Mac Pro ide u mirovinu? :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro ide u mirovinu? :(

04.11.2011 | 13:09
@hardcore:

Zanimljivo. Nisam ovo nikada vidio. Thx za info Ali po meni preskupa igracka, koja ocigledno ima svoje trziste.

Mozda je ovo smjer u kojem ce Apple ici i sa PRO linijom. Dace licencu za koristenje OS X nekom brand name PC proizvodjacu i eto novih Mac PRO koliko hoces.

Ionako je to, osim kucista naravno, sve isto unutra.
04.11.2011 | 14:39
Pa baš i nije sve isto. Možda, ako se rastavi na sastavne dijelove, onda da. Po meni je bitno na koji se način posloži. Pa i Trabant je auto i ima sve dijelove kao i neki iz onog doba.
Ukoliko se "pusti s lanca" kontrola proizvodnje i počnu se raditi klonovi, desiti će se isto kao i s PC industrijom. Tržište će biti preplavljeno jeftinim OSX kompatibilnim računalima upitne kvalitete. Ne trvdim kako su baš svi PC-i loši, ali je postotak mali.
Tu naravno Apple računa na prodaju OS-a, programa, a sama računala neka netko drugi radi (kao IBM > Lenovo recimo). To s druge strane znači popularizaciju OSX-a kroz jeftini hardware.
Ne vidim razlog, zašto ne spojiti nekoliko Mini-ja u jednu cijelinu.
04.11.2011 | 14:52
Ma ja ne vjerujem baš da ćemo vidjet Apple OS na HP-u ili nekom drugom proizvođaču računala. Steve Jobs bi se okrenuo u grobu da se to desi. Prije bi iz Apple-a napravili kao sa Axiotron, nego dali njihov OS HP-u, Dell-u....
04.11.2011 | 17:42
@zabac - Kako se spoji nekoliko Minija u jednu cijeliu?
04.11.2011 | 18:11
Pa jednostavno

Slozis nekoliko Minija na hrpu

Kad se jedan umori, ti upalis drugi stroj
  • campo
  • Posjetitelj
04.11.2011 | 19:48
Dovršio sam obnovu Mac pro stroja, kupljen 2007 imao HD od 250 GB i 3 GB ram, Prije par mjeseci kupio sam 2 HDD od 1 TB i jedan od 750 GB, danas mi je stigla memorija iz USA još četri GB (to je ona sa hlađenjem) plaćena je 120 USD diskovi su plaćeni oko 150 Eura,...Znači 3TB skladišta i 7GB rama za nekih 220 eura manje više. radim već petu godinu na njemu 'bio je plaćen iz USA tada oko 1700 eura,..Kad mi neko priča o macovima pro da su skupi meni dođe da se nasmijem, ako sve bude ok ovaj će zarađivat kruh još 5 godina,..Ja već sad mogu reć da je Mac pro najbolji i najisplativiji kompjuter koji je ikada postojao. ...mirovina moš mislit,..može jedino u starosnu
04.11.2011 | 23:38
Slažem se s Campom, ovi Mac Pro su totalni zakon za profesionalnu upotrebu i kada sve skupa zbrojiš kroz godine ispadnu jeftini - iako je u startu ulaganje veliko. Toliko su fleksibilni, pouzdani, brzi i proširivi da nema nikakvih kompromisa - osim što je velik na stolu, ali meni to ne smeta. Pravi "radni konj".

Imao sam zbilja mnogo Macova sve ove godine, i mislim da nema tog Maca na kojem nisam radio - pa makar par dana na nekom testu, ali sve bitne modele sam prošao kroz posao u firmi i da me netko pita koji mi je najbolji i najdraži Mac koji sam ikada imao - bez razmišljanja bih rekao Mac Pro!

Doma imam model iz 2007. godine, a na poslu 2008. i dan danas su i jedan i drugi brži od najbržeg mogućeg CTO iMaca koji novac može kupiti. A što znači 4-5 godina u informatici svi znamo... a još kada se uzme u obzir grafika, kapacitet diskova i brzina SSD-a koji su kasnije dograđeni, sve to skupa uopće nije usporedivo s consumer strojevima.

Živio Mac Pro!

P.S.
Uz sve priče o kraju PC doba, Steve Jobs je doma za svoje potrebe koristio - Mac Pro!
05.11.2011 | 00:28
Pa naravno da jest. Sumnjam da se CEO Mercedesa vozi okolo u A160 modelu.
06.11.2011 | 12:22
Iako ga nikad nisam imao, radio sam neko vrijeme na toj klasi macova (PM G4 pa G5 i onda malo na prvim MP), i moram rec da su super. No vec 2.5 godine imam doma 2 hackintosha. Otad je scena postala vrlo vrlo stabilna, i uz malo pazljiviji odabir komponenti moze se zivjeti uz minimalna ulaganja vremena da to proradi. Instalacije koje imam su stare nekih 2 godine, i dosad mi se jednom dogodilo da sam jednu od njih uspio zeznut u normalnom koristenju (ukljucujuci updateove), i to sad nedavno s Lionom i 10.7.2 updateom koji se nije slagao sa GTX 580. Naravno, bootao sam s drugog kloniranog diska, i sve je opet bilo na koraku prije i radilo, pa sam ispravno podesio i to je bilo to.

Oba vrte Lion, s RAIDom i SSDovima, GTX 480 i 580 grafickim karticama i 12 i 16 GB rama.

Za razliku od laptopa, ovdje mi Appleov hardver ne igra neku ulogu. Ne trebaju mi dvoprocesorski sustavi sa 8 ili 12 jezgri. Imam Apple tastaturu, i to je sve. Monitor je 30'' HP, koji mi je bolji od Della i Applea jer ima DVI switch, pa su mi na njega spojena oba Hacka i MBP.

Uspio sam preobratit i nekoliko kolega, i neki od njih sa pogodnim hardverom su sa ulaganjem u jedan dodatni disk presli na OS X i cesto ga koriste za svakodnevne stvari. Primijetili su, a i ja tako radim, da je ugodnije raditi na OSXu i nekad linux ili win upogoniti u virtualnoj masini kad je potreban.

Uz relativno mali broj korisnika OSXa, svaki dodatni korisnik vazan, jer povecava potraznju za ostalim Mac softverom. Mislim da sam, iako 'ilegalni' korisnik OSa, potrosio parsto dolara na softver za OSX.
06.11.2011 | 17:33
Jeremy Bentham kaže:

Danas možda ne, ali (ne daj Bože) ako ukinu MacPro, ne vidi razloga zašto se ne bi spajani kao serveri.
06.11.2011 | 18:05
Jeremy Bentham kaže:

A ukupni benefit i cijena tog spajanja ?
07.11.2011 | 00:57
Pa ni MacPro nije badava. Mini je ojacao. Sto ih sprjecava staviti Xeone u MiniServer? Bumo vidli za koju godinu.
07.11.2011 | 10:10
Kao sto sam jedared rekao, imam pro 1,1 i mbpro i5...razlika za bilo kakav ozbiljniji rad je ogromna u korist proa...
Da ne spominjem da je pun a/v kartica, koje na mbp-a nema sanse okacit
Al gledajuci kako apple napreduje, vrlo lako je moguce da odjebu pro-a...
Pokazali su to sa fcpx-om...
08.11.2011 | 17:20
lukarak kaže:
Iako ga nikad nisam imao, radio sam neko vrijeme na toj klasi macova (PM G4 pa G5 i onda malo na prvim MP), i moram rec da su super. No vec 2.5 godine imam doma 2 hackintosha. Otad je scena postala vrlo vrlo stabilna, i uz malo pazljiviji odabir komponenti moze se zivjeti uz minimalna ulaganja vremena da to proradi. Instalacije koje imam su stare nekih 2 godine, i dosad mi se jednom dogodilo da sam jednu od njih uspio zeznut u normalnom koristenju (ukljucujuci updateove), i to sad nedavno s Lionom i 10.7.2 updateom koji se nije slagao sa GTX 580. Naravno, bootao sam s drugog kloniranog diska, i sve je opet bilo na koraku prije i radilo, pa sam ispravno podesio i to je bilo to.

Oba vrte Lion, s RAIDom i SSDovima, GTX 480 i 580 grafickim karticama i 12 i 16 GB rama.

Za razliku od laptopa, ovdje mi Appleov hardver ne igra neku ulogu. Ne trebaju mi dvoprocesorski sustavi sa 8 ili 12 jezgri. Imam Apple tastaturu, i to je sve. Monitor je 30'' HP, koji mi je bolji od Della i Applea jer ima DVI switch, pa su mi na njega spojena oba Hacka i MBP.

Uspio sam preobratit i nekoliko kolega, i neki od njih sa pogodnim hardverom su sa ulaganjem u jedan dodatni disk presli na OS X i cesto ga koriste za svakodnevne stvari. Primijetili su, a i ja tako radim, da je ugodnije raditi na OSXu i nekad linux ili win upogoniti u virtualnoj masini kad je potreban.

Uz relativno mali broj korisnika OSXa, svaki dodatni korisnik vazan, jer povecava potraznju za ostalim Mac softverom. Mislim da sam, iako 'ilegalni' korisnik OSa, potrosio parsto dolara na softver za OSX.

Ovo kaj si ti napravio mi je vrlo zanimljivo, pošto sam, nažalost, uvjeren da je s macproom gotovo. Žal mi je ko psu kaj nikad više takvog kučišta. Ili se varam? da li se može nabaviti mac pro kučište (ne mislim pritom na ebay)?
08.11.2011 | 20:21
Što će ti takvo kućište kao takvo? Osim za ukras (hm ). Poanta je u usklađenosti svih detalja, zar ne?

Ta priča s hackintoshem meni nije nikad bila zanimljiva, jer mi je (uz stabilnost OS-a) najveća prednost Maca - kompaktnost, tišina, jednostavnost, praktičnost (ne zauzima puno mjesta, ne buči, ne diže prašinu, nema milijun kabela...). A toga s hackintoshem nema. Ili se varam?
08.11.2011 | 20:30
smayoo kaže:
Što će ti takvo kućište kao takvo? Osim za ukras (hm ). Poanta je u usklađenosti svih detalja, zar ne?

Ta priča s hackintoshem meni nije nikad bila zanimljiva, jer mi je (uz stabilnost OS-a) najveća prednost Maca - kompaktnost, tišina, jednostavnost, praktičnost (ne zauzima puno mjesta, ne buči, ne diže prašinu, nema milijun kabela...). A toga s hackintoshem nema. Ili se varam?

Poanta je u usklađenosti, naravno i sve drugo kaj si nabrojao, neg ja si grunfam, kupiš sve od čega se sastoji macpro i onda imaš gospona stroja. meni sve to pada u vodu ak nemrem nabavit kućište. ne treba na njemu logo, al da je to to, ježi ga.
10.11.2011 | 12:30
Najjači iMac i7 puše za vrat MacProu s najvećim tektom a u nekim aplikacijama ga i prestiže.
O razlici u cijeni neću ni govoriti.
www.barefeats.com/macs11_01.html

Trenutni Mac Pro je potpuno suluda kupnja kad na tržište izađu Thunderbolt kućišta za PCI kartice
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
10.11.2011 | 13:10
slažem se s Billom, nabrijani iMac ili Mini(ili više njih) će moći zamijeniti MP...samo da već jednom riješe hlađenje unutar tih tankih kućišta....
10.11.2011 | 14:30
Aaaaaa, samo to? Pa što ne veliš...?
10.11.2011 | 14:40
ma dajte ljudi pa kako moze mini ili imac zamijeniti pro stroj???
Moj je trenutno napunjen do vrha, 4 diska i svi slotovi napunjeni. Kako da to izvedem na necem drugom? Sta da imam 6 stavri nakacenih na thunderbolt po stolu? glupost!
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
10.11.2011 | 15:18
smayoo kaže:
Aaaaaa, samo to? Pa što ne veliš...?

pa dobro..btw. referirao sam se na iMac...šta bi ti još osim toga ?

ne vidim zašto 27" ili 30" ( u budućnosti) ne bi imali mjesta za dva HD-a (lakše dostupna i izmjenjiva), SSD umjesto DVD-a za sistem, izmjenjivu grafičku, dodatne slotove za RAM, opcija mat ili glosy ekran...
...nije baš neka drama za napraviti....
šta bi falilo takvom iMacu za pro upotrebu ? (osim dobrog hlađenja)
10.11.2011 | 15:22
Nisi shvatio. Ne bi ništa. Htio sam naglasiti kao riješiti hlađenje u tako stisnutom stroju nije "samo". To je početak i kraj problema. To je razlog zašto se heavy duty strojevi ne rade tako.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
10.11.2011 | 15:30
ja bih rekao da ne shvaćam da firma kao Apple, sa maltene neograničenim resursima za razvoj, u 21 stoljeću - ne može rješiti hlađenje za fucking stroj..i da je to kao neki problem sada
ne znam, prvo što mi padne napamet je Peltierov element, a vjerujem da ima i boljih stvari..
10.11.2011 | 15:49
iMac prakticki u idle-u ima velikih problema, a kamoli da ga opteretis cijeli dan i noc sa renderom
10.11.2011 | 16:16
sizunic kaže:
ja bih rekao da ne shvaćam da firma kao Apple, sa maltene neograničenim resursima za razvoj, u 21 stoljeću - ne može rješiti hlađenje za fucking stroj..i da je to kao neki problem sada
ne znam, prvo što mi padne napamet je Peltierov element, a vjerujem da ima i boljih stvari..

Ja se ne bavim projektiranjem / razvojem visokointegriranih mikroračunala i ne smatram da znam dovoljno o problematici da mogu prosuditi što jest, a što nije jednostavno izvedivo. Ali znam da je u elektroprojektiranju termički balans općenito i vrlo često problem, pogotovo kad gustoća komponenti po jedinici volumena prijeđe određeni prag.

S obzirom da si ti, čini se, stručnjak za to područje, ponudi im svoje usluge. A i ja ću te jamačno angažirati kad naletimo na neke kompleksnije probleme hlađenja u našim projektima.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
10.11.2011 | 16:51
nisam ja nikakav stručnjak i težište izjave je bilo na dijelu sa: apple, resursi, 21 st...

i ti znaš da oni to mogu, ali im očito ne treba, bar za sada...

btw. ovi tvoji smajlići ne prikrivaju nepotrebno podbadanje
10.11.2011 | 17:06
Sve je to stvar percepcije. Ja sam, kao inženjer i projektant koji vrlo često od laika čuje slične lakonske i paušalne izjave ("pa šta je to sad neki problem samo tih par metara betona izbušiti?" i tome slično) postao vremenom donekle na njih osjetljiv. Pa sam tvoju izjavu doživio kao tako da sam na nju reagirao podbadanjem. Kužiš? A smajlić nije imao za svrhu da podbadanje prikrije, nego samo da ti da do znanja da ono nije zlonamjerno.
10.11.2011 | 19:21
Doduše, mišljenja sam kako i nije problem izbušiti tih par dodatnih metara betona, jedino kaj se ne bi to platilo, nego onako usput. LOL
10.11.2011 | 21:27
sizunic kaže:
nisam ja nikakav stručnjak i težište izjave je bilo na dijelu sa: apple, resursi, 21 st...

i ti znaš da oni to mogu, ali im očito ne treba, bar za sada...

Samo bih skrenuo pažnju na drugo zlatno pravilo strojarstva koje kaže da se SVE može napraviti, ako cijena NIJE bitna...
iMac nije stroj kojem cijena nije bitna, bojim se...
Stvar se uvijek može (o)hladiti i tekućim hlađenjem, ali to je komplicirano i skupo i zauzima mjesto....
S druge strane, jako prisilno zračno hlađenje je bučno, ako zrak mora strujati velikom brzinom koja je potrebna da bi se ostvario potreban prijelaz topline
10.11.2011 | 22:09
Baš sam i mislio da ćeš pokušati to racionalno objasniti, ali bojim se da je uzalud to objašnjavati nekom tko, osim što ne zna ništa o tome, još i misli da ništa ni ne treba znati. Jer je, kobajagi, dovoljno da se zoveš Ernest, da imaš puno keša, i da je 21. stoljeće.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 23 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BoroZvijer, drlovric, m@xym, Riba, rusty, tmedven, Anonimci (872)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO