30.07.2010 | 00:28
Sa svim tim se apsolutno slažem.
campo je napisao:
Po tebi bi onda svi bili u Lepoglavi
Ne svi. Samo oni koji kradu.
po meni nije pravedno da se za svaku reprodukciju nečije pjesme plaća u nedogled
Pa i nije "u nedogled". Postoji rok trajanja autorskog prava, nakon čega svako autorsko djelo postaje "public domain". Tako se npr. danas nikom ne plaća autorska prava za objavljivanje djela književnih klasika kao što su Shakespeare, Tolstoj, itd. niti za izvođenje klasičnih kompozicija Beethovena, Bacha, Mozarta, Verdija...
Stvar je, međutim, što ti smatraš da netko tko je jednom režirao, skladao ili napisao nešto genijalno ne zaslužuje od toga živjeti cijeli život? Koji je onda primjeren rok po tvom mišljenju? Po tvom mišljenju, koliki je rok uživanja autorskog prava pravedan za, ne znam, na primjer "Stairway to Heaven" ili "2001 Odiseju"? Pet godina? Dvije? Mjesec dana? Tjedan dana?
Čast iznimkama ali danasnja filmska i glazbena produkcija je 99 posto plagijat i krađa ideja koje su več bile i tako u nedogled.
Tu se slažemo. Ali, ako tako smatraš, zašto uopće želiš konzumirati taj bezvrijedan sadržaj? Mene ti plagijati ne zanimaju, bez obzira na to da li imaju cijenu ili su besplatni.
Znači li to da glazbenik svaki put kad svira gitaru mora plaćati izumitelju gitare ili nekom njegovom ???
Brkaš patentna prava i autorska prava. Ne vjerujem da nisi toga svjestan, samo si to napisao jer ti se učinilo kao dobar pjesnički argument, zar ne?
Iako, kako sam već rekao, i autorska prava imaju rok trajanja, baš kao i patentna.
Ja se u mom slučaju protiv kopija borim kvalitetom omota ili pakiranja ili rezolucijom a ne kaznenim prijavama
To je zato što ti radiš neki intelektualni proizvod u kojem su ti elementi bitni. U onom što ja radim to su nebitni elementi - bitan je jedino sadržaj.
Inače, naravno, bilo bi puno ljepše da postoji razvijena svijest o poštivanju tuđeg rada i općenito kultura rada ("radim da bi stekao" ) umjesto ove koja omalovažava tuđi rad ("ja tu ništa ni ne kradem kad tu nitko ništa nije ni radio" ) i veliča predatorski mentalitet ("ja to želim i ja ću si to uzeti zato što mi nitko ništa ne može" ). Tada ne bi trebalo ni zakona, ni kaznenih prijava, ni Lepoglave... Možda jednom i to dočekamo...