Članak o Jobsu na Gawkeru
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Članak o Jobsu na Gawkeru

21.10.2011 | 10:07
Slažem se Davore.
21.10.2011 | 10:40
Točno, Davore, već smo sve to jednom prošli, i već sam ti citirao izvor koji daje definiciju kulta ličnosti koji se ne ograničava na političare.

Sasvim je neumjesno da uspoređuješ Jobsa s Teslom. Nemoj to više činiti, molim te. Također, da je Tesla danas umro, vjerojatno bi bilo isto kao da je umro tada kada jest - ne bi nitko znao za to, jer nije imao iza sebe odjel marketinga od nekoliko tisuća ljudi.

To što Tesla danas uživa određen svjetski ugled (bitno veći u Americi nego u Europi) nije posljedica toga što je u svoje doba bio marketinški napumpani manager kao Jobs, nego upravo toga što je njegov rad ostavio toliko dubok trag u znanosti 20. i 21. stoljeća da se tek danas inženjerski sustižu neke njegove spoznaje, a neke još niti ne.

Tesla je umro sam kao pseto u svojoj hotelskoj sobi, bijedan i više-manje napušten od svih. Zato što je za života sav svoj imetak ili podijelio, ili potrošio na istraživanja, a živio je u zemlji i u vrijeme u kojem je kao jedina vrijednost koja govori o čovjeku priznavan - novac. Jobs je umro kao besramno bogat, u toj istoj zemlji.

Da citiram Götza Wernera: "Nije sramota postati bogat, sramota je bogat umrijeti."
21.10.2011 | 11:19
Onda se ja nebum imal čega sramiti....
21.10.2011 | 11:55
Davore, uzalud ti trud pokušati Smayoou objasniti - on je previše pravovjeran u tome da je Steve samo jedan bezvezan prodavač magle...

Inače, lijepo si to napisao.

I dodatak, još jedan dokaz o nepostojanju kulta ličnosti, ma koliko Smayoo šutio o tome.

www.electronista.com/articles/11/10/20/a...dependent.successor/
21.10.2011 | 12:14
Ma hajde....

Pa ako je Steve to želio, što nije sam to napisao u onom svom pismu ostavke?

I - ispravak netočnog navoda - ne mislim da je Steve bio bezvezan prodavač magle. Apple proizvodi nisu magla. Da to mislim, ne bi ih koristio. On kao čovjek je bio svašta, ali bezvezan sigurno ne. Ali sigurno nije bio ni takav genij kakvim ga sad uzdižu. Bio je uspješan manager koji je imao nos za dobar prizvod, a njegov marketing (i advokatski tim) je to napuhao van svakih proporcija. A vi to pušite.
21.10.2011 | 12:48
Ja se sa smajom slazem.Tolika kuknjava za njim je za mene besramna dok u Africi milijuni ljudi umiru od gladi.za mene je bio obican trgovac koji je znao dobro prodati svoje proizvode. Koji su kao sto smajo kaze dobri,daleko od odlicnog. A priznajem meni nije poslao cestitku za rodjendan, ne znam zasto.Za me ce biti covjek ako kaze u oporuci , pola svog bogastva ostavljam siromasnima ( bilo gdje u svijetu) kao sto to radi njegov kolega Gates , koji nema tako dobre proizvode ali je daleko humanitarniji od Steve-a. Ali opet kazem cekat cu da vidimo sta je u oporuci napisao.Po meni je on meni pomogao sto sad jednostavnije rukujem kompjuterom,ali ipak sam za to debelo platio. Tako da ne znam zasto bih mu zahvaljivao. Kao sto ne zahvaljujem VW zato sto vozim njihovo auto,sony-u zato stogledam nuihov tv itd itd.
21.10.2011 | 13:01
Ma daj, ja već ne pušim preko 11 god.
Moj je dojam upravo suprotan. Ostali nas bombardiraju reklamama nemilice u odnosu na Apple. To što je Apple ili OS bolji proizvod pa se sam reklamira u odnosu na većinu ne znači krivicu u tom smislu. Krmaću koja koti više i zdravije potomstvo se uvijek ostavlja a krne se jalovija. Prirodni zakon.
21.10.2011 | 13:03
scarface32 kaže:
...Tolika kuknjava za njim je za mene besramna dok u Africi milijuni ljudi umiru od gladi...

joj najjace mi je kad se krenu povlaciti gladni u Africi! Sto ti frajeru ne prodas Apple proizvod sa kojeg pises, VW kojeg izgleda imas i Sony TV pa ne kupis rabljeni pc, auto za soma eura i Quadro TV a ostatak ne das u Afriku? Ne moras cak ni u Afriku ima i kod nas previse sirotinje. Neces jelda, fino tipkat na alu tipkovnici umjesto na jeftilen plasticnoj?
21.10.2011 | 13:05
A propo, volio bih vas vidjeti u njegovom položaju i kako bi se ponašali.
Stara uzrečica kaže da prigoda čini lopova.Lako je tući tuđim po trnju !
21.10.2011 | 14:03
Moschus, odkud ti znas da ja ne pomazem? Od svojih primanja koliko mogu.nisam ni ja od Stevea trazio da proda sve i da gladnima, nego samo od zarade, a cinimi se da je ima i previse. Ali svako svoje misljenje ima, ti placi za steveom a jacu za gladnim i ugrozenim bilo gdje u svijetu. Stevea mi je zao koliko i bilo koga ko je relativno mlad umro.
21.10.2011 | 14:20
jzelko kaže:
Ma daj, ja već ne pušim preko 11 god.
Moj je dojam upravo suprotan. Ostali nas bombardiraju reklamama nemilice u odnosu na Apple. To što je Apple ili OS bolji proizvod pa se sam reklamira u odnosu na većinu ne znači krivicu u tom smislu. Krmaću koja koti više i zdravije potomstvo se uvijek ostavlja a krne se jalovija. Prirodni zakon.

Apple itekako bombardira reklamama, samo to čini perfidnije. Kad bi gledao koliko se Apple proizvoda "diskretno" pojavljuje u američkim filmovima (to se u reklamnoj industriji naziva "product placement" ako se ne varam, ali nije to moj fah pa sam možda i krivo zapamtio), pomislio bi da 90% čovječanstva koristi Apple. To je itekakva reklama. Čak i uspješnija od ovih klasičnih.
21.10.2011 | 20:43
scarface32 kaže:.
Po meni je on meni pomogao sto sad jednostavnije rukujem kompjuterom,ali ipak sam za to debelo platio. Tako da ne znam zasto bih mu zahvaljivao. Kao sto ne zahvaljujem VW zato sto vozim njihovo auto,sony-u zato stogledam nuihov tv itd itd.[/quote]

Trebaš biti zahvalan kaj si imao razlog za plačanjem !
21.10.2011 | 20:54
Ma čekaj... jel ti to ozbiljno??!
21.10.2011 | 21:20
Goan 25, ja stvarno ne znam kako su ljudi zivjeli prije Jobs-a ili kako bi zivjeli da nije Jobs-a. Hvala mu sto placam nesto 1900€ a sto relativno kosta puno manje.ili hvala mu sto kupim usb punjac za 30€ a on u kini napravi za 1€. Hvala mu sto sam ne mogu zamijeniti HD nego moram u apple-u i za to platiti papreno. A jedino mu pravo mogu zahvaliti na os- u ,s tim da mislim da je Lion obicno sranje, berem sad za sad. Vidjetcemo kako ce biti dalje sa updejtima.
21.10.2011 | 21:28
nije mi dosad padalo na pamet da potežem bilo kakva propitivanja lika i djela SJ-a, ali sada mi više vrag ne da mira...

prvo da iznesem svoje mišljenje i viđenje... za mene kao nekog "neprofesionalca" Jobs je bio vođa jedne velike ekipe koja je stvorila neke odlične proizvode koji su mi olakšali i uljepšali određeni segment korištenja suvremene tehnologije. koliko je on sam zaslužan za razvoj iste, o tome samo mogu pretpostavljati, ali koliko se može zaključiti, prvenstveno je bio sjajan menadžer i promicatelj "svojih" proizvoda, možda i "veliki" vizionar u smislu da je imao naprednih tehnoloških zamisli i odličan osjećaj za to što bi moglo biti krajnjem korisniku zanimljivo i bolje za korištenje.
kao čovjek, na temelju informacija koje su do mene doprle, mislim da je bio - uz sve svoje vrline - prepun ljudskih mana, zbog čega mu je bespredmetno "nabijati komplekse".

