iMac 27" i glavobolja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" i glavobolja

18.04.2011 | 00:08
U zadnja 2 mjeseca sam malo vise vremena provodio ispred mac-a i evo zadnji mjesec dana imam glavobolju iza ociju.Citao sam sad na stranim forumima da je veoma moguce da se dobije glavobolja od novih mac-ovih ekrana.neko savjetuje da smanjim svjetlost ekrana, ali jos nisam nasao koliko je minimum koliko centimetara moram biti udaljen od mac-a.Da li se ikom na ovom forumu to desilo?Isao sam ocnom, kazu sve je ok, neurolog isto kaze da je sve ok. I veceras slucajno ukucam na google-u glavobolja i Imac 27" oi vidim da se dosta ljudi zale na to. I to bas oni koji malo duze provode vremena iza mac-a.E sad , gdje ga je najbolje drzati u sobi. Ova moj aglavobolja je u nekim momentima stvarno nesnosna i volio bih bas da vidim da li je do mac-a.
18.04.2011 | 00:55
mozda nepotrebno pitanje, ali kakvo je osvjetljenje u sobi dok radis?

jer svjetlina monitora i okoline trebala bi biti priblizno ista, tako se oci najmanje naprezu, jer koliko god velik, 27" ekran ipak nije dovoljan kao jedini svijetao objekt pred ocima

isto tako, glavobolja moze biti i od neodogovarajuceg polozaja glave...

sto tocno radis? meni je kad sam radio u Autocad-u znala se desavati glavobolja od bijele pozadine, kada sam savio na crnu bila je manja, a sad u ovom novom cadu tamnoplava pozadina cini se da mi ne stvara takve probleme...
18.04.2011 | 01:01
svjetlost je dnevna.tek veceras sam nasao da je vrlo moguce da imam glavobolju od imac-a.prije njega sam imao 20" i nikad nisam imai glavobolju. I kad razmislim , glava me pocne boliti ujutro poslije sat ispred mac-a i navece a i tad sam prije toga bio ispred mac-a. Od sutra cu malo testirati. A mac mi je prekoputa prozora i po danu mi svjetlost ide na njega .
18.04.2011 | 03:01
Od monitora bi trebao biti udaljen nekih 40-60 cm, tj. točno onoliko koliko je potrebno da ravno ispružiš ruku prema monitoru i vrhovima prstiju ga dodiruješ. Dalje, smanjiti kontrast i svjetlost na ispod 50%, nadalje, nikad, ali nikad ne raditi u potpunom mraku. Svjetlost bi trebala oduvijek dolaziti iza monitora a ne direktno udarati u nj.
Inače je glavobolja bila često prisutna pri radu sa CRT monitorima (krivo podešen refresh rate), no na LCD-ima toga nema.
Trebalo bi raditi i stanke u radu, svakih cca. 45 minuta. Ili si možda stvarno predugo višesatno bio ispred ekrana i sada imaš zamor.
Meni se zna desiti kod višesatnog gledanja u ekran da mi se počnu sušiti oči, no kupio sam u apoteci neke kapi i to mi u takvim situacijama pomaže.

Mene kad boli glava, odem na gemišt ili dva!!!
18.04.2011 | 12:26
ma citao sam sinoc da sve ovo dolazi od ovog glossy stakla.cak ga neki skidaju.evo danas cu malo manje vremena provesti za mac-om pa cemo vidjeti.a i polozaj radnog stola cu promjenuti danas pa cemo vidjeti.hvala vam na odgovorima ,ali stvarno sam se bio zabrinuo za glavobolju.ali doktori kazu da je sve ok , jedino sad moram testirati da li je do mac-a.smanjio sam kontrast, mada je meni uvijek bio na maksimumu.sad je oko 50%.
18.04.2011 | 15:24
Ne znam za iMac ali kod mene je 27" Cinema isto negdje na 50% brightnessa, preko toga je jednostavno ubija oci
18.04.2011 | 16:29
Ima i neka mat folija za ekran. Prije koji mjesec sam vidio negdje reklamu za tu foliju. Treba malo proguglat, a inače sam za probu i ja skinuo staklo ispred ekrana i nakon nekog vremena ga vratio natrag, jer me to nije smetalo. Ako nađem , javim se !
Evo, našo' :www.macworld.com/article/139942/2009/04/mwvodcast103.html
pa možeš probati !
  • Sank
  • Moderator
  • 221
18.04.2011 | 18:57
Od kada sam kupio 27" iMac dosta sam vremena presjedio pred njime, ali osim umornih i suhih očiju nikad nisam imao glavobolje. Osvjetljene je skoro na maksimumu jer volim žive boje, a ne mrtvilo poluosvjetljenog ekrana, a i na dobrom kontrastu lakše se čitaju crna slova na svjetlom ekranu, nego kad je sve to prigušeno. Danju mi svjetlost dolazi iza njega, a noću gori stojeće svjetlo sa štednom žaruljom od desetak wata koja stoji pored stola na kojem je iMac.

Mislim da su ova pravila o mraku, osvjetljenosti i udaljenosti malo prenapregnuta i da je za tvoje oči najbolje ono što ti sam pronađeš kao najugodnije i najbolje. Glavobolju mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici, kao npr. povišen krvni tlak itd.

Da li nosiš naočale? Osjećaš li ponekad da malo teže čitaš slova na ekranu i da namještaš i tražiš odgovarajući razmak kako bi lakše pročitao sitna slova?

Htio sam napisati zapravo, umjesto što tražiš uzroke za svoju glavobolju u iMacu, trebao ih potražiti u svojem tijelu. Tvoje tijelo najbolje će ti reći što mu odgovara kad sjediš ispred iMaca samo ga treba poslušati i dat će ti odgovore na sva tvoja pitanja.
18.04.2011 | 19:52
ma sank isao sam i ocnom a i neurologu.svi kazu da je sve ok.evo sad sam sjeo pred imac i danas uopste nisam imao glavobolju.vidjet cu jos i sutra pa cu vidjeti.nije to jaka glavobolja nego tacno u ocnim supljinama iritirajuca bol.mislim nisam ni ja siguran da je do mac-a ali eto pokusat cu ovih dana da sam manje vremena ispred njega.
18.04.2011 | 20:15
Mene zeza jedino kad ekran strši iz prostora, tj, kad je pozadina tamnija ili tamna. Bio sam montirao i pozadinsko osvjetljenje iza iMaca da mi lagano osvjetljava zid iza. Bilo mi je puno ugodnije oku. Ako ti ekran svjetao a pozadina tamna, normalno je da će te početi boljeti oči ili glava. Podesi si kako ti paše. Ja sam morao promijeniti položaj kompa da to uskladim.
18.04.2011 | 21:35
uradit cu i to mada mi je zid iza mac-a svjetao.smanjio sam osvjetljenje, povecao front slova, vise mine ide svjetlost prozora na ekran, pa cemo da vidimo.moguce je i da ne sjedim dobro za racunarom jer mi se ta bol prenosi i na vrat.
19.04.2011 | 00:47
Ja Cinemu 30" već šestu godinu držim na apsolutnoj nuli po svjetloći i to mi je najugodnije, nekako kao da čitam s papira. Uvijek imam pozadinsko svjetlo u sobi. Na poslu sam na Cinemi 23" i nju držim na 45%. Koliko sam primjetio iMac ekrani su primjetno intenzivniji, pa mi se čini da je bolje biti umjeren.
19.04.2011 | 01:16
evo danas me ne boli glava , a jest da sam sasvim malo vremena proveo za mac-om. ali opet treba naviknuti prelazak sa 100% jacine svjetlosti na manje od 50%. samo ja nemam pozadinsko svijetlo.zid je iza mac-a a iznad philips-ova plafonjera.
19.04.2011 | 12:08
To je mozda malo sada i placebo efekt

Daj realnu priliku teoriji od nekoliko radnih dana, pa se uvjeri da li je to ono sto ti je smetalo.

iMac ima nenormalno svjetao ekran da bi consumer trziste imalo efekt zivih boja (kao nikada do sada, bla bla).

Ja sam isto tako smanjio bio svjetlocu, ali ne radi glavobolje vec osobne preferencije.

Nikada me nije bolila glava radi takvih stvari, a znao sam igrati Company of Heroes do jutra u potpunom mraku u sobi. Mrezno rokanje. Kakva su to vremena bila

P.S. Jedino su Visine kapi bile "za nedaj boze"
19.04.2011 | 14:48
Osobno koristim Dimmer app zadnjih godinu dana i preporodio sam se.
Sama aplikacija se više ne razvija mislim, ali radi kako treba. Ono po čemu se razlikuje od konkurencije je mogućnost dodavanja jakosti crvene boje koja barem meni odmara oči. Možeš si namjestiti preferenci koliko želiš, osobno imam namješteno 50% osvjetljenje sa 8% crvenog efekta i bez crvenog efekta, 25% osvjetljenje sa i bez 8% dodatnog crvenog efekta.

Probaj možda ti to pomogne.
www.macupdate.com/app/mac/35000/dimmer
19.04.2011 | 21:30
hvala evo snimio sam i vidjet cu sta ce se desavati.
19.04.2011 | 21:43
Zato ja ne primjećujem simptome jer je meni svjetlina na 3/8 ili 7/16. To je malo ispod 50%.
20.04.2011 | 22:23
Evo kad se spominju programi, jedno od rješenja je i Flux. stereopsis.com/flux/
Definitivno olakšava očima, ali ja ga baš i ne koristim jer mi se onda ne sviđa ta nijansa boje koja se pojavi.
22.04.2011 | 11:35
Hm, nisam još osjetio nikakve simptome korištenje 27".
Reci jer si probao ići na pregled neki? ili tako nešto, možda jednostavno moraš nositi naočale za gledanje i tako nešto.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (885)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO