Nova tipkovnica?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nova tipkovnica?

• Sank
  • Moderator
  • 221
10.02.2011 | 12:03
Zar je moguće da je Apple napravio novu tipkovnicu?

webOS_Keyboard.png

Na žalost ipak nije. Radi se o HP webOS tipkovnici koja se mogla vidjeti prilikom prezentacije novog HP-ovog tableta TouchPada. Nije teško shvatiti tko im je bio uzor kada su je projetirali

Bit će zanimljivo isprobati je i upariti s nekim od iUređaja ili Macom.

Pogledajte Engadget/HP webOS keyboard
10.02.2011 | 12:11
Misliš da pašu tipke s jedne na drugu?
  • User
  • Posjetitelj
10.02.2011 | 12:13
To što HP radi bi očekivao od Kineza, ali nikako od jedne američke firme.
10.02.2011 | 12:26
Da to sam baš jučer gledao na webu i ostao sam poprilično iznenađen HP-om.
Iskopirali tipkovnicu, mobilni OS (poprilično) + dodali neke stvarno fora stvari i poprilično iskopirali tablet. Makar mnogi će reči kako se na tabletu nema što kopirati.

Ono što je meni zanimljivije u cijeloj priči je to što svi uspoređuju tablet iz HP-a, pa tablet iz Motorole i tablet iz RIM-a s prvom generacijom iPada, a niti jedan od tih tableta još nije krenuo u proizvodnju i prije će izgleda izaći iPad2 nego ti njihovi tableti. Malo mi je to onak.... bzvz.
  • User
  • Posjetitelj
10.02.2011 | 12:32
A s Envyjem i Pavillionima su kopirali MBP
10.02.2011 | 12:39
Meni se najviše dopada u cijeloj priči što se čini da idu kopirati SVE.

Web stranica od Touchpada je maltene ista kao ona od Applea za bilo koji njegov hardver...

A pomisao da će polako webOS prebaciti i na desktope i laptope, pa možda i krenuti u vertikalno tržište kao Apple, mljac... Samo da i velike softverske kuće prihvate igru i počnu razvijati softver, vraćamo se u doba nekoliko velikih igrača tipa Atari, Commodore i ostali... Malo prave konkurencije nikad nije škodilo...

A Microsoft, nema ga nigdje, zapeo je u staroj paradigmi... Dobro je
10.02.2011 | 12:47
Da nije tužno bilo bi smješno.
Mislim tako velika tvrtka poput HP-a da slijepo kopira apsolutno sve od Applea,
to je fakat tužno. Gdje im je kreativnost i inovacija.

Cudi me samo da ih Apple ne tuži...
I ovo što kažete i laptope kopiraju(Pavilion i Envy), svjetleci logo u pozadini ekrana,
touchpad bez fizickih tipki, all-in-one racunala, novi touchscreen monitor
me neodoljivo podsjeca na Cineme(pogotovo stalak i boja),tablete, iOS, opremu, sve..
I sve to poluuspješno.

Ali kako se kaže, original je uvijek bolji

Sto se tice ovih tipkovnica najveci problem njihove debljine su baterije,
pa me cudi da nije nitko od proizvođaca (osim Logitecha s 1 solarnim modelom)
ponudio tipkovnice s ugrađenim ultratankim punjivim baterijama koje se prostiru
cijelom podnicom tipkvnice. Zar je to tolki problem. Tipkovnice bi odlicno
izgledale, imale vecu autonomiju a dabljina im nebi prelazila 0.5mm.
A onda bi i iPad bio skoro savršena zamjena za laptop.
Zamislite fino imate neki skin ili folder za iPad i tanki džepic
u koju stavite fuul-size tipkovnicu i kad imate potrebe za pisanjem, iPad
postaje ko laptop a da pritom dimenzije, prakticnost i prenosivost ne pate
10.02.2011 | 16:09
Zašto je to čudno? Za velike tvrtke (poput HP-a) normalno je da nemaju kreativnosti ni inovacije. Birokratiziranost velikih tvrtki najbolji je otrov za kreativnost i inovaciju. A, osim toga, firme te veličine uvijek poprimaju poslovnu strategiju nosoroga, jer je to njihova jedina preostala komparativna prednost: financijska moć i veličina koja im osigurava da svakog koga ne uspiju pregaziti mogu nakon toga jeftino kupiti i, naravno, ulupavati milijarde u marketing.
10.02.2011 | 21:54
Nije pokr'o HP, nego Kinezi koji rade ISTU tipkovnicu za Google CR48, HP-u samo pala sjekira u med da ne moraju smišljavati novu tipkovnicu.

I pokradeni Apple touchpad je na CR48
  • User
  • Posjetitelj
10.02.2011 | 22:47
Vanjuška kaže:
vraćamo se u doba nekoliko velikih igrača tipa Atari, Commodore i ostali... Malo prave konkurencije nikad nije škodilo...

Uuuuu da! Baš razmišljam već neko vrijeme kako je npr. na PC-u skroz drugačija situacija nego u mobilnom svijetu. Desktop i laptop tržištem uvelike dominira Microsoft, pa onda tek Mac OS, pa Linux. U mobilnom svijetu Microsoft zato kaska žešće za iOS-om, Androidom i, nadam se, WebOS-om. Kad bi PC dobio makar još jedan OS u čijoj pozadini stoji jaka firma koja ga može progurat, cijela priča bi postala puno zanimljivija. Linux je super, al je još nezreo da bude prava alternativa. WebOS možda iznenadi, a vrijeme će pokazat...
10.02.2011 | 23:30
"Linux je nezreo" je malo neozbiljna izjava. Linux ima više od 20 godina. Izvadak s en.wikipedia.org/wiki/Linux kaže:
"Linux is a leading server operating system, and runs the 10 fastest supercomputers in the world."
(Henry Burkhardt, KSR. "June 2010 | TOP500 Supercomputing Sites". Top500.org. Retrieved 2010-10-30.)

Stvar je u tome da se puno više isprofilirao kao serverski OS, nego kao klijentski, a najviše zato što je cijeli baziran na opensource filozofiji pa komercijalno orijentirani developeri nemaju interesa razvijati za korisnike koji su navikli da im je sve donationware ili besplatno.
11.02.2011 | 00:42
Navikli smo na krađe Apple ideja i dizajna, ali ovo je ipak malo previše očito za jednu tvrtku klase HP-a. Ne ide im u prilog i loše je za image.
  • User
  • Posjetitelj
11.02.2011 | 01:10
Smayoo vadiš iz konteksta, napisao sam da je linux još nezreo da bude prava alternativa drugim desktop OS-ovima, tj. Mac OS-u i Windowsima. Opće je poznato da je odličan server OS, ali ne pričamo sad o tome i mislim da moja tvrdnja po pitanju desktopa stoji.

A zašto stoji? Pa baš zbog open-source filozofije u kojoj se na svako neslaganje s nekom idejom inače dobrog projekta odmah radi forkanje, pa onda nastaje cijeli kupus polugotovih projekata koji se sporije razvijaju umjesto jednog stvarno dobrog. Daleko od toga da sam za jednoumlje, ali taj sirovi open-source pristup je čista anarhija (u lošem smislu). Dokaz tome je nekoliko tisuća Linux distribucija, a realno bi ih trebalo bit možda 20-tak što za servere, što za desktop/laptop/netbook, što za tablete i mobitele, što za entuzijaste. Čak i ta brojka od 20 je pretjerana. Onda su tu gnome, KDE, windowmaker, fluxbox, lxde, xfce, fvwm i još tonu window managera i desktop environmenta umjesto da ih se isto svede na jedan jedinstveni koji valja, ili makar nekoliko od kojih će svaki imat ciljane uređaje - nekakav embedded za mobitele i tablete, nekakav user-friendly za desktope itd. Za servere su ionako većinom dovoljni konzola i web-sučelje. Ovo sa desktop environmentima poteže i to da bi bilo poželjno imat jedan GUI toolkit koji valja, a ima ih isto na tone pa tako ima i na tone što kičastih što rudimentarnih aplikacija koje uopće ne "upadaju" u okolinu u kojoj ih se pokreće. Osim toga, te aplikacije ne odstupaju samo izgledom nego i integracijom s mogućnostima radnog okruženja (tj. nedostatkom iste). Sve to krajnji korisnici ne opraštaju baš lako, a da idem dalje u analize svega što ne valja kod Linuxa po pitanju desktopa bio bi budan bar do 6-7

Mnogi ti isti GUI toolkiti i development frameworkovi su dostupni i na Windowsima i Mac OS-u, ali u načelu se očekuje da ćeš za Windowse radit u .NET-u i s WinFormsima/WPF-om, a na Mac OS-u u Cocoi.

Da me se ne bi krivo shvatilo, podržavam ideju open-source softvera i drago mi je što postoji, a da nema Mac OS-a definitivno bi preferirao Linux nad Windowsima jer i dalje mislim da je odličan OS. Međutim, nije za svakoga i pitanje je hoće li ikad i bit. Ubuntu se tu najviše trudi odskakat od ostalih i po meni su, ako je sudit po najavama, na dobrom putu - prelazak na Wayland, guranje Qt-a umjesto GTK i sl.

Ako se s popularnim Linux distrama nastavi kupusarit, držim fige webOS-u makar bih volio da oba uspiju ugrabit svoj dio kolača.

EDIT: Btw skužio sam da je webOS također baziran na Linuxu, ali pretpostavljam da koristi vlastite toolkite?
11.02.2011 | 11:25
Da. S tim se svakako slažem. Reagirao sam na riječ "nezreo" ne misleći o kontekstu jer sam već dosta puta čuo kako se ljudi koji ga nisu zapravo nikad ni probali potcjenjivački odnose prema Linuxu "zato što je besplatan" (a besplatno, valjda, ne može valjati ).

Slažem se i s problemom nedostatka fokusa koji je općenito prisutan kod opensource filozofije, ali čak se i on sam meni donekle sviđa jer ima inherentan evolucijski mehanizam. Preživjet će ono što se najbolje prilagođava. Neke stvari koje su odlično zamišljene, pa čak i odlično realizirane, na kraju su (čak vrlo brzo) neslavno propale jer se nisu prilagođavale promjenama, nego su njihovi autori očekivali da se sve prilagodi njihovoj genijalnoj ideji.

Linux je u ovom trenutku u fazi razvijenog anarholiberalizma (da se poslužim rječnikom političke ekonomije). Slijedi faza konsolidacije (tj. plijevljenja korova). Sve u svoje vrijeme...
  • User
  • Posjetitelj
11.02.2011 | 12:03
smayoo kaže:
Da. S tim se svakako slažem. Reagirao sam na riječ "nezreo" ne misleći o kontekstu jer sam već dosta puta čuo kako se ljudi koji ga nisu zapravo nikad ni probali potcjenjivački odnose prema Linuxu "zato što je besplatan" (a besplatno, valjda, ne može valjati ).

Razumijem skroz. Međutim, radio sam s Linuxom stvarno dosta (iako se ne smatram nekim power-userom na tom području) pa mislim da mogu objektivno komentirat njegove nedostatke

smayoo kaže:
Slažem se i s problemom nedostatka fokusa koji je općenito prisutan kod opensource filozofije, ali čak se i on sam meni donekle sviđa jer ima inherentan evolucijski mehanizam. Preživjet će ono što se najbolje prilagođava. Neke stvari koje su odlično zamišljene, pa čak i odlično realizirane, na kraju su (čak vrlo brzo) neslavno propale jer se nisu prilagođavale promjenama, nego su njihovi autori očekivali da se sve prilagodi njihovoj genijalnoj ideji.

Uvijek je dobro imat izbora, ali kad imaš toliko nepotrebnih izbora izgubiš i volju i energiju dok ne odlučiš koji je onaj pravi... Tako se ja nekako osjećam s Linuxom. Imam čak i zamisao za jednu open source licencu koja bi branila forkanje i uzimanje koda iz projekta za druge projekte iste vrste, tako da bi fokus ostajao na projektu koji se trenutno razvija.

smayoo kaže:
Linux je u ovom trenutku u fazi razvijenog anarholiberalizma (da se poslužim rječnikom političke ekonomije). Slijedi faza konsolidacije (tj. plijevljenja korova). Sve u svoje vrijeme...

Samo se nadam da do toga neće proć još 15-20 godina
11.02.2011 | 13:07
User kaže:
Imam čak i zamisao za jednu open source licencu koja bi branila forkanje i uzimanje koda iz projekta za druge projekte iste vrste, tako da bi fokus ostajao na projektu koji se trenutno razvija.

Hm... Nisam baš siguran kako si to zamislio. Čini mi se koncepcijski nepomirljivo. Ako je open source, znači da daješ source na korištenje i modificiranje bilo kome, pod uvjetom da te spomene kao izvor. Kako sad - braniš forkanje? Tu ulaziš u problem kako suštinski razgraničiti korištenje sourcea za ovo ili ono.

smayoo kaže:

Samo se nadam da do toga neće proć još 15-20 godina [/quote]

Ako tako mora biti - proći će još toliko. Ins'Allah, što bi rekli Arapi. Što je 15-20 godina prema vječnosti Svemira?
  • User
  • Posjetitelj
11.02.2011 | 21:59
smayoo kaže:
User kaže:
Imam čak i zamisao za jednu open source licencu koja bi branila forkanje i uzimanje koda iz projekta za druge projekte iste vrste, tako da bi fokus ostajao na projektu koji se trenutno razvija.

Hm... Nisam baš siguran kako si to zamislio. Čini mi se koncepcijski nepomirljivo. Ako je open source, znači da daješ source na korištenje i modificiranje bilo kome, pod uvjetom da te spomene kao izvor. Kako sad - braniš forkanje? Tu ulaziš u problem kako suštinski razgraničiti korištenje sourcea za ovo ili ono.

Je, zapravo bi takva licenca bila poprilično kontroverzna, ali mislim da stvarno postoji potreba za njom. Kod bi bio otvoren za aplikaciju koja se radi i svatko bi mogao raditi na njoj. Eventualno bi se njeni dijelovi mogli iskopirat u drugu aplikaciju koja ne bi služila za istu namjenu (npr. da kod za spell checker iz office aplikacije možeš prenijeti u neki tekst-editor na kojem radiš, ali ne i u drugu office aplikaciju). Ne mora se to ni zvat open-source licencom, ali ne bi bila baš ni potpuno closed-source. Naravno, ta ideja je još nerazrađena, ali eto u duhu open-sourcea je dijelim sa ostalim forumašima

User kaže:
smayoo kaže:

Samo se nadam da do toga neće proć još 15-20 godina

Ako tako mora biti - proći će još toliko. Ins'Allah, što bi rekli Arapi. Što je 15-20 godina prema vječnosti Svemira? [/quote]

15-20 godina je četvrtina života smrtnika, a svemir će ionako ostat tu gdje je
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO