Kakve gluposti. Kupis CD u Rusiji i nemres ga donjeti u Hrvatsku? Kakve veze imaju kanali kojima dolazi muzika ako su oni legalni u nekoj zemlji. Tu je dosta klimavo.
Recimo da kupim legalno u RH CD i prebacim ga na komp i onda se on unist ili ga se izgubi ili na bilo koji nacin nestane. Znaci da sam u prekrsaju? Mislim da za privat to ne igra nikakvu ulogu. Cemu onda nameti namedije. Koliko vas drzi na recimo CF karticama muziku? Ja korisrim u foticu i one su preskupe za 1 bit muzike, a kamoli za cijele albume (16GB je oko 850kn). Vjerujem da je slicno i sa stickovima. Pre skupi su za trpanje muzike.
ako servis koji ti proda digitalni download u hrvatsku nema potpisan ugovor s domaćim distributerom (koji je nositelj autorskih prava za hrvatsku) - ta je kupovina, po hrvatskim zakonima ilegalna.
Da se ispravim. Napisao sam da uz predocenje racuna smijes kao dj mixti mp3ce.... To nije istina. Barem ne jos. Pregovori sa ZAMPom su u tijeku. jos uvijek se pustanje muzike sa laptopa/kompa smatra ilegalnim. Osim ako mafiji ne platis reket
Daj, ne filozofiraj. I ne relativiziraj. Nisu svi siteovi na onoj listi iz Rusije. Štoviše, sumnjam da je ijedan, jer ga ne bi kao takvog uvrstili na onu listu.
gle, momak...
ako servis koji ti proda digitalni download u hrvatsku nema potpisan ugovor s domaćim distributerom (koji je nositelj autorskih prava za hrvatsku) - ta je kupovina, po hrvatskim zakonima ilegalna.
jel ti sad dovoljno jednostavno i bez filozofije?
Ne. Budi ljubazan pa daj link na zakon ili pravilnik (na Narodnim novinama) gdje to piše. Jer, ako nigdje to tako kako si ti rekao ne piše, onda nije ilegalno.
Naime, u Hrvatskoj je sve što nije zabranjeno - dozvoljeno. Za razliku od npr. Myanmara gdje je sve što nije dozvoljeno - zabranjeno.
Uostalom, kao što kaže Žabac - to bi bilo isto kao da ja na aerodromu u Engleskoj na popustu kupim CD od Diane Krall i onda mi ga zaplijene na Plesu jer je ilegalan jer onaj koji mi ga je prodao nije potpisao ugovor s hrvatskim izdavačem.
Tražiš opravdanje da si downloadaš MP3 s torrenta. Pa downloadaj si, tko te drži? Kome se opravdavaš? Meni ne moraš. Samo nemoj to propagirati na Jabučnjaku.
ajde ne seri, molim te... gdje sam točno propagirao torrente?
[/quote]
Koja je onda točno svrha tvoje reakcije na moje pisanje?
Ovi iz ZAMP-a su nemocni pred najezdom raznih oblika distribucije multimedije uopce. Ne znaju kako, pa su izmislili zakon. Nije mi jasno, ako sam ja muzicar (nisam, ali recimo) i imam birtiju i u njoj pustam iskljucivo i samo moje skladbe, zar i to podljeze placanju nameta? Toje mislim siva zona. Lov u mutnom. Otimacina. Krizni porez je vrh sante poreza koje placamo. Sammo pogledajte cijene Apple proizvoda. Vani s porezom je neznatno skuplji nego doma bez PDV-a. Kad granica padne, onda bude skrgut sa zubima, uvlacenje u dupe kupcima. Austrijanac bu prodaval uredjaj s nasim znakovima. LOL
Dodao bi jedan video koji na simpatican nacin prikazuje razmjenu informacija i kopiranja
Moje razmisljanje ( ne mora biti u pravu!!! )
1. mislim da je drzava u banani
2. neke stvari se kod nas nemogu kupiti ni da oces legalnim putem ako cemo se drzat bas svakog slova zakona
3. najbolje stvari u životu gotovo uvijek nek kostaju nista (skoro pravilo)
4. umjetnik i njegova umjetnost (djelo) nisu sami sebi svrha. Trebali bi biti izricaj, ekpresija osjecaja, darivanje svog talenta opcem dobru. Sve drugo je samo komercijala. Ok je zarađivati nastupima uzivo al ovo ostalo je bedasto.
5. slicna stvar je s patentima, nedavno sam vidio da je netko patentiro tipku record (onaj crveni kruzic), pa mi recite bi li vi placali nekoj takvoj budali naknadu za koristenje te 'ideje'
6. Zašto da placam npr.neki program ciji se autor nije potrudio ni napisat uputstva na hrvatskom? A da ne govorim da isti taj naravno nema neku besplatnu telefonsku liniju za pomoc pri problemima prilikom koristenja istog programa. Da stvar bude ironicnija, taj isti program u drugoj drzavi kosta manje a nudi punu uslugu. Ako program nisi prilagodio trzistu nebi ga smio ni prodavati. Di se tu postuju neki zakoni i eticnost? Ako se pak i ne prodaje vracamo se na tocku 2. Za primjer sam uzeo program, moze biti bilo sta.
7. Blazeni youtube! Tu je buducnost. Kako stvari idu kroz nekoliko godina flat internet u domovima i na mobitelima bi uskoro trebo postat standard. Nema boljeg, upalis internet radio, youtube i kolko tolko si siguran od svih tih silnih prekrsaja i nemoras nista skidat ni kupovat
8. Kapitalizam fakat nema mjere ni niceg svetog osim novca. Ja sam osobno znao pisat neke skripte i slicne stvari i nikad mi nije palo na pamet to prodavat kolegama ili nekom na faxu. Da bi kasnije vidio da istu tu skriptu koju sam napisao prodaje neki lik u knjiznici (ne u ilegali) na faxu za nekih 5-10 x vise nego dodje kopiranje.
I sad bi se ja kao trebao naci ostecen ili sta ja znam. Ne! To sam pisao zbog sebe prvenstveno i svojih kolega. Ako kome drugom pomogne, nema sretnijeg od mene.
Neznam zasto bi se sve trebalo naplacivati i zasto ljudi nemogu misliti dalje od svoje guzice. No znam da sam pomalo idealist, pa ovu tocku mozete i zanemariti
I da zakljucim. Nisam za neznam kakvo piratstvo ili sta ti ja znam, vez promjene zakona, cijena i prilagodbu svega prilikama, potraznji i ponudi kao na svim trzistima. Znam da su glazbenici, programeri i sl.isto ljudi i od necega moraju zivjeti. Njihovo pravo je prodavati sve sto naprave na nacin koji zele. No treba biti realan. Kako ocekivati da ce npr.dijete neke trgovkinje i radnika u skladistu s prihodima obitelji od nekih 4-6000kn moci kupiti uz se troskove zivota jos i CD od 120kn ponekad ili Ms office koji mu izrazito treba za vjezbu jer je bas u njemu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odlucilo skolovati ucenike. To je samo primjer. Ili kako bi neki student mogao uz sve troskove faxa placat i svaku pjesmu koju preslusa ili program koji otvori.
Sve mi je to presirovo i nehumano.
Ok, naplatit velikim firmama, disko klubovima , i slicnima koji na tome zgrcu ogromne pare trebalo bi naplatiti duplo, a ostalima upola manje.
Sry na poduzem postu i znam da cu mozda zbog ovog bit zasut kritikama nekih i izvođenja iz konteksta, mozda i krivim shvacanjem, ali nadam se da ce vecina ipak izvuci neku pouku ili razumjet moje razmisljanje.
@ cvitko, u pravu si, ali to se može primjeniti i recimo u poljoprivredi. Onaj koji proizvodi nešto i najviše ulaže, najmanje dobiva. Sve pokupe posrednici ( menađeri) i ostali. Država je mafija (legalna) i dalje se nema šta pričat. "Pošten čovjek- gotova budala!"
Mene zanima jel bi smio slušat internet radio preko itunes-a u radnji..Koja bi mogla imat maximalno do 5 posjetitelja?Ako moram plačat zampu koliko bi to bilo?
Mislim da zampu placaju samo ugostiteljski objekti. Nisam siguran. Mozda i grijesim. A ako moras, njih ne zanima sto ces ti slusati, moras platit. Pa mkar to cijeli dan bio Otvoreni Radio. Dupli namet
Ja mislim da bi to sve sa autorskim pravima i patentima trebalo drugačije regulirati, kao neku paušalnu naknadu koja se onda raspoređuje po vlasnicima autorskih prava i patenta.
Nemam ništa protiv da ljudi koji nešto proizvode od toga i žive, ali naglasak je na "Žive" a kad pogledamo koliko love popularni zarađuju to se nemože više nazvati živjeti nego balahanje.
Niko mi ne može objasniti da je Facebook vrijedan nekoliko milijardi dolara ili pak trud i ideja uložena u taj projekt, a da ne govorim o Billu ili našem Stevi.
Sve to su tolike sume koje se na jednoj strani grčevito skupljaju ( trebale one nekom ili ne, 5% svih stanovnika na zemlji je u posjedu 50% sve love) a na drugoj su prijeko potrebne da bi riješile elementarne probleme.
U muzici su mega zvijezde u doba kad je bilo samo šelak ili vinil zarađivale basoslovnu lovu, zašto, jer su trubaduri? E sad kad ima ostalih mogućnosti da se dođe do nihovih popevki zarada je pala ( nije izostala, nego je samo manja) odmah panika, kako napraviti sistem da milioni ne nestanu. Sa jednim pravednim sistemom bi svaki umjetnik imao dobru platu a ne samo oni naj skandalozniji, koji pune naslovnice žutog tiska, i to im je najčešće sve što daju ili pružaju svojoj publici.
Taj bi sistem trebao biti na globalnoj razini, naprimjer da se pri kupnji elektronike za reprodukciju naplaćuje.
A o patentina da ne govorimo, nekolicina velikih koorporacija na primjer drži patente na sjeme i time umjetno drži visoku cijenu istog, da vidim kako će ona bijeda u africi moći platiti te cijene usjeva. Tu nema milosi neka umru ali od profita se ne odustaje.
Dali je moralno ilegalno koristiti muziku i software nije, ali sve dok ti zakoni služe samo onima koji imaju velik lobi i utjecaj moralno je.
Npr, ZAMP je poskupio prazne medije za snimanje u HR zato sto "se na njima mogao snimati zasticeni glazbeni sadrzaj" i dio tog kolaca daje glazbenicima.
Kao da je na taj prazan medij ne mogu iskopirati neciji software, ili dizajnerski uradak??? WTF
Zasto samo glazbenicima dati dio tog novca?
Jedan glazbenik (ne nuzno "zvijezda") odradi tezgu u nekoj zadimljenoj birtiji, i zaradi par tisuca eura o kojima jedan prosjecan developer u Hrvatskoj moze samo sanjati.
Developer ne moze otici u diskoteku, odvrtiti svoj program (i jos par tudjih) i uzeti par tisuca eura
Znaci zivi od svog rada. Kojeg mu drugi kopiraju, na te iste prazne CD/DVD, ali on od toga ne dobije nista. Samo zato sto hrvatske glazbene zvjezdice ne zaradjuju koliko misle da trebaju
Karikiram, ali stvar je u praksi slijedeca. Ja skinem sa torrenta neki program, necijih ruku djelo, snimim ga na prazan DVD, a ZAMP Sandiju ili Dziboniju da pola kune za to
Ili snimim fotografije sa djecijeg rodjendana na dvd a oni otmu pola moje kune i daju ih Jeleni Rozgi ili kome vec...
Ovo je drzava da umres od smijeha
Od kada se ZAMP tako bahato postavio, ja vise glazbu ne placam. Smatram da su oni mene direktno ostetili povecavajuci cijenu medija, iako stvarno glazbu ne snimam na disklove, vec je imam iskljucivo u digitalnom obliku, pa i nisam u nekoj moralnoj dilemi radi svog postupka...
Znam na desetke što likovniš što glazbenih umjetnika, ali i programera, koji se ne bave svojim poslom koji im najbolje i ide jer nisu prepoznati od neke ekipe koja ima moc da snjimi njihove stvari ili im omoguci neko izlaganje u galeriji. tako da ti ljudi moraju raditi neki drugi posao, a ovo što ih zapravo najviše i zanima i što im najbolje ide, može im biti tek hobi -nema tu kruha.
Zašto bi zampu davao kad ionako pošten narod od njega nemože živjeti. Od tog imaju koristi jedino Seve nacionale, Rozga, Danijela i Vuco i slicni.. Cast izuzecima koji svojim radom dijelom i opravdaju svoju zaradu: Oliver, Gibo i slicni..
...
Ili snimim fotografije sa djecijeg rodjendana na dvd a oni otmu pola moje kune i daju ih Jeleni Rozgi ili kome vec...
Ovo je drzava da umres od smijeha
Od kada se ZAMP tako bahato postavio, ja vise glazbu ne placam. Smatram da su oni mene direktno ostetili povecavajuci cijenu medija, iako stvarno glazbu ne snimam na disklove, vec je imam iskljucivo u digitalnom obliku, pa i nisam u nekoj moralnoj dilemi radi svog postupka...
Upravo tako. Od kada je uveden ovaj ZAMP-ov namet mislim da nisam sve skupa kupio 10 muzičkih CD-a, a prije sam kao student i sa bitno manje love odvajao gotovo svaki mjesec neku pinku za koju kasetu ili CD. Sada platim samo za one koje zaista cijenim kao umjetnike, a ovi ostali koje bih samo poslušao nek' se naplate od lopova u ZAMP-u. Sorry svima koji su mojim postupkom oštećeni, ali jbg ne dam da me 2x opelješe.
Želim naglasiti da se ovdje ne radi o krađi već o reakciji na krađu. Mi smo ovdje pokradena strana. Pa ljudi ja prirodom svog posla produciram više MB od tamo nekog pjevača žnj kategorije i njemu svaki put ode pinka kad si ja backupiram svoj rad!
I sve dok su stvari kod nas tako posložene neću kupovati glazbu. Istog je mišljenja još dosta mojih prijatelja i kolega. A uvijek je bilo i biti će i onih koji svijet oko njih prihvaćaju kao open source
Ako se već daje ZAMP-u, onda neka se dogovore sa internationalnim platformama da nam omoguće kupnju muzike preko njih.
Ima negdje, ja mislim i Švedskoj ”Pirat stranka” koja se zalaže za open source i ukidanje autorskih prava. Trebalo bi i kod nas pokrenuti tako nešto.
Niko nema ništa protiv toga da se za trud i ideju nešto dobije, ali ne u nedogled.
Po ne znam koji put - nije "u nedogled". Postoji određeno vrijeme koliko vrijede autorska prava, a nakon toga autorsko djelo postaje "public domain". To vrijeme je u načelu takvo da autor može cijeli svoj život uživati plodove svog autorskog djela. Ali ne i njegovi nasljednici (osim ako ovaj nije živio vrlo kratko).
E, sad, ako ti smatraš da je i to predugo (osim što mogu zaključiti da vjeorojatno nisi nikad proizveo neko autorsko djelo bilo koje vrste), ne mogu ti reći ništa drugo, nego da od usitinu genijalnih autorskih djela čovječanstvo uživa blagodati stoljećima, pa i dulje i da ja osobno smatram da je samo fer da njihov autor uživa blagodati barem toliko koliko je živ na ovom svijetu (ako je uopće imao sreće da se to dijelo cijeni još za njegova života).
Kad smo već zaglibili s autorskim pravima. Tko god organizira svadbu, feštu itd... sa živom glazbom ili bez, mora platiti pinku ZAMP-u, ili kako se to već zove. A što je onda s koncertima pjevača ili grupa koji su dio toga? Plaća li se i tada ta pristojba? Jer, uzmimo za primjer bilo koga npr. Jasmina Stavrosa. On otpjeva na koncertu 70% svojih pjesama i 30 % tuđih. Isto to rade i većina drugih, i Seve i Lokin i šta ti ja znam.... Plaćaju li i oni ZAMP-u korištenje tuđeg autorskog djela?
Kad smo već zaglibili s autorskim pravima. Tko god organizira svadbu, feštu itd... sa živom glazbom ili bez, mora platiti pinku ZAMP-u, ili kako se to već zove. A što je onda s koncertima pjevača ili grupa koji su dio toga? Plaća li se i tada ta pristojba? Jer, uzmimo za primjer bilo koga npr. Jasmina Stavrosa. On otpjeva na koncertu 70% svojih pjesama i 30 % tuđih. Isto to rade i većina drugih, i Seve i Lokin i šta ti ja znam.... Plaćaju li i oni ZAMP-u korištenje tuđeg autorskog djela?
Siguran sam da odgovor znaju u Uredu predsjednika RH. Naime, sadašnji predsjednik je glavni autor navedenog zakona.
Ja mislim da autorstvo nema veze s tim tko pjeva, nego tko je skladao glazbu i napisao stihove (hm, stihove... ) te tko je aranžirao. Kolega koji se time bavi mi je svojedobno rekao, ne sjećam se više točno, ali mislim da je po 40% autorima glazbe i stihova, a 20% aranžeru. Ili tako nekako.
Pjevači su plaćeni da pjevaju, tj. za svoje pjevanje dobiju honorar na koncertu. Čije pjesme pjevaju - svejedno je, jer se naknade autorima i tako na neki paušalan način naplaćuju kroz ZAMP.
Unazad nekoliko godina i izvođači imaju pravo na fetu po nastupu. A osim pjevača, koji su plaćeni da pjevaju, skladatelj i aranžer također dobiju lijepu svoticu za svoj rad.
rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj