02.05.2010 | 02:47
Konfucije - filozof i učitelj
Sokrat - opet filozof
Moore - još jedan filozof!
Adam Smith - jao nemoj mi njega, bio sam demonstrator iz političke ekonomije, ukratko - filozof!
Gandhi - filozof deluxe!
Majka Tereza - humanitarka, 'ajde, barem nije puno filozofirala!
Sve skupa svakako značajni ljudi, ali i lijepa truć-bla-bla-evo-ja-ću-objasniti-što-se-zbiva-idem-napisati-knjigu-da-i-vi-shvatite skupina...
Još mogu primjetiti da su svi gore u osnovi one-man-band veličine, što jest lijepo, ali i daleko manje zahtjevno nego kada moraš voditi ogroman tim da bi ostvario veliki zadatak, neki visoki konkretni cilj gdje nema mrdanja - stvar u konačnici ili radi ili ne radi, nema filozofije i "ja to tumačim ovako" ili "ma da, ali iz one perspektive to je možda onako". Volio bih vidjeti Smitha da mora za "Bogatstvo nacija" koordinirati sustav od 36,800 ljudi da bi se knjiga složila.
Da ne bude zabune, nemam ništa protiv filozofa, dapače! No, osobno više volim inovatore i mislim da oni šire i dublje mijenjaju civilizaciju od filozofa.
A pazi samo Jobsovu "odrađeno" listu:
- prvo komercijalno osobno računalo, početak informatičke revolucije i širenja računala
- prvo komercijalno osobno računalo s grafičkim sučeljem i mišem
- prvi ergonomski operativni sustav i plug'n'play filozofija
- prvo računalo s normalnom tipografijom i PostScript printing
- prvo računalo s 24-bitnom bojom
- prvi digitalni foto-aparat spojiv s računalom (QuickTake)
- NeXT Step kao baza modernih operativnih sustava, cijelo desetljeće ispred vremena
- niz "prvih" računala u raznim tehnološkim sitnicama - od prvog lančanog interfejsa (Apple Desktop Bus), preko prve serijske DVD pržilice, ugrađene kamere, FireWirea i USB-a, pa do MagSafea i multi-touch miša
- niz odličnih softvera koji su gurnuli korisnike u kreaciju i na mrežu
- Pixar animacijski studio koji je za moderne crtiće ono što je Disney bio u našoj mladosti
- rad na naprednim procesorima s partnerima (PowerPC i ARM)
- prvi upotrebljivi digitalni glazbeni player
- Music Store koji je spasio glazbenu industriju
- prvi normalno upotrebljiv mobitel za ljude
- App Store koncept koji je revolucionirao male developere
- Otvorene tehnologije kao WebKit, OpenCL i guranje tuđih otvorenih standarda (npr. H.264)
- prvi tablet ikada (Newton) i sada prvi upotrebljivi tablet (iPad) - početak kraja tipkovnice i miša
- i od stvari koje se tek događaju - LightPeak koji razvija Intel pod pritiskom Applea jer im se ne sviđa USB 3.0.
...i sigurno sam i nešto zaboravio!
Sve super-konkretne stvari i "game changeri" na razini cijelog planeta!
Jobs nema vremena pisati knjige kao filozofi, on radi i stvara!