08.09.2010 | 22:40
Mislim da je Sony debelo precijenjen i da nipošto i ni po čemu nije ništa bolji od Samsunga, LG-a ili Philipsa.
Mi smo prije godinu dana kupili 36" LG s ugrađenim media playerom, MPEG4 1080p (full HD). Gledamo ga s 5-6 metara (28 m2 dnevna soba) i nama je to super. Nismo neki ovisnici o TV, ne gledamo filmove u nekom ekstra posebnom ambijentu, itd. Običan TV program, djeca crtiće, ponekad nešto s prijenosnog harda.
Prije smo imali Sony Trinitron 63 cm dijagonale i ovo nam je točno isti format (ako ne želiš deformiranu sliku, a ja je ne želim) - kad 16:9 ekran dijagonale 36" prikazuje 4:3 TV sliku normalnog TV programa, dijagonala te slike (bez crnog sa strane) je cca 65 cm, što je nama sasvim dovoljno.
Par ljudi nam je tupilo da bi trebali staviti u dnevnu sobu neko čudovište od 50, 60, ne znam koliko incha, koje košta više od mog auta, na što sam se ja samo slatko nasmijao. Poklonike plazme, iskreno, ne razumijem. Meni je slika na plazmi, ako se gleda s udaljenosti manje od desetak metara, ružna i razmrljana. Ali - de gustibus...
Što se 100, 200, 500 i 1.000.000.000 Hz tiče, to je obično marketinško s*anje i svatko tko je to popušio, bacio je novac bez veze. Ljudsko oko ne raspoznaje nikakve promjene brže od 20-21 put u sekundi.
Ono što jest bitno je da je sam display 1080 (ili 720) P (progressive), a ne I (interlaced). Interlaced je nekadašnji način generiranja TV slike iz dvije poluslike, s parnim i neparnim linijama, što uvijek ima efekt zamućenosti pri brzim promjenama u slici. Interlaced se na današnjim jeftinim LCD TV-ima koristi kako bi se jeftinijim MPEG dekoderima odrađivalo posao prijema i prikaza digitalnog signala.
Također je bitna spomenuta sposobnost prikaza u stvarnom broju slika, bez interpolacije (dakle, 24 slike s 48 ili 96 Hz, a ne s 50 ili 100). Za gledanje filmova s BR playera ili ugrađenog media playera, ili... Za gledanje TV programa, ovo je posve nebitno.
Još jedna stvar - netko je napisao da MPEG2 TV signal prikazan na HDTV (1080p) prijemniku izgleda lošije nego na 720p prijemniku. Da ne budem uvredljiv - ovo je posve tehnički neutemeljeno. MPEG2 TV signal ima rezoluciju 720x576 točaka. Da li se to ekstrapolira na 900x720 ili na 1350x1080 posve je nebitno i nemoguće je vidjeti razliku. Naravno, slika tim lošije izgleda što je veći format ekrana na kojem se prikazuje.