10.04.2011 | 09:51
Ne znam točno za graver, ali obično je to neki specijalizirani software na ploterima, pa predpostavljam i za graver da je ista kombinacija.
Jedna vrsta softwerskog "ripa" recimo Caldera, ili nešto drugo. Pogoni se preko USB ključa bez kojega ti printer ne radi i ne želi procesuirati print file.
Print file izvodiš u nekoj dtp aplikaciji, obično Adobe Ilustrator, a "printer" si odredio na klasičan način kroz Sys.Pref. Printeri mogu biti spojeni ili putem USB-a ili putem Ethernet.
Na stranici proizvođača printera imaš i upute, dali isti software radi sa Mac OS. Ja imam dva korisnika koji uredno rade, jedan koristi Flexi a drugi Calderu. Jedan radi na Mutoh drugi na Rolandu.
Pitanje korišćenja Apple za ovu vrstu igre jeste samo u toliko da ti računalo i OS budu "sigurni" u poslu kojim se baviš. Oni su se naučili na Apple i jako su zadovoljni sa radom između uređaja (mac) i aplikacije (ilustrator), a printerski dio (rip) im ne radi nikakve probleme u ovom slučaju. To je običan print file. Pitanje je samo koliko si sa uređajem zadovoljan. Dali su boje dobre, dali može povući određenu debljinu folije ili papira, dali su krivulje u redu, itd itd.
Na tvom mjestu bih prvo provjerio dali "printer" zadovoljava tvoje potrebe i zahtjeve, a onda bih razmišljao o tome dali stroj i aplikacija koju ćeš koristiti može odraditi svoj dio priče.
Ovdje je pitanje Mac ili PC sasvim suvišno jer ako ti na stroju ne možeš izvesti kvalitetan predložak (napraviti dobar uradak) onda ti ni printer ne može pomoći. Normalno ako print software podržava Apple pa čak i unutar X11, a tebi je zgodnije raditi dtp na Apple onda ti je Apple samo dodatak i tu već nema dileme PC ili Mac, skupo ili jeftino, nego sigurno ili nesigurno, brzo ili manje brzo, stabilno ili nestabilno.