21.10.2011 | 21:28
nije mi dosad padalo na pamet da potežem bilo kakva propitivanja lika i djela SJ-a, ali sada mi više vrag ne da mira...
prvo da iznesem svoje mišljenje i viđenje... za mene kao nekog "neprofesionalca" Jobs je bio vođa jedne velike ekipe koja je stvorila neke odlične proizvode koji su mi olakšali i uljepšali određeni segment korištenja suvremene tehnologije. koliko je on sam zaslužan za razvoj iste, o tome samo mogu pretpostavljati, ali koliko se može zaključiti, prvenstveno je bio sjajan menadžer i promicatelj "svojih" proizvoda, možda i "veliki" vizionar u smislu da je imao naprednih tehnoloških zamisli i odličan osjećaj za to što bi moglo biti krajnjem korisniku zanimljivo i bolje za korištenje.
kao čovjek, na temelju informacija koje su do mene doprle, mislim da je bio - uz sve svoje vrline - prepun ljudskih mana, zbog čega mu je bespredmetno "nabijati komplekse".
ipak, činjenica je da je oko njega stvoren kult ličnosti - bez obzira što on to sam nije inicirao ili podupirao. ne mora on biti aktivni sudionik tog kulta niti je kult ličnosti rezerviran za političare i državnike. taj kult stvorili su svi oni koji su zbog raznih osobnih razloga svoje oduševljenje Applovim proizvodima pretočili u obožavanje njihovog "frontmana" kojemu su pripisali valjda apsolutno sve zasluge za postojanje svakog Appleovog proizvoda.
za mene je to izrazito nejasno, nerazumno ponašanje, iako razumijem njegovu emotivno-subjektivnu osnovu. u tu istu kategoriju mi spadaju i padanja u nesvijest na Elvisovim koncertima i sl.
ono što mene osobito smeta je ta neobjektivnost i autističnost naspram njegovog lika i djela - stječe se dojam da je on zaslužan za uopće postojanje kompjutera, da je on toliko zadužio civilizaciju svojim djelovanjem da bi bez njega danas ne znam kako svijet izgledao itd.
strašno su neukusne i neosnovane usporedbe njega s istinskim inovatorima i vizionarima koji su doslovce promijenili svijet i zadužili čovječanstvo, poput često spominjanog Tesle, Einsteina, Hawkinga i dr. naravno da su tehnološki dosezi Jobsovih inovacija (ako ih možemo pripisati samo njemu) čak i nesagledivi u smislu uzročno-posljedičnih veza, ali prozivati ga vizionarom koji je zadužio čovječanstvo i promijenio svijet je naprosto "bogohulno" i neukusno.
ona nekakva idiotska strašna izjava Obame naprosto me sablaznila, kad je rekao nešto kao "izgubili smo jedinog čovjeka u Americi koji je znao šta radi" u smislu da je Amerika ostala bez istinskog vođe i čovjeka koji je osvijetlio put u bolju budućnost. uz, naravno, još sablažnjiviju opasku da ne vidi nokoga osim eventualno sebe tko može popuniti to mjesto upražnjeno njegovim odlaskom. prestrašno!!!!
Jobs je možda promijenio tijek i razvoj određene industrije i biznisa i na razne nam je načine olakšao i uljepšao korištenje tehnologije, pa ako je to tako velebna zasluga mora da živimo u raju kad nam je taj segment života najvažniji, mora da nemamo nijedne brige... kao što je Scarface rekao, analogno tome trebali bismo pisati hvalospjeve dizajnerima automobila i prozivati ih mesijama, vizionarima i sl.
a "slučaj" sa spomenutim članom foruma također je dio tog cijelog kulta ličnosti i mislim da je dobar lakmus papir za to. dovođenje u pitanje Jobsove neprikosnovenosti, nedodirljivosti i božanstvenosti koštalo ga je negativne karme.
da se razumijemo, treba ga "po prstima" zbog pokretanja takve rasprave netom nakon čovjekove smrti, to je naprosto neukusno i neprimjereno, ali tako ga negativno "iskarmirati" samo je dokaz velike netolerantnosti prema bilo kakvom drugačijem mišljenju.
u kontekstu mota "think different" kojim se mnogi ovdje ponose, to bi bilo izrazito smješno - da nije tragično.