02.05.2011 | 15:14
Vec desetak godina sponzoriram djecu preko americke organizacije Children International. Pouzdana je i transparentna, a pomoc stize onima kojima treba.
Jednu sam djevojcicu iz Indije pratila do njezine 15. godine, kad su je roditelji iskljucili iz programa i udali. Zao mi je, jer je silno htjela postati medicinska sestra, ali barem je do 15. godine isla u skolu, primila sva potrebna cijepljenja i imala osiguranu osnovnu zdravstvenu zaštitu.
Sad imam curicu iz Zambije, čija obitelj mjesecno zarađuje 35 dolara (na njih 4). Bez mog sponzorstva mala ne bi mogla ici u skolu i ne bi imala osnovnu zdravstvenu zastitu (sto u Hrvatskoj ima svako dijete). Zive u kuci bez struje i tekuce vode, bez WC-a i kupaonice, spavaju na madracima na podu.
Trenutno me to košta 22 dolara mjesecno. Uz tih $22 mjesecno dajem joj $25 za rodjendan, Bozic, Uskrs i
Special Hug Day (kad se obitelji kupuje neka stvar koja im je potrebna, tipa mreza protiv komaraca, hermeticka posuda za vodu, takve stvari), a uplatim i koji dolar mimo toga, kad god mogu.
Pisem joj, a od nje mi stizu crtezi i pisma koja umjesto nje napiše njezina osmogodisnja sestra (koja, nazalost, nije ukljucena u program sponzorstva) ili katkad majka.
Muz sponzorira klinca iz Kolumbije. Njemu je to prvi.
Ne spominjem to ljudima, jer uvijek krene ono "A zasto ne pomazete djeci u Hrvatskoj?" Obicno to pitaju oni koji prstom ne mrdnu da pomognu ijednoj osobi u Hrvatskoj. Ili igdje drugdje.
Sponzorstvo nije neka silna lova, a itekako pomaze. Prije nego što netko pita: ne zivimo raskosno (i muz i ja smo honorarci), nemamo redovite prihode, ali nekako se nađe tih 2 x 22 dolara mjesecno. Ne pusimo, ne pijemo (cak ni kavu
), ne izlazimo u kafice, ne kupujemo nijedan casopis ili novine (samo knjige, u papirnatom i e-obliku, ostalo citamo na netu) pa prilicno ustedimo na tome.
Kao u reklami, osnovno obrazovanje i osnovna zdravstvena zastita, 2x22 dolara mjesecno.
Osjecaj kad ti stigne pismo "tvog" djeteta u kojem ti se pohvali da je dobilo dobru ocjenu iz matematike ili da je cijepljeno protiv neke bolesti, neprocjenjivo.