08.10.2011 | 23:12
scarface32 kaže:
ja se nadam da ce apple biti i dalje isto kao da je i on ziv.Inace bi bilo,ebo ti firmu koja je ovisna o jednom covjeku.
Definitivno se slažem s ovime, osim što se nadam da će bit bolje, a ne isto.
I ne samo da se nadam, nego sam donekle i uvjeren da će određene stvari bit bolje. Jobs je svakako imao super ideje i to u većini slučajeva, ali je bio prezadrt oko onih koje to nisu bile. Prva koja mi pada napamet je forsiranje FCP X-a i prestanak prodaje 7-ice, dok je za usporedbu prvi Cookov potez bio da je vrati u prodaju na opće zadovoljstvo. 7-icu bi smjeli prestat prodavat tek kad X postane dovoljno dobar ili bolji od nje, a jednog dana će doć i do toga.
Sljedeći potencijalni problem koji vidim je spajanje OS X-a i iOS-a. Iako je po meni najbolji Mac OS do sada, u Lionu su već poprilično očite mnoge sitnice koje vode u tom smjeru, a u zadnje vrijeme vidimo da su ga Win 8 već debelo "prestigli" po tom pitanju i da bi to mogao bit pravi fijasko. Meni je Metro čak bio skroz kul na prvi pogled, dok mi je više prijatelja koji s Apple-om nemaju veze reklo da je očajan
Osobno se nadam da neću imat "stolni iPad" umjesto iMaca u budućnosti, a nekako mi se čini da je to bila jedna od Jobsovih vizija. Ono što očekujem od Cookovog vodstva je da će sve Macove gledat više kao računala nego nekakvu zabavnu i trendy elektroniku, jer oni i jesu puno više od toga. Jako me zabolilo kad je nestalo ono "Computer" iz "Apple Computer"
Tu se poteže i pitanje open-sourcea jer je Mac App Store pristup, iako odličan za korisnike, totalno unfriendly za aplikacije otvorenog koda. OS X je i dalje sustav koji puno toga može zahvalit open-source zajednici, i bilo bi fer da se s njom uspostavi kvalitetna suradnja. Nekad davno se moglo skinut i cijeli Darwin (UNIX podsustav OS X-a) i instalirat ga na bilo koji stroj, a oko njega se izgradila zajednica koju je kasnije Apple poprilično zapustio. Nadam se da će novi CEO napravit par koraka naprijed u smjeru otvorenosti.
Jobs je zaslužan za mnoštvo što-manjih-što-većih revolucija u tehnologiji, ali iFanatici mu također žmire na mnoge pogreške. Ne postoji CEO koji ne griješi, a većina ih je griješila i puno više od Jobsa. No bio je ipak daleko od savršenog i zato nabrajam sve ove propuste koji su sve samo ne nevažni, bez obzira na Appleov ekonomski uspjeh. Sad je već po inerciji svaka druga osoba na planetu zadivljena svakim novim iGadgetom, ali sve je samo ne ugodno kad potrošiš milijune na proizvode jedne kompanije koja te malo nakon toga otpili i kaže ti da joj nisi više ciljani korisnik.
Ne želim da se to i meni desi jednog dana, jer sam i sam više orijentiran pro- nego end-user strani, a Macove još od PPC ere gledam više kao kućne workstatione ili barem RAČUNALA, a manje kao media-hubove
I na kraju ne želim da mislite da mi je cilj minorizirat Jobsov pozitivan utjecaj na svijet (jer on stvarno je ogroman), ali stalno se piše o njegovoj revolucionarnosti i zadnjih dana se doslovno pretjeruje s time. Zato smatram da ipak treba udarit i malo zdravog razuma na sve to, posebno u forumskoj temi koja je orijentirana na budućnost, a ne na trenutno stanje neizvjesnosti koje to zapravo nije.