21.10.2011 | 02:06
Bullshit!
I to smo već jednom prošli... pitanje je može li se ikoji stvaratelj, umjetnik, inovator, znanstvenik gurati u kategoriju "kulta ličnosti". Da je danas živ Tesla i da je sada umro, siguran sam da bi reakcije bile vrlo slične. I onda bi netko rekao da je Nikola Tesla izgradio kult ličnosti? Ja držim da to nije baš tako.
Tu se može krenuti u analizu kada i zašto se pojavljuje kult ličnosti...
Kult ličnosti grade političari i diktatori s ciljem kako bi što duže ostali na vlasti radi vlastite dobrobiti. Sami sebi dižu spomenike, grade mostove pod svojim imenom, skladaju se pjesme po nalogu njima u čast...
Jobs je bio sve suprotno. Niti ga je zanimala vlast, a novca je imao dovoljno već s 30 godina. Uvijek, ali uvijek, je za sve inovacije govorio da su rezultat tima i ljudi u Appleu, a ne njega. Uvijek i na baš svakom keynoteu se zahvaljivao inženjerima i programerima koji su stvari učinili mogućima. Sam je živio super-skromno za jednog bogatog čovjeka (ono Kerum ima skuplji auto i kuću od njegove), k vragu ja doma imam veći monitor od njegovog (osobno je koristio Cinemu 23" ) i sve što je radio radio je s ciljem da stvar bude najbolja moguća za korisnika. Jobs nije bio nedodirljiva veličina, bio je tip u trapericama koji će sjesti sa svojim "prašinarima" na pod na sajmu i spajati ethernet kablove, koji će nazvati nezadovoljnog kupca, koji će na keynote doći u prljavim tenisicima jer mu nije važno kako izgleda, nego koju će inovaciju pokazati korisnicima, običan normalan čovjek koji će mom klincu poslati čestitku za rođendan. Za mene je on bio izuzetno normalan čovjek s obzirom što je radio i kakvu je kompaniju vodio. Ta popularnost koju je imao (i zaslužio) nije "kult ličnosti", a sigurno nije i njegova želja i projekcija, već rezultat popularnost tehnologije koju je producirao tim koji je on tako uspješno vodio. Baš kao i u onom Monty Pythonu kada je njihov Isus pokušao uvjeriti gomilu da on nije nikakav prorok ili posebna osoba, ali gomila je sve tumačila na svoj način...
Ukratko - ne može biti "kult ličnosti" kada neka osoba bude popularna jer je globalno zaslužila pažnju čineći dobro. I Gandhi je bio globalno popularan i činio je i inspirirao na dobro. Zar on ide u ladicu "kulta ličnosti" kao Staljin, Mao i slični? Po mojim kriterijima - ne. Je li npr. Neil Armstrong osoba koja ide u ladicu "kulta ličnosti"?
Dennis je bio previše usko specijaliziran inovator da bi se za njega šire znalo. Ljude nije briga je li njihova mikrovalna izvodi kod u C-u ili nekom drugom programskom jeziku, to je skriveno, ali ih je itekako briga koriste li nezgrapnu Nokiju ili jednostavni iPhone. Normalno da je onda za Jobsa svatko čuo, a za Dennisa samo stručnjaci u niši. I normalno da su ljudi Jobsa prepoznali i zapamtili, a Dennisa nisu. No, to nema veze s kultom ličnosti, ima veze samo s lakoćom prepoznavanja dostignuća koja je netko ostvario.