Hard Disk i carina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hard Disk i carina

11.01.2011 | 14:20
Da li mi netko moze objasniti kako ide postupak carine u Hrvatskoj.

Ja sam sestri poslala iz Engleske 2TB HD prije tjedan dana. Vidim da je zastalo u Zagrebu na carini [online tracking kaze "customs delays"].
Zanima me da li ce i koliko moja sestra morati platiti za taj HD. Samo da dodam, HD je bez originalne kutije, samo je u otvorenoj anti-static vrecici, jer sam ja taj HD koristila par tjedana, dakle HD nije nov.
Koliko sam uspjela saznati online vidim da se za inozemnu robu naplacuje PDV i jos nesto extra, nije mi bas jasno pa ako netko moze pojasniti bila bih zahvalna.
Pozdrav
11.01.2011 | 14:44
Pozdrav Elune - Većina pošiljki koja se pošalje se pregledava na carini. U slučaju da nema računa primatelj će dobiti poziv da donese račun na osnovu kojeg će obračunati carinu. Jesi li na pošiljci naznačila da se radi o poklonu? Ako ne, sestra može otići na carinu i na neki način dokazati da se radi o poklonu, što ne bi trebao biti problem. Predlažem da ode do njih i provjeri što je s tom pošiljkom jer često zna biti bez pravog razloga tjednima zadržana na carini.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
11.01.2011 | 14:49
U najgoroj varijanti - platit će vjerovatno cca 33% na cijenu uređaja i shipmenta..ako nemaju cijenu uređaja, oni će je procijeniti
mogli bi zaračunati i sladištenje (ležarinu) i sl.

sretno
11.01.2011 | 14:54
Oznacila sam vrijednost posiljke £20, to dode oko 170 Kn , i u paketu je samo moja privatna kratka poruka za moju sestru. Znaci nije bitno ako je nesto novo kupljeno ili malo koristeno, carina ce svejedno naplatiti?
11.01.2011 | 15:41
generalno da, jer kako ces ti njima dokazati da je to stvarno poklon? mozda pomogne ta poruka koja je unutra, u svakom slucaju treba jos pricekati da vidis da li ce ti sestra dobiti poziv.
masa prodavaca i preprodavaca sa Ebaya uvijek pise na posiljke da je Gift i carinici su se naviknuli da je pola toga glupost pa sad lupaju carinu i kad treba i kad ne treba :/
11.01.2011 | 18:52
Evo nazvali je DHL International, Zagreb danas i pitali za email da joj posalju formular, i dobila ga je: ISPRAVA O IZRAVNOM ZASTUPANJU, kao treba potpisati da opunomocuje nekoga iz DHL da ju zastupa. Sada, ona nezna sto da radi, da li da to potpise ili ne. Evo sto pise:

Na Vase ime je DHL Express-om pristigla posiljka za koju postoji obveza provedbe uvoznog carinskog postupka. Kako bismo postupak ubrzali i pojednostavili, u prilogu Vam dostavljamo izracun uvoznih troskova (Poziv na placanje).
Ljubazno molimo, ispunite Ispravu o izravnom zastupanju i potpisanu dostavite putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili faxom na broj 016651 005. Time cete prihvatiti i uvozne troskove koje ste u mogucnosti platiti u gotovini DHL-ovom kuriru prilikom dostave ili elektronskim putem uz predocenje potvrde o uplati prilikom preuzimanja posiljke.

Napomena:
• DHL zadrzava pravo naplate fiksnog troska u iznosu od 110,00 HRK + PDV po carinskoj deklaraciji.
• carinski postupak ce biti proveden prema prilozenoj dokumentaciji, stoga ljubazno molimo da nam na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili faxom na broj 01 6651 005 dostavite sve eventualne, dodatne dokumente koji mogu utjecati na izracun carinskih pristojbi.

Da li to znaci da ce ona samo platiti 110 Kn + PDV ili joj mogu dodati jos tko zna sta?
I sto da radimo u vezi tih dodatnih dokumenata koje traze kad HD nije kupila?

Moze li netko pomoci i dati kakav savjet?
11.01.2011 | 19:50
Pa nek potpiše, to je špediterska punomoć, može ih nazvati na telefon i raspitati se koliko će je cca cijeli postupak koštati.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
11.01.2011 | 20:52
@Elune - pa sve ti piše, neka preda taj papir i javi se tamo
110kn+PDV je samo iskup dokumenata, carina i PDV će se obračunati na ukupno utvrđenu vrijednost robe(račun ili procjena carinika) i cijenu prijevoza.

vjerovatno će je taj polovni hard što si joj poslala koštati više od novog u dućanu ovdje

Daj bože da sam u krivu

welcome tu Croatia...zemlju gdje se guli i šiša
11.01.2011 | 21:38
Nisi trebala slati DHL-om, mislim da ce sada platiti stosta. A zbog spomenutih 20 funti ce sigurno naplatiti carinu jer je limit vrijednost od 160tak kuna ako se na varam sto ukljucuje postarinu. Sad ce jos napiciti i neki naknadu za otvaranje (cca 50 kuna) na to zbrojiti troskove postarine i onda na sve skupa PDV.
11.01.2011 | 21:46
Ja sam preko ebaya sve do 300kn skupa sa postarinom narucivao direkt u Hrvatsku da sam siguran da nece biti carine. I nije bilo. Oko 20x sigurno.
11.01.2011 | 21:55
Jao, jbt, pa kud DHL-om...
Najprije će je oni oderati, onda će je carina oderati. I zato i traje toliko dugo. DHL nikako nije za slanje sitnih i jeftinih stvari, pogotovo ne za fizičke osobe.
Drugi put se raspitaj prije slanja. Iz UK se šalje Royal Mailom i to je prva liga. Stiže za tjedan dana u pravilu i u pravilu se na taj neki rang vrijednosti ništa ni ne naplati. Za DHL pošiljke prvo što sami njihovi troškovi već budu toliko visoki da primatelj na njih same plaća PDV, a drugo što carinik uvijek misli da je nešto ultraskupo čim se šalje DHLom.
Možda je najjeftinije da ne potpiše nikakvu punomoć, ne plaća ništa DHL-u i pravi se blesava pa da ti vrate pošiljku natrag u UK. Pa je onda šalji ponovno Royal Mailom.
11.01.2011 | 22:00
Uuu pa to je islo DHLom? Onda pusiona
Neka proba nazvati pa lijepo objasniti o cemu se radi, mozda da ti posaljes nekakav mail da je to stvarno poklon jer ce vas oderati bezveze.

defou: 300kn nema veze, 160kn je limit za postanske posiljke iako najcesce prolaze i skuplje
11.01.2011 | 22:00
Bas ste me sada malo zabrinuli, pa ne razumijem zasto bi mi naplacivali za nesto sto nije kupljeno niti je novo.

Poslala sam joj prosle godine par racunalskih komponenti kao RAM i to je jos bilo novo, ali sam ja napisala da je koristeno, i novi keyboard sam slala i £120 Razer mouse isto novi i sve je proslo bez ikakvih naplacanja, niti jedna jedina Kuna... nesto je bilo poslano preko Fedexa i DHL a nesto preko normalne poste Royal Mail. Prvi put kad sam slala preko DHL-a , to je bilo prije dva mjeseca, neke kablove, to je doslo u roku dva dana zato sam mislila super, doci ce i HD tako brzo bez problema i evo stoji vec par dana u Zagrebu, moja sestra je u Rijeci.

Koliko odprilike mislite da ce je na kraju to sve skupa kostati?
11.01.2011 | 22:09
Elune problem je sto ti njima stavrno ne mozes dokazati da je to poklon. Mogla je ona kupiti disk preko ebaya i situacija bi bila ista, to sto mi znamo da je ovaj put prica stvarno istinita njima, na zalost, nista ne znaci jer im ekipa svakodnevno tupi kako oni nesto nisu kupili nego je to poklon od ujaka iz Amerike

Smayoo mudro zbori, mozda stvarno da se disk vrati nazad i da ga posaljes Royal Mailom? Ili neka plati, mislim da je nece izaci preko 300kn ali opet bezobrazno puno kad je to stvarno poklon. Ja isto imam stvarno dobra iskustva sa Royal Mailom, svaki tjedan mi dolaze paket vrijednosti cca 500kn i carinu sam platio mislim dva puta u zadnjih 8mjeseci a uredno narucujem i igre za playstation i takve stvari i na to carinu nisam platio nikada.
12.01.2011 | 14:27
Hvala svima na odgovore, posebno MoschuS , kao sto se predlozili, ja sam im poslala email i objasnila da je to poklon, pa su mi se javili da im posaljem novi commercial invoice i promijenim vrijednost paketa umjesto £20 da stavim 20 Eura i da onda nece biti carine. I moja sestra je potpisala ono sto su trazili, i sada se nadam da ce sve proci bez naplacivanja.
Zaista neznam zasto je to tako kod nas komplicirano... Ono sto me najvise nervira je to da nema bas nekakvih cvrstih pravila, nasi tamo carine na nacin kako ih je volja. I onda mi hocemo u EU...
12.01.2011 | 16:30
Ma nema na cemu, javi samo kako je na kraju sve zavrsilo
Kao sto i sama kazes najgluplje je sto kod nas stvarno neam pravila, nekad se natezes sa glupostima a nekada prolazi sve. Sto je najgore sve jos zavisi i od lokacije, recimo znam provjereno da ekipa u Dubrovniku divlja jer im zaustavljaju gotovo sve posiljke dok smo mi u Zg ipak bolje srece valjda zato sto je i promet veci pa nisu tako revni.
12.01.2011 | 16:47
Postoje čvrsta pravila. Kad bi ih se držali, svima bi nam bilo kao u Dubrovniku. Prema tome, ne jamrajte bez veze.
Elune, za ovo nemoj kriviti carinu, nego DHL.
13.01.2011 | 14:45
Samo da kazem da je HD jucer prosao kroz carinu bez problema i moja sestra nije nista platila, cak ni onih 110 KN + pdv sto se tice usluga DHL-a. Saznala sam da DHL ne naplacuje ako nema carine. Uz onaj fromular sto je potpisala da opunomocuje DHL da je zastupa, morala je ispuniti jos jedan formular: Zamolba za oslobodenje carine i poreza. To su joj isto poslali preko emaila. Eto sretan kraj.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
13.01.2011 | 15:53
eto...kak bi naši stari rekli - više sreće nego pameti

al neka se nekome i posreći

meni frendu za dijete sestra iz USA poslala cipelice kao poklon, ovi na carini procijenili da koštaju 300kn, jer su tako uguglali, opalili na 300kn i poštarinu carinu i PDV..pa ga poklon ispao xy kn..
13.01.2011 | 16:12
Lijepo je nekad čuti i priču sa dobrim završetkom.
13.01.2011 | 20:40
Evo kod mene friška priča - uzeo si Bluelounge CableBox u 11 mjesecu, došao je napokon ovaj tjedan. Ali avaj..

Prije godinu i pol sam uzeo jednu kutiju, na svoje ime, sve je prošlo kao putar, ravno na vrata s poštarom, hvala i doviđenja. Ovaj put sam zbog nekog razloga upisao i ime svojeg obrta, računajući da uzimam dvije kutije pa ću eto to i pravdati i tu sam se zajebao.

Uglavnom, box 30USD, dakle 2x30USD + poštarina 26USD, sve zajedno 86USD. Računao sam da će mi dostaviti na vrata + nešto carine i PDVa... No zbog toga što je pisalo ime obrta, bla bla, uvoz, ovo, ono, izjebali su me kao mladog majmuna i na vrijednost robe od 340 kn i poštarine od 100kn mi naplatili carinu, ležarinu, njihovu nesposobnost, birokratski harač i tko zna što još ravno 300kn

Imamo Hrvatsku Zemlju u kojoj plaćaš porez i špediciju na cijenu robe sa poštanskim troškovima (zrakom dakle) i na to sve još nalupaju PDV. Zemlju u kojoj se svađam s carinikom jer mu je nelogično da sam plastičnu kutiju platio 150kn i da to ne može biti to, već je to neka muljaža...

Naučio sam za idući put, skrivam da imam obrt kao zmija noge.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO