20.11.2011 | 13:23
Iskreno, ja ne vidim veliku razliku između te djece i nas prije dvadeset godina kad smo kao djeca došli na ETF (to je bio ETF4 nastavni program). U cca jednakom postotku smo bili (ne)zainteresirani i očekivali smo kako ćemo raditi s robotićima itd. I slušao sam od mog pokojnog starog i njegovih prijatelja koji su mi bili profesori kako eeeee, ono (1958-62, zadnji program studija elektrotehnike pri Tehničkom faksu u Zagrebu) je bio faks, i nastavni program, i kvaliteta studija i studenata, a ova današnja djeca (tj. mi) su lijena i indolentna, i čekaju da im samo netko ulije znanje u glavu. Eeeeee, i mi smo morali sve na šiber računat i nije bilo upisa druge godine dok nisi položio šiber. EEeeeee, a ovima sada više ni digitron ne valja, nego bi htjeli ove programabilne. I svi samo drkaju po tim kompjuterima, a to je živo sranje i opće nema veze s elektrotehnikom. A mi smo, eeeee, mi smo znali šrafcigerom i osciloskopom usred noći napamet podesit feritnu jezgru od cincilatora na geblajzni od nuklearnog reaktora, a ovi danas balavci ne znaju ni njemački, ni ruski, pa reci ti meni, kume, kako će oni naučit teoretsku elektrotehniku kad ne mogu čitat ni Hartmanna, ni Popova???
I tako dalje.
I da, naravno, mi smo bili niškoristi i propast inženjerskog zvanja jer nam je samo 50% bodova na ispitu bilo dovoljno za prolaz.
Uglavnom, da skratim, upravo sam na ljude s CCNA papirom s TVZ mislio kad sam pisao o ljudima sa svjedodžbom fah-idiota koji misle da znaju sve o svemu i iza sebe ostavljaju trag štete koja se mjeri u stotinama čovjek-sati.
To, naravno, ne znači da imam loše mišljenje o TVZ. Naprotiv, susrećem u zadnje vrijeme ljude koji su završili B.Sc. (znam jednog i sa M.Sc) na TVZ i čini mi se da je to u većem postotku kvalitetan kadar nego prije 15-20 godina, kad je Končar viša škola valjda bila na najnižim granama ikad. To znači da radite dobar posao.
Ali isto tako vidim da i dalje sa FER-a dolazi u pravilu zaista dobar kadar, bez obzira što moji prijatelji s faksa koji danas rade na FER-u kukaju ovako slično kao i ti (što je, smatram, prije svega uobičajen subjektivno iskrivljen stav kako je nekad sve bilo bolje). Nažalost to isto ne vrijedi bezuvjetno za sve druge fakultete koje si nabrojao. Tako da nije svaki papir - isti.
Činjenica je (radio sam dosta na evaluaciji kandidata za zapošljavanje) da netko s FER-a ima u startu prednost pred ostalima (ne zato što ga ja favoriziram, nego zato što objektivna statistika (koju nitko od vas što radite po sve/vele-učilištima ne radi, a trebali bi) pokazuje da znatno veći postotak onih koji završe FER zadovoljavaju traženi kvalifikacijski prag znanja i sposobnosti u odnosu na one koji završe neki drugi faks te struke. Naravno, ta prednost nije nedodirljiva, i do konačne rang-liste ima još stepenica. Međutim, opet, iskustvo pokazuje kako do kraja procesa ta prednost čak i poraste, uglavnom. Što, nažalost, više govori o tim nekim drugim školama (nikako ne svima, nego nekima koje bi mogao i imenovati, ali ne bi bilo u redu s obzirom na izrazito negativan kontekst u koji ih stavljam), nego o FER-u.
Sve u svemu, nema ništa loše u tome da netko želi na FER zato što mu diploma FER-a daje bolji start. Loše bi bilo samo to da se pri tom razina FER-a zaista srozava, ali i onda bi samo 2-3 generacije mogle od toga profitirati, a već one iduće bi doživjele da odjednom njihovu diplomu više ne cijene, pa da na kraju dođu dotle da je bolje da prešute da su bili na faksu, nego da kažu s kojeg faksa dolaze. Dugoročno, takva politika vodi faks u propast (i na nekim spomenutim fakultetima se upravo to i događa). Ljudi na FERu do sad nisu činili takve pogreške i ja se nadam da niti neće.