12.01.2012 | 06:02
Pohvale autoru za tekst. Primjereno i kulturno obasnio svoj stav, kao i glavni razlog zasto voli Apple uredjaje.
Ja, sa druge strane, (joj sto volim ovaj forum jer smo svi tako razliciti) imam svoje misljenje o tome, jer smatramd a to nema puno veze sa otvoreno/zatvoreno. Nego iskljucivo sa politikom tvrtke, da li zeli ili ne zeli da ugodi svom kupcu.
Naime, moj prvi comp, jaaaaaako davno, mi je igrom slucaja bio Apple IIc. Zeleni monitor, 128KB ram i sve to. Naucio sam BASIC na njemu i zavolio taj comp. Zavolio Apple. Jer sam dobio comp u lijepoj kutiji, sa color uputama, nekim poklonima unutra.
Nakon toga me zivot odnio u nekom drugom smjeru, te sam godinama ispracao i docekivao sve verzije Windowsa (od 3.1 pa do 7).
Prije mozda 3 godine sam naisao na ovaj forum, malo se zainteresirao i opet kupio Mac. Puno su mi pomogla iskustva ljudi ovdje da bezbolno switcham.
Danas, po prirodi posla, koristim obje platforme. Mac je moj osobni odabir, Windowsi su odabir mog poslodavca.
Takav ustroj mi omogucava (u stvari, tjera me) da svakodnevno, htio to ili ne, usporedjujem te dvije platforme. Nijedna nije bez mana, ni jedna nije savrsena. Ali OS X stvarno kicka ass
Mada su Win7 jako dobar OS, bez obzira sto MS mrzitelji mislili o tome...
Dosadan uvod, ali poanta je slijedeca. Isti dan sam dobio HP laptop od tvrtke, nov zapakiran + veliki externi monitor, docking station, periferije i sl. Sve od istog prozivodjaca, sa licencnim softverom (znaci trebalo bi raditi out of box). Al' ne radi
Toliko sam puta zvao IT dpt, da su mi na kraju dali admin ovlasti na tom laptopu da sam sebi podesim da radi kako treba (obicnim korisnicima nije dozvoljeno da bilo sta instaliraju na comp, bez admin ovlasti). Tri dana patnje, updejta, restarta, instaliranja svega i svacega. Ponavljam, sve novo, sve licencno, sve isti brand (HP Elitebook I5), a milion problema.
Primjer:
Zatvorim laptop, zelim izaci iz ureda na pola sata. On bi trebao (tako je podeseno) da napravi logout korisnika. On to i napravi ako me nema 7 minuta. Ako se vratam za 10-15. On se ugasio. Ali ne shutdown, nego onako "na sirovo". Kao da klasican comp iskljucis iz struje. Naravno sve otvorene, a ne snimljene dokumente, izgubis. I tako svaki drugi dan (ne uvijek).
Windowsima je nemoguce objasniti da, recimo, Outlook otvaraju na primarnom, a Access na dodatnom monitoru. Ili ako imam Excel otvorenom na externom display i kliknem CTRL+F da nesto trazim, prozor za pretragu ne zelim na drugom monitoru, vec na istom i tome slicno...
I onda isti dan uzmem Apple laptop. Za osobne potrebe. U Apple shopu, usred pustinje Afganistanske. Otvorim tu prekrasnu kutiju. Upalim ga. I radi. Jednostavno radi. Cak je prepoznao i tvrtkin Exchange server, pa mi nudi da pokupi i poslovne mailove... Nema sranja, problema, gluposti, jedino Spotlight preeeeeeeeeedugo indeksira na pocetku...
Mozda sam promasio temu. Mozda ovo nema veze sa otvorenom i zatvorenom platformom. Ali je direktna komparacija dvije VELIKE tvrtke. S jedne strane HP, a sa druge Apple. Cak je i cijena (kada uzmem u obzir dodatke za HP), tu negdje.
Korisnicko iskustvo je neusporedivo.
Eto zasto ja volim, i zagovaram Apple, na svakom koraku. Zato sto jednostavno radi...
Tko voli zatvorenu platforumu, nega uziva u njoj, tko voli otvorenu neka nadje nacin da ju otkljuca. Ali neka bude Apple
Nisam neki fanatik koji idealizira stvari, ali dok se ne pojavi tvrtka koja ce mi ponuditi isto (za manje para) ili bolje korisnicko iskustvo, Apple je moj izbor.
Jesam li onda Appleovac ili samo grizem jabuku?