02.05.2010 | 22:35
Pozdrav prisutnim forumasima,
dpasaric je napisao: Na PC-ijase ovdje se ne ljutim, razumijem njihove reakcije, ali to je samo zato jer imaju manjak informacija - vjerojatno jer su odrasli uz paralelnu tehnologiju - koja je dobrim dijelom tek zrcalo ove uz koju smo odrasli mi uz Apple.
Razumijes li mozda Apple korisnike? One Apple korisnike kao mene ili slicne kolege, koje svojim pocesto nestalozenim komentarima nikad neces moci svrstati u svoj uski prostor kultnog obozavanja Jobsa. Posebno ne ako smo jos i paralelni Mac/PC korisnici koji ne dozivljavamo ekstaze na spomen Jabuke. Meni su te masine profesionalni alati ili kucno sredstva komunikacije i zabavne kreativnosti - ne objekti fiksacije cijim divljenjem cu se porobiti za ostatak promisljanja cija si nazalost zrtva odavno postao. U IT svijetu,
Amigi bi jedino do te mjere tepao
smayoo je napisao: Jao, jebote, ovo ti stvarno nije trebalo. Jesi li siguran da znas tko su te osobe?
Ovakvi Davorovi izleti su razlog zasto pojedini podforumi na Jabucnjaku, came prazni vec ohohoho vremena. Dok podforumi uske Apple specijalizacije, svode se na korisnicko caskanje generalnih problema i odgovora. Power user rasprava tu odavno nema, jer ljudi koji bi sadrzajem mogli znacajno obogatiti kvalitetu rasprava i sadrzaja, jednostavno ne zele vise postati na Jabucnjaku. Svaki put kad pocnemo pricati o Jabucnjaku, nervoza nas primi na spomen ovakvih i slicnh komentara. Da nisam tracak optimizma pronasa od korisnika u iPAD temi, kao i razboritosti tvog komentaru koji je donekle bio okidac da se ipak prislim napisati pokoji redak.
Citajuci ovaj zadnji biser i neke od recentjih uradaka, ne mogu se Davore oteti dojmu si dodirnuo dno stanjem u kojem se nalazi tvoje promisljanje. Dijagnoza bolesti u novom dobu potrosacke hipnoze koja za prve simptome ima jednaki predznak : Potpuni Izostanak Kritickog Promisljanja na temu nam frutkozno drage platforme Poceo sam te dozivljavati kao oficijalnog citaca Apple brosura i stavom odavno prevazisao sva obiljezja stovatelja kulta..U sali znam reci da je Davor za Apple ono sto je Zrinka Vrabec Mojzes za Europske integracije. Cini se da jednakim darom udaljavas ljude koji bi trebali biti cesce na Jabucnjaku. Nekoc pokretljiva krilatica Budi drugaciji, u tvom i Apple svijetu, danas je nista drugo nego Budi Klon!
dpasaric je napisao:On je godinama zivio u potpuno praznoj kuci, kao zadnji asket.
Kad vec pausalno spominjes taj motiv osebujnosti, onda nije lose do kraja objasniti razloge takvog ponasanja. Kuca bez
bez namjestaja nije nikakav asketski razlog vec opsesivno-kompulzivno robovanje estetskom idealizmu u prostoru naseg Stevice. Dokumentirano od toliko ljudi uz jednako toliko slika. Cak mu je i prijatelj Larry Ellison, glavonja Oracle-a, priznao da Jobsu nikad ni jedan namjestaj nije bio dovoljno dobar da ga stavi pored sebe u to vrijeme. Estestski idealizam s pocetka price, nazalost pretvorio se u sinteticki idealizam! Iole promisljanje esencije objekta samostalno ili kad dio cjeline kroz decentnost dobrog ukusa... tesko mi je ne osjetiti zamor, dok gledam erotizirano pretjerivanje samog logoa kroz debelo predimenzioniranje - posebno na novoj generaciji iMac-a. No dobro, to je pitanje dobrog ukusa i nadasve subjektivna sfera. Doduse, slicna predigra proizvodne asocijacije u ocima potrosaca, ionako se do granica neukusa zlorabi u sadasnjem stanju auto industrije. Kad vise ni sami dizajneri ne mogu imati slobodne ruke bez "tag-ova" agresivnih prepoznatljivosti... tesko da imam pravo na vece stadarde prozivati Apple.
dpasaric je napisao:A i filozofi dolje isto! Sve njih zajedno - od Konfucija do Majke Tereze ne bih mijenjao za jednog Jobsa. Oni su svi najvise pricali i filozofirali, a malo toga opipljivog stvorili. Da, promjenili su svijet svojim razmisljanjima, stavovima, utjecajem, ali Jobs je konkretan, on ne filozofira - on stvara! Ha!
dpasaric je napisao: Cudenje na Teslu i Jobsa u jednoj recenici mi isto nije jasno,
Ovo je besplatna legitimacija kakvim instrumentrijom znanja baratas i po meni, dovoljno samo po sebi zalosno. Pocevsi samo od prvog s popisa; od temelja "Velikog ucenja" koji je za etiku od neprocjenjive vaznosti. Doci do takve cistoce promisljanja; izvan bilo kakvog religijskog sustava a mudroscu i etikom dignuti kao obligatornu nadogranju svakoj religiji. Kad bolje razmislim, ne vidim gdje bih the stavio u njegovom opisu mudrosti : "Tri puta vode do mudrosti: razmisljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlaksi; iskustvo - ono je najneugodnije."
Konfucije
dpasaric je napisao:Mislim da ce to i vrijeme pokazati - za jedno sto godina Jobs ce biti u enciklopedijama kao jedan od najvecih inovatora 20/21 stoljeca.
Ponekad su i minute dostatne da covjek detektira glupost kad je procita
Vjerujem da bi najvise volio pohvaliti se brojem Apple patenata, pa podebljati ovu grandioznu invenciju inovatorstva bez premca. Pitanje mjerenja inovativnosti brojkama, a one su neumoljive...
Kad bi mogao samo iz jedne godine izbrojati
patente koje IBM prijavi i koju su u jednog godini, vise nego sto ce Apple za zivota tesko dostici. Prosle godine su i sami priznali da bi skoro relacija usporedbe bila IBM vs ostatak industrije i opet tesko patentima dostignuta. Sad sto se gomila takvih stvari dogega tiho u nase Apple masine, to je manje vazno za Davora, jer on zna da Steve ionako sve vlastorucno materijalizira. Sony i njegova minijaturizacija bez koje bi tesko uopce bilo zamisliti inovaciju na polju Pro prenosnika... ma kaj god ljudi
Davor zna da su to lazi i klevete. Tamo neki zli ljudu u crnom, podizu inovacije na polju medicine, znanosti i istrazivanja. Ali vidi vraga, IBM nema manekena koji se svake godine dosetava na pozornicu i objasnjava ljudima da je upravo on, pocetak i kraj svake inovacije. I Davor ni kriv ni duzan, biva prevaren kako je svijet ravan naivnosti kojom on ravna svoja poimanja oficijalno upakiranih istina.
dpasaric je napisao:Naravno da znam, ali nitko od njih nema konkretan materijalan proizvod, invenciju koja ce u rukama malog covjeka njemu olaksati zivot bez puno "bla-bla".
U svijetu pravednosti u kojem
tvoj heroj Al Gore dobiva nagradu za "ekologiju" dok konzumeristicki zombiji pomaknutih vrijednosti kampiraju u redovima za novu "i" umotvorinu. Za koju ce ponovo slapovi resursa vode biti potroseni i pokradeni, u nekoj drugoj, zdravim razumom mjerljivoj ekologiji... na trenutak se prestrasim i nelagodan nemir me preleti, kad pomislim da netko poput tebe, jednog dana objasnjava potomcima povijest u svijetu u kojem je naratoru najveci inovator Steve Jobs. Porobljen nekim finijim adendumima zivota - mjerilo inovacije "i" tacne, kao proteza potrebe koja to u stvari nije.
dpasaric je napisao:Da ne bude zabune, nemam nista protiv filozofa, dapace!
U to ti potpuno vjerujem! Jer za to je potrebno i razumijevanje te najplemenitije medju disciplinama uma. Suprotnost je otuzno shvacanje iste kao ekvivalent onoga sto ti smatras ispraznim brbljanjem.
dpasaric je napisao:A pazi samo Jobsovu "odradeno" listu: - prvo komercijalno osobno racunalo
Pazim se jedino zelje da seciram tvoje copy-paste slagalice. Znas i sam da brzo dolazis do limita
kad se god upustis u rasprave, gdje se elaborira iznad povrsnih komentara kolektivog pamcenja PopWiki kulture.
Nizajuci redove nekih od spomenutih dostojanstvenika koji su odricanjem i samodisciplinom prema zivotu, ostavili neizostavno bogatstvo cije vrednote imaju istinske elemente ucenja za generacije koje dolaze. Riznica klasicne literature je barem ostavila krasne primjere vrlo ruznih strana ljudske prirode. Ili, u ovom slucaju mracniju stranu karatera Steve Jobsa. Cesto se poniznost prema zivotu i covjeku moze mjeriti njegovom sposobnoscu revidiranja ili promjenom nakon suocenja, ili jos bolje, nakon pobjede nad teskom bolescu. Veliki broj ljudi ce kompletno revidirati svoj stav i odnos prema zivotu. Tek mali broj ljudi ostaje kompletno isti. Postoji cak i neka narodska, u kojoj nam porucuju da se cuvamo ljudi koji ni nakon suocenja sa smrcu ostaju nepromijenjeni. Steve se nazalost vratio jednako militantan i jednako opijen vaznoscu svog lika i dijela. Novac odavno nije vazan jer njegova pozornica je ovaj put slicna onoj prema kojoj je stremio stici drugom polovicom 80-tih : kompletna dominacija. Pokazati debelom Google-u sto ga ide; pokazati lijencinama iz Adobea kako su oni nepotrebni i nadati se (tesko u ovom zivotu) nekoj idilicnoj osveti kompaniji koju je najvise dokumentirano mrzio uz Intel - olicenje svega sto je zlo u PC svijetu : IBM-u naravno
Mrzio, ali u krevetu s istima redovito zavrsavao, kad je god bilo potrebno.
Znas li mozda da je Andy Grove tadasnji Intel CEO, toliko se zamjerio Jobsu, da je ovaj jos tada prekrizio Intel i priblizio IBM svojim CPU planovima? Steve je pocetku garaznih dana navratio do njega i trazio da mu proda memoriju - ma nije valjda - po cijeni koju mogu ostvariti jedino oni koji kupuju na veliko. Andy mu je objasio da ne moze dati popust nekome tko je tako beznacajn i malen naspram simbolicne narudjbe koju zeli ostvariti.. Stevi se toliko urezala ta odbijenica da je i sam Grove, priznao da je to bila cijena zasto kasnije Steve nije htio cuti za Intel. Duzi video je nazalost obrisam i vise se zbog prava ne moze naci via jubitubi. Ali, CNN jos uvijek cuva kraci video koji se moze pogledati s pocetka druge minute :
Zasto je Stevo mrzio Intel
To je ta ruzna strana Jobs karaktera koju nisam nikad volio. Dok se odvija sadasnji CEO ping pong, ne mogu ne primjetiti da se bude neke od njegovih najgorih vrlina.
Steve Jobs je prije svega vrhunski gonic robova. Steve je najbolji gonic robova u povijesti Silikoske doline. Znao je uvijek sto zeli i od koga to traziti, te nepustati ljude iz sobe dok mu ne predoce barem obrise onoga sto je zamislio. Kad pogledamo od pocetka pa do danas sve slike na kojima se Steve nalazi uz suradnike, sto vidimo? Wozniaka koji punom parom radi i Stevu koji se manekenski pozicionira trazeci idealan kut za velicanje pojave. Udjemo li u mracni dio NeXT povijesti (mracam odnosom prema zaposlenicima) ili povratnu iMac renesansu... uvijek vidimo manekena koji se okruzuje ljudima koji reazliziraju ono sto je zamislio. Dal time zelim ili mogu umanjiti njegove konkretne i doista opipljive stvari koje je ostavio u svijetu tehnologije? Naravno da ne. To mu nitko ne moze osporiti i kao takve ce svjedociti njegovim sposobnostima razmisljanju ispred vremena. O IBM-u postoji prilican broj neautoriziranih knjiga o dijelovima povijesti firme. No sam IBM, vjerovatno jos dugo nece moci izdati svoju autoriziranu biografiju.. Problem je i dalje vezan za gradju istrazivanja (1933-1940.) problematicne suradnje o kojoj IBM jednostavno ne moze javno pricati. Isto tako, cini mi se da najavljivana knjiga djelatnika NeXT-a takodjer nece jos dugo moci izaci vanka. Radi li se o $timulaciji sutnje ili cekanju nekog zahvalnijeg perioda? Nema pojma, ali bit ce svakako poucno Davoru da procita iskaze ljudi koju su morali 48h biti budni i po potrebi bacani sa stolica. Viziju jednostavno nisu mogli ostvariti brzinom koju je Steve zelio najaviti na prvoj pozornici.. Jos da zaneseni Ross Perot nije koliko toliko nivelirao financijsku stranu; pitam se koliko bi brojali takvih dogodovstina. Inace NeXT mi je jedna od najdrazih perioda njegovog zivota. Cak se na trenutke potpuno smireno bez impulzivnosti i hvalisanja obracao kroz viziju onoga sto je ljudima zelio predociti NeXTSTEP-om. To je bilo vrijeme najljepse inovacije na koju je danas Steve u moru "i" drangulija potpuno zaboravio : iNovacija Apple platforme.
Nek mu dionice skacu do nebesa, nek Jobs na ladji dominacije plovi i nek tuzi sve sto se mice... samo da se jednom konacno primarno platformi vrati. Vec neko vrijeme me zabrinjava poimanje prepoznatljivosti Apple proizvoda kroz formulaciju pitanja na anketama. Zadnju anketu koju procitah na CNN-u kompletnu cine iPod varijacija. Tek se jednom iMac pojavljuje. Ovakvim tempom ce prosjecni Amer i zaboraviti da je Apple bilo sto drugo osim mp3 sviraca.
User je napisao:Definitivno mislim da je s njegove strane malo pokvareno pricat o tome dok su iTunesi, i to ne samo na Windowsima nego i na Mac OS-u, spori i zabloatani
Kad pricamo o platformskim resursima i pojedinim Jobsovim kritikama na stranu Adobe kritike. Nece biti tesko podsjetiti jos pokojeg aktivnog PC/MAC korisnika koji ih paralelno koristi; kakvo gadjenje naziv QuickTime izaziva kod vecine PC korisnika? Ogavniji paket nametljivog smeca, doista ne znam kad sam mogao usporediti na PC-u. Katastrofa po pitanju resursa; petljanja po Registry-u i takvo kaoticno gomilanje servisa, da se covjek s pravom zapita na koliko adresa se salju aktivnosti svakog klika misa. Prst objektivne kritike moze ici na razne strane pa ove nastupe Jobsa, vise dozivljavam kao glasnogovnika vlastitih developera a manje kao inicijalnog pokretaca nezadovoljstva..
Zvonimir je napisao:Po mom misljenju, bilo bi dobro da se Adobe prazbudi, zavrne rukave i baci se na posao a ne u kuknjavu. Ovog novog konkurenta kupiti ne moze. Valja ukljuciti mozak u visoki napon inovacije. To i jest poruka koju Apple salje Adobeu: "Probudi se."
Odlicno izlaganje i slazem se u potpunosti. Nakon zbilja dugo vremena, moram se po pitanju Adobe price sloziti s nekim razmisljanjima koje Steve projecira kao svoju odluku. Flash je u mnogocemu postao mastodont resursa i pod time uopce nije bitno o kakvoj se vrsti platforme ili procesorske snage radi. U vrijeme kad za FF moras skidati dodatke koji ti vracaju esencijalne elemente samog browsera; ono sto samo jedan zakamuflirani PDF + pokoji "odmednuti" flash moze raditi po pitanju resursa i stabilnosti... blago receno traljavo i diletantski. Jos kad u pricu dodam gomilu otvorenih TAB-ova, to je skoro pa nedopustivo kolicina upliva na stabilnost aplikacije. Dodirnuo sam namjerno povrsinu Browsera, jer ipak je najfrekventniji primjer dnevnog svjedocenja Adobe idile. Jer ipak te elemente mogu izdvojeno promatrati i nisu mi nikad bili previse dragi a dovoljno su predocili svoje ruzne strane i kad su sasvim zasebni pojavom. Samo dal je potrebno u Jobs stilu, ovako fatalisticki pristupati istom i samo jednu stranu optuzivati? Po meni nije. Ali mozda za posljedicu bude imalo ozbiljnu promjenu Adobe odnosa prema flashu kao takvom i naglasku na resurse. Ponavljam, potpuno je nebitno dal se radi o djepnoj spravi ili pro desktop masini. Glad resursa za kojima Flash ponekad losom optimizacijomo pristupa je iritantno nazadna vrlina. Potpuno mi je svejedno dal me iritita vise na Mac-u ili nesto manje na PC-u, jer poanta je da me dnevno ili tjedno, itekako iritira na oba
Ne zelim nagle promjene, ali dugorocno nemam nista protiv da ili evoluira u nesto resursima civilizirano, ili slobodno nek ode bestraga.