatram da je moj stav prema Jobsu negativan. On je kritički. Smatram da razuman čovjek mora prema svemu imati kritički stav jer ništa i nitko nije idealan. Kritički stav može svakom tko ga želi čuti pomoći da bude još bolji nego što jest. Svakom. Pa i Jobsu. I jamačno se kod mene ne radi o jalu niti ljubomori. Ja se u načelu slažem da je on veliki vizionar i da je njegov doprinos razvoju tehnologije velik. I slažem se da je više + nego - osoba. Ali mislim da u tom pismu o Flashu *sere* zato što *stvarni* motivi Applea i njega osobno nisu *primarno* ti, nego su *primarno* "business driven", dakle motivirani (posrednom) mogućnošću za veći profit, veći tržišni udio, veći poslovni utjecaj.
I opet kažem - to nije nužno loše. Ali budi frajer pa priznaj otvoreno umjesto da glumiš nešto.
On je radnik, a ne sin bogatog oca, on je radoholičar kojem je novac uvijek bio samo sredstvo za ostvarivanje svojih ideja, a ne sredstvo za rasipanje i uživanje - jer i nema ništa posebno luksuzno. Njegova osobna imovina (kuća, auto i slično) vjerojatno nije veće vrijednosti od npr. Kerumove. On je godinama živio u potpuno praznoj kući, kao zadnji asket. Svaki svoj slobodni tren iskoristi za rad, čak je toliko otvoren i normalan da ljudima odgovori i na email kada ima vremena. I nije vam dovoljno dobar?
Davore, imaš nezdravo emotivan i posve nekritički stav prema Jobsu. Takvo idoliziranje bilo koga posve je nezdravo, ponajprije za tebe. Ovakve hvalospjeve tipično su pisali (plaćenici) o "velikim vođama", kao što su bili Hitler, Mussolini, Franco, Staljin, Tito, Idi Amin, Mobutu Sese Seko, Fidel Castro...
Sigurno ste puni primjera ljudi koji su skromniji, a da su postigli više?
Već sam ti napisao to ranije:
Konfucije
Sokrat
Thomas Moore
Adam Smith
Mahatma Gandhi
Majka Tereza
...
a siguran sam da je i svatko od njih imao mana i da bi se usprotivio tome da i njih netko idolizira.