Integracija jezika manjih europskih nacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Integracija jezika manjih europskih nacija

15.05.2011 | 19:31
www.multiapple.com

Česi lansirali peticiju za podršku i integraciju jezika manjih europskih nacija u Apple proizvode.

Osobno, uopće me ne zanima lokalizacija, smatram da je jezik informatike engleski i da ga svi moraju znati.

No, volio bih konačno vidjeti "@" na našim tipkovnicama i da Apple nudi korisnički support kakav nudi u velikim europskim zemljama - ili ako to nije u stanju, da barem minimalno pomogne nezavisne Apple zajednice koje obavljaju taj dio posla na ovim prostorima.
15.05.2011 | 20:35
Slažem se s tim, ali i smatram da itekako treba lokalizacija. "Jezik informatike je engleski" je jednako zastario stav kao i "jezik kršćanstva je latinski". Informatika danas jest ključni dio života svake osobe koja ima sreću biti među onih 20% svjetske populacije koja uživa u 80% svjetskih resursa (dakle, svake osobe koja se ne bori za goli život). Istina je da engleski danas svatko treba znati, ali to ne znači da trebamo zaboraviti vlastiti jezik.
15.05.2011 | 20:48
@ smayoo, slažem se ! Ne volim Borgovski pristup !
  • Sank
  • Moderator
  • 221
15.05.2011 | 21:23
Ja se ne slažem. Da smo zaista razumna civilizacija već bi odavno osmislili i još važnije počeli koristiti univerzalan jezik koji bi svih stavio u ravnopravan položaj. Da ne kažem koliko bi to novaca uštedjelo mnogim nacijama pa bi mogle nahraniti svoje gladne, Apple bi konačno došao na svoje, a dpasaric se više ne bi morao truditi oko @. Ali avaj...
15.05.2011 | 22:11
Da ponovim: smatram da engleski danas svatko treba znati, ali to ne znači da trebamo zaboraviti vlastiti jezik.
15.05.2011 | 22:27
Pokušali su "Esperanto" i nije saživjelo zbog interesnih sfera. Zašto jednostavno, kad može biti komplicirano. Kad znaš više jezika, uvidiš razliku i koji je jednostavniji za komunikaciju. Jezik je dio identiteta i ako ga se odričeš ... dalje neću komentirati !
15.05.2011 | 22:51
Jezik nije samo jezik. Jezik je medij očuvanja, njegovanja i prenošenja kulturne povijesti i naslijeđa. Ako ga se odričeš, odričeš se i tog kulturnog naslijeđa. Kad bi zaista odlučili zaboraviti sve svjetske jezike osim jednog, kulturni gubitak čovječanstva bio bi nemjerljiv.

U inuit jeziku (eskimskom) postoji - koliko ono? - 30 različitih riječi za "led". U hrvatskom postoji tridesetak različitih riječi za rodbinu i svojtu. U njemačkom postoji 10-15 različitih riječi za pivo. U japanskom (mislim?) za velik dio imenica postoje po dvije različite riječi - jedna koju koriste muškarci, a druga koju koriste žene. U samoanskom postoji 10-15 različitih riječi za seks (a nijedna nije vulgarna)....

Kako bi izgledao jedan univerzalan jezik koji bi svo to bogatstvo različitosti obuhvatio, a pri tom ne asimilirao?
15.05.2011 | 23:32
Mislim da bi trebao biti jedan jezik koji bi razumjeli svi, dok bi svaka nacija imala i dalje svoj vlastiti kojeg bi trebali čuvati i njegovat. Nešto kao naša regionalna narječja, kako se spominju zagorci ili divane slavonci ili čakulaju istriani, no kad počne dnevnik u pola osam svi ga savršeno razumiju.
15.05.2011 | 23:34
Hvale vrijedan pokusaj. I ja sam to podrzao, mada unaprijed znam da nema nista od toga.

Software se prebrzo razvija, tehnicki je tesko i skupo sve to prevoditi na stotine jezike. Troskovi bi enormno rasli, a Apple se svojski trudi da izvuce sto vise novaca od svojih korisnika, a ne da ga trosi na takve stvari

Realno govoreci, smijesna je brojka prodanih Apple racunala u nasoj zemlji. Da i ne spominjem BiH ili Albaniju, ili Makedoniju (pricam o zemljama okruzenja).

Kako nesto lokalizirati na bosanski jezik kada ne postoji ni sluzbeni (zvanican) leksikon jezika?? Da li da prevoditelji napisu uopće ili uopšte, svibanj ili maj, lozinka ili šifra, mekano ili mehko?? Ko ce svima ugoditi?

Zakon brojeva kaze da (sve zemlje regiona) jednostavno nismo dovoljno zrelo niti veliko trziste za full lokalizaciju softvera. Sta mislite koliko je Microsoft prodao licenci dok nije lokalizirao Windowse i Office paket na nas jezik??

I klupko se odmotava dalje... Dobili bismo OS na hrvatskom i mozda iLife paket. I sta onda?? Sta je sa ostalim programima? Da li ce se "mali" autori odvaziti da svoje programe prevode na sve svjetske jezike, umjesto da izdaju nove unaprijedjene verzije od kojih ce zaradjivati za kruh?

Zamisliti samo kako smijesno izgleda Photoshop na nasem jeziku Ili Maya...

Mislim da se trebamo nauciti zivjeti sa cinjenicom da je software najzgodnije koristiti na engleskom jeziku.

Ili barem profesionalci kojima je to zanimanje.

Svakodnevni uredski korisnici se i mogu naviknuti vremenom (dokaz, lokalizirani Microsoft software), ali to je proces koji traje.

Sve ovo naravno nije razlog da nemamo lokalizirani software, jer prije svega cijenim mogucnost izbora svakog pojedinca i cinjenice da moze odabrati sto je za njega najbolje...

Ja osobno, kada instaliram neki program na nasem jeziku (najobicniji FTP klijent), ja se nesto sav izgubim Jednostavno, nije to to
15.05.2011 | 23:45
smayoo kaže:
U samoanskom postoji 10-15 različitih riječi za seks (a nijedna nije vulgarna)....

HAHA, ovo je super, daj molim te navedi te riječi!
16.05.2011 | 00:08
Ne znam ih. Nažalost. Ali životna mi je želja stići jednom u životu i do Samoe. Dok je uspijem ostvariti po svoj prilici više ni tamo život neće biti ono o čemu sam čitao. A i bit ću prestar da me više zanima zašto imaju 10-15 različitih riječi za seks.

Drlovric, nisi baš u toku. Već neko vrijeme imaš na Apcomu lokalizaciju za OS i iLife: www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/61098-10...ija-na-hrvatski.html.

Ovdje se radi o tome da ta lokalizacija treba biti jednako sistemski podržana kao i ostale (isporučena s OS-om, ažurirana automatski, skupa s OS-om...).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
16.05.2011 | 00:18
@smayoo i @jzelko

Hmm, interesantna reakcija... samo ja nisam nigdje spomenuo zaboravljanje svojeg jezika, pa i sad pored svog materinjeg jezika učimo barem još jedan, dva ili više stranih jezika zar ne? Zar ne bi bilo jednostavnije da se pored materinjeg uči još samo jedan univerzalni?

Uostalom takav univerzalni jezik se zahvaljujući tehnološkom napretku, globalizaciji i internetu već počeo stvarati. Cijeli svijet koji je naravno spojen na intenret počeo je LAJKATI, GOOGLATI, UPDEJTATI, JAILBREAKATI... Samo što se to ne događa planski već zahvaljujući toj novoj kulturi koju sada stvaraju mladi ljudi koji zbog nedostatka slobodnog vremena u modernom svijetu ionako gube vezu sa svojim korijenima i starim nasljeđem.

Hm, da, naravno da je kulturno nasleđe važno, pa i čvrsto vezano za jezik, ali baš zato niti jedan nacionalni jezik ne može biti univerzalan, jer je toliko pun izuzetaka od pravila zbog tog kulturnog nasljeđa i raznih uzrečica, da je svima drugima skupo i neefikasno učiti ga, kad se već engleski jezik spomenuo kao takav.

Uostalom, kolikim je ljudima moderna civilizacija donijela dovoljno vremena da se bave ili uživaju u svojem kulturnom nasljeđu? Većina mora cijeli život trčati poslom da bi isplatilo svoje kredite, nahranilo svoju familiju i omogućilo djeci da eto u školi štogod nauče da mogu raditi baš to isto što i roditelji, a druga većina je gladna kruha i boli ju ona stvar za kulturno nasljeđe.

Kulturno nasljeđe je s jedne strane breme modernoj civilizaciji i koči ga u napretku, a s druge strane izgovor mnogima koji se boje promjena. Previše se resursa troši zbog tog mnoštva jezika, ratovi se vode s izgovorom da je moja baština bolja od tvoje, kultura kulturnija od tamo neke druge, premda to zapravo nije nikad pravi razlog ratova, ali se ovce na takve stvari najlakše napale da uzmu pušku u ruke.

I zato svaka čast Inuitima i njihovom jeziku sa 30 različitih riječi za led, kad će globalno zatopljenje uskoro to nasljeđe posve uništiti, jer njihovim potomcima te riječi više neće biti potrebne da bi preživjeli surovu stvarnost, ako je uopće niti prežive.

Zato mislim da bi modernoj civilizaciji bilo bolje da više napora ulaže u svoju budućnost zbog svoje djece, nego da beskorisno troši svoje resurse i vrijeme na održavanje nečega što je prošlo i sada postoji samo još u našim glavama. Ionako smo do sada nebrojeno puta dokazali da nismo ništa naučili od naše povijesti već je stalno ponavljamo, valjda bojeći se da ju ne izgubimo. Vrijeme je da počnemo gledati naprijed
  • Sank
  • Moderator
  • 221
16.05.2011 | 00:23
To da u samoanskom jeziku postoji desetak različitih riječi za seks je zanimljivo. Ipak nama muškima dovoljna je i samo jedna riječ na koju odmah pomislimo na barem 10-15 različitih snošajnih položaja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO