22.10.2011 | 00:31
@smayoo - E sada, ništa ne valja... ako se pokazuje - onda želi stvoriti kult ličnosti, ako se ne pokazuje, onda želi svojom samozatajnošću stvoriti kult ličnosti! Ono je*en je kako god okreneš!
Ima li ijedan scenario u kojem on ne bi bio kriv za "kult ličnosti"?
Znam! Ima! To je onaj scenario u kojem nije napravio ništa korisno tolikom broju ljudi.
Stvar je za mene u njegovom slučaju jednostavna, on jest "digitalni heroj" jer je bio pokretač, vizionar i beskompromisni vođa informatičke revolucije i bez njega ne bismo bili ovdje gdje jesmo. Oni koji tvrde da to nije istina i da bi da nije bilo njega to bio netko drugi su samo onoliko u pravu koliko su u pravu kada bi isto to rekli za bilo koga drugoga tko je promijenio naše živote - bio to Edison, Tesla, Einstein ili Henry Ford. Sve što su oni otkrili, izmislili ili napravili, izveo bi i netko drugi malo kasnije... dakle, ta logika nije na mjestu.
Da nije bilo Jobsa ove ključne stvari (zanemarimo desetke sitnih) se ne bi dogodile tada, nego mnogo kasnije:
- prvo kupljivo i upotrebljivo osobno računalo - Apple II,
- prvo računalo s grafičkim user interfaceom i mišem - Macintosh,
- prvi proporcionalni fontovi, PostScript i WYIWYG okolina za tisak, prava revolucija izdavaštva,
- prvi objektno-orijentiran OS po čijem uzoru rade svi moderni OS-ovi - NeXT Step,
- prvo osobno internet računalo "za svakoga" - iMac,
- prvi "digital lifestyle" set programa za video, web, fotke... koje može koristiti i svačija mama - iLife,
- prvi upotrebljivi digitalni glazbeni svirač (i clickwheel!) - iPod,
- prvi upotrebljivi on-line dućan glazbe - iTunes Music Store,
- prvi upotrebljivi pametni telefon (i multi-touch geste) - iPhone,
- prvi upotrebljivi tablet - iPad
- za iCloud je još rano suditi što će biti, ali možda i to stvori kritičnu masu za neke nove fenomene...
I onako kao bonus mu možemo spomenuti prvi kvalitetni računalni animirani crtani - Toy Story.
I ne znam kako onda neki ovdje mogu reći da Jobs nije imao utjecaja na njihove živote!? Ono WTF, pa izvucite mi nekoga u zadnjih 50 godina tko je utjecao više od njega? No, hajde, baš me zanima!