LED TV
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

LED TV

24.01.2011 | 23:50
Kupujem TV i ne želim od toga napraviti posebnu znanost. A opet, s obzirom da se nudi sve i svašta, dobrodošao je poneki savjet.

Razmišljam o 32" modelima jer ne namjeravam od dnevnog boravka raditi kino. U zadnje vrijeme sam par puta prozujao kroz trgovine koje prodaju televizore i, onako u prolazu, oko su mi privukli Samsung UE32C6000 i LG LE5500 modeli. Oba su 32", oba su LED i oba koštaju 5.999 kn. I jedna i druga slika su mi izgledale super, bitno bolje od okolnjih LCD modela, i u principu mi je to dovoljno da se odlučim za onaj koji "ljepše izgleda" (ako se ne varam, LG ima malo ljepši stalak od Samsunga).

Primarna funkcija tog TVa će biti "pogledati vijesti" (preko maxTVa), ali moguće da ću u dogledno vrijeme na njega prikopčati neki Mac Mini s namjerom da prikazujem video content s njega. Moguće da će na taj TV biti spojena i neka igraća konzola. Ovo spominjem zato što trenutno imam spojen PS3 na Sony Braviju i izuzetno me nervira tromost slike. Nemam pojma kako se ova dva LEDa ponašaju u tom kontekstu pa je i utoliko svaki hint dobrodošao.

Ima li neki od spomenuta dva modela neku "očitu" prednost nad onim drugim? Ili ima neki treći kojeg također vrijedi uzeti u obzir u toj klasi (a nisam ga uzeo u obzir jer ga nisam slučajno primjetio u trgovini)?

Unaprijed hvala na preporukama.
25.01.2011 | 01:00
Najtoplije ti preporucam da pogledas Toshiba modele. Ja sam, konkretno, u 8. mjesecu uzeo 42' toshiba regza i na mogu ga dovoljno nahvalit.
Panel je savrsen, slika je prekrasna (to sam zano obzirom da sam godinama vukao sa sobom njihov laptop - slika savrsena), panel je backlited LCD, odziv je odlican...
Zaparavo, cijeli bi TV bio savrsen da ima malo bolji sound. To mu je jedina mana.

BTW, platio sam ga cca 6300kn...
25.01.2011 | 01:02
Moja mama ima Samsung 32", a mi doma imamo LG 32". Oba stari cca godinu dana. Oba koštali tu negdje slično. LG ima ugrađeni USB media player. Od svih takvih koje sam probao (Philips, Panasonic, ...) ovaj je bio definitivno najbolji, s naglaskom na žvakanje titlova. Ako ti je to bitno.

Osim toga, LG ima puno intuitivnije i logičnije menije. Samsung je to zakomplicirao do bola.
25.01.2011 | 09:40
Ja kupio LG LED 42SL9500. 5300+PDV. Jedina mana je kaj ima 100Hz osvjezavanje. Mene ne smeta. Za preporuciti. Kupio ga u 4. mjesecu prosle godine. Vise me privukao dizajn jer nema onog ruznog ruba, nego je staklo preko cijele prve strane. treba ga vidjeti u zivo.
www.plasma-lcd-crt.com/tvs/manufacturers/pos/lg_42sl9500
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.01.2011 | 10:54
Koliko je važna brzina osvježavanja (FPS) koju zabac spominje i koliko utječe na kvalitetu doživljaja pogledajte na: www.100fps.com
Mislim da to nije toliko presudno za odabir televizora, ali dobro je znati.

Ja trenutno imam LG32LH7000 i za pogledati vijesti preko MAXtv i pokoji HD film je i predobar. Kada bih još pronašao način da TV program sa MAXtv mogu poslati na iPad kao što mogu sve naše HD i SD filmove, slike i glazbu vjerojatno ga više ne bi ni palili Za doživjeti neki film onako kako treba ionako odemo u CineStar.
25.01.2011 | 16:29
Za filmove i kino, projektor je zakon. Imam jedan stari Panasonic i prima na sebe preko komponentnog ulaza 720p. Slika je 2m i odlicna je. Za vijesti i pokoji film onaj 42" TV je isto dobar. Osjeti se 100Hz osvjezavanje, ali nije to neso sto bi smetalo. Mozda perfekcionisti i najdu zamjerku. Vidim da se dosta kupuje LG. Mozda zato jer je odnos cijene i kvalitete povoljan. Da imam para uzeo bi Hitachi ili Pioneer. Da imam puno para B&O ili Loewe. Da imam jako, jako puno para, bilo bi mi svejedno i valjda imao privatno kino. LOL
25.01.2011 | 17:22
@tarik.capar: Tnx na preporuci za Toshibu, pogledat ću ako negdje naletim na njih (a vjerujem da hoću).

@smayoo: I Samsung i LG koje spominješ su LED? USB media player je korisna opcija dok ne spojim budućeg Minija na TV, ali svakako nije presudna. Što točno ne valja s titlovima?

@zabac: Koji problem imaš sa 100Hz u slučaju konkretnog modela?

@sank: Tnx na linku.

Naletio sam sinoć na eKupi.hr i vidim da imaju bitno povoljnije cijene istih ovih modela koje sam spomenuo. Ako nemaju "typo" onda kod njih 42" model košta koliko u riječkim trgovinama 32". A 32" model je skoro pa 1.000 kn povoljniji. Ima li netko iskustva s kupovinom kod njih? Sviđa mi se čak i opcija da mi ga dostave poštom do kuće, za samo 35 kn.
25.01.2011 | 20:21
Tesko je opisati. Zamisli da juri auto i kamera je montirana na njemu, on je ok, pozadina leti, a na "spoju" auta i pozadine se vide mali kvadratici koji zmigaju. Dosta tesko za opisati.
25.01.2011 | 23:00
Kad kažeš "LED", pretpostavljam da misliš "LED backlit LCD", a ne "nano-LED technology matrix"? Ne nisu. Mislim da nije nijedan, ali što se tiče svega ostalog, razlike nema između LCD i LED backlit LCD.

Na LG je s titlovima sve super. Možeš birati čak i encoding, veličinu i boju slova, poziciju... Philips uopće ne podržava titlove. Panasonic podržava samo 7-bit ascii plus što su slova nečitko sitna i ne daju se povećati.
25.01.2011 | 23:39
LED je više marketinški "buzzword" sada, nego što to pravi veliku razliku kod kvalitete slike. To bi mi bila zadnja stvar koju bih gledao da kupujem TV. Gledao sam masu njih i razlike meni nema (barem u uvjetima trgovine), jedno gdje sam mogao vidjeti razliku je bilo u slučaju Pioneer plazma VS bilo koji LCD, mada i to nije neka drastična razlika. Kako je LCD bolji za prikaz računalne slike (a rekao si da bi možda i Minija spojio) onda plazma otpada.

Prvi kriterij bi trebala kvalitetna marka i veličina ekrana. Dakle, izbjeći "Frulex" marke i ostati u zoni oprobanih igrača koji imaju brz i kvalitetan lokalni servis. Web recenzije pomažu. Ja sam ih se načitao prije kupnje svojeg.

IMHO 32" je smiješno premalo za TV danas. To je dimenzija Sony CRT kante s kraja 20. stoljeća. Da, to je ok za pomoćni ekran u maloj sobici ili kuhinjici, ali ne kao glavni kućni ekran! Pa consumer Mac ima 27", a pro 30", a to su ekrani koji ti stoje ispred nosa, a sada bi netko kupio 32" kao TV koji se gleda s distance?!?! Druga su vremena, ekran mora biti ono što je glavni display na USS Voyageru - kada kapetan kaže: "On screen!" Što veće, to bolje, ako može cijeli zid - cijeli zid!

Dakle, ja držim da bi donja granica kupovine trebala biti 42" i to samo ako je proračun ograničen. Ako nije, odmah na 50". Evo meni je sada žao da nisam imao love uzeti veći, ovaj od 42" je zaista srednja žalost. Dakle, ne škrilji na tome, uzmi 50" da si na miru barem par godina.

Drugi kriterij bi trebao biti interni video dekoder, dakle je li TV u stanju vrtiti samo divxe ili može i mkv (s USB-a). Oni s ethernetom su dobrodošli jer updateaju codece sami. Nisam vidio imaju li ovi novi DLNA (Digital Living Network Alliance), ali moguće da imaju, to je svakako super opcija, pa provjeri specifikacije. Opet, ako se na TV misli prikopčati Mac, neki media centar ili kakav inventivni media combo kao LG Bluray koji ima wireless i DLNA podršku, onda i nije bitno što sam TV može dekodirati.

Treći kriterij, meni jako važan, je dizajn. Stvar mora dobro ili barem neutralno izgledati. Dakle, sam ćeš vidjeti što ti odgovara na prostor u koji ide. Ima vizualno jako fora bijelih modela, izgledaju baš cool, ali nažalost izbor tehničkih karakteristika je onda sužen.
25.01.2011 | 23:59
Tesko je opisati. Zamisli da juri auto i kamera je montirana na njemu, on je ok, pozadina leti, a na "spoju" auta i pozadine se vide mali kvadratici koji zmigaju. Dosta tesko za opisati.

Hm. Ovako opisano me posjeća na artefakte digitalne kompresije, a ne na nešto što ima veze sa 100Hz.
26.01.2011 | 00:02
Kad kažeš "LED", pretpostavljam da misliš "LED backlit LCD", a ne "nano-LED technology matrix"?

Zapravo mislim na TV debljine cca. 3 cm kraj kojeg piše "LED TV". I na prvi, drugi i treći pogled ima kvalitetniju sliku od okolnjih, debljih, LCDa. Ne ulazim u tehnikalije da se u njima ne izgubim.

Na LG je s titlovima sve super. Možeš birati čak i encoding, veličinu i boju slova, poziciju... Philips uopće ne podržava titlove. Panasonic podržava samo 7-bit ascii plus što su slova nečitko sitna i ne daju se povećati.

Definitivno još jedan plus za LG. Tnx!
26.01.2011 | 00:15
Što veće, to bolje, ako može cijeli zid - cijeli zid!

Čini mi se da sam spomenuo da NE radim kino u dnevnom boravku. Zamisli audiofilskog svetogrđa kad još spomenem i da ću uz tu 32" minijaturu slušati samo onaj zvuk koji izađe iz nje - dakle, bez vanjskih zvučnika i bez kućnog kina. Blasfemija!

Dakle, ja držim da bi donja granica kupovine trebala biti 42" i to samo ako je proračun ograničen. Ako nije, odmah na 50". Evo meni je sada žao da nisam imao love uzeti veći, ovaj od 42" je zaista srednja žalost. Dakle, ne škrilji na tome, uzmi 50" da si na miru barem par godina.

A nakon par godina će se dogoditi što? TV slika više neće stati ni u 50" ekran?

Treći kriterij, meni jako važan, je dizajn. Stvar mora dobro ili barem neutralno izgledati. Dakle, sam ćeš vidjeti što ti odgovara na prostor u koji ide. Ima vizualno jako fora bijelih modela, izgledaju baš cool, ali nažalost izbor tehničkih karakteristika je onda sužen.

Jedina bijela tehnika koja mi paše je ona u kupaonici.
26.01.2011 | 00:25
Potpuno se slažem s tim. Mi imamo u dnevnoj sobi od 28 m2 telku od 32". I super nam je. Nekad slušamo glazbu, nekad razgovaramo s gostima, nekad se igramo s djecom, a nekad upalimo i TV. I apsolutno ne želimo da dominira našom sobom, ni našim životom.

Što se tiče "LED TV" - nemam pojma što je "LED TV". Pretpostavljam da ovi moji to nisu. A možda i jesu, ali nigdje im ne piše.

BTW, u uredu imam 24" PC monitor. Meni je taman na gornjoj granici veličine za rad s metra udaljenosti. 30" na stolu je smiješno puno, a 27" je pretjerano. Za mene. De gustibus...
26.01.2011 | 00:37
Ako ne radiš kino nego "ugodan ljudski prostor s minimalno tehnike" onda razmotri projektor. Kada ti ne treba TV nemaš ništa, sve je minimalistički prazno, a kada poželiš kino - imaš doslovno to. Koliko znam demo možeš dobiti kod Renierija i Tabulova, oni su fanovi te solucije.

Po pitanju veličine - nakon par godina će svi sadržaji biti full-HD i onda to pravi razliku. Sada je još uvijek većina toga PAL i jedan dio HD u 720. Na malom ekranu ti je svejedno. Dakle, sada na ovom osrednjem 42", kada sjedneš par metara od njega, ne možeš vidjeti razliku u rezoluciji između kvalitetnog PAL DVD-a i full-HD Bluraya. Probaj uostalom kod nas u firmi - uzmi negdje James Bonda kao klasičan DVD i onda uzmi Bluray s police i vidjet će da je isto dok ne zabiješ glavu u ekran, dakle razliku vidiš tek kada si dovoljno blizu jer je ekran i dalje premalen. Dakle, za uživati u detaljima full-HD sadržaja treba imati što veći ekran, tj. 50" naviše ako želiš biti future-proof. Uostalom ti voliš gledati nogomet, a prijenosi će biti full-HD, a koja korist od toga ako te detalje nećeš vidjeti? Nemoj nam samo kasnije kukati ako kupiš sirotinjsku ćoralicu od 42"!
26.01.2011 | 00:48
Potpuno se slažem s tim. Mi imamo u dnevnoj sobi od 28 m2 telku od 32". I super nam je. Nekad slušamo glazbu, nekad razgovaramo s gostima, nekad se igramo s djecom, a nekad upalimo i TV. I apsolutno ne želimo da dominira našom sobom, ni našim životom.

U tom smjeru ide i moje razmišljanje, a riječ je o sličnoj kvadraturi dnevnog boravka. Osim toga, meni ne smeta pogledati film ni na 11" tako da i 32" percipiram kao "veliko".
26.01.2011 | 00:50
Od mene jos jedan glas za projektor. A i grije po zimi.
26.01.2011 | 01:05
Ako ne radiš kino nego "ugodan ljudski prostor s minalno tehnike" onda razmotri projektor.

Da vidim ako sam dobro shvatio: ako NE radim kino, onda moram razmotriti projektor. Probat ću ponovo: ako NE radim kino, moram razmotriti projektor. I projecirati. Na zid. Hm.

Kada ti ne treba TV nemaš ništa, sve je minimalistički prazno, a kada poželiš kino - imaš doslovno to.

Ali meni TREBA TV i NE treba mi kino. Želim pogledati Vijesti kad mi se gledaju Vijesti (da, u njihovom primitivnom linearnom obliku u kojem mi urednik servira ono što misli da je zanimljivo), želim pogledati štogod je na programu, a da mi se slučajno gleda, i želim moći pogledati film po vlastitom izboru. I nemam potrebu uranjati u ekran, a još manju imati najveći u selu.

nakon par godina će svi sadržaji biti full-HD i onda to pravi razliku.

Nakon par godina, kad pixeli počnu bježati s mog jadnog skučenog 32" ekrana, kupit ću mu većeg brata. Ili manje pixele. Vjerojatno potonje, po uzoru na Retinu.

Dakle, za uživati u detaljima full-HD sadržaja treba imati što veći ekran

Kad gledam film, zadnje u čemu želim uživati su pojedini pixeli. A kad počnem "uživati" u pojedinim pixelima, onda više ne gledam film nego koliko je netko zafušao post-produkciju. I da, zna biti zabavno, ali toga mi je dosta na poslu.

Uostalom ti voliš gledati nogomet, a prijenosi će biti full-HD, a koja korist od toga ako te detalje nećeš vidjeti?

Kompenzirat ću gledanjem prave trave, u vrtu. Ako mi ni to ne bude dovoljno, uzet ću navijački šal i otići na utakmicu.

Nemoj nam samo kasnije kukati ako kupiš sirotinjsku ćoralicu od 42"!

Unaprijed se veselim svom 32" Klović-modelu.
26.01.2011 | 01:32
Pih, kakav asketski pristup. Onda ništa od projekcija i kokica kod tebe! Kada već nisi bonvivan mogao bi uškriljiti do kraja, pa samo kupiti one TV naočale? Tako možeš gledati TV i u vrtu, kupaonici, na balkonu...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, robee, ZeljkoB, Anonimci (582)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO