06.11.2011 | 12:22
Iako ga nikad nisam imao, radio sam neko vrijeme na toj klasi macova (PM G4 pa G5 i onda malo na prvim MP), i moram rec da su super. No vec 2.5 godine imam doma 2 hackintosha. Otad je scena postala vrlo vrlo stabilna, i uz malo pazljiviji odabir komponenti moze se zivjeti uz minimalna ulaganja vremena da to proradi. Instalacije koje imam su stare nekih 2 godine, i dosad mi se jednom dogodilo da sam jednu od njih uspio zeznut u normalnom koristenju (ukljucujuci updateove), i to sad nedavno s Lionom i 10.7.2 updateom koji se nije slagao sa GTX 580. Naravno, bootao sam s drugog kloniranog diska, i sve je opet bilo na koraku prije i radilo, pa sam ispravno podesio i to je bilo to.
Oba vrte Lion, s RAIDom i SSDovima, GTX 480 i 580 grafickim karticama i 12 i 16 GB rama.
Za razliku od laptopa, ovdje mi Appleov hardver ne igra neku ulogu. Ne trebaju mi dvoprocesorski sustavi sa 8 ili 12 jezgri. Imam Apple tastaturu, i to je sve. Monitor je 30'' HP, koji mi je bolji od Della i Applea jer ima DVI switch, pa su mi na njega spojena oba Hacka i MBP.
Uspio sam preobratit i nekoliko kolega, i neki od njih sa pogodnim hardverom su sa ulaganjem u jedan dodatni disk presli na OS X i cesto ga koriste za svakodnevne stvari. Primijetili su, a i ja tako radim, da je ugodnije raditi na OSXu i nekad linux ili win upogoniti u virtualnoj masini kad je potreban.
Uz relativno mali broj korisnika OSXa, svaki dodatni korisnik vazan, jer povecava potraznju za ostalim Mac softverom. Mislim da sam, iako 'ilegalni' korisnik OSa, potrosio parsto dolara na softver za OSX.