Jeste li Appleovac ili samo grizete jabuku?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jeste li Appleovac ili samo grizete jabuku?

12.01.2012 | 00:27
Ovih dana našao sam se u prilici postaviti sebi neočekivano pitanje: zašto zapravo koristim Apple uređaje?

Trebalo mi je neko vrijeme da se probijem kroz površne zaključke tipa "jer radim u takvom okruženju", "jer su lijepo dizajnirani", "jer ih ne ugrožavaju virusi"... da bih u konačnici došao do zaključka da svi moji razlozi imaju zajednički nazivnik: "zatvoren sustav".

Ne "zatvoren" u smislu da koristim iPad zato jer koristim iPhone, iPhone zato jer koristim Mac, a Mac zato jer koristim iPad. Već zatvoren u smislu da ih doživljavam i koristim "as is", onako kako ih je proizvođač zamislio, a kupujem na sličan način na koji kupujem kuhinjski mikser ili perilicu rublja: znam za što mi trebaju i kupim onaj uređaj koji tu potrebu može zadovoljiti čim ga izvadim iz kutije, utaknem u struju i pritisnem, po mogućnosti, jednu tipku.

Siguran sam da postoje ljudi koje vesele (a vjerujem da im ponekad i dobro dođu) mikseri sa više od jednog programa, perilice rublja koje je moguće programirati da usput kuhaju ručak i pećnice s displayima kojima je moguće mijenjati ikonice. Ja se ne želim baviti ničim od navedenog. Želim uređaje koji rade ono čemu su namijenjeni i koji to rade dovoljno dobro po mojim osobnim kriterijima.

Kad ih već moram držati u kući i povremeno pogledati, veseli me i kad su "lijepi" (po subjektivnoj procjeni, naravno).

Ne smatram sebe fanom ničeg posebno pa tako ni Applea. Odavno sam naučio da nema heroja, da se sve mijenja i zaključio da se nema smisla kleti ni u što. Pogotovo ne u ono na što nemamo ili imamo jako malo utjecaja. To se valjda zove odrastanje. Zadnje ikonice sam slagao na Amigi. Veselilo me, priznajem. Ali danas vodim neki drugi život i tom životu odgovara najmanja količina personalizacije proizvoda koju mogu izvesti. Vjerojatno se zato na prvom ekranu mog iPhonea nalaze one ikone koje je Apple tamo stavio. Jednostavno ne želim ulagati trud u njihovo shufflanje. Iz toga biste vjerojatno mogli zaključiti da koristim i onaj wallpaper koji je Apple tvornički stavio. U pravu ste. I neće mi dosaditi jer mi je savršeno nebitan. Ne odvlači mi pažnju kad moram kliknuti na neku ikonu, dakle zanatski je dobro odrađen. To je ono što tražim od uređaja koje kupujem kao mikser i perilicu: da se netko negdje, umjesto mene, pobrinuo za svaki detalj do te mjere da ih mogu koristiti "as is" - za ono čemu su namijenjeni, a ne za se baviti njima samima.

I sve to ne bi bilo bitno da tek nedavno, čitajući Isaacsonovu knjigu, nisam dobio priliku upoznati neke od ideja koje su pokretale Jobsa i stvorile Apple kakav danas poznajemo.

Ne gajim osjećaje prema Jobsu. Igrom slučaja odrastao sam s osobom koja je njegov veliki fan i čije sam divljenje Jobsom slušao još od srednje škole. Ta fascinacija me nikad nije dojmila, a nisam imao ni želju ni potrebu osobno se upoznati s njegovim likom i djelom. Možda i bolje jer je u to vrijeme Jobs, a i Apple, bio daleko od ovoga u što je danas izrastao.

Isaacsonova knjiga mi je omogućila uvid u Jobsova razmišljanja i postupke. U njima mi je pažnju privuklo nešto što se do kraja knjige iskristaliziralo u ideju na kojoj počiva Apple. A to je ideja zatvorenog sustava. Koliko god mi je to sad očito, godinama nisam znao identificirati da sam upravo zbog te ideje Apple korisnik.

A ideja je vrlo jednostavna: stvoriti simbiozu hardvera i softvera koji međusobno rade na najbolji mogući način. I stalno ih usavršavati, težeći jednostavnosti. Kako u smislu ergonomije tako i estetike.

Takva ideja je u potpunosti suprotna ideji otvorenih sustava. Ideja otvorenih sustava oblikuje sve alternative Appleu: Windows, Linux, Android... To je dobro jer kupcima/korisnicima daje izbor: oni koji teže "as is" rješenjima, mogu biti sretni Apple korisnici, a oni koji se žele baviti samim uređajem mogu biti korisnici uređaja nekog od drugih brandova (ili čak domaćih složenaca, ako su vični lemilici ili barem šarafljenju).

Među svim tim korisnicima nađu se oni koji će Microsoftu nepravedno prigovarati nekompatibilnost sa zilionima kombinacija različitih uređaja (što je posljedica imanja otvorenog sustava) ili, druga krajnost, oni koji žele "otvoriti" Appleov zatvoreni sustav tako da uređaj umjesto "as is" koriste na puno personaliziraniji način, izvan okvira koje je sam Apple dozvolio za personalizaciju.

Neki će zasigurno sporiti Appleu (ili bilo kome drugom) pravo da proizvede uređaj, propiše načine njegova korištenja i krene od pretpostavke da će ih kupiti oni koji ih žele koristiti isključivo "as is". Ja mu to pravo ne sporim, kao što ne želim ni da ga netko drugi spori meni, kao autoru bilo kojeg djela kojeg sam voljan prodati, ali pod određenim uvjetima. Kome se ne sviđaju uvjeti pod kojima želim prodati svoje djelo, molio bih neka ga ne kupuje. U nekom StarTrek svemiru u kojem je sve svačije, izgubilo bi se i moje pravo da takvo što uvjetujem. Ali u ovom konkretnom svemiru gdje to pravo imam, ne želim da itko u njega zadire, dok god ga mogu štititi.

Prihvaćam princip da svatko ima pravo raditi štogod ga je volja dok god to što radi ne škodi drugima. U tom smislu dajem svakome za pravo da personalizira svoje uređaje i izvan onih okvira koje je Apple dozvolio. Ali zanima me jedna sitnica zbog koje sam i otvorio ovu temu: nakon što postanemo svjesni da je bit Applea upravo postojanje zatvorenog sustava u kojem se uređaji koriste "as is", ima li smisla podrivati tu ideju bilo kakvim nastojanjima da isti taj sustav postane otvoreniji?

Ili, banalizirano, ako imate potrebu hackati Appleove uređaje, jeste li sigurni da je Apple pravi izbor za vas?

Unaprijed zahvaljujem na svakom mišljenju, doista me zanimaju.
12.01.2012 | 00:54
Ja volim red i urednost. I od sve tehnologije koju sam koristio i koristim Apple je najuredniji. Urednost i dosljednost su očigledno povezane sa zatvorenošću. Druge karakteristike su samo bonus... a Jobsa sam volio oduvijek, zbog njegovog načina donošenja odluka, zbog estetitke, zbog brige o detaljima, zbog inovacija na rubu izvedivog i zbog njegovog stila komunikacije.
12.01.2012 | 01:07
@ Djipi, više manje si sve rekao. Ja sam možda staromodan i volim jednostavnost i sklad. Uglavnom , danas svijet ide u nekom drugom smjeru, kojega me malo strah, više za potomstvo nego za sebe. Zato mi taj zatvoreni sistem također odgovara. I ne volim više čeprkati i popravljati ili slagati kao nekad. Božji mir.
12.01.2012 | 01:25
dpasaric kaže:
Ja volim red i urednost. I od sve tehnologije koju sam koristio i koristim Apple je najuredniji. Urednost i dosljednost su očigledno povezane sa zatvorenošću. Druge karakteristike su samo bonus... a Jobsa sam volio oduvijek, zbog njegovog načina donošenja odluka, zbog estetitke, zbog brige o detaljima, zbog inovacija na rubu izvedivog i zbog njegovog stila komunikacije.

Mislim da bolji komentar od ovoga ni ja sam nebih sastavio osim dijela sa zatvorenoscu,ali to je samo od covjeka do covjeka.Ja volim opciju da nesto promjenim pa ako se ne slazem sa opcijom da se izbaci front row iz liona ja je onda vratim,ili "zabranom" da se win vrti na MAC-u.Meni je mozda dobro da zaigram neku igricu,a zato mi treba dual booth moje je pravo da li cu to da uradim ili ne.Jer sam kupio stroj i imam pravo na tako nesto. Definitvno je Apple nesto naj bolje sto se tice mog afiniteta prema gadgetima,Naravno uz varijantu da ja posjedujem uredjaj a ne on mene.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.01.2012 | 02:45
Nakon dugogodišnjeg druženja sa otvorenim sustavima poput windowsa i Linuxa ja sam se za Apple odlučio upravo zbog te zatvorenosti koja pruža sigurnost i smanjuje potrebu da se bavim samim uređajima na minimum.

U početku sam koristio jailbreak na iPhoneu i iPadu iz čiste znatiželje, a zatim i da sakupim koje iskustvo. Naravno, našlo se tu i par korisnih apliakcija sa Cydie za koje sam se uvjeravao da su mi potrebne.

Danas više nemam jailbreaka na ni jednom od iUređaja i shvatio sam da mi zapravo ništa ne nedostaje i da zadovoljavaju moje potrebe i rade upravo ono što želim.

Pojavi se tu i tamo još pokoji moj zahtijev koji mi se u početku učini da mi ne može biti ostvaren bez jailbreaka, ali s vremenom ili nađem bolju alternativu ili pak shvatim da je ta moja želja zaostatak iz starih dana i da nova tehnologija pruža druge mogućnosti i rješenja.

I ja kao i dpasaric prije svega volim urednost i sa Appleovim rješenjima konačno sam ju postigao u onom nivou kojem sam oduvijek težio.
12.01.2012 | 03:16
Djipi super si ovo slozio!
meni je bitno da imam povjerenja u stroj kojeg koristim i da ne moram misliti na njega! kao da imas jednog partnera u poslu u kojeg imas puno povjerenje i ne moras trositi energiju u provjeravanju posla kojeg je on napravio, davanju savjeta i sl. radis jednostavno svoj dio!

da sad ne pisem pateticne romane, u svoj slobodi koju sam imao na win kompu, na kraju sam postao rob te masine! pregledavanje i permanentno monitoriranje sustava postane opsesija koje sam se tesko rijesio. kad sam presao na OS X bio sam napunio menu bar sa indikatorima o stanju rama, diska, procesora, temperature, mreze... svakih par sekundi pogledati gore ko u retrovizor dali je sve u redu! nakon nekog vremena vidis da ti indikatori mogu pokazivati sta god, sustav jednostavno radi uvijek dobro i stabilno! od indikatora mi je ostala sad samo temperatura procesora, ali mislim da mi je to trajna ostavstina windows (laptop) doba!
ironicno ali u zatvorenijem sustavu sam pronasao vise slobode da radim ono sto zelim i nisam imao opravdanje da budem lijen!

druga stvar je onaj opipljivi dio price. od iphonea do macbooka, pod prstima ti proizvodi daju nesto sto rijetko koji proizvod prenosi korisniku! to jos mogu usporediti samo sa visokim urarstvom gdje je briga za detalj na takvoj razini!
dok vecina IT kompanija prati trendove i izbacuje dizajne na traci , apple na ocigled ulaze goleme (ali goooooooleme) napore u industrijski dizajn! nekome to ne igra, meni je jedna od presudnih stvari! nikad se necu prestati diviti dizajnu iphona 4. na stranu sad tehnikalije... nedostizno! i onda pomislim da takvom dizajnu radi prirode trzista istekne rok za dvije godine a mozda je isto toliko vremena ulozeno u njegov razvoj! ali svejedno to im nije problem, razvijat ce proizvod godinu dana i on ce biti godinu dana na trzistu i idemo dalje! HP sklepa 100 "dizajna" godisnje i ono, upitas se dali se opce neko time bavio! da ne pricam o tehnickim failovima kad se na prijenosnicima pregrijava trackpad ili tastatura!

mogao bi se sad tu nepotrebno raspisati u nedogled, pa cu radje stati!
12.01.2012 | 06:02
Pohvale autoru za tekst. Primjereno i kulturno obasnio svoj stav, kao i glavni razlog zasto voli Apple uredjaje.

Ja, sa druge strane, (joj sto volim ovaj forum jer smo svi tako razliciti) imam svoje misljenje o tome, jer smatramd a to nema puno veze sa otvoreno/zatvoreno. Nego iskljucivo sa politikom tvrtke, da li zeli ili ne zeli da ugodi svom kupcu.

Naime, moj prvi comp, jaaaaaako davno, mi je igrom slucaja bio Apple IIc. Zeleni monitor, 128KB ram i sve to. Naucio sam BASIC na njemu i zavolio taj comp. Zavolio Apple. Jer sam dobio comp u lijepoj kutiji, sa color uputama, nekim poklonima unutra.

Nakon toga me zivot odnio u nekom drugom smjeru, te sam godinama ispracao i docekivao sve verzije Windowsa (od 3.1 pa do 7).

Prije mozda 3 godine sam naisao na ovaj forum, malo se zainteresirao i opet kupio Mac. Puno su mi pomogla iskustva ljudi ovdje da bezbolno switcham.

Danas, po prirodi posla, koristim obje platforme. Mac je moj osobni odabir, Windowsi su odabir mog poslodavca.

Takav ustroj mi omogucava (u stvari, tjera me) da svakodnevno, htio to ili ne, usporedjujem te dvije platforme. Nijedna nije bez mana, ni jedna nije savrsena. Ali OS X stvarno kicka ass Mada su Win7 jako dobar OS, bez obzira sto MS mrzitelji mislili o tome...

Dosadan uvod, ali poanta je slijedeca. Isti dan sam dobio HP laptop od tvrtke, nov zapakiran + veliki externi monitor, docking station, periferije i sl. Sve od istog prozivodjaca, sa licencnim softverom (znaci trebalo bi raditi out of box). Al' ne radi

Toliko sam puta zvao IT dpt, da su mi na kraju dali admin ovlasti na tom laptopu da sam sebi podesim da radi kako treba (obicnim korisnicima nije dozvoljeno da bilo sta instaliraju na comp, bez admin ovlasti). Tri dana patnje, updejta, restarta, instaliranja svega i svacega. Ponavljam, sve novo, sve licencno, sve isti brand (HP Elitebook I5), a milion problema.

Primjer:

Zatvorim laptop, zelim izaci iz ureda na pola sata. On bi trebao (tako je podeseno) da napravi logout korisnika. On to i napravi ako me nema 7 minuta. Ako se vratam za 10-15. On se ugasio. Ali ne shutdown, nego onako "na sirovo". Kao da klasican comp iskljucis iz struje. Naravno sve otvorene, a ne snimljene dokumente, izgubis. I tako svaki drugi dan (ne uvijek).

Windowsima je nemoguce objasniti da, recimo, Outlook otvaraju na primarnom, a Access na dodatnom monitoru. Ili ako imam Excel otvorenom na externom display i kliknem CTRL+F da nesto trazim, prozor za pretragu ne zelim na drugom monitoru, vec na istom i tome slicno...

I onda isti dan uzmem Apple laptop. Za osobne potrebe. U Apple shopu, usred pustinje Afganistanske. Otvorim tu prekrasnu kutiju. Upalim ga. I radi. Jednostavno radi. Cak je prepoznao i tvrtkin Exchange server, pa mi nudi da pokupi i poslovne mailove... Nema sranja, problema, gluposti, jedino Spotlight preeeeeeeeeedugo indeksira na pocetku...

Mozda sam promasio temu. Mozda ovo nema veze sa otvorenom i zatvorenom platformom. Ali je direktna komparacija dvije VELIKE tvrtke. S jedne strane HP, a sa druge Apple. Cak je i cijena (kada uzmem u obzir dodatke za HP), tu negdje.

Korisnicko iskustvo je neusporedivo.

Eto zasto ja volim, i zagovaram Apple, na svakom koraku. Zato sto jednostavno radi...

Tko voli zatvorenu platforumu, nega uziva u njoj, tko voli otvorenu neka nadje nacin da ju otkljuca. Ali neka bude Apple

Nisam neki fanatik koji idealizira stvari, ali dok se ne pojavi tvrtka koja ce mi ponuditi isto (za manje para) ili bolje korisnicko iskustvo, Apple je moj izbor.

Jesam li onda Appleovac ili samo grizem jabuku?
12.01.2012 | 07:28
Uvjek sam bio User, i tražio riješenja bez da ja moram nešto oko njih čačkati i namiještati. Ist kao šta od televizije tražim da je upalim i gledam ponuđenu sliku ili svoj odabir filma, tako i od računala tražim da radi i da mi bude alat.

Sječam se kad su nam negdje u sredini 80-setih u Procter & Gamble-u stavili računala na stolove, uvezane u neku skromnu internu mrežu, Word Perfekt i Lotus 123 na njima, mijesecima ih niko od nas nije baš intenzivno koristio kupili su više manje prašinu. Meni je išlo na živce da nije moguće da se taj stroj upali i radi nešto, šta nisam ni sam znao ali nešto.
Tada sam čačkao i svaki worksheet na lotusu je za mene bio kao da sam izprogramirao cijeli operativni sustav hvalio sam se sa glupostima koje sam mogao komotno napraviti na Texs Instruments i radili bi isto tako, kao i moja osmica koja je brojala do 20 i krenula od 1 ponovo.

Onda sam se negdje u 90-tim prvi put sudario sa PowerBook-om sa Motorola procesorom (pravo skup), odmah me je taj stroj oduševijo i koristio sam ga kao privatni. Svidilo mi se da se neko našao i suprostavio MS -u a i imao je Windowse nisam trebao više copy d *.* i cd itd. Išlo mi je na živce kad su izašli prvi windowsi i kad sam shatio da su prekopirani od Mac-a.
Tad sam se inficirao sa Mac virusom i nakon nekog vremena sa Penđerima opet vratio Mac-u.
Imam hrpu stvari koje mi smetaju, nije sve savršeno, puno gluposti se od Apple-a najavljuje kao da je neko novo svjetsko čudo i ispostavi se kao banalna stvar.
Ali to je sve ono šta ja trebam, volim moju naljepnicu na autu.
Veselim se svemu novom od njh.
Očito ljudi znaju nešto o Marketingu.
Mene su dobili. JA SAM MACOV I MAC JE MOJ.
12.01.2012 | 07:55
Ja sam bio jedan od onih koji je bacao drvlje i kamenje po apple proizvodima. Necu uopce sad spominjat koji su mi bili argumenti jer me je cak i pomalo sram kako sam zaostalo razmisljao tada. 

Ono sta me sad fascinira vise od svega je to da i nakon godine dana sta imam MBP svaki put kad ga otvaram imam osjecaj kao da mi je prvi put, ali ne samo za njega vec za sve njihove proizvode.  I dalje se veselim tom proizvodu kao da sam ga jucer kupio. Svaki put se nanovo odusevim kako sve to savrseno skupa radi, kako to savrseno izgleda. Nikad me niti jedan proizvod nije tako dugo drzao "zivim" kao sta to cine apple proizvodi.

A sto se tice pitanja dali mi vise odgovara otvoreni ili zatvoreni sustav, kao sta je vec netko i napisao, sto je sustav zatvoreniji ja imam osjecaj vece slobode...
12.01.2012 | 09:53
stvoriti simbiozu hardvera i softvera koji međusobno rade na najbolji mogući način. I stalno ih usavršavati, težeći jednostavnosti. Kako u smislu ergonomije tako i estetike.

sviđa mi se ovaj komentar i generalno cijela tema. Jedan od razloga mog korištenja Apple proizvoda je vrlo vjerojatno utjecaj drugih platformi cijeli život, što privatno što profesionalno, te učestalo dovođenje do ludila.

Davno sam bio zainteresiran za Jabuku ali prilike nisu dozvoljavale, kao ni okolina. To je bila crna ovca, blackbox, nešto van scopa svakodnevnice u kojoj sam se nalazio.

Došao je i taj dan kada sam rekao, dosta. Sada imam priliku, želim iz prve ruke vidjeti što može i kako taj sustav radi i od tog trenutka dalje to je bilo to. Salvation!

Stoji naravno činjenica da ništa nije savršeno, ali kao što je već bilo rečeno u temi, svaki dan kada radim na njihovim uređajima osječaj je super. Kvalitetno, stabilno, lijepo, brzo, sigurno. To su riječi kojima bi ja opisao sebe kao korisnika Apple proizvoda.

Volim tu "zatvorenost" i "as is" politiku. Ne želim se boriti sa JB, crackiranje, hackiranjem, štelanjem ovoga ili onoga.

Evo čisto za primjer, neki dan je cura bila kod mene doma sa svojim Airom 11" i trebala je nešto isprintati.Nikada prije nije printala ništa na tom stroju, drugim riječima niti jedan nije bio instaliran i podešen. Printer na lokaciji, HP 1102W, spreman na mreži. Sama se uvjerila da je od momenta ulaska u sys prefrences pa do ispisa prošlo ne više od 10 sekundi. Eto to je ono što me oduševljava i što je i mene kao usera privuklo na prvu. Kako je to Jobs nebrojeno puta rekao "It just works"

Prijatelji me pitaju pa dobro jeli Mac stvarno toliko dobar ili što? Dali stvarno zadovoljava tvoje potrebe? To pitaju čisto iz činjenice da sam do nedavno bio PC user koji je uvijek slagao custom svoje računalo, dodavao sve što se dalo staviti unutra, ali onda na kraju čemu sve to?

Znam samo jednu stvar, nekoliko ljudi koje poznajem (bliski prijatelji i poznanici) kupili su ili će kupiti za svoj slijedeći stroj Mac-a i to čisto zato jer su imali prilike vidjeti kako to radi i što to zapravo je.
12.01.2012 | 10:27
"Ili, banalizirano, ako imate potrebu hackati Appleove uređaje, jeste li sigurni da je Apple pravi izbor za vas?"

Smatram da su Apple strojevi savršen alat za ljude koji nesmetano žele obavljati posao za koji im je potrebno nešto pouzdano, bez previše zamajavanja održavanjem.
S druge strane,ne dolazi li pohvala kreativnosti i ingenioznosti inženjera i dizajnera koji su stvorili taj alat, plasirali ga kao zatvoren sustav i dali ga na korištenje drugim kreativcima,najviše do izražaja postojanjem ljudi koji će iz vlastitih larpurlatističkih pobuda uposliti vlastitu kreativnost i pokušati odati hommage kvaliteti OSa instalacijom na nepredviđene platforme? ))
12.01.2012 | 10:27
Nisam hejter a ni fanboy nijedne IT firme. Ravnam se prema svojim potrebama i onom sto mi odgovara.

Apple nazalost ne zadovoljava moje poslovne potrebe tako da koristim i PC. OSX Server i sam OSX je miljama daleko od kvalitetne podrske za ozbiljan Enterprise sustav.

"Walled Garden" ima svoje prednosti, prvenstveno integracija hardvera i softvera je na vecoj razini, stabilnost, brzina i uporabljivost sustava je bolja.

Ali ima nazalost i mana, proizvodjac diktira odredjene standarde i zna biti iritantnih nedostataka, takodjer namjerno ogranicavanje nekih funkcionalnosti ( prvenstveno mislim na iOS ) mi nikad nije sjelo.

Tako da Appleove proizvode koristim privatno (osim sluzbenog iPhonea ) i za gust.
12.01.2012 | 10:43
Koristim apple od 2008, i pocelo je kupovinom iPhone-a. Posto sam rob jedne marke, ubrzo sam kupio i iMac, pa onda Ipad. Tako je i sa tv-om , kucnim kinom (sony). Kod apple-a mi se svidja dizajn, nema virusa,brzo se startuje i lak za koristenje. Zbog posla koristim kao Lovric windowse i uopste mi to tesko ne pada. Ja od uredjaja samo zahtjevam da mi rade i da se ne kvare. S tim da sam sa zadnjim iMacovima itekako problema imao.Ali hajde, desava se.Niko nije savrsen. A inace ne volim cackati sam po uredjajima (sem po autu) tako da za sve nadogradnje i slicne stvari nosim u servis.S tim da mi zadnja nadogradnja nesto ne ide (skupooooo) jer su ga bas zatvorili. Znaci tu su malo pretjerali sto se mene tice. Ali nije sve u ljubavi ima nesto i u novcu.
12.01.2012 | 10:44
I ja koristim Jabuku već jaaaaaaako dugo. I da, ne pada mi na pamet doma petljati s dual bootom i prozorima. Na poslu, na žalost, moram biti na XP-u i Lenovu. Na žalost. Mogao bih opet u nedogled nabrajati kak to (ne)radi i kolko puta mi treba IT-evac samo da bi ukucal svoj admin password i onda restartal komp koji je kao povukel sve update, ali zapravo i nije pa onda ne radi dobro...?!
Istovremeno, inženjer u meni ne miruje pa eksperimentiram doma sa starim mašinama i na njih ubacujem Linuxe koji su lakši i s njima se pomalo igruckam. Kod Linuxa me IZLUĐUJE kaj svaka šuša (bez namjere da bilo koga vrijeđam, iznimno cijenim trud ljudi koji rade na tim open source projektima) složi svoji distribuciju koja se baš njemu dopada pa onda svaka izgleda, ali i ponaša se malo drugačije. Je, to je sve slično, ali nije isto, posebno kad se krene po Terminalu... Linux radi, ali uvijek ima neki bug pa se disk izbacuje naredbom eject u terminalu....
I zato mi jako paše Apple u kojem se sve zna i sve funkcionira. Jel to zatvorenost platforme? Ne znam, nisam o tome razmišljal. Mene se iznimno doimlje uvijek i iznova nevjerojatna kvaliteta izrade (fizička) proizvoda i savršena integracija HW-a i SW-a.
Jel to linija manjeg otpora? Možda. Jesu li ti uređaji ponekad predizajnirani? Možda, kako vidimo na primjeru iMaca s kojim ima problema s ekranima.
Ali, da citiram Dela: 'It is better to fail, than not to know that you have succeded...
Mom used to say bloddy stupid things!'
Nisam fanatičan vjernik Applea, ali preporučam ga svakom tko pita, jer bolje još nisam upoznao. I to je, po meni bit. Jel to najbolje ili najmanje loše, neka odluči svak za sebe. Meni je ipak najbolje. Ja sam i inače sklon promatrat času kao polupunu, a ne polupraznu...
12.01.2012 | 11:59
Svaka cast autoru, slazem se s njim. Nisam jos koristio apple racunala ali nakon iphona kojeg sam kupio igrom slucaja za kojeg nisam ni znao sta je sada znam da kako ga je apple izmislio da ce takav i ostati, nikakav jailbreak nece na njega... Mislim da je istina da onaj koji je jednom imao nesto od apple-a da ce i u buducnosti koristiti. Nakon iphona ne Mogu zamisliti nikakav android, zato samo apple.
  • campo
  • Posjetitelj
12.01.2012 | 12:30
Ja sam počeo u profesionalnom okruženju susret sa applom pa me je odmah fascinirao ( do tada sam poznavao windows 95). prošao sam u skoro 15 godina dosta faza od idealiziranja do ravnodušnosti a danas nastojim biti realan koliko mi je to moguće a neću kriti puno mi je pomogao i jabučnjak da neke stvari sagledam iz više kutova. Primjetio sam da dosta korisnika gleda u apple u donosu na nešto, obično su to windowsi ( ako tako gledamo apple sa mac os je savršenstvo), danas su to ovi klasični koji kažu da iPad ne valja jer nema USB itd. Smatram se žestokim appleovcem a svjedno konfiguriram windows servere i mješane mreže. to je isto kao i photoshop..nema boljeg...ja se vodim tim principom. ako mi nešto treba profesionalno potražit ću najbolje da bi ljudi bili zadovoljni mojim radom. iskreno bi volio da i apple napravi iPhotoshop ali nije mi toliko bitno. ovo je bilo realno a sad ću emotivno; lakoća i jednostavnost sa kojom danas mogu stvarati na mac pro i predstavljati to na iPadu je nevjerovatna i van apple svijeta ne postoji, iPod je revolucija u glazbi, iPhone je revolucija u mobilnoj telefoniji iPad je revolucija na razini velikih izuma i sve to uz mac os koji mi se srušio u ovih 15 godina 5 ili 6 puta od toga 3 puta lion, time machine, final cut studio, ima toliko toga da bi mogao pričati cijeli dan....ja sam appleovac 100%
12.01.2012 | 12:38
Djipi je sve rekao. Ne volim prckati po stroju, volim kad sve radi.
Jedino sranje kod apple je garancija. Skupi su i morali bi davati dulju garanciju, djelovi im rikavaju kao i kod svih drugih.

Ako gorenje daje 5 godina za fuc.... vesmasinu od 2.000kn, onda zelim i za komp koji sam platio 15.000 kn barem 3 godine garancije
12.01.2012 | 15:51
Vani (pisem Svicarska) imas dodatno osiguranje, platis jos 100 chf i imas nadoknadno 2 godine uz to i ako razbijes komp ili zalijes vodom i ako se pokvari dobivas novi ili ga poprave, ma da je u vecini slucajeva nov. Rok isporuke ili popravka je i vise nego brz!
12.01.2012 | 18:19
Pitanje glasi zasto koristim Apple? Zato jer su mi ga uvalili u KO, i to ne jednog!! Salim se.

Iako bih mogao isto lamentirati i pricati iz objektivnog i subjektivnog kuta reci cu samo da mi se prosjecan posao skratio sigurno za 30-ak % u odnosu na windows okruzenje (administriranje i pisanje clanaka, fotografija i video...). Bas sam nedavno u press centru komentirao kako mi je ostalo vise vremena za istu kolicinu posla, koje sad mogu ubiti na sto razlicitih nacina (neki od njih i debljaju!). Startna investicija je veca, no kad uzmem u obzir broj promijenjenih PC-a i novaca i zivaca potrosenih na servise, onda je ovo isplativije.

Osim toga, ne razmisljam o bateriji na prijenosniku, ne razmisljam o stabilnosti, ne brinem se da ce mi se hrpa programa krenuti updateati istovremeno nakon sto u bitnom trenutku izvadim racunalo iz torbe koje je bilo dugo ugaseno. Racunala ne buce, ne stekaju, zauzimaju malo mjesta i ergonomski su idealna. (zena i ja; 2xiMac, Air, Powerbook G4, 2xiPhone i iPad). Zanimljivo je da sam u garantnom roku imao problem s iMac ekranom, no i usprkos tome jos uvijek kredit koji je Mac kod mene dobio nije ni blizu potrosenom, dapace.
12.01.2012 | 18:42
Ja samo grizem jabuke ( i to granny smith, mada prođe i zlatni delišes kad nema ovih prvih )
a Apple uređaje koristim skoro 4 godine kako bi mi olakšali rad i za sada uspijevaju ispuniti svoje zadaće
Ajmo reć da sam skoro 100% appleovac
  • xajler
  • Posjetitelj
12.01.2012 | 21:08
Dugogodisnji windows i linux korisnik, koji je uvijek zelio Mac pa nekako prije godinu i kusur napokon docekao svoj prvi Apple MBP i odonda izuzetno zadovoljan njime, da me povratak na windose i linux uopce ne zanimaju.

Ali moram priznati da volim ceprkati po Macu, i vecnu dana provedem u terminalu koji je s Lionom dobio svoj full screen (koji mene jako veseli i koji je kompletno customiziran), i cuda se tog moze napraviti, a posto relativno dobro znam Shell, volim tu i tamo mijenjati po folderima kao /etc i slicnima.

Ali generalno nema se tu sta mijenjati sa Macom, to je stvarno dobar uredjaj, i izuzetno dobro sluzi svrsi, barem meni, pa tako ni wallpaper nisam promijenio sasvim sam zadovoljan sa Andromedom!

Ali mora se priznati da i windows i linux su sve vise zatvoreni, puno manje customiziranja se moze napraviti na Win 7 spram jednog XPa na kojem si svakakve preverzije mogao raditi, ista stvar sa Ubuntuom, rijetko tko mijenja teme, jednostavno instaliras i koristis, eventualno wallpaper promijenis i screen saver, vise od toga, samo nekolicina pravih geekova.
12.01.2012 | 22:34
Prvi komp kojeg sam uopće uživo vidio bio je Apple ][e 1983. Onda je bilo svašta u međuvremenu pa opet 2007 Mini, 2008 polovna Lampa, pa MBP, 2011 još jedan Mini. Glavni razlog je taj što štedi vrijeme. Jednostavno radi, nema gubljenja vremena, psovanja, reinstaliravanja, itd. MBP je dobro i robusno napravljen. Sposoban je svašta izdržati iako djeluje jako fififinjak. :) A, kad smo kod toga - dizajn? Da, dobar je dizajn, ali JBMS za dizajn. Radije bih da je ružan ko HP, a jednako ovako dobar i 30% jeftiniji. Svijetleća jabuka na poklopcu? Se*e mi se od nje. Teški pederluk i preseravanje. Bio bih sretniji da je nema.

Nisam vjernik, nisam išao na godišnje mise kod pokojnog SJ. Ne pjevam mu hvalospjeve. Nisam pročitao njegovu biografiju. Ne mislim da je bio genij, niti polubožanstvo, niti veliki otac svih naših naroda i narodnosti. Štoviše, imam relativno nisko mišljenje o njemu.

Zašto onda koristim Mac? Zato što jednostavno radi. Štedi vrijeme. Kao što sam već rekao. Sutra bi se okrenuo bilo kojem komadu hardvera s bilo kojim OS-om kad bi zaista postigli isto to - da jednostavno radi i time štedi vrijeme. I kad bi za njega imao raspoloživ sav softver koji mi treba. I, naravno, kad bi imao nižu cijenu i dulju garanciju.

Da li mi je Mac dobar as-is ili sam nešto po njemu kopao, hackao i sl? Pa, nije mi dobar as-is. Svakog kojeg sam kupio - podebljavao sam mu RAM. Aha, ček, to se ne računa? ... E... a onda nisam ništa. Koristim ga as is. I što sam onda? Appleovac ili samo grizem jabuku?

(BTW, sjećam se članka tu s jabučnjaka, u kojem dpasaric, koji voli red i nikad ne narušava apple savršenstvo, potanko opisuje perverzne modifikacije svog Mac Proa, uključujući i nekakvo do ibera nadigravanje s ventilatorima, hladnjacima i što ja znam čime sve ne, što ja nikad ni na jednom PCu nisam radio.... Što? Aaaaa... ni to se ne računa, ha? Aha... dobro... sorry... ;) )

A što se onda računa? Po čemu je to točno Apple Mac as-is zamišljeno računalo koje samo as-is koristimo? A neko drugo npr. nije?

A, btw, što ako sam Appleovac? Jel to neko društvo kao Masoni i Templari? Postoji li appleovska loža u Rijeci, jel treba proći neku inicijaciju, ili...? :silly:

Nego, da pitam ja vas, pravovjerne, nešto drugo. Da kupite za godinu-dvije novi Mac, zato što jednostavno radi, zato što je to-to. Zato što pruža maksimalni user experience. Iz bilo kojeg razloga. Zato što je najbolji za vas i želite ga. Ali, da se, na primjer, za godinu-dvije Mac prodaje tako da

- nema torrent clienta (npr. nema ga na Mac App Store, a mimo njega se aplikacije više ne daju instalirati)
- nema media playera nijednog osim iTunesa i QuickTimea ni surfalice osim Safarija (iz istog razloga)
- nema, na primjer, printanja ni na što osim na _____ (popuni po želji) printere
- nema SMB mrežnog protokola (za windowse)
- nema korištenja mrežnog diska nikojeg osim Time Capsule
- i tako, još par novih fičra

Da li bi i dalje, kao pravi appleovci, koristili svoj novi Mac as-is?
12.01.2012 | 22:56
Da je baba musko zvala bi se Dusko! Salim se ja malo! S obzirom koliko sam na ovom forumu u to krako vrijeme sam puno procitao tvojih postova i izuzetno cijenim tvoje znanje jer se stvarno vidi da si za informatiku gazda! Sto se tice navedenog sta bi bilo kad bi bilo pa sigurno da nebi uzivao apple taj ugled kod ljudi koji uziva sad i sigurno da bi pala popularnost drasticno ali posto nije onda neka ovako i ostane! ja nisam ni blizu profesionalca ali neke od navedenih stvari bi mi jako falile i to bi bili jedni od razloga zasto ga nebi kupio. Zato uzivajmo to sto imamo i veselimo se svakom doticaju s nasim ljubimcima!
12.01.2012 | 23:04
Smayoo je oporba u oporbi, subkultura u subkulturi!
Ako se pak Apple i dalje nastavi ovako probijati i dodje do mainstreama, postat ce nesto kao Damir Kajin!

Vecina se slozila da im mac stedi vrijeme, i "as is" kojeg kolega spominje shvacam kao kupis i radis ono sto si zelio! Nasuprot tome imamo windowse koji pitaju puno paznje od strane korisnika!

Sto se dizajna tice, nije nuzno ulagati u njega, ali nemoguce ga je eliminirati kad je u pitanju fizicka dimenizja proizvoda, a ako se nesto mora napraviti, zasto ne uloziti trud u to! Ja to osobno volim kako u racunalima, tako i u drugim proizvodima! ali svakako ne radi se o kategoriji u kojoj postoji prava strana! Nekome igra, nekome ne!
12.01.2012 | 23:09
Samyoo - bravo! to sam ja htio reci, ali sam bio na poslu pa nisam stigao tipkati

A ovo cu ponoviti ZELIM DULJU GARANCIJU!!!!!!!!
ili da se kompovi ne kvare!!!!
12.01.2012 | 23:11
Kinsif, hvala na reakciji, ali ajde probaj odgovoriti na moje hipotetsko pitanje.
12.01.2012 | 23:14
Kinsif, hvala na reakciji, ali ajde probaj odgovoriti na moje hipotetsko pitanje.

Evo, ja ću probati.

Da li bi i dalje, kao pravi appleovci, koristili svoj novi Mac as-is?

Ne znam - jer nabrojio si što ne bi imao, ali ne i što bi imao. Jednom prilikom sam u nekoj drugoj temi napisao da moj boravak na Macu ovisi o Adobeu. I Autodesku (ali mislim da ga tom prilikom nisam spominjao). Da oni dignu sidro, ne bih mogao obavljati posao s Macom i morao bih tražiti platformu s kojom bih mogao.

A mogu prokomentirati i kako bih se odnosio prema manjku svega što si nabrojio:

- torrenti: nebitni, mogu bez njih

- media player: koristim iTunes "as-is" i koristim QuickTime kad god je u stanju prikazati format koji želim pogledati - kad nije, koristim VLC, ali mogao bih bez njega jer ako mi sistem (uključno sa softverom koji na njega mogu instalirati) ne podržava format videa (a radim s videom), na krivoj sam platformi

- printanje samo na odabrane printere: printam samo dokumente u firmi, i to one koje baš moram i ako nisam baš jučer kupio novi printer, nemam ništa protiv da prvi sljedeći bude "compliant"; ako sam baš "jučer" kupio novi printer, tough luck, malo ću gunđati, nadati se da će moj postati compliant u prihvatljivom mi roku, a onda ću (kad ne postane) kupiti compliant. Osim toga, i tako težim radu bez printanja (jer zbog prirode posla mogu).

- SMB: ne spajam se (više) s Windows mašinama, ne treba mi (eliminirao sam BootCamp particiju prije mjesec dana, kad sam selio na novi stroj)

- mrežni disk: ne koristim, koristim eksterni disk i trenutno backupiram na njega, ne koristeći Time Machine - prvenstveno iz navike. Sviđa mi se Time Machine, ali sam lijen swichati. Budem, jednom, kad me netko ili nešto "pogura".

S obzirom da sam bio u prilici skidati legalan softver preko torrenta, razumljivo mi je da nekome može biti potreban (da ne ispadne da je torrent ekvivalent piratluku - ne mora nužno biti iako statistički vjerojatno znatno prevladava udio piratluka).

Od iTunesa ne tražim puno jer me ne zabavlja sortiranje fonoteke/fotki. Imao sam puno primjedbi na ranije verzije, gledao sam kako se popravljaju i ponestaje mi primjedbi - ne zato što su savršeni nego što su mi, valjda, sve nebitniji.

Sigurno ima ljudi koji moraju printati i kojima ograničavanje izbora printera može predstavljati ozbiljan problem. Ako im je printer najvažniji komad hardvera, potražit će novu platformu.

Oni kojima trebaju Windowsi ili komunikacija s njima, također. Ako si Apple poželi odrezati tu granu, znaju i sami s čim se kockaju (profit-wise). A možda će tada imati novi, bolji (ili će barem misliti da je bolji) protokol u rukavu. Pa možda izgura SMB.

Mrežne diskove vjerojatno čeka cloud sudbina - preduvjet je samo dovoljno brza veza prema cloudu, a nekako sumnjam da ćemo je imati za 2 godine - u tom smislu ne očekujem da za dvije godine Mac bude bez nabrojenih stavki.

U konačnici, zaključak jesam li na pravoj platformi za 2 godine ovisi (mi) isključivo o tome mogu li s njom raditi posao ili ne. Kada bih počeo sam sebe uvjeravati da mi je neki iPhotoshop sa 5 opcija bolji od Photoshopa, vjerojatno bi značilo da sam počeo gubiti razum i dodir sa stvarnošću.

Ili je negdje netko genijalan konačno izmislio botun "Napravi posao umjesto mene!", a kad sam ga pronašao u iPhotoshopu, nisam se ni trudio provjeriti čemu služe preostala 4 botuna. Dopuštam i tu mogućnost. Ne očekujem je skoro, ali držat ću je na wish listi.
12.01.2012 | 23:17
Odlicno opazanje smayoo. Zatvorena platforma zaista ima prednosti, nadajmo se samo da nece pocet pretjerivat...
12.01.2012 | 23:19
Možda nisam jasno formulirao pitanje. Ne zanima me da li bi ostao na Macu da se pojavi Mac s takvim ograničenjima, nego da li bi i dalje prihvaćao raditi na takvom Macu as-is (bez hackova koji bi ti omogućili normalnu funkcionalnost bez nabrojanih ograničenja, dakle koji bi ti omogućili Mac kakvog imaš sad).

Pitanje je hipotetsko, prihvati ga takvog. Argumentacija zašto tako neće biti nema previše smisla ako se radi o hipotetskom pitanju.
12.01.2012 | 23:24
Možda nisam jasno formulirao pitanje. Ne zanima me da li bi ostao na Macu da se pojavi Mac s takvim ograničenjima, nego da li bi i dalje prihvaćao raditi na takvom Macu as-is (bez hackova koji bi ti omogućili normalnu funkcionalnost bez nabrojanih ograničenja, dakle koji bi ti omogućili Mac kakvog imaš sad).

Mene pitaš? Ako mene pitaš, iz prethodnog odgovora je očito da mi konkretne restrikcije ne bi ništa značile. Dakle, da, ostao bih jer bih s njim i dalje mogao raditi svoj posao.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 52 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (630)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO