09.05.2010 | 18:51
Riba je napisao:Ja ne dvojim uopce da je on "u pravu" ako se gleda iz njegove pozicije. Adobe sigurno misli da nije u pravu, a ja kao i obicno mislim da je istina negdje izmedju. Me nije ni izmedju, nego sa strane, daleko, i treba se potruditi da je nadjes.
Drago mi je da neki ljudi uvijek ostaju dosljedni. Jos vise, da se i dalje mogu osloniti na jednako razborit sud Ribe.
campo je napisao: biti slijep kod ociju...rezultati ili plodovi su tako vidljivi a ti ne vidis...Svatko tko je uzeo u ruku iPhone jasno mu je da ga je smislio genijalac (ja sam bio od onih koji nije vjerovao dok nisam opipao) ..a to je samo iPhone
Potpuno uvazam kolega Campo da nalazis iPhone izuzetnom spravicom. U tome ne vidim nista lose a ili nesto sto bi ugrozilo moj sud poimanja. Genijalstina koju navodis, ponovo je individualna sposobnost da u vremenu i prostoru pohvatas "Tag-ove" esencijalnih sastojaka i njihove aktere izvorne autenticnosti. Ono sto nazivas genijalstinom je samo na Apple prepoznatljiv nacin kompiliranje postojecih, te industriji vec prethodno dostupnih tehnologija. Istina, to je na jako dopadljiv nacin uklopljeno u cjelinu i Jobs cistoca je ponovo dala svoj potpis. No isto tako, dozvoli meni da ne dijelim jednaku fascinaciju istom. Vec duze me odbija didakticki pristup novijih Apple smjernica u zabavno potrosackom segmentu. Jednostavno ne pronalazim ushicenje takvim pristupom. Zato cu i dalje inzistirati na materiji pune tipkalice i ostati vjeran svojim komunikatorima. Istina, nisu nesto brzi i Nokija je pomalo nedefinirano uspavala taj segment. Pa ipak, njihovu strukturu i nacin koristenja, nikad ne bih podredio iPhone-u. Svar ukusa i navike. Postoji samo polje djelovanja i u njemu svi imamo pravo.
campo je napisao: skoro 15 godina radim na applu i nikada mi se nije ugasio ..ili blokirao
Prica o "gasenju" je opet naftalinska mantra koja je i za najnizu razinu usporedbe platformi, doista ad acta koja je otisla u ropotarnicu zaborava. Resetirala mi se prva gumica kad bi prijatelji u zaru igre, malo jace zamahnuli po stolu. Konekcija ispravljaca je doista bila poetska na prvim Sinclair riznicama uzitka. 16/32... Atari, Amiga, Mac, SGI, Sun... sve se dalo srusiti, ovisno o potrebi presure kojom su bili izlozeni. Ako bolje promislis, to je vjeruj mi, nesto s cime se zapravo i ne bi trebao hvaliti. Ako nikad nisi doveo masinu do rusenja, hm? U mom svijetu poimanja, to znaci da je nisi nikad ni doveo do limita
Bit ce valjda 25 godina da ih koristim. Od vremena kad je tadasnji ACS apetitom punio Inu i Plivu II-kama, dok su mali korisnici bili na meti nebuloznih cijena. Kako sam vec tada stekao akutnu alergiju nad takvim pristupom - sjecam se dobro i famoznih "kaznenih bodova" koje su uredno naplacivali ljudima koji se "drznuse" nabaviti svog Mac-a preko bare, ili iz nekog razumnijeg izvora po pitanju realne cijene. Za one koji pamte to vrijeme, itekako znaju da to nije bila relacija finese vec pocesto i do 2-3x (blago receno) veca cijena. Ako me pamcenje dobro sluzi, nisi li Davore u post vremenu 90-tih, zamalo i tuzio jednog vrlog aktera zbog petljancije koju si prosao u "sastavljanju" i procjeni masine? Sjecam se uglavnom od HUMK-astih prijatelja, kako je prica o advokatu urazumila junaka koji je mislio da ce to proci bez otpora
dpasaric je napisao: Drago mi je da je tebi Mac kreativni alat, za razliku od mene koji uglavnom racunala koristim kao "objekt fiksacije" To se naravno dobro vidi iz moje "legitimacije", za koju kazes da je "zalosna". Slozio bih se da je zalosna, ali ja sam skroman, pa je za ove nase hrvatske uvjete prolazna.
Davore, nema potrebe za nevjestim uvodima. Vjerujem da sam vrlo jasno izlozio svoje razmisljanje na temu. Svatko moze jasno izdvojiti ciljanost mojih kritika ili pohvala. Izvrtanje napisanog je nepotrebno.
dpasaric je napisao: Raspisao si se o svemu, a pogotovo sam ostao otvorenih ustiju na to da podforumi na Jabucnjaku "came prazni" jer ja volim Jobsa? Ili zato jer imam svoj stav o ovome ili onome? Mnogi ovdje imaju svoj stav i svi oni su ovdje i toleriraju se dok god nema psovki i osobnih uvreda. Dakle, teško da sam ja problem - problem je najcesce LIJENOST.
Pogledas li usku specijalnost u A/V sferi nase Jabuke... da, nazalost oni doista ne obiluju postovima koliko bi trebali i za koliko postoji realna baza ciljanih korisnika. Stav je jedna stvar, obozavanje objekta trajne fascinacije je nazalost druga. Sjecam se jos od BBS-a, da si lako plovio naglasenim subjektiviznom kad si zelio obraniti neki klub preferiteta. To je osebujnost i tvoj potpis prepoznatljivosti. Doduse, u tvojim navodima nikad nisam iscitao neku malicioznost ili zlobu, pa sve ostaje (po mom sudu) na labilnim tendencijama u koje ponekad zaplovis. Ti ces i dalje ostati osebujni Jean-Davor Le Pen u svom politickom Apple svjetonazoru
dpasaric je napisao: Evo Nemec, pozivam te pises po podforumima kolikogod hoces, ne samo da necu spominjati Jobsa, nego mogu kompletno ignorirati te poruke ako te to cini nervoznim - kao sto si rekao. Posebno me veseli tvoj argumentum e consensu gentium pristup gdje ti odjednom postajes predstavnik cijele skupine! Dakle odjednom si "mi", tj. kako si rekao: "Svaki put kad pocnemo pricati o Jabucnjaku, nervoza nas primi..." Mozda si tajnik udruge gradjana "Power-useri koji bi pisali na Jabucnjaku, ali nas Pasaric cini nervoznim!
Skupi se desetak starih BBS-ovaca. Skupi se desetak tvojih Alfista (sve nakon de'Silva potpisa ne ulazi u pricu = fuj 159) ili desetak mojih Macovaca. Pricamo i ponekad usputno konstatiramo stanje Jabucnjaka - bas kao sto ces ti konstatirati sa svojom ekipom nesto deseto. Nije bas da je HR binarija sramezljiva takvom kritikom prema tebi. Isto tako, nadimak "desnica" i "fanatik" cesto puta branis i bez mene jadnika, koji se tek tu i tamo pojavi na Jabucnjaku. Znam da si toga svjestan sto god meni odgovorio. Tko sam ja uopce da bi se ti meni ispricavo ili objasnjavao? Isto tako, zasto bi uopce trebao? Niti tebe mislim u nesto uvjeriti, niti ces mene za posljedicu uvjeriti u svoju i-deologiju
Shvati ovo kao usputnu i dobronamjernu opasku. Uzeti malo potrebne distance i mozda sagledas da mozda ponekad, ipak pretjeras u zanosu divljenja i nekriticnost tada krasi tvoje impresije.
dpasaric je napisao: I Jobs sada Adobe cini nervoznim, je li to taj problem?
Adobe? Niti najmanje, ali cemu to uopce spominjati kad sam jasno napisao svoje djelomicno slaganje. Ostaje jedino da se vidi dal je to promjena cija je priroda istinsko ogledalo Jobs zelje "za ciscenjem" nereda, ili mozebitno ustolicenje druge nedace, koja samo mijenja mjesto naplate svoje usluge. Direktno ili indirektno
dpasaric je napisao: Recenziju? Koliko ja znam još NIKOGA nismo odbili ako tekst nije bio totalno los i nepismen. Cak i ako netko nije vican pisanju, mi ga u urednistvu sredimo i objavimo.
Potrebna je malo drugacija klima uz dasak kritickog razmisljanja. Kao sto ti pratis vjerno svoju maticu Jobsa, neupitno je da jedan broj vjernih pratitelja Jabucnjaka, takodjer tebi komplimentira pisanjem kao svojoj domacoj matici. Da, to ti dodje kao kompliment, ali nazalost ima i svoju ruznu stranu. Primio na znanje uvazeni kolega Davore. Zadnje sto sam obisao je bio Frankfurtski sajam i stanje inovacije je jednako zabrinjavajuce. Tako da osim pokoje fotke ili stiska ruke poznatih, jedva da imam potrebu napisati koji email prijateljima na temu, a kamoli raditi osvrt. No dobro, kao sto rekoh, imat cu u vidu.
dpasaric je napisao: Jabucnjak je u svojih sedam godina nakupio preko tri tisuce uredno registriranih korisnika, i prema feedbacku koji dolazi, velika vecina je jako zadovoljna "uslugom" koju urednistvo i clanovi daju. Ljudi dodju, izloze problem, cesto vrlo brzo dobiju odgovor, a mnogo puta i rjesenje problema - ili barem uputu gdje traziti soluciju.
Itekako dobro znas da je brojka inicijalnih registracija i aktivnih sudionika sasvim razlicita stvar. Jednako tako znas da ce pod "inicijalnim" pojaviti se jako veliki broj temp forumasa koji ce kupovinom prvog Mac-a dobiti potrebu za nekim pitanjem. Nakon odgovora, vise se nikad nece pojaviti i account ostaje cisto kao podsjetnik. Apple je razgranao domacu ponudu; dostupnost je ucinila svoje i privukao je ( hura za platformu ) odredjen broj novih iMac ili Pro korisnika. Razumljivo je da ce spomenuta aktivnost dovesti takve i do HR Mac forumskih voda. To ne umanjuje iskazanu zelju na pomaganju novih ili postojecih korisnika od strane aktivnih sudionika Jabucnjaka. Takodjer nigdje nisam napisao niti rekao da je uredistvo neprijateljski nastrojeno prema korisnicima. Postoji samo jedan povremeni automatizam, u kojem ponekad matica Davor inicira pratnju svojih pcelica i svatko tko nije zasukao rukave pred oltarom jabuke... hm, recimo da nije bas najbolje aklimatiziran dobrodoslicom ako me razmes. Takvi se sigurno ne vracaju a cini se da zaboravljas na vaznost lurker gostiju, koji takodjer oprasuju famu zajednice kad primjete neuravnotezene izljeve gnjeva naspram svake kritike prema oltaru.
dpasaric je napisao: I to radimo jer to volimo, za nula kuna od prvog dana, cak nismo pristali niti na bannere - jer bi tako kao mnoge "nezavisne" tiskovine izgubili objektivnost. XY plati 15,000 kn za stranicu u novinama XYZ i gle cuda - prikaz je bez mane!
Na tome i dalje imate moje pohvale i postovanje. Posebno na trajnom eutanaziranju svake zelje za bannerima!
dpasaric je napisao: Ja sam UVIJEK za Appleove proizvode koji po mojem sudu imaju manu to i rekao. Moja perspektiva nije necija tudja, Neka svatko konzumira onaj dio informacija koji mu je koristan, ostalo neka preskoci. Potpuni izostanak kritickog promisljanja o Appleu" jednostavno ne stoji. Veseli me sto je *sve* na Jabucnjaku sacuvano, pa se moze naci gomila kritika na racun mana proizvoda ili poslovnosti upravo od mene.
Bez trunke ironije ili neke zajedljivosti. Dopustam da sam u nedostatku posjeta Jabucnjaku sve te vrle kritike ispustio iz vida. Molio bih te tada, samo dvije takve opipljivije kritike na racun platforme, ili necega sto se ne odnosi na izgled konektora ili kritiku periferije? Evo, molim te da mi das samo dva linka u kojima mogu pronaci takvu kritiku?
dpasaric je napisao: vjerojatno ja kao multimedijski profesionalac nemam iste potrebe kao admin u ZAP-u, ali ne vidim u tome nista krivo.
Tim vise me cudi zasto si tako sutljiv po pitanju kritike na stanje inovacije platforme? Ili zivimo na nekim drugim planetima ili je tebe potpuno mimoislo da je znatan broj Pro zajednice vec poprilicno razocaran brzinom osvjezavanja Pro ponude. Gdje god se okrenem i s kim god sam pricao ili citao razmisljanja... to je vec uzelo poprilicnog maha.
Od generalnih foruma pa do usko specijaliziranih zajednica korisnika gdje se pojavljuju spomenuti. Vise manje identicnu kritiku odasilju stalno. Mozda si ispustio da je upravo u tim krugovima "i-spravica" postala omrzenija nego u svijetu dnevnih naklapanja PC vs Apple proizvoda. Kad pregledam sve email dojave propustenih tema, takvu kritiku vise ne svjedocim na specijaliziranim mjestima okupljanja, vec i prilicnom broju generalnih
odredista. Cak ni predodjba deklarativnog osvjezavanja ponude nema nekog angazmana. Zasto Ive nema inspiraciju ili naputak revidirati ni sam izgled pro kucista? Mislis ako nema inspiraciju da ne postoje i dalje lumeni
Esslinger klase? Spominjem povrsinu problema, ali ovo stanje nam samo govori koliko su resursi napregnuti na sasvim drugu stranu. Naravno da bi se naslo kreativnosti za sve spomenuto. Samo kolike pauze mora proci da se uopce spomene nova revizija na temu OS-a ili platforme? Ali zato dnevnih dojava o i-grackama nikad ne fali.
dpasaric je napisao: To je njegova mana, ali zapravo ide nama u prilog kao korisnicima - zato mozemo uzivati u toliko estetiziranim proizvodima. No, to sto si rekao ne pobija ono s cime sam poceo - da je on zapravo skroman i da ne trosi novac na luksuz, mega-jahte
Da budem iskren, potpuno mi je svjedno dal je tvorac moje sprave hedonist najveceg kalibra ili putnik ponizan u duhu. Dokle god placam ono sto mi nude potpuno mi je svejedno. Svakako da mi je draze ako ce kreacija reflektirati stanje duha, ali u Jobsovoj prici cistoca je vise sindrom a manje skromnost. No i dalje je njegovo vrhunsko oruzje prepoznatljivsti i ono sto ga cini posebnim. Jer biti 0% inzinjer; kodom jednako vican ali zato inzistirati na svojoj viziji (bila ona losa ili dobra) dokle god se ne predoci u trazenu stvar... to je bez sumnje velika vrlina Jobsa i na tome mu uvijek skidam kapu. Zna savrseno dobro objasniti sto zeli i nema prolaza dok se to ne prikaze u nesto opipljivo.
User je napisao: iako sam i sam osobno veliki poklonik Apple-a i njegovih proizvoda te provjereni M$ hejter. Mozda sad zvucim kao PC-as, ali vjerujte mi nisam
Upravo nacin na koji "preventivno" zapocinjes svoj post, lagano daje naznaku onoga sto sam spomenuo u prethodnom postu. Nisi bez razoga tako zapoceo kao sto ni ostali - posebno manje vidjeni posjetioci - moraju naglasiti svoju pripadnost u jasnom stavu naspram PC-a.
Upravo opisani elementi imaju sve naznake nekog kluba ili kulta. Obligatorno predocavanje i zadovoljavanje ritualnog raspoznavanja. Naznaka pripadnosti u kojoj onaj koji se obraca, ne smije dozvoliti da se dovede u sumnju njegova bliska odanost izvoru obozavanja. Situacija u kojoj deset ljudi skace na tebe cim si spomenuo kritiku na racun kuce. Oni znaju po defaultu da to ne smijes raditi, no kad treba argumentirati razloga toga... eh, tu onda nastaju problemi. Ostaju uvijek na jednim te istim recitalima u kojima vrte motive jednih te istih stereotipova. U tom svijetu, revidiranje stanja industrije ostaje zarobljeno u vremenuu DOS kabanice W3x-a i adekvatnih Apple promocija iz tog vremena.
Dakle nadam se nekom skorasnjem vremenu, kad vise neces morati ni pomisljati nuditi naznake odanosti. To je taj zaglupljujci dio Jabuke novijeg vremena koji me najvise zamara i razdvaja one koji koriste i one koji su koristeni za Jabuku. Sve ovo pocinje spustanjem Apple kriterija nad proizvodima koji su primarno nastali zbog eksplozivnog generiranja profita. Volio bih u buducnosti vidjeti razdvajanje na posebnu sferu Platforme i posebnu sferu i-gracaka. Nek svi uzivaju u svojim interesima. Samo nek platforma ne tone dalje u zaborav i biva zadnja rupa na sviralu Apple prioriteta.
User je napisao: svoj Logitech VX Revolution nikad ne bi zamijenio za Mighty Mouse, a imam oba pa znam o cemu pricam
Dovoljno se sjetiti visegodisnjeg inacenja Apple glavonja, te tvrdoglavog izistiranja "jednostavnosti" jednog gumba. Sjecam se kad sam donio tada zadnji MOTU-ov DP na stol i proklinjao SJ-a, kad sam saznao, da obecani desni klik, vise-manje je potpuno ostavljen na milost narednog update-a. Pola naprednih opcija je ostalo bez desnog klika. Apple odluka je doslovno umrtvila glavne igrace. Srecom, vecina aktivnih korisnika to nije zeljela trpiti. Nije Logitech bas preko noci uzeo fini dio kolaca ponude upravo od Apple korisnika. Uzalud je bilo to sto je 9-ka uredno vozila desni klik; jednostavno su korisnici morali siliti proizvodjace pojedinih alata, da se probude iz Apple/SJ hipnoze o "jednostavnosti" pristupa.
Riba je napisao: Ja zelim vjerovati da smo ipak zajednica kompletnih osoba a ne osoba usko ogranicenih na pojam "Apple korisnik" pa volim baciti pogled malo sire i propitkivati teme koje nisu usko vezane za tehnicku stranu price...ili ako vam je draze, "filozofirati". Barem u forumu "Razno".
Isprika na OT-u, ali dopustite putniku namjerniku dobrih namjera, u zelji da objedini neke tematske stvari. Posebno nakon svake duze pauze. Volio bih da se uz Adobe, Stevo usput naljutiti i na Intel i sve ih posalje u 68x Valhalu. Zlim "ljudima u crnom"
nikad nije bolje islo, a ne bih imao nista protiv da
ekonomicnije rezultate pronadjem ponovo u Apple masini. Barem bi rijec posebnost i konkurencija dobila neki novi smisao. I naravno, uz kompletnu reviziju OS9-ke za mene i Ribu. Dual boot na BeOS se podrazumijeva
U svijetu ovako uske i kompaktne suradnje, bez prave konkurentnosti - ni sam Jobs ne moze dobiti krila cak i kad bi najvise zelio tjerati inat. Znam, znam, puste su to zelje. Ali smijem valjda mastati