01.04.2011 | 19:33
Žabac, masa ljudi ide nekim selskim babama kosti namještati makar nemaju diplomu medicine. Slobodno tržište rada definira uvjete. Ne treba svakom mag.ing.rač. niti čovjek koji zna 300 čuda o hardveru i softveru. Niti takvog čovjeka može svatko platiti. Mnogima je dovoljan netko tko zna instalirati windowse, printer driver, podesiti outlook, složiti mail merge u wordu i tako to. Takvo radno mjesto se obično naziva "informatičar". Zašto je to čudno? Ja čak i ne mislim da je osobito bitno kakvu je netko školu završio za taj posao. Po mom mišljenju, to sve može sasvim dobro znati netko tko je završio i samo osnovnu školu, samo ako je išao na tu izbornu informatiku i pazio na nastavi.
Nekad su postojala radna mjesta "daktilograf" i "tehnički crtač". I "inokorespondent". Meni je to puno smješnije. Ali u to je vrijeme bilo normalno da ljudi ne znaju, uz svoju struku i posao, još i tipkati na pisaćem stroju, crtati tehničke crteže tušem po pausu ili pisati poslovne dopise na stranim jezicima. Danas je normalno da ljudi ne znaju podesiti kompjuter da im radi sve što treba raditi za normalan rad pa im treba "informatičar". Za 20 godina će to biti da pukneš od smijeha. Ali će im za 20 godina možda trebati neki. ne znam, "čipomatičar" da im podesi čip koji im je ugradilo u lubanju kad su se rodili tako da im u mozak ubaci npr. znanje francuskog, nuklearne fizike ili recepata za zimnicu od usoljenih krastavaca. Što će opet biti da pukneš smiješno za 40 godina. I tako dalje.
Evo još nekoliko izumrlih zanimanja koja su mi pala na pamet:
- teleprinterist
- radiotelegrafist
- posrednik na telefonskoj centrali
- kurir (referent za korespondenciju, onaj koji po firmi raznosi prispjelu poštu i skuplja onu koja se šalje)
S druge strane, ako ti je smiješan "informatičar", zašto nije smiješan "web designer"? Siguran sam da ovdje ima puno web designera. I to sigurno nije zato što u toj branši nema posla. A sjećam se kad sam prije nekih 13-14 godina sudjelovao u jednoj diskusiji:
ON: "Evo, propada industrija, propada ovo, propada ono. Gdje će raditi budući naraštaji inženjera strojarstva, tehnolozi...?"
JA: "Radit će neke druge poslove."
ON: "Koje, na primjer?"
JA: "Pa evo... na primjer, burzovni analitičar, (...), web dizajner..."
ON: "Vebdi... šta?"
JA: "Web dizajner"
ON: "A šta je to?"
JA: "To je čovjek koji dizajnira i izrađuje internetske stranice."
ON: "A čemu to služi?"
JA: "Komunikaciji, promociji, poslovanju... Mogućnosti su ogromne."
ON: "Ma da... I netko će, kao, platiti da mu neka budala nacrta reklamu na kompjuteru..."
Eto.