Steve Jobs - Govor na Stenfordu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Steve Jobs - Govor na Stenfordu

12.05.2011 | 17:51
Ne znam da li ste ovo gledali, ali mene je poprilicno dojmila ova njegova prica:

12.05.2011 | 19:03
Mene isto
12.05.2011 | 20:11
Mislim da to nije prića, već do životopisa. Kaj S.J. nije napisal životopis?
12.05.2011 | 21:52
Lijepo i poučno je to sročio. No, po mom mišljenju, ipak nije nadmašio ovo:

www.justsomelyrics.com/1365146/Class-of-...ear-Sunscreen-Lyrics

Evo i malo pozadine o tom govoru:

From Wikipedia, the free encyclopedia

Wear Sunscreen or the Sunscreen are the common names of an essay titled "Advice, like youth, probably just wasted on the young" written by Mary Schmich and published in the Chicago Tribune as a column in 1997, but often erroneously attributed to a commencement speech by author Kurt Vonnegut. Both its subject and tone are similar to the 1927 poem "Desiderata". The most popular and well-known form of the essay is the successful music single "Everybody's Free (To Wear Sunscreen)", released in 1998, by Baz Luhrmann.Contents

Chicago Tribune column

Mary Schmich's "Advice, like youth, probably just wasted on the young"[1] was published in the Chicago Tribune as a column on June 1, 1997. In her introduction to the column, she described it as the commencement speech she would give if she were asked to give one.

The column soon became the subject of an urban legend, in which it was alleged to be an MIT commencement speech given by author Kurt Vonnegut in that same year (in truth, MIT's commencement speaker that year was Kofi Annan). Despite a follow-up article by Schmich on August 3, 1997, in which she referred to the "lawless swamp of cyberspace" that had made her and Kurt Vonnegut "one", by 1999 the falsely attributed story was widespread.
12.05.2011 | 23:07
Naravno da smo gledali, to je već jako staro, ali je pravi evergreen i vrlo inspirativno. Mislim da je Apple to nudio kao demo za video Podcaste kada su startali.
13.05.2011 | 00:07
@ Smayoo: Ti kao da si diplomirao na ETF-u. Naime, prije dvije godine sam tamo bio na jednoj promociji i u sklopu ceremonije je pušten i taj govor. Koliko sam shvatio, to je već tradicija na ETF-u (iliti FER-u).
13.05.2011 | 00:13
Wear Sunscreen or the Sunscreen are the common names of an essay titled "Advice, like youth, probably just wasted on the young"

S tim textom završava The Big Kahuna. To su valjda svi vidjeli. Svaki put kad ga gledam (bilo u cijelosti ili neki dio) skužim kako prošli put zapravo nisam uopće primjetio brojne rečenice ili ih doživio na pravi način. Baš je nedavno bio na nekom kanalu pa sam išao googlati taj text.

Vjerojatno pod dojmom filma i eseja, sljedeći dan sam jednoj ženskoj na njeno kukanje oko izgleda rekao da, pošto još nema ni 30 godina treba biti svjesna kako danas najvjerojatnije izgleda bolje nego što će ikad ubuduće izgledati. Njeno odgovor: U tome i je sva tragedija.

"Be careful whose advice you buy, but, be patient with those who
supply it. Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of
fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the
ugly parts and recycling it for more than it’s worth.

But trust me on the sunscreen…"
13.05.2011 | 00:53
To je životna istina koju shvatiš tek kad ostariš dovoljno da shvatiš kako si stigao u onu dob koju si prezirao kad ti je bilo 20.

@ gjuroo:

Ja sam na ETFu diplomirao 1995, ovlaš prije nego je ta kolumna napisana. Ali da, čuo sam i ja da je to praktički tradicija. I nije loša. Iako mi se čini da je većina diplomanada ne shvaća (barem ne tada). Jbg.

To me sjetilo kako me je moj prvi šef predstavio kolegama. "Ovo je naš novi inženjer. Njegova najveća prednost je da je mlad i energičan". Netko je upitao: "A koja mu je najveća mana?". "Pa... da je mlad i energičan!"

To je valjda dio osobnog razvoja...
13.05.2011 | 18:32
Stay hungry, Stay foolish.
14.05.2011 | 01:28
Nisam znao da je to "vec vidjeno" i da je toliko popularan govor

Ja sam slucajno naletio na to pa sam mislio da ce vas zanimati
14.05.2011 | 04:28
Nisam optimističan glede ostvarenja očekivanog uspjeha njegovog govora. Govor je previše poetičan za današnju rezigniranu mladež. Potrebno je puno više da se pokrene jedna generacija na ozbiljno razmišljanje. To što je prosječni IQ studenata njihovog sveučilišta 135 (s.d.16) neće im puno pomoći. Problem je što su premladi i presamodopadni.
Da, svi su pljeskali i reagirali na njegove šale. Da, hrpi ljudi na youtube-u se svidio govor i sve to...ali opet sumnjam da je dopro do ljudi koliko i kako je htio.

On očito nije odustao od svojih ideala, a ja imam dojam da većina mladih danas već u startu odustane zato jer su zbunjeni, a pored toga su još i cinični. Većina!

Dozvolite onda i meni trenutak otvorenosti, satire i patetike...

Stevo je ovim govorom pokušao osvijetliti i osvjestiti bitne duhovne kote i usmjeriti pažnju upravo na one stvari koje se od modernog, mladog, obrazovanog i inteligentnog čovjeka (pogotovo u USA, danas) očekuje da zanemari ili čak da ih strogo izbjegava, a to su Bog, religija uopće i vjera u pravednost i apsolutnost Istine, težnja slobodi i intuicija da se slijedi 'srce', odbacivanje predrasuda, svojeglavost i težnja originalnosti, a ne slijeđenje tuđih 'istina', svjesnost važnosti obiteljskog života naspram primata karijerizma, svjesnost prolaznosti i smrtnosti pokraj sve većeg informacijskog šuma koji neurotski potiskuje spoznaju i doživljavanje samoga sebe... Rekao im je ono što im nitko drugi neće reći, možda čak niti njihovi roditelji.

Rekao im je najbitnije stvari IMO. Jesu li uzeli pouku? Hmmmm...Sumnjam! Sigurno neki jesu ali većina? Sumnjam. Evo zašto...

Prvo, duhovnost...Ča je to? Je to ča za pojist? Duhovnost vs religioznost? Pravi misterij za mase!
Teško da su uzeli pouku jer slika religioznog čovjeka danas je primjer rednexa koji najvjerojatnije spava sa svojom nećakinjom u štali i nikada ne pere zube ili čovjeka koji živi mimo svake 'sotonističke tehnologije' u komuni u kojoj je vrijeme stalo u 17 st. ili spava s maloljetnim dječacima na dnevnoj bazi ili je bombaš samoubojica u svetom ratu ili je licemjerni škrtac i vječni lažov ili nema pojma što bi sam sa sobom pa meditira od jutra do sutra i aseksualan je do majke mi ili pali vještice iz čiste objesti ili je jednostavno toliko lud da vjeruje da uopće postoji nekakav bog...itd.
A ateistično produhovljen čovjek? To je onaj koji je svjestan redovitosti svoje stolice te time ostvaruje dojam povezanosti s univerzumom, ima mali kip piramide na radnom stolu te ponekad zapali mirišljavu svijeću.

Teško da su zbilja shvatili važnost obiteljskog života kada uživo gledaju nasilje u obitelji, napuštanja i ljubavne izlete i to uzimaju kao conditio sine qua non bračnog života, a oni malo sretniji to uzimaju samo kao posljedicu:S ...pa čemu onda? Ako i nisu to osobno doživjeli tako im je to prikazano u medijima. Kada ste zadnji put u nekom USA filmu ili seriji vidjeli neku ljubavlju i razumjevanjem ispunjenu, skladnu, funkcionalnu obitelj???
Zašto bolna obitelj kada su kolege s posla bolja obitelj čiji ih članovi neće premlaćivati, varati, napustiti niti će ih zateći na xxx stranicama?
Pored toga karijera obećava ulogu stabilnog i neutralnog antipoda devijantnog libida dok planiranje obitelji prijeti propitivanjem i suočavanjem sa svim svojim slabostima.
Karijera je postala najvalidniji pokazatelj osobne vrijednosti i oni to podsvjesno uočavaju. Jer nije im bez veze otac bio odsutan pola njihovog života! On je zarađivao novac za njihov koledž kako bi i oni mogli biti odsutni pola života svoje djece. To i visina kredita je cilj i pokazatelj uspješnosti!
Gdje je ona izreka (čini mi se od T. Jeffersona): ''Bio sam ratnik da bi moj sin bio farmer da bi njegov sin bio pjesnik.'' ???
Gdje je napredak? Sve je samo jedan loop!

Kako da se oslobode predrasuda kada im mediji te iste predrasude potvrđuju i učvršćuju svaki dan, sve češće?

Kako da vjeruju u pravednost kada je zatrta gdje god se okrenu?

Kako da cijene život kada očito ne vrijedi niti 3 centa. Svakih 3 sekunde netko u svijetu umre od GLADI dok ostatak svijeta ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom (pogotovo u USA) te odlaze u svijet ubijati i biti ubijeni zbog tko zna koga ili čega? Onda se vraćaju iz toga upitnog rata sakati ili sa postradijacijskim oboljenjima za koje je kriva njihova vlastita vojska. Možda to ovi stendfordski štreberčići nisu doživili ali je to prisutno u zraku i nisu mogli ne biti svjesni ratnih događanja.

Kako da vjeruju u istinu kada ne postoji jedna apsolutna istina nego bezbroj pozicijskih i situacijskih istina?

Kako da budu kreativni i originalni kada su učeni da slijede ono što im se kaže i na primjerima im je pokazano kako su 'usijane glave' svijeće kratkog fitilja? Treba se osloniti na svoje i samo svoje snage ali opet samo one snage koje služe operativi i omogućuju uspješno slijeđenje tuđih očekivanja.

Kako da slijede intuiciju i slušaju 'srce' kada je to putokaz jedino za glupane i nazadnjake? Šta bi sad kao trebali koristiti rašlje, visak ili slično? Jesu li Vage intuitivne? A u kojoj kućici je Mars danas? Šta to Nietzsche ima protiv Wagnera? Ma ča je to uopće intuicija? Je intuicija isto neč za pojist? Od silnog trabunjanja sam zbilja ogladnio!

Zašto bi se opterećivali smrtnosti kada to vodi u depru jer u smrti nema egzistencijalne satisfakcije? Tko mi je danas lajkao fotke? Negacija je puno bolja taktika, a informacijski šum je tu samo da tu negaciju olakša i neurotski duh je uspavan, uljuljkan.

Ako pretpostavimo (vrlo sam suzdržan sad, vrlo) da većina mladih (pogotovo u USA) ovako percipira stvari (iako većinu nesvjesno) onda ne bi bilo čudno sumnjati da su išta korisno izvukli (osim manjine) iz Steve-ovog govora osim da Windows kopira Apple i da se Steve može pojaviti u javnosti bez dolčevite?
Upravo zato im je on i išao održati takav govor. Htio im je dati ono najvažnije što im nedostaje i ono što im nedostaje najviše. Zbilja, zbilja velik čovjek!

Sreća što postoji internet pa i drugi mogu vidjeti ovakve inspirativne govore.
Internet je došao u najboljem trenutku naše povijesti...
14.05.2011 | 09:20
Da, to je to. Hvala na komentaru!
14.05.2011 | 11:45
@Član, svaka čast na komentaru, upravo si karmiran!
  • campo
  • Posjetitelj
14.05.2011 | 12:27
ja sam isto prvi put čuo ovaj govor i dojmio me se ne toliko sa duhovne strane jer sam i sam vjernik (katolik) pa ono o čemu priča živim i u svom životu, Ja sam bio u Americi nekoliko puta i to 89 i 90...to je onda bila druga planeta i za Italiju i Njemačku a da negovorim o jugi. Danas su te razlike manje ali po meni one najbitnije su ipak ostale. Glavna razlika između SAD mentaliteta i EU (uvjetno posto nisu ni svi u evropi isti) je ta da ti u SAD vec od djecje dobi znas da ti nitko (osim bogatih roditelja) a pogotovo država neće ništa dati i da će put do tvog uspjeha biti težak i pun odricanja. U Evropi pa čak i u zemlji kakva je njemačka očekuju nešto od države, u Njemačkoj je to na minimalnoj razini rekao bi i poželjnoj ali u mediteranskim zemljama je to maksimum (portugal, jug Italije, Grčka ,Italija..i na kraju i Hrvatska). To je ono što amerikancima daje brzinu više jer se moraš više borit i sam snalazit za razliku od razmaženih evropljana koji očekuju nešto...a prednjače u tome postsocijalističke zemlje čiji je mentalitet još na ; daj svima jednako pa nek jedan radi a 10 leži.
Ali najbitnija stvar u tome je što i Amerikanci gube tu brzinu više jer ovo "žrtvovanje" ima smisla samo ako imaš vjeru. Zato se ovi studenti smiju na šale a plaču na duboke riječi ali nažalost ništa se neće promijeniti jer su ostali bez vjere.
Novi Psihološki zakoni pa i oni tržišni izbacuju vjeru a time i žrtvu iz života mladih Amerikanaca ( to se tamo događa odavno ali računi sada dolaze na naplatu ). Svaka druga obitelj se raspadne u 99 posto slučajeva što jedno nema volje trpijeti za drugo ili za djecu. da ne duljim više svi sve to vidimo svakodnevno i kod nas kad na bezbroj primjera..
Nažalost iz generacije u generaciju amerikanci i ostali zapadnjaci
stvaraju mlade nesposobne za ikakvu žrtvu dok na dalekom istoku taj mentalitet igra jos veliku ulogu...za 40 do 50 godina sa ovakvim tendencijama na zapadu ce biti samo starci i mladi nesposobni za bilo šta dok će sve ostalo raditi stranci a najviše indijci i kinezi...nadam se da neće biti tako
  • User
  • Posjetitelj
14.05.2011 | 16:01
Član kaže:
Stevo je ovim govorom pokušao osvijetliti i osvjestiti bitne duhovne kote i usmjeriti pažnju upravo na one stvari koje se od modernog, mladog, obrazovanog i inteligentnog čovjeka (pogotovo u USA, danas) očekuje da zanemari ili čak da ih strogo izbjegava, a to su Bog, religija uopće i vjera u pravednost i apsolutnost Istine, težnja slobodi i intuicija da se slijedi 'srce', odbacivanje predrasuda, svojeglavost i težnja originalnosti, a ne slijeđenje tuđih 'istina', svjesnost važnosti obiteljskog života naspram primata karijerizma, svjesnost prolaznosti i smrtnosti pokraj sve većeg informacijskog šuma koji neurotski potiskuje spoznaju i doživljavanje samoga sebe...

Mislim da to nema ni 50% veze s time. Ne mogu tvrdit sa sigurnošću, ali mislim da sam čitao negdje da je Jobs budist. Ako je to stvarno istina onda tvoje tumačenje (pretpostavljam u vidu katoličkog boga, religije i vjere - ispravi me ako griješim) proizlazi samo iz vlastitog zaključivanja.

Također, ne slažem se s puno toga u tvom postu osim eventualno da su hrpa mladih danas isprazni karijeristi, ali nije ni to ništa novo - barem što se ispraznosti tiče. Kad si se već dotakao religije, mogu samo reći da je prilično očito da jako velik broj mladih, kako u Hrvatskoj tako i u SAD idu redovno u crkvu i kunu se u svoju vjeru dok su s druge strane i dalje spremni nagazit nekog drugog za vlastiti uspjeh, te općenito i u malim stvarima često zanemaruju svoj vjerski nauk kad im isti ne ide na ruku. To nisu nikakvi bezubi hillbillesi, već "normalni" ljudi koje mimoilaziš na ulici svaki dan. Znači li to da nisu pravi vjernici? Ne. To znači da religija i vjera nemaju nikakve veze s time koliko je čovjek zapravo čovjek

Ono što sam shvatio iz tvog posta malo me pogodilo kao ateista, dakle čovjeka za kojeg vjera, religija i bog ne postoje. Jako volim ono čime se bavim i ono što si uzimam kao hobije, uživam u životu i ciljevi u budućnosti su mi puno "duhovniji" od pukog sjedenja na gomili love . Namjerno kažem "duhovniji" jer je vjernicima tako lakše pojmit čovjeka u smislu osobnosti, razmišljanja i osjećaja, ali naravno tu su i navodnici jer nikakav duh ili duša s time nemaju veze već se radi o čisto figurativnom izrazu. Međutim, po tvom tumačenju ljudi poput mene ispadaju isprazni samo radi nedostatka vjerovanja u neko transcedentalno biće i zagrobni život.

I na kraju samo želim dodat, to "slijeđenje tuđih istina" koje spominješ se također može odnosit i na religiju jer te ista obilježava već od rođenja. Većina ljudi u našem okruženju tu "tuđu" istinu (ili Istinu kako je zoveš) automatski uzima kao svoju. Uz to - da se znanost nije kočila stoljećima upravo zbog religije, možda bi se i naša prolaznost i smrtnost debelo umanjile do današnjeg dana.

Da se vratim na temu - ono što sam ja shvatio iz cijelog govora je da treba iskoristit život do maksimalnog potencijala, a pri tome ostat čovjek. Ako te život i udari u glavu, gledaj na to kao iskustvo i nastavi stvarat - bez velike filozofije
14.05.2011 | 16:58
User kaže:

Da se vratim na temu - ono što sam ja shvatio iz cijelog govora je da treba iskoristit život do maksimalnog potencijala, a pri tome ostat čovjek. Ako te život i udari u glavu, gledaj na to kao iskustvo i nastavi stvarat - bez velike filozofije [/quote]

Mislim da si dobro sažeo i definirao. Imam slično životno iskustvo ! Za mladca si Dobar !
  • Sank
  • Moderator
  • 221
14.05.2011 | 17:14
Čim počnemo spominjati postojeće religije bez obzira kako se zvale, već cijepkamo jednu cjelinu i usitnjavamo ju na manje dijelove. Uopće nije bitno tko kojoj religiji pripada jer mu to pravo ne smije nitko nijekati ako i sam ne želi biti zanijekan.

Čovječanstvo, tj. njezin određeni dio od kada je dobio svjesnost o sebi, svijetu koji ga okružuje i svojoj prolaznosti traži odgovore na mnoga pitanja vezana uz tu svjesnost i svoje postojanje i prolaznost. Religija se odavno pokazala kao nedovoljnom da pruži odgovore na ključna pitanja, pa je u zadnjih par stoljeća tu ulogu preuzela znanost. Do sada niti jedna nije u tome uspjela samo zato jer još nije postala svjesna cjeline.

Tek kada promatrač počne biti svjestan svojeg utjecaja na promatrano i kada shvati da je sve jedno i ne može se posmatrati i proučavati odvojeno od svijeta i promatrača, tek tada će doživjeti ono nešto što se riječima ne može opisati niti imenom nazvati. To je nešto što pripada svima i svima je na dohvat uma, ali samo pojedinci to zaista i uhvate, a onda shvate da što god činili ne mogu drugima bolje pomoći osim da ih puste da sami nađu svoj put.

Da to pokušam ovako sročiti, tek kad budete u svojim mislima na spomen čaše mislili i na onu njezinu prazninu u njoj, a ne samo na materijal od kojeg je napravljena tek tada ćete vidjeti više, jer zapravo ono što čašu čini čašom nije samo njezino tijelo napravljeno od nekog materijala već ona praznina u koju zapravo ulijevamo sadržaj. Praznina je čini korisnom. Kuća bez svoje praznine bila bi beskorisna, baš kao i lonac bez svoje praznine.

Kod računala isto tako nije dovoljan samo CPU, memorija i sve ono što je napravljeno od materijala zar ne? Bez nekakvog OS-a i programa to je tek hrpa željezarije. Dobro, a što je onda to software koji računalo čini korisnim? Ne možete ga ni opipati, ni omirisati, ni osjetiti bilo kojim svojim osjetilom, pa što je onda to?

Kod čovjeka, može se povući analogija sa računalima. Naše tijelo jest materijalno biološko računalo, pa što je onda to što nas čini živima i bićima svjesnim svog vlastitog postojanja i prolaznosti? Kemijski, naše tijelo je poptuno jednako prije i nakon onog momenta smrti, pa što je to nestalo iz tog tijela da je sada ipak beživotno, a prije je bilo živo?

Neki to zovu dušom, drugi to mogu nazvati energijom, treći reći da se radi samo o kemiji i davati tome razno razna imena i s mog gledišta svi će biti upravu, a kad se njihova gledišta spoje u cjelinu bit će najbliže istini.

Tako sam i ja Steveov govor zelembaćima koji se pripremaju u životu uglavnom trčati za pogrešnim ciljevima shvatio da je on zahvaljujući određenim iskustvima u životu počeo hvatati tu cjelinu koja ga je uzdigla iznad stada ovaca i pretvorila u stepskog vuka. No sve što je mogao dati tim zelembaćima jest naznaka da tamo negdje vani u svijetu ima nešto vrijedno truda, ali što je to i kako do toga doći morat će svaki zelebać sam za sebe otkriti.

Najgore je što jedan čovjek drugom može napraviti jest da ga natjera da zaboravi svoju svrhu dolaska na ovaj svijet i da ga prisili da prihvati njegovu svrhu. Često se tako zaboravlja kako riječi mogu činiti veliki utjecaj na druge i kako njima treba baratati sa VELIKOM odgovornošću. Živjeli!
  • User
  • Posjetitelj
14.05.2011 | 17:37
Sank kaže:
Kod računala isto tako nije dovoljan samo CPU, memorija i sve ono što je napravljeno od materijala zar ne? Bez nekakvog OS-a i programa to je tek hrpa željezarije. Dobro, a što je onda to software koji računalo čini korisnim? Ne možete ga ni opipati, ni omirisati, ni osjetiti bilo kojim svojim osjetilom, pa što je onda to?

Ne slažem se - softver je itekako materijalna stvar koja je zapisana magnetskom glavom na tvom disku, koja je električnom strujom dovedena u tvoj RAM i istom tom strujom se provlači kroz tvoj procesor točno određenim kanalima, a onda se tom strujom i signalima dovodi do tvog monitora. Možeš ga osjetiti očima na ekranu, jer gledaš u milijune točkica koje tvoj mozak konceptualizira kao sliku, a možeš ga i čuti putem playera jer softver nije ništa drugo doli gomila signala koji teku kroz tvoj komp i tako potiču hardver da adekvatno reagira. Mogli bi ga vjerojatno i namirisati da postoji kakav izlazni uređaj te vrste

I na kraju, kad računalo rikne, OS i ostali softver ne izlaze magično iz njega u nekakav nebeski uber-mainframe nego i dalje ostaju tamo di su bili - na disku, samo što ne idu dalje od toga jer nema struje koja će ih provodit dalje kroz živčani sustav, tj. sabirnicu

E sad, kome se da nek radi analogije toga na ljudski um, tj. "ljudski softver"...

jzelko kaže:
Mislim da si dobro sažeo i definirao. Imam slično životno iskustvo ! Za mladca si Dobar !

Heheh hvala
14.05.2011 | 18:23
@User

Slažem se s većinom što si napisao ali mislim da ti me nisi skužio niti 50%
Imaš finih aplikacija za sitničavost i sarkazam na AppStore-u pa si ih skini.

Čitajući tvoj post sam pomislio da sam stvarno poludio ali srećom drugi su me skužili pa sam, nadam se, ipak još uvijek ok.

Ne pada mi napamet da ulazim u raspravu o religiji jer mi se ne da, zbilja. Mogao bih pisati danima o tome ali nema smisla. Možda drugi put, danas sam također i prezuzet.

Stay well!

@campo & Sank - I know what ya mean!
  • campo
  • Posjetitelj
14.05.2011 | 19:31
@user
i po tebi smo mi na svijet došli da radimo i da imamo pokoji hobi i to je to?
ajde razmisli još malo o svemu...
14.05.2011 | 21:24
Ma, bilo bi lijepo da je tako, kako kažete, međutim smisao/svrha života je razmnožavanje, htjeli mi to ili ne. Od puno filozofije boli glava. Teško nam je priznati , da smo samo naj intelegentnije životinje na našem planetu ( upitno ). Dalje ide samo od sebe !
14.05.2011 | 21:36
Ja, zapravo, smatram da smo došli na svijet prvenstveno da se je*emo i radimo djecu te se pobrinemo da ta djeca uspješno nastave istu zadaću. To nam je prirodna, biološka svrha, kao i svim drugim živim bićima na planetu. Po mom mišljenju, jedina koju nam je priroda namijenila.

Svaku drugu svrhu postojanja si pronalazimo isključivo sami. I tu se slažem s Userom. Blage veze nema to s tim tko je religiozan, a tko nije, te kojoj institucionalnoj (ili neinstitucionalnoj) religiji netko pripada. Ja sam sreo ljude koji su iznimno religiozni (ili barem sami za sebe tako vjeruju), a ipak vode posve isprazne živote kojima su i sami nesretni. Sreo sam i ljude koji se deklariraju kao ateisti tvrdolinijaši, a ipak ih u životu vode visoka moralna i etička načela i mnoge stvari u životu rade zato što *vjeruju* da tako treba (iako objektivni pokazatelji govore da je to protivno njihovom neposrednom interesu). Sreo sam, naravno, i one koji predstavljaju preostale dvije (reklo bi se - očekivane, ili stereotipne) kombinacije.
14.05.2011 | 21:40
Član kaže:
ja imam dojam da većina mladih danas već u startu odustane zato jer su zbunjeni, a pored toga su još i cinični. Većina!

Ja mislim da je ovo učestali stereotip razmišljanja (ovi mladi danas su fuj i pljuj, mi smo u njihovim godinama bili sasvim drugačiji).

Ja mislim da tvoja tvrdnja stoji općenito. Za svaku generaciju. Otkad je svijeta i vijeka. Uvijek su 2-3% svake generacije progresivni, angažirani i motivirani ljudi koji vuku stvari naprijed.
14.05.2011 | 21:58
Da, više manje tu smo negdje. Samo, istina, mislim da je postotak "podobnih" što dalje to manji !
  • User
  • Posjetitelj
15.05.2011 | 00:29
Član kaže:
Ne pada mi napamet da ulazim u raspravu o religiji jer mi se ne da, zbilja. Mogao bih pisati danima o tome ali nema smisla. Možda drugi put, danas sam također i prezuzet.

I sam smatram kako na tehnološkom forumu nema mjesta religiji, ali ako ne želiš raspravljat o tome nisi onda trebao ni počinjat pitanje o bogu pod pretpostavkom, valjda, da smo svi tu tvoji istomišljenici po tom pitanju

campo kaže:
i po tebi smo mi na svijet došli da radimo i da imamo pokoji hobi i to je to?
ajde razmisli još malo o svemu...

Banaliziraš. Jedinstven smisao života i jedinstven razlog ne postoji te ovisi od čovjeka do čovjeka.
  • User
  • Posjetitelj
15.05.2011 | 01:36
smayoo kaže:
Sreo sam i ljude koji se deklariraju kao ateisti tvrdolinijaši, a ipak ih u životu vode visoka moralna i etička načela i mnoge stvari u životu rade zato što *vjeruju* da tako treba (iako objektivni pokazatelji govore da je to protivno njihovom neposrednom interesu).

Pa ne vidim zašto bi uopće bilo neobično da ateiste tvrdolinijaše (u koje se i sam ubrajam) ne vode visoka moralna i etička načela. Ispada kao da religija ima nekakav monopol na to, a da su takvi ateisti samo iznimke što, naravno, nije točno
15.05.2011 | 12:28
Da, to sam i rekao. Zato sam i napisao da je ona druga kombinacija - stereotipna (kleru je općenito lakše nekog tko ih denuncira diskreditirati tako što će ga proglasiti bezosjećajnim materijalistom).
  • User
  • Posjetitelj
15.05.2011 | 14:15
Sve 5, pretpostavio sam da si tako i mislio, no iskustvo me naučilo da mnogi drugi to tako ne vide pa sam samo naglasio

Mislim da nema smisla dalje o tim stvarima, već smo zagrabili daleko od Jobsovog govora.
15.05.2011 | 14:17
User kaže:
Član kaže:

I sam smatram kako na tehnološkom forumu nema mjesta religiji, ali ako ne želiš raspravljat o tome nisi onda trebao ni počinjat pitanje o bogu pod pretpostavkom, valjda, da smo svi tu tvoji istomišljenici po tom pitanju

Ne, ne...ne mislim da su svi moji istomišljanici ali moguće da većina je. Pored toga, tema mog posta nije bila religija.

Ti kažeš da te je kao ateista pogodio moj stav u the postu ali ja osobno znam kako je biti ateist i kako je biti religiozan te smatram da mi je sada kao religioznom čovjeku bolje...zato i jesam religiozan...ma ne samo zato jer mi je bolje nego sada smatram da sam našao istinu. Ti ako si sretan i misliš da je tvoje uvjerenje istina ok, drago mi je što si sretan ali ja smatram da postoji bolje. Zašto ja tebi ne bi htio dati ono što mislim da je bolje? Ti možeš reći da je nešto drugo bolje za tebe i tako se vrtimo u krug iako to nije krug. Kužiš?
Šta hoćeš da tvrdim da je isto? Šta je baš skroz isto biti na PC-u ili Mac-u? Nije isto! Zato smo tu.
Teška je to tema, a ljudi obično jedino što znaju je komplicirati stvari bez izvlačenja bitnog i uvijek su spremni za prepirku.

Drugo, ne da smatram da na ovom forumu ne bi trebalo razgovarati o religiji, duhovnosti, vjerovanju ili ateizmu nego sam toliko o tome već pisao da mi već izaziva mučninu.
Najveći problem je međusobno nerazumjevanje u diskusiji.
Uvijek pokušavam pisati tako da kada onaj koji čita ako uloži barem malo truda može doći do svih informacija o tome što sam htio reći ali svi u startu pristupaju drugima kao da su ovi idioti, nitko niti ne pretpostavi da ima inteligentnih ljudi osim njih samih, a naravno ima i inteligentnijih. Ne kažem da su ateisti inteligentniji ili obratno, nego se samo osvrćem na umišljenost niti kažem da je IQ najbitniji. Po meni je bitniji je način razmišljanja tj. ona komponenta u razmišljanju koja nije čisto intelektualne prirode, zato im je Steve u govoru prišao s druge strane, a ne intelektualne. Oni koji igraju šah će skužiti šta sam htio reći s ovim potezom i s tom komponentom razmišljanja.

E sad, postoji još i ona češća barijera, a to je različito shvaćanje pojmova. Iznenadio sam se koliko ljudi različito shvaćaju neke pojmove koji su bitni za raspravu i onda nije niti čudno kako dolazimo do različitih zaključaka.
Ako bismo mi htjeli ući u raspravu o religiji, duhovnosti, univerzumu i svemu ostalom morali bismo sinkronizirati naša shvaćanja pojmova kao što su vrijeme, prostor, broj jedan, ništa, jednota, uvijek, zauvijek, osoba, bog, božanstvo, hijararhija, skup, živo vs neživo, savršenstvo, apsolut, spoznaja vs znanje vs vjerovanje vs pretpostavka, funkcija, složenost vs jednostavnost, neodređenost vs kaotičnost...i još podosta toga. Možete se smijati ali da se sada idemo svi izjasniti o tim svakodnevnim pojmovima čudili biste se kako smo uopće mi komunicirali do sada.
Nakon sinkronizacije pojmova trebali bismo uključiti i znanost u sve to i imaš raspravu od 2.500 postova gdje se nakon pojavljivanja sočnih kreativnih psovki opet nigdje ne bi našli.
Ako ti se da ulaziti u to, samo naprijad! Možeš početi sa objašnjenjem svojih shvaćanja spomenutih pojmova.
Treće, postoji još jedna komponenta bitna za spoznaju, a to je emocionalna komponenta koja se teško riječima prenosti, još uživo nekako ali na forumu teško.
Zato, kada sam išao spominjati religiju i duhovnost nisam ulazio duboko i nadao sam se da će biti prisutnih koji dijele moje mišljanje, a ostalima želim sve najbolje u životu.

Peace bro!
15.05.2011 | 17:22
Zatekoh se kako tražim "Like" button ispod Članovih postova
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, IgorD, m@xym, Riba, ZeljkoB, Anonimci (886)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO