01.11.2011 | 12:23
1) Vijest dolazi od strane istog izvora koji je 2009. proglasio Mac mini definitivno mrtvim. Dakle, vjerodostojnost je niska.
2) Da je vrijeme da se taj stroj modernizira konceptualno i u svojoj formi - svakako. Težak je preko 20 kg, ogroman i skup u proizvodnji. Ja ga volim baš zato, ali pristao bih na nešto kompaktnije ako bitne stvari ne bi bile oduzete. Volio bih nešto slično NeXT Cubeu, pa možda malo manje, nekakvu veliku kocku možda u eleviranom Mac mini dizajnu.
Moj idealni Mac Pro budućnosti bi bio nešto ovakvo:
Features and tech specs:
- the main feature is an aluminum unibody cube case (think of it like Apple Design Award scaled up) that is also an enormous cooler - a board with Xeons is mounted directly into it, in an ideal case there will be no fans at all,
- the idea is not to make it as compact as possible, but impressive, silent and powerful, an icon!
- Mac Cube as a product is positioned above hi-end iMac, but below Mac Pro tower - or as a Mac Pro tower replacement. It's a powerful machine for multimedia studios and computer enthusiasts,
- no optical drive! It has no sense anymore even in multimedia studios, DVD production is going down, and Blu-ray is probably a dead-end, so who needs an optical drive he can use an external one... not a big deal,
- only 2 (or at most 3) PCI-Express slots, one for graphics card and one(two) for expansion,
- 8 or at least 4 memory slots,
- SSD boot drive built-in (but not soldered!), 128GB should be enough in low-end model,
- four 3.5" HDD drive bays for the ultimate storage capacity (with available adapters for 2.5" SSD)
- last, but not least: a hi-end graphics card available.
3) Apple u utrci za profitom zbilja ubije Mac Pro i ne ponudi zamjenu. Tada ih glasno psujem na Jabučnjaku, a izdaju te razine smatrao bih tek malo manjom od one koju je HDZ priredio hrvatskom narodu. Kupujem nekakav Hackintosh i razmišljam kako bi bilo bolje baviti se vrtlarstvom.
Eto, to je moje viđenje situacije. Nadam se da će ipak biti točka 2.