08.06.2011 | 02:13
Sank kaže:
@User - sorry prijatelju, ali nisi u potpunosti shvatio ono što sam ja htio reći. Ja nisam pisao o luksuzu, niti o odricanju, već samo o tome da se uzima samo onoliko koliko je dovoljno i ni grama više. Naravno, da je to relativan pojam, pa se može vrlo lako ovako pogrešno shvatiti, a i jedino ako vrijedi za SVE onda je to ono pravo.
OK ovo mi je malo preapstraktno jer se može protumačit na x načina
Sank kaže:
Da li si ti zaposlen? Moraš li svaki dan osim eventualno subote i nedjelje ići na posao? Ako je odogovor potvrdan, onda o kojem ti to zapravo luksuzu govoriš? Za nas koji moramo rintati cijeli život ne postoji luksuz, već samo briga da li će i sutra biti posla za nas i time barem nekakve egzistgencije. Dakle, živimo život koji traži od nas da se borimo i zgrćemo, premda nama šljakerima ostaju samo mrvice.
Nisam još stalno zaposlen, studiram ali se i trudim educirat sa strane što iz gušta, ali i da bi si eventualno stvorio kakvu zaradu tokom ili do kraja faksa. Znam da su svačije prilike drugačije i da nemamo svi jednake početne uvjete za ostvarivanje uspješnog života (tumačenje riječi "uspješan" isto ovisi od osobe do osobe), ali moje viđenje se nekako poklapa s Konfucijevim:
Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi do kraja života.
Slobodan prijevod, naravno. Također sam svjestan još jedne tužne istine, a to je da postoji velika vjerojatnost da u Hrvatskoj možda neću moć ostvarit puni potencijal. Nisam među onima koji očekuju službeni auto, visoku plaću i direktorsku poziciju samo na temelju svježe stečene diplome - ali samo želim dobit šansu da se moja volja, moj trud i moje sposobnosti cijene nakon određenog vremena dokazivanja.
Također, hrvatska realnost je upravo to što spominješ - briga hoćeš li i sutra zadržat posao koji imaš danas, al to je već tema za dublje rasprave. Međutim, ako ovdje ili vani naletim na posao koji mi stvara zadovoljstvo dok istovremeno imam dovoljne rezerve da ne moram bit zabrinut za egzistenciju onda mislim da sam tada već postigao jedan solidan dio luksuza o kakvom pričam. Ostalo se odnosi na količinu slobodnog vremena, hobije, prijatelje, obitelj itd...
Sank kaže:
Luksuz koji ti spominješ ima tek šačica dvonožaca, koji to zapravo ne bi mogli imati da im mi svi u tome ne pomažemo. Zatvoreni ti je to krug bivanja i zbivanja gdje osobni interesi i zablude održavaju ovu neprirodnu strukturu društva nejednakosti i nepravde. Sve dok barem većina ne shvati da smo sami za nju krivi nema nade da će biti bolje.
Slažem se. Štos je u tome da bi puno nas, pa i većina mogla živjet pošteno i luksuzno s čak i više od onoga koliko nam treba da situacija s vlašću nije ovakva kakva je, ali i da većina u narodu nije kratkovidna kakva je. Tu je i ono što mnogi znaju, ali ne razumiju - vlast mora služit narodu, a ne obratno.
Ovo ostalo o mijenjanju sebe i o ljubavi neću komentirat da ne uđemo u dublju filozofiju.