18.04.2011 | 18:57
Od kada sam kupio 27" iMac dosta sam vremena presjedio pred njime, ali osim umornih i suhih očiju nikad nisam imao glavobolje. Osvjetljene je skoro na maksimumu jer volim žive boje, a ne mrtvilo poluosvjetljenog ekrana, a i na dobrom kontrastu lakše se čitaju crna slova na svjetlom ekranu, nego kad je sve to prigušeno. Danju mi svjetlost dolazi iza njega, a noću gori stojeće svjetlo sa štednom žaruljom od desetak wata koja stoji pored stola na kojem je iMac.
Mislim da su ova pravila o mraku, osvjetljenosti i udaljenosti malo prenapregnuta i da je za tvoje oči najbolje ono što ti sam pronađeš kao najugodnije i najbolje. Glavobolju mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici, kao npr. povišen krvni tlak itd.
Da li nosiš naočale? Osjećaš li ponekad da malo teže čitaš slova na ekranu i da namještaš i tražiš odgovarajući razmak kako bi lakše pročitao sitna slova?
Htio sam napisati zapravo, umjesto što tražiš uzroke za svoju glavobolju u iMacu, trebao ih potražiti u svojem tijelu. Tvoje tijelo najbolje će ti reći što mu odgovara kad sjediš ispred iMaca samo ga treba poslušati i dat će ti odgovore na sva tvoja pitanja.