16.01.2012 | 17:53
Djipi kaže:
Među svim tim korisnicima nađu se oni koji će Microsoftu nepravedno prigovarati nekompatibilnost sa zilionima kombinacija različitih uređaja (što je posljedica imanja otvorenog sustava) ili, druga krajnost, oni koji žele "otvoriti" Appleov zatvoreni sustav tako da uređaj umjesto "as is" koriste na puno personaliziraniji način, izvan okvira koje je sam Apple dozvolio za personalizaciju
Ovdje si napisao dvije vrlo pogrešne stvari:
1. MS nikad nije napravio ništa otvoreno, naprotiv. Nekompatibilnost sa praktički svime proističe iz sasvim banalne činjenice da je Gates, svjestan da kvalitetom nikad nikog neće sustići (a i kako bi, obzirom da je sav svoj ikad izdani software, MS - pokrao od drugih), odlučio zaraditi basnoslovnu lovu bivajući - masovan. A da bi bio masovan, trebala mu je obilata jeftina no-name hardverska podrška, koja se upravo zato i zove no-name, jer lošim se proizvodima ime neda steći. Pa tako windowsi rade na svemu i sa svime (s time da "rade na svemu" čitaj kao - "daju se instalirati", a "rade sa svime" čitaj kao - sve se da fizički uštekati u pc mašinu i tu je otprilike kraj funkcionalnosti). Dali su si čak truda izmisliti i krilaticu "plug'n'play" kako bi označili (iako vrlo često lažno) stvari koje zaista i rade kad ih uštekaš. Zašto Apple nema takvu krilaticu? Jer je za Apple proizvode to naprosto samo po sebi razumljivo.
2. Apple sustav uopće nije zatvoren, pogotovo ne sad, a nije bio čak ni ranije. Klasični OS je čak redovno u dogradnjama uključivao dodatke napisane od strane kućnih MacOS programera koji sa samom tvrtkom veze nemaju. A o personalizaciji... oprosti, ali što bi trebalo značiti "koje je sam Apple dozvolio"? Daj mi barem jedan primjer ikakvog ograničenja ikakve personalizacije stroja, ikad, od doba klasičnog MacOS-a pa do dan-danas. Barem bih ja to znao, nakon 15-ak godina čačkanja po Macovima na sve mile moguće i nemoguće načine - nu ti Ribe i Davora, oni će se možda sjetiti koliko su se valjali od smijeha na moje postavke stroja, izmiksanog iz sedam (7) verzija OS-a i neopisivog mixa originalnih, lokaliziranih i totalno divljih dodataka (neko sam vrijeme u 8.5 vrtio 187 extenzija - ima li tko luđi?
).
Pazi - ja nit' sam programer, nit' sam išta radio po nekakvim uputama - naprosto sam čačkao za svoj gušt. Probaj to sa BILO KOJIM drugim OS-om ikad napravljenim i očekuj da uopće radi.
Naprosto ne postoji na svijetu ništa iole blizu mogućnostima personalizacije bilo kog Apple proizvoda, osim fiće. Fiću si fakat mogao personalizirat' do bola.
Zašto Appleovac?
Jer mrzim čitanje manuala i tjeranje nečega da radi. Volim uključit stroj bez strepnje hoće li me počet' prašit' u mozak porukama da mi ne valja ovo i ono. Volim kliknut i dobit to što sam kliknuo. Volim stvari za koje nikad ni ne pomisliš kako i zašto rade - naprosto rade i to je to, šta se tu ima mislit'.
Ok, dobro, onda po njima volim čačkat, istina...
Ali!
Čačkati bez straha da će mi zbog neke moje gluposti otkazati suradnju (je, čak sam probao i obrisati Finder - čisto da vidim što će se desiti. Naravno, stroj je sam spriječio takav biser).
Nikad u životu, na dosadašnjih 9 Macova, nisam ni jedan jedini put reinstalirao OS.
U par navrata kad sam instalirao noviji OS, naprosto sam gurnuo CD/DVD u ladicu i to je bilo to, klik na OK i posao napravljen. Nikakve pripreme, nikakva brisanja starog OS-a, nikakvo spremanje backupa... daj to probaj izvesti sa winblowsima.
Ili, naprosto pitaj bilo kog peeceejaša koliko je puta reinstalirao OS (ili najčešće, zvao nekog da mu to napravi, jer čak ni pravilnu instalaciju winblowsa ne možeš napraviti ako si laik - osim na čistu sreću). Reći će ti da ne znaju - ta tko bi to mogao brojati uopće?
Apple je skup, jer toliko i vrijedi.
Osobno mislim da je ulazak Intela u Macove užasna pogreška - koketiranje sa jeftinijim proizvodom rezultiralo je tek sporijim, memorije gladnijim strojevima. Kad pogledaš koliko toga trebaš dodati da bi Intel Maca dotjerao u klasu onog što bi trebao biti - i koliko se naradiš instaliranjem svega i svačega da se stroj prestane ponašati poput kilavog windows pc-a, žalibože uštede. No čak i Mac na Intelu će potući bilo koju pc mašinu u istoj klasi snage čak i vrteći - winblowse. O tome da će Mac bez Intela to raditi još brže i stabilnije, ne treba ni pričati.
Mislim, ako je netko baš toliki mazohist da koristi winblowse (ja se ne računam, to je samo zbog Tropica 3
).
Koliki je vijek trajanja Apple stroja?
Pojma nemam. Par strojeva starijih od 10 godina bio sam prisiljen jednostavno baciti - 100% ispravne, od diskova do miša!
Koliko je tehnološki vijek trajanja Apple stroja?
Pa, moj minimac je stariji od 6 godina, a u torbi čuči srebrni laptop koji je već prebacio 8. Služe li svakoj mogućoj svrsi? Itekako. Da nema nekih up-to-date-hardware-hungry igara, nikad ne bih ni pomislio na ikakve dogradnje, kamoli zamjene.
Probaj išta raditi sa osam godina starom wintel mašinom... a da to što radiš zaista i napraviš još iste godine.
Jesam li Appleovac?
Od prve sekunde kad mi je prvi Mac kojeg sam uopće ikad vidio, poželio - welcome.
Edit:
nemam iPod, nemam iPhone, nemam sve te silne krasne gadgete koji su sad tako pomodni. Zašto? Ne trebaju mi (ni da plivam u lovi, svejedno ne bih kupio nešto što nemam želju - ne potrebu, nego barem želju - zaista koristiti).
A Macove sam oduvijek kupovao između ostaloga i zato što NISU "samo za rad" ili "samo za igranje" ili "samo za whatever". Jednostavno, imaš stroj koji radi sve i to je to. Crtaj, dizajniraj, editiraj, lektoriraj, sviraj, snimaj, igraj se - ma što te god volja.
Što, na kraju, dovodi do zanimljive cjenovne usporedbe - kupujući specijalizirani pc za bilo koji od navedenih poslova, platit ćeš lošiji hardver i bugoviti softver ne samo jednako, nego ponekad čak i više - da bi radio isto što radi i Mac kao tek jednu od svojih mogućnosti.
Toliko o uštedama.