ipak, činjenica je da je oko njega stvoren kult ličnosti - bez obzira što on to sam nije inicirao ili podupirao. ne mora on biti aktivni sudionik tog kulta niti je kult ličnosti rezerviran za političare i državnike. taj kult stvorili su svi oni koji su zbog raznih osobnih razloga svoje oduševljenje Applovim proizvodima pretočili u obožavanje njihovog "frontmana" kojemu su pripisali valjda apsolutno sve zasluge za postojanje svakog Appleovog proizvoda.
za mene je to izrazito nejasno, nerazumno ponašanje, iako razumijem njegovu emotivno-subjektivnu osnovu. u tu istu kategoriju mi spadaju i padanja u nesvijest na Elvisovim koncertima i sl.

ono što mene osobito smeta je ta neobjektivnost i autističnost naspram njegovog lika i djela - stječe se dojam da je on zaslužan za uopće postojanje kompjutera, da je on toliko zadužio civilizaciju svojim djelovanjem da bi bez njega danas ne znam kako svijet izgledao itd.
strašno su neukusne i neosnovane usporedbe njega s istinskim inovatorima i vizionarima koji su doslovce promijenili svijet i zadužili čovječanstvo, poput često spominjanog Tesle, Einsteina, Hawkinga i dr. naravno da su tehnološki dosezi Jobsovih inovacija (ako ih možemo pripisati samo njemu) čak i nesagledivi u smislu uzročno-posljedičnih veza, ali prozivati ga vizionarom koji je zadužio čovječanstvo i promijenio svijet je naprosto "bogohulno" i neukusno.
ona nekakva idiotska strašna izjava Obame naprosto me sablaznila, kad je rekao nešto kao "izgubili smo jedinog čovjeka u Americi koji je znao šta radi" u smislu da je Amerika ostala bez istinskog vođe i čovjeka koji je osvijetlio put u bolju budućnost. uz, naravno, još sablažnjiviju opasku da ne vidi nokoga osim eventualno sebe tko može popuniti to mjesto upražnjeno njegovim odlaskom. prestrašno!!!!
Jobs je možda promijenio tijek i razvoj određene industrije i biznisa i na razne nam je načine olakšao i uljepšao korištenje tehnologije, pa ako je to tako velebna zasluga mora da živimo u raju kad nam je taj segment života najvažniji, mora da nemamo nijedne brige... kao što je Scarface rekao, analogno tome trebali bismo pisati hvalospjeve dizajnerima automobila i prozivati ih mesijama, vizionarima i sl.

a "slučaj" sa spomenutim članom foruma također je dio tog cijelog kulta ličnosti i mislim da je dobar lakmus papir za to. dovođenje u pitanje Jobsove neprikosnovenosti, nedodirljivosti i božanstvenosti koštalo ga je negativne karme.
da se razumijemo, treba ga "po prstima" zbog pokretanja takve rasprave netom nakon čovjekove smrti, to je naprosto neukusno i neprimjereno, ali tako ga negativno "iskarmirati" samo je dokaz velike netolerantnosti prema bilo kakvom drugačijem mišljenju.
u kontekstu mota "think different" kojim se mnogi ovdje ponose, to bi bilo izrazito smješno - da nije tragično.
  • campo
  • Posjetitelj
21.10.2011 | 21:30
Ja od početka govorim da treba čovjeku odati priznanje za ono što je napravio (za moj pojam mnogo) a ovo prenemaganje virtualnim suzama preko FB i vrapca mu samo šteti i stavlja ga u isti koš sa ostalim parazitima za kojima danas plaču a on to sigurno nije. što se tiče bogatstva scarfece SJ je zadnjih godina postao dobro bogat ali ni blizu pravim bogatašima kakav je gates a i tada vrlo daleko od gatesa vi brkate vrijednosti firmi i osobni novac,
Smajo kad se u holivudskim filmovima pokazuje nešto pogotovo vrhunskim ,..takva se reklama ne može kupiti (inače bi vidio u svakom filmu FlyEmirates i gazprom) to je onda i dio usa politike jer je to njihova propagandna mašinerija da bi nama ostalima kazali kako nas oni trebaju vodit u bolju budućnost i prepustiti im da odrade koga hoće,..
21.10.2011 | 21:31
smayoo kaže:
Ma čekaj... jel ti to ozbiljno??!

Smayoo, fulao si onu temu o glasanju - vidiš da članovi ovog foruma žive u izobilju, kad im je tehnologija najvažniji segment i "problem" u životu.
21.10.2011 | 22:13
Campo daleko si ti od holivuda.u svakom filmu se svako ponavljivanje neke marke pa bilo obuce,tv-ili kompjutera debelo placa.zasto u filmovima koje producira sony nema ni jedne druge marke sem sony-a. Telefoniraju sa sonyjem,gledaju sony tv itd. Sta mislis koliko neka autofabrika placa pojavljivanje svoje marke auta u filmu. Oduzmimo tu sluzbena auta policije ili vatrogasaca.tako da u zadnjih deset godina vidjetcemo da se u filmovima najvise pojavljuju apple proizvodi.od telefona do macova. I svese to debelo placa a i nema bolje reklame . Vidis brad pita kako telefonira sa iphone -om i vecina ce zena pozeliti isti tel. Cak i u privatnom zivotu se placa sta ce ko nositi i koju marku tel ce koristiti.
21.10.2011 | 22:14
Usput da pitam koliko u minus mogu ici sa karmom?
Ima li neka odredjena brojka?
21.10.2011 | 22:18
@Smayoo - eh, definicije, kada se ne radi o matematici, već o jeziku, stvari su jako relativne. Zašto bi definicija na koju ti referiraš bila the definicija?

Evo npr. Wikipedija to lijepo kaže:

"A cult of personality is similar to hero worship, except that it is established by mass media and propaganda."

Ja bih rekao da je Jobs prije "hero worship" slučaj, a ne "cult of personality".

Jobsovo lice i ime se NIKADA i NIGDJE nije pojavilo u niti jednoj Apple reklami u zadnjih 20 godina! Dobiti ga za intervju bilo je gotovo nemoguće, dao ih je svega par u životu. Dakle, da je želio uspostaviti "kult ličnosti" radi svoje osobne koristi, sigurno je da bi koristio svaku priliku da se pojavljuje na TV, u tisku, na webu, davao bi intervjue gdjegod može itd... ono što rade političari npr.

Da, dva puta godišnje predstavljao je nove proizvode kao vođa tima. Nije li trebao? Ili je to radio namjerno s ciljem da "zavede mase", a prezentaciju bi bolje vodio neki njegov kolega?!

Apple je u marketing trošio daleko manje od konkurencije, a ono što si spomenuo za "perfidno" guranje u TV serije i filmove je zapravo super anegodota! Apple je donedavno imao plaćeno pozicioniranje u svega par filmova (npr. Independence Day i Impossible Mission)! Tek zadnjih 6-7 godina su shvatili koliko im to znači i počeli su plaćati "product placement". Sve ostalo što smo godinama mogli vidjeti je bila čista odluka fanova koji su u filmskoj industriji gotovo uvijek koristili Mac. Uostalom, to je potpuno logično jer ljudi koji su tada koristili Mac su bili gotovo uvijek entuzijasti - npr. i mi smo prije na Kanalu Ri za svako snimanje gurali Mac pred kamere čisto iz ljubavi spram te tehnologije! Imati Mac u filmu je bila stvar prestiža produkcije, slično kao kada bi netko odabrao da netko bogat u filmu vozi Mercedes itd... dakle, ta stvar je počela od fanova, a ne od Applea. No, kakve veze to ima s Jobsom? On se nije pojavljivao nigdje u toj priči.

@scarface32 - te priče o gladnima u Africi i guranje toga u kontekst s Appleom je nelogično i smiješno. Da, baš smiješno.

