13.01.2012 | 02:49
smayoo kaže:
Da, dobar je dizajn, ali JBMS za dizajn. Radije bih da je ružan ko HP, a jednako ovako dobar i 30% jeftiniji. Svijetleća jabuka na poklopcu? Se*e mi se od nje. Teški pederluk i preseravanje. Bio bih sretniji da je nema.
Seljačino. Svijet je ljepši i zanimljiviji sa teškim pederlukom i preseravanjem.
Nisam vjernik, nisam išao na godišnje mise kod pokojnog SJ. Ne pjevam mu hvalospjeve. Nisam pročitao njegovu biografiju. Ne mislim da je bio genij, niti polubožanstvo, niti veliki otac svih naših naroda i narodnosti. Štoviše, imam relativno nisko mišljenje o njemu.
Ne znam zašto imaš problema s Jobsom (počivao u miru) i zašto nisi u stanju priznati da je on bio jedan od malog postotka ljudi koji je bio u stanju stvoriti nešto novo (ili barem nečemu postojećem oživjeti dodatnu vrijednost). On nije bio vrhunski fizičar ili matematičar ili kemičar... Nije bio niti književnik niti slikar, ali... Ali. Imao je taj neki pomak u mozgu kakav su imali neki ljudi koje nazivamo 'velikima'. I ne želim sada ulaziti u to tko je bio veći ili manji ili koliko je tko uopće 'velik'. Samo osluškujem koliko njegovo ime odzvanja u svijetu u kojem živim. A odzvanja poprilično. Nisam ni ja neki vjernik niti fanatik što se Jobsa tiče, ali rekao bih da je bio vrijedan čovjek i vidio je stvari "out of the box". Malo je takvih ljudi.
Isto tako i tebe ubrajam u mali postotak ljudi koji su u stanju učiniti stvari koje mnogi ne mogu. Možeš napraviti promijenu i učiniti dodatnu vrijednost. Pa ti sad meni proturiječi.
Zašto onda koristim Mac? Zato što jednostavno radi. Štedi vrijeme. Kao što sam već rekao. Sutra bi se okrenuo bilo kojem komadu hardvera s bilo kojim OS-om kad bi zaista postigli isto to - da jednostavno radi i time štedi vrijeme. I kad bi za njega imao raspoloživ sav softver koji mi treba. I, naravno, kad bi imao nižu cijenu i dulju garanciju.
Da li mi je Mac dobar as-is ili sam nešto po njemu kopao, hackao i sl? Pa, nije mi dobar as-is. Svakog kojeg sam kupio - podebljavao sam mu RAM. Aha, ček, to se ne računa? ... E... a onda nisam ništa. Koristim ga as is. I što sam onda? Appleovac ili samo grizem jabuku?
Nis' ti ni Appleovac nit grizeš jabuku neg' si staro čangrizalo.
(BTW, sjećam se članka tu s jabučnjaka, u kojem dpasaric, koji voli red i nikad ne narušava apple savršenstvo, potanko opisuje perverzne modifikacije svog Mac Proa, uključujući i nekakvo do ibera nadigravanje s ventilatorima, hladnjacima i što ja znam čime sve ne, što ja nikad ni na jednom PCu nisam radio.... Što? Aaaaa... ni to se ne računa, ha? Aha... dobro... sorry...
)
Ma dobro... dpasaric je priča za sebe...
A što se onda računa? Po čemu je to točno Apple Mac as-is zamišljeno računalo koje samo as-is koristimo? A neko drugo npr. nije?
A, btw, što ako sam Appleovac? Jel to neko društvo kao Masoni i Templari? Postoji li appleovska loža u Rijeci, jel treba proći neku inicijaciju, ili...?
Nisu ti to ni Masoni ni Templari. Jok. To ti je društvo (kult, skupina, loža, SEKTA!) još jača od Illuminatija. Tajnija i moćnija. Resistance is different
Nego, da pitam ja vas, pravovjerne, nešto drugo. Da kupite za godinu-dvije novi Mac, zato što jednostavno radi, zato što je to-to. Zato što pruža maksimalni user experience. Iz bilo kojeg razloga. Zato što je najbolji za vas i želite ga. Ali, da se, na primjer, za godinu-dvije Mac prodaje tako da
- nema torrent clienta (npr. nema ga na Mac App Store, a mimo njega se aplikacije više ne daju instalirati)
- nema media playera nijednog osim iTunesa i QuickTimea ni surfalice osim Safarija (iz istog razloga)
- nema, na primjer, printanja ni na što osim na _____ (popuni po želji) printere
- nema SMB mrežnog protokola (za windowse)
- nema korištenja mrežnog diska nikojeg osim Time Capsule
- i tako, još par novih fičra
Da li bi i dalje, kao pravi appleovci, koristili svoj novi Mac as-is?
Mac "as-is" je "Mac as-is" ( "Bateri Aziz!" ). Volem ga takvog kakav je. Meni Mac prvenstveno služi za posao i koristit ću ga dok god zadovoljava te i takve potrebe. Bez torrenta mogu, bez media playera mogu, bez tih nekih điđa-miđa - mogu. Je, možda bih se u nekim trenucima malodušnosti i osjetio zakinutim, ali me tješi što bih se osjećao puno zakinutijim kada bih morao koristiti Windoze platformu. Onak, rad pod Windowsima bi mi bila kazna nakon što sam iskusio OSX (pa i MacOS9 i prije toga) i Mac platformu.
A ti sad možeš pričat što god hoćeš ako uopće ne kužiš ili namjerno zanemaruješ taj Mac ugođaj. Da, čak i onaj pedersko-preseratorski.
Prije par godina sam frendu (preko firme, nemojte nikom reć) uzeo MBP. Preuzeo sam paket i zovem ga da ga obavijestim da može doći. On u Osijeku (ja u Zg). I veli on meni da otvorim kutiju i da vidim jel sve tamo i jel sve u redu. A ja ne mogu... To je njegov prvi Mac i ne želim mu oduzeti prvi WOW efekt. A 'TO' Macovi imaju. Jednostavno je tako. I, kao, ne brije on na to nego da ja slobodno otvorim kutiju i istražim sadržaj. I nakon tri vlastita Maca (ovo pišem s četvrtog) doživim i prijeteljev WOW efekt (ma koliko sad ovo zvučalo pederski
). I to je to. Apple proizvodi imaju to. Otvoriš kutiju - WOW. Uključiš računalo - WOW. Radiš - WOW. Trebali su se nazvati WOW, a ne Apple.