02.06.2011 | 00:08
Koliko se sjećam knjiga koja sam čitao (davno je to bilo), u antičko doba baš i nije bilo takvih klaonica. Čak ni u srednjem vijeku (40-godišnji rad npr.) pa ni za vrijeme Napoleona. Tek u prvom svjetskom ratu, kad su počeli ljude osim topovima ubijati i klorom i ostalim bojnim otrovima, su ratišta postala pokrivena zaista nevjerojatno masovnim brojem leševa. Na primjer, Verdun, gdje je od veljače do prosinca 1916 izginulo preko 300.000 Nijemaca i Francuza.
Inače, mislim da su rijetko kad kopali masovne grobnice, osobito ne za poraženu vojsku. Uglavnom se koristila natrijeva lužina (NaOH, u narodu poznata kao soda caustica ili lûg) ili kalcijeva lužina (CaOH, tj. vapno) za sprječavanje truljenja, širenja smrada i zaraze.
Ali sjećam se da sam jednom čitao negdje kako je u vrijeme četrdesetogodišnjeg rata u srednjem vijeku gotovo jednako puno ljudi pomrlo od posljedica zaraze (kolerom, pretežno) nastale raspadanjem leševa u bitkama. I onda kad mi netko počne pričati o tom dobu kao o dobu viteške časti i štotijaznam...