@Goan25 - slažem se, ja sam ponekad zaista zahvalan nekim proizvođačima što im mogu platiti da bih dobio nešto kvalitetno i što me oduševljava! I često se čudim kako su uspjeli složiti nešto toliko kvalitetno za toliko novca i to ponuditi širokotržišno tako da si i običan čovjek to može priuštiti. Očigledno, uvijek se radi o nekima koji nude izuzetnu kvalitetu ili karakteristike za moj novac. Isto tako me frustrira kada bih kupio nešto kvalitetnije, ali nitko to ne nudi. I da, tada još više cijenim one kojima mogu dati novac, ali da znam da ću dobiti kvalitetu. Nije to neki Apple sindrom, ima masa proizvođača koji imaju "to nešto" i svatko ima neke svoj favorite.

I da, ja mislim da takvima treba biti zahvalan. Zahvalan zato jer se trude, jer su uložili u to nešto svu svoju ljubav, znanje i talent. Zadnji primjer koji me oduševio je Philipsova LivingColors LED lampa.
21.10.2011 | 22:23
Da najozbiljnije uvijek sam zahvalan svatkome tko mi proda dobar proizvod ili pruži kvalitetnu uslugu. Zahvalan sam i svima na forumu koji su mi pomogli u riješavanju mojih pitanja i briga me dali hrane gladne u Africi ili provode vrijeme u nekom nemoralu.Hvala kaj ste tu i ti Smayoo, dpasaric, riba, Sank i svi drugi koji nam pomažete jer bez vas scarface32, ja i nama slični imali bi puno više muka oko IT i ako se ikad sretnemo biti će više od same riječi hvala!
21.10.2011 | 22:35
Forum postoji da bi jedni drugim pomogli, da bi mogli reci svoje misljenje( bez oduzimanja karme) ali eto nekom je vazniji SJ od milion ljudi. I uopste poredjenje nije neukusno neko tacno. Cak sam negdje i vidio poredjenje sa dvije slike. Jedna SJ a druga slika gladnih u africi. I pise za jednim milion zali, a za milion niko. Tako je to u zivotu.a sto se kvalittete tice, ja sam onda bas imao peh sa macovima. Em se zujali, brujali, prasina iza ekrana, fleke po ekranu, i na kraju crrn ekran na kojem misom mogu grafite crtati. Toliko o kvaliteti.i vec sam rekao jedini kvalitet je OS. S izuzetkom Liona.
21.10.2011 | 22:41
Što se tiče usporedbe Jobsa s Edisonom, Teslom i sličnima, ja tu ne vidim baš ništa blasfemično, dapače, mislim da je ta stvar potpuno na mjestu u današnjem kontekstu. Koliko vidim, pola weba radi takve usporedbe, a sumnjam da su svi "zaluđeni fanatici". Zašto mislim da takve paralele imaju smisla? Već smo i o tome pisali, ali ponovit ću ukratko:

Čovjek i civilizacija se mijenjaju. Čovjek kao jedinika je sve manje samostalan i sve više nesposoban napraviti bilo što fundamentalno bez timskog rada jer se promijenila razina kompleksnosti inovacija i otkrića. One-man-band znanstvenike smo mogli imati nekada, a danas sve manje, postaju izuzetak - a možda i potpuno nestanu.

Znači po mišljenju nekih ovdje mi više ne bismo mogli niti imati velikih ljudi i inovatora? To što smo imali "potrošili" smo na fundamentalna otkrića i sada imamo game-over? Stvari su se spustile na kvantnu razinu, a za otkrića u toj domeni više nije u pitanju niti tim od desetak ljudi, već tisuće i tisuće znanstvenika radi da bi se došlo do novih saznanja (CERN npr.), gradnja detektora, pisanje softvera, analize zetabajta podataka, itd...

Jobs je genije koji je uspio uravnotežiti nove varijable igre: kapital, velike timove, visoku tehnologiju, umjetnost i ergonomiju. Danas je sve to potrebno da bi napravio nešto što će unaprijediti život pola civilizacije. Tesla je mogao raditi eksperimente s novcem dva-tri bogata sponzora. Mogao je sve sam uz par asistenata. Jobs je za stvari koje su nam promijenile život morao žonglirati s pohlepnim dioničarima, monopolima, tehnološkim lobijima, patentnim začkoljicama, ekološkim aktivistima, upravljanjem gomilom stručnjaka raznih profila - i sve to onda fokusirati kako bi izgurao viziju u koju je vjerovao. I kada bi uspio u toj fazi, morao je imati prezentacijske vještine da bi stvar tržišno zaživjela kako bi dobila kritičnu masu - bez koje nema "iskre" i samim tim nema promjene. Npr. iTunes Music Store nikada ne bi prošao da nije dobio kritičnu masu, a mi bismo još uvijek kupovali glazbu na CD-ima ili je krali na Napsteru. Teže je danas biti genije nego prije koje stoljeće.

Ja tako vidim stvar!
  • campo
  • Posjetitelj
21.10.2011 | 22:50
scarfece ..Amerika je imperija današnjice kao nekad Rimsko carstvo naravno drugačije organizirana ali poanta je ista vladati i imati sve što ti treba da vladaš. Tamo se ništa ne prepušta slučaju a pogotovo filmska produkcija...ali vidim ja da ti malo voliš o svemu onako iz dosade
21.10.2011 | 22:59
"zemlja s 4 milijona izbornika i opinion makera"

a niš......odsada, pola plaće za pomoć Somaliji, rogu afrike, Nesvrstanima, obnovi Libije, ________(ubaci po želji)...

Interesantno.......čim se i nakon skoro 10 dana priča o njemu, nije to baš "bezveze".....

Imam osjećaj da si ti scarface, tip koji ujutro mrzi sebe, a popodne cijeli svijet........

sudim to po postovima otprije....
21.10.2011 | 23:06
vidiš, moje je shvaćanje svijeta očito dijametralno suprotno jer je meni usporedba iTunesa i žarulje idalje neukusna i promašena. kao i rečenica da je danas teže biti genije nego prije koje stoljeće i implikacija da je Jobsu bilo teže nego Tesli. to mi je jednostavno neukusno. svaka čast Steveu, ali naša će civilizacija sutra napredovati puno prije zbog Hawkinga ili Radmana nego zbog nekakvog Applea. ja, eto, na taj način nekako ocjenjujem šta mi mijenja život.
meni ni iPod ni iPad pa ni iMac nisu promijenili život - blago vama kojima jesu. iako bi vi i na nekim slabijim ili lošijim sustavima i uređajima bili jednako kreativni i uspješni u svojim poslovima, vjerujte.
nevjerojatno šta su sve neke stare, i naprednije od nas, civilizacije ostvarivale bez Macova i OS X-a, a ta su nam ostvarenja idalje nedostižna...
21.10.2011 | 23:09
Ja ne mrzim nikog, cak sta vise, ali ne volim kad se od nekog pravi bog a da to on nije. A to se pravi sa SJ. Ispade da ce covjecanstvo propasti zato sto je on umro.
21.10.2011 | 23:15
jao Campo, ti zbilja prelaziš granice pristojnosti. stalno nekom dociraš kao da si popio svu pamet svijeta, a bez ijednog argumenta.
pričao si totalne gluposti o "product placementu" i sad nakon što te čovjek sasvim točno ispravio ti mu ponovno spuštaš na ovako primitivan način, bez trunke protuargumenta.

ili to iznesi kao svoje vlastito mišljenje ili se informiraj o stvarima o kojima govoriš, pa objasni to što mi drugi kao ne znamo, samo prestani stalno nekome ovako bahato i nepristojno docirati s visoka.
21.10.2011 | 23:17
Ja ovu temu nisam shvatio kao da se pravi Bog od SJ nego komentare na članak u kom se SJ prikazuje kao vraga !
21.10.2011 | 23:27
Ja sam odmah rekao da je clanak sasvim ok. A ovdje a i na drugim forumima od njega prave boga. E to mi malo ide na neku stvar. Dajte ljudi, na svijetu ima drugih i vecih problema o kojima se treba zamisliti a ne o appleu i SJ . Evo citam neke odlomke iz biografije i kazeSJ dat cu svih 40 milijardi da unistim google zato sto su ga pokrali. To meni nije jasno. I da je pozivio vjerovatno bi to i pokusao da uradi. I ne kontam sta bi time dobio? Zadovoljio scoj ego. Koji kaze ja sam bog. A tako se i ponasao u appleu.svi su mogli imati misljenje ali je njegova zadnja bila.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, dajac, Ender, m@xym, Riba, Anonimci (586)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO