14.05.2011 | 04:28
Nisam optimističan glede ostvarenja očekivanog uspjeha njegovog govora. Govor je previše poetičan za današnju rezigniranu mladež. Potrebno je puno više da se pokrene jedna generacija na ozbiljno razmišljanje. To što je prosječni IQ studenata njihovog sveučilišta 135 (s.d.16) neće im puno pomoći. Problem je što su premladi i presamodopadni.
Da, svi su pljeskali i reagirali na njegove šale. Da, hrpi ljudi na youtube-u se svidio govor i sve to...ali opet sumnjam da je dopro do ljudi koliko i kako je htio.
On očito nije odustao od svojih ideala, a ja imam dojam da većina mladih danas već u startu odustane zato jer su zbunjeni, a pored toga su još i cinični. Većina!
Dozvolite onda i meni trenutak otvorenosti, satire i patetike...
Stevo je ovim govorom pokušao osvijetliti i osvjestiti bitne duhovne kote i usmjeriti pažnju upravo na one stvari koje se od modernog, mladog, obrazovanog i inteligentnog čovjeka (pogotovo u USA, danas) očekuje da zanemari ili čak da ih strogo izbjegava, a to su Bog, religija uopće i vjera u pravednost i apsolutnost Istine, težnja slobodi i intuicija da se slijedi 'srce', odbacivanje predrasuda, svojeglavost i težnja originalnosti, a ne slijeđenje tuđih 'istina', svjesnost važnosti obiteljskog života naspram primata karijerizma, svjesnost prolaznosti i smrtnosti pokraj sve većeg informacijskog šuma koji neurotski potiskuje spoznaju i doživljavanje samoga sebe... Rekao im je ono što im nitko drugi neće reći, možda čak niti njihovi roditelji.
Rekao im je najbitnije stvari IMO. Jesu li uzeli pouku? Hmmmm...Sumnjam! Sigurno neki jesu ali većina? Sumnjam. Evo zašto...
Prvo, duhovnost...Ča je to? Je to ča za pojist? Duhovnost vs religioznost? Pravi misterij za mase!
Teško da su uzeli pouku jer slika religioznog čovjeka danas je primjer rednexa koji najvjerojatnije spava sa svojom nećakinjom u štali i nikada ne pere zube ili čovjeka koji živi mimo svake 'sotonističke tehnologije' u komuni u kojoj je vrijeme stalo u 17 st. ili spava s maloljetnim dječacima na dnevnoj bazi ili je bombaš samoubojica u svetom ratu ili je licemjerni škrtac i vječni lažov ili nema pojma što bi sam sa sobom pa meditira od jutra do sutra i aseksualan je do majke mi ili pali vještice iz čiste objesti ili je jednostavno toliko lud da vjeruje da uopće postoji nekakav bog...itd.
A ateistično produhovljen čovjek? To je onaj koji je svjestan redovitosti svoje stolice te time ostvaruje dojam povezanosti s univerzumom, ima mali kip piramide na radnom stolu te ponekad zapali mirišljavu svijeću.
Teško da su zbilja shvatili važnost obiteljskog života kada uživo gledaju nasilje u obitelji, napuštanja i ljubavne izlete i to uzimaju kao conditio sine qua non bračnog života, a oni malo sretniji to uzimaju samo kao posljedicu:S
...pa čemu onda? Ako i nisu to osobno doživjeli tako im je to prikazano u medijima. Kada ste zadnji put u nekom USA filmu ili seriji vidjeli neku ljubavlju i razumjevanjem ispunjenu, skladnu, funkcionalnu obitelj???
Zašto bolna obitelj kada su kolege s posla bolja obitelj čiji ih članovi neće premlaćivati, varati, napustiti niti će ih zateći na xxx stranicama?
Pored toga karijera obećava ulogu stabilnog i neutralnog antipoda devijantnog libida dok planiranje obitelji prijeti propitivanjem i suočavanjem sa svim svojim slabostima.
Karijera je postala najvalidniji pokazatelj osobne vrijednosti i oni to podsvjesno uočavaju. Jer nije im bez veze otac bio odsutan pola njihovog života! On je zarađivao novac za njihov koledž kako bi i oni mogli biti odsutni pola života svoje djece. To i visina kredita je cilj i pokazatelj uspješnosti!
Gdje je ona izreka (čini mi se od T. Jeffersona): ''Bio sam ratnik da bi moj sin bio farmer da bi njegov sin bio pjesnik.'' ???
Gdje je napredak? Sve je samo jedan loop!
Kako da se oslobode predrasuda kada im mediji te iste predrasude potvrđuju i učvršćuju svaki dan, sve češće?
Kako da vjeruju u pravednost kada je zatrta gdje god se okrenu?
Kako da cijene život kada očito ne vrijedi niti 3 centa. Svakih 3 sekunde netko u svijetu umre od GLADI dok ostatak svijeta ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom (pogotovo u USA) te odlaze u svijet ubijati i biti ubijeni zbog tko zna koga ili čega? Onda se vraćaju iz toga upitnog rata sakati ili sa postradijacijskim oboljenjima za koje je kriva njihova vlastita vojska. Možda to ovi stendfordski štreberčići nisu doživili ali je to prisutno u zraku i nisu mogli ne biti svjesni ratnih događanja.
Kako da vjeruju u istinu kada ne postoji jedna apsolutna istina nego bezbroj pozicijskih i situacijskih istina?
Kako da budu kreativni i originalni kada su učeni da slijede ono što im se kaže i na primjerima im je pokazano kako su 'usijane glave' svijeće kratkog fitilja? Treba se osloniti na svoje i samo svoje snage ali opet samo one snage koje služe operativi i omogućuju uspješno slijeđenje tuđih očekivanja.
Kako da slijede intuiciju i slušaju 'srce' kada je to putokaz jedino za glupane i nazadnjake? Šta bi sad kao trebali koristiti rašlje, visak ili slično? Jesu li Vage intuitivne? A u kojoj kućici je Mars danas? Šta to Nietzsche ima protiv Wagnera? Ma ča je to uopće intuicija? Je intuicija isto neč za pojist? Od silnog trabunjanja sam zbilja ogladnio!
Zašto bi se opterećivali smrtnosti kada to vodi u depru jer u smrti nema egzistencijalne satisfakcije? Tko mi je danas lajkao fotke? Negacija je puno bolja taktika, a informacijski šum je tu samo da tu negaciju olakša i neurotski duh je uspavan, uljuljkan.
Ako pretpostavimo (vrlo sam suzdržan sad, vrlo) da većina mladih (pogotovo u USA) ovako percipira stvari (iako većinu nesvjesno) onda ne bi bilo čudno sumnjati da su išta korisno izvukli (osim manjine) iz Steve-ovog govora osim da Windows kopira Apple i da se Steve može pojaviti u javnosti bez dolčevite?
Upravo zato im je on i išao održati takav govor. Htio im je dati ono najvažnije što im nedostaje i ono što im nedostaje najviše. Zbilja, zbilja velik čovjek!
Sreća što postoji internet pa i drugi mogu vidjeti ovakve inspirativne govore.
Internet je došao u najboljem trenutku naše povijesti...