22.08.2011 | 22:15
Krajolici su relativno nezahtjevni što se tiče otvora blende (otvor blende proporcionalan je sa cijenom objektiva).
Sport je već zahtjevniji jer za hvatanje pokreta treba imati velik otvor blende (f/2.8 ili veći)
Za macro postoje posebni objektivi.
Kako sam ja na Canonu mogu ti dati savjete za Canon, a neka ti netko drugi kaže više o ostalim sustavima.
Za krajolike su potrebni širi objektivi. Na Canonu su to široki Canon EF-S 10-22 ili Sigma 12-24 ili nešto malo manje široki Canon EF 17-40 L (to su objektivi koji su meni znani pa ti ih stoga i navodim). No, problem može biti njihova cijena. Canon 10-22 i Sigma 12-24 su dosta široki pa oni koji startaju sa DSLR-om češće kreću sa 17-40 koji se može shvatiti kao allround objektiv za crop tijelo. Canonaši dosta kupuju i Tamron 17-50 f/2.8 koji se pokazao dobrim.
Za sport je na Canonu odličan Canon EF 70-200 f/4 L (bez stabilizatora), pravi biser od objektiva koji se polovan može naći za cca 3000 kn. Otvor blende je f/4 što može biti problem kod fotkanja u npr. dvorani sa lošim svjetlom, no objektiv je odličan za početak.
Za sport i portrete može se koristiti i fiksni Canon EF 85mm f/1.8 koji je vrhunski objektiv sa korektnom cijenom. Ograničenje može predstavljati fiksni otvor blende.
Za macro fotografiranje Canon ima odličan izbor u EF 100mm f/2.8 macro (ne L) i tu se ne može pogriješiti.
Sam fotoaparat je za početak manje važan. Bolje je imati "lošiji" aparat i dobre objektive. Kod Canona možeš krenuti sa početkom ponude npr. 550D ili 600D.
Kao što je već rečeno DSLR je rupa bez dna. Za početak je najbolje napraviti plan nabave objektiva i krenuti sa jeftinijim tijelom i jednim objektivom i malo dublje ući u taj svijet. Najjeftinija kombinacija je fiksni objektiv Canon EF 50mm f/1.8 koji se polovan može kupiti za 500-600 kn i sa time se može krenuti u istraživanje DSLR fotografije.
BTW nisam se šalio kada sam rekao da je dobar izbor onaj koji imaju tvoji prijatelji. Ukoliko ste u mogućnosti napraviti malu zajednicu voljnu posuđivati objektive (ja imam jednu takvu!) sve može biti puno jednostavnije i jeftinije.
Ako te još nešto zanima - pitaj.
PS objektivi koje sam naveo spadaju u neku srednju ponudu Canona. Postoji i niža klasa, a, naravno, postoji i puno skuplja - viša klasa. Govorio sam o objektivima koje sam imao prilike i sam isprobati.
Moj ti je savjet pogledati vrlo korektne, jasne i razumljive recenzije gotovo svih objektiva u trenutačnoj ponudi svih sustava na
http://www.photozone.de/
BTW nije potrebno (ispravno, moralno, pošteno ...) krasti bilo što pa ni softver. Aperture je za uobičajene potrebe odličan komad softvera za raw konverziju koji košta 80$, a Pixelmator je za 30$ odličan izbor za obradu jpg fotografija. Photoshop nije nužan.