03.11.2011 | 11:58
Ja kada kupujem neki stroj ili alat (racunalo, auto, cekic, kondome...), to radim iskljucivo iz razloga da taj predmet SLUZI za namjenjenu svrhu.
Medjutim, stekao sam dojam da odredjen broj korisnika cim kupi Mac (o tome ovdje pricamo, a primjenjivo je na bilo sto drugo), odmah racuna koliko ce dobiti kada ga bude prodavao. WTF?
I shodno tome, od prvog dana sluzi tom laptopu, umjesto da je obrnuto.
Odatle zaludjenost raznim zastitama, silikonskim presvlakama, plasticnim oklopima za laptope, naljepnicama, carapicama, cuvanjem ambalaze, vezica, najlona...
Ja drugi razlog jednostavno ne vidim.
Ja kad kupim nov MBP za 2000€ i koristim ga redovito u svakodnevnom radu. To mu je primarna svrha. Da bude ALAT ZA RAD! Taj alat ce meni u svom radnom vijeku zaraditi puno vise od svoje vrijednosti. Inace bi mijenjao posao, zar ne?
Kupis MBP za 2000€, dovoljno s njim zaradis pa te boli briga za koliko ces ga kasnije prodati. Mozes ga i u smece baciti, i kupiti novi. Jer si radio i zaradio.
Znaci radim s njim, a nisam rob tog laptopa da ga svaki dan trljam, brisem, da se pored njega ne smije vikati, prasiti, disati...
Trebam ga umotati u silikonske folije, ili neke plastike i time napraviti ruglo od inace prekrasno dizajniranog laptopa?
Samo za to da se ne vide tragovi koristenja kada ga nekad u buducnosti budem prodavao
Mislim da postoji i druga vrsta korisnika koji posto-poto moraju imati najnoviji Apple gadget "za raju", ne radi sebe. Pa ga cuvaju sto bolje mogu, da onda samo malo nadoplate kada izadje nova serija, da "opet budu u trendu".
Pa kupci nisu ludi, ako ja prodajem laptop star 3 godine. On je star 3 godine. Naceo ga zub vremena. Ostario je. Taman da je u karanteni bio te tri godine...
Moja kcerka od nepune 4 godine ima vec odavno puni pristup bez nadzora i Apple laptopu, ima svoj iPhone 4, kao i 10" Android tablet.
Ja sam sav sretan kada ona uspjesno oboji neku bojanku ili slozi puzzle.
Njen osmijeh i sreca dok to radi, mi vrijede puno vise od puke cinjenice da ce ga mozda ogrebati ili "ostaviti tragove koristenja".
Ali izgleda da nismo svi isti
Sretno vam sa prodajom