Jeste li Appleovac ili samo grizete jabuku?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jeste li Appleovac ili samo grizete jabuku?

13.01.2012 | 19:18
Gjuroo kako si to lijepo objasnio! Ja sam isto jedan od tih koji je na sve to rekao WOOOW!
Apsolutno sve mi se svidja!
13.01.2012 | 19:22
P.S. gjuroo ... to se cijeni i ja uzivam u svemu od samog izbora necega sto kupujem preko pakovanja i otvaranja i onda do koristenja... dobro mozda u placanju bas i ne ... zivot cine sitnice zasto u njima ne uzivati
  • campo
  • Posjetitelj
14.01.2012 | 15:26
appleovac je jedostavno onaj koji zna što valja
14.01.2012 | 18:15
Ja mogu samo wooow reci kad lijepu djevojku ili zenu ugledam.

Ali hajde vama je sto wooow,sve od apple-a a ima nas samo koji grizemo jabuku. Grist cemo je dok nam ukus odgovara.Cim se pokvari ili je pocnu crvi napadati, naci ce se neko drugo voce ili povrce.

Nbojiccc i ja uzivam kad nesto kupim da polako otvaram (pa makar bila i kutija od cipela), ali nikad nisam rekao woow, jer znam sta je unutra. Mogu to reci kad mi za rodjendan zena kupi nesto , a ono lijepo upakovano i na kraju se ispostavi da je nesto sto sam te godine spominjao da zelim imati.
14.01.2012 | 23:18
Cuj, ako je vrhunska ambalaza proizvod je 50% prodan! Drugi put kad kupujes cipele pitaj prvo prodavacicu ili njega neka ti pokazu ambalazu!Valjda ces jednom reci WooW!
ja se malo salim, nemoj uzimati ovo srcu!
14.01.2012 | 23:25
Kada se kupuje Apple proizvod dva puta se govori WOOOW(u nekim slucajevima i tri puta),prvi put kada dajete novac u prodavnici pa skontate koja je to gomila onda ide WOOW a drugi put kada otpakujete uredjaj WOOW-nekom kako je dobar a nekom kako je mali E sad da se vratimo na onaj "treci" WOOW to je kada se pokvari pa kada skontate da morate na servis a garancije nema.Taj je definitivno naj veci WOOOOOOOOWWW
15.01.2012 | 00:30
ima saint i garancije ako opet kazes woooow i pljunes oko 200€ za ekstra 2 godine.
15.01.2012 | 14:00
Ne koristim ni jedan iDjindji uređaj (osim iPod shuffle prve generacije koji još uvijek radi), tako da taj appleov dep. ne mogu komentirati, ali zato mogu (a to sam više puta i objasnio, da ne ponavljam), reći za MacPro da je ostvarenje mog sna koji sam sanjao u mračno vrijeme dok sam koristio windowse. Zašto? Zato jer taj stroj jednostavno RADI i točka. Djipi je napisao izvrstan članak koji potpisujem do zadnje riječi (potpisujem i djurine verbalne eskapade .

Svi mi koji smo ovdje, odabrali smo Apple upravo zbog toga, jer rade, ali i zato jer su prokleto dobro dizajnirani, i zato jer po njima ne treba prčkati da bi proradili. Veliki sam protivnik raznih updejtova, novih verzija programa i sl. i mogu reći da sam među posljednjima koji će neki OS (još uvijek sam na Snow Leopardu), ili novu verziju programa updejtati. Jer, dok god mi nešto radi savršeno, jednostavno NE DIRAM! Možda sam pomalo staromodan, ali me svakako ne boli glava.

E sad, tko je bio glavni mozak i inicijator ovakvog Applea? Naravno da Steve Jobs nije '...polubožanstvo, otac svih naših naroda i nacije...', kako je smayoo pokušao biti duhovit, ali upravo zbog toga što je upravljao i stvarao ovakve proizvode, smatram da je bio na tom polju genij.

Žao mi je što su neki korisnici Applea na neki način zakinuti osjećajem za lijepo i što ne znaju prepoznati jednostavan i dobro smišljen dizajn, jer bi još više cijenili svoj Mac.
Onima kojima smeta jabuka, predlažem da preko nje nafrlje neku prigodnu naljepnicu, najbolje crne boje, tako da im svijetlo perfektnog dizajna ne remeti njihov skroman osjećaj za lijepo.
15.01.2012 | 15:10
Evo mačak, predem s tobom!
16.01.2012 | 14:02
Ne koristim dugo racunala (2004) od 2007 macove. Mini, imac, mbp.
Softwer mi se sviđa (s tim da mi se 10.4 i 10.5 vise svidjaju od novijih).
A haddwer je smeće (osim mini g4), lijepo smeće.
2009 sam kupio mbp, 2010 mb kupila cura.

meni:
krepao optical drive
krepao strujni adapter
novome ispao kabel ... vide se metalne zice (jos rad)
napuhala mi se baterija tako da poklopac na dnu zjapi (unibodi prvi model koji jos dolje ima poklopac).
pokvario se touchpad (mogu tap i geste raditi ali klik ne radi, sto znaci da kad hocu nesto uloviti i pomaknuti moram double tapnut - ovo nije uvijek ok)

njoj:
krepao strujni adapter (e da - skupi su za poludit)
odljepilo se gumeno dno na booku prvi put
odljepilio se gumeno dno na booku rugi put - izgleda ko kupus komp.

Zasto ih koristim - jer sam mislio da nece biti ovako.
Nisu as -is ... zapravo jesu ali to znaci lose.
Sljedeci komp je win based - bar su jeftiniji
16.01.2012 | 16:15
Da nisu to neki ludi kinezi zalutali u original ambalazu?
16.01.2012 | 17:53
Djipi kaže:
Među svim tim korisnicima nađu se oni koji će Microsoftu nepravedno prigovarati nekompatibilnost sa zilionima kombinacija različitih uređaja (što je posljedica imanja otvorenog sustava) ili, druga krajnost, oni koji žele "otvoriti" Appleov zatvoreni sustav tako da uređaj umjesto "as is" koriste na puno personaliziraniji način, izvan okvira koje je sam Apple dozvolio za personalizaciju

Ovdje si napisao dvije vrlo pogrešne stvari:

1. MS nikad nije napravio ništa otvoreno, naprotiv. Nekompatibilnost sa praktički svime proističe iz sasvim banalne činjenice da je Gates, svjestan da kvalitetom nikad nikog neće sustići (a i kako bi, obzirom da je sav svoj ikad izdani software, MS - pokrao od drugih), odlučio zaraditi basnoslovnu lovu bivajući - masovan. A da bi bio masovan, trebala mu je obilata jeftina no-name hardverska podrška, koja se upravo zato i zove no-name, jer lošim se proizvodima ime neda steći. Pa tako windowsi rade na svemu i sa svime (s time da "rade na svemu" čitaj kao - "daju se instalirati", a "rade sa svime" čitaj kao - sve se da fizički uštekati u pc mašinu i tu je otprilike kraj funkcionalnosti). Dali su si čak truda izmisliti i krilaticu "plug'n'play" kako bi označili (iako vrlo često lažno) stvari koje zaista i rade kad ih uštekaš. Zašto Apple nema takvu krilaticu? Jer je za Apple proizvode to naprosto samo po sebi razumljivo.

2. Apple sustav uopće nije zatvoren, pogotovo ne sad, a nije bio čak ni ranije. Klasični OS je čak redovno u dogradnjama uključivao dodatke napisane od strane kućnih MacOS programera koji sa samom tvrtkom veze nemaju. A o personalizaciji... oprosti, ali što bi trebalo značiti "koje je sam Apple dozvolio"? Daj mi barem jedan primjer ikakvog ograničenja ikakve personalizacije stroja, ikad, od doba klasičnog MacOS-a pa do dan-danas. Barem bih ja to znao, nakon 15-ak godina čačkanja po Macovima na sve mile moguće i nemoguće načine - nu ti Ribe i Davora, oni će se možda sjetiti koliko su se valjali od smijeha na moje postavke stroja, izmiksanog iz sedam (7) verzija OS-a i neopisivog mixa originalnih, lokaliziranih i totalno divljih dodataka (neko sam vrijeme u 8.5 vrtio 187 extenzija - ima li tko luđi? ).
Pazi - ja nit' sam programer, nit' sam išta radio po nekakvim uputama - naprosto sam čačkao za svoj gušt. Probaj to sa BILO KOJIM drugim OS-om ikad napravljenim i očekuj da uopće radi.
Naprosto ne postoji na svijetu ništa iole blizu mogućnostima personalizacije bilo kog Apple proizvoda, osim fiće. Fiću si fakat mogao personalizirat' do bola.

Zašto Appleovac?
Jer mrzim čitanje manuala i tjeranje nečega da radi. Volim uključit stroj bez strepnje hoće li me počet' prašit' u mozak porukama da mi ne valja ovo i ono. Volim kliknut i dobit to što sam kliknuo. Volim stvari za koje nikad ni ne pomisliš kako i zašto rade - naprosto rade i to je to, šta se tu ima mislit'.
Ok, dobro, onda po njima volim čačkat, istina...
Ali!
Čačkati bez straha da će mi zbog neke moje gluposti otkazati suradnju (je, čak sam probao i obrisati Finder - čisto da vidim što će se desiti. Naravno, stroj je sam spriječio takav biser).

Nikad u životu, na dosadašnjih 9 Macova, nisam ni jedan jedini put reinstalirao OS.
U par navrata kad sam instalirao noviji OS, naprosto sam gurnuo CD/DVD u ladicu i to je bilo to, klik na OK i posao napravljen. Nikakve pripreme, nikakva brisanja starog OS-a, nikakvo spremanje backupa... daj to probaj izvesti sa winblowsima.
Ili, naprosto pitaj bilo kog peeceejaša koliko je puta reinstalirao OS (ili najčešće, zvao nekog da mu to napravi, jer čak ni pravilnu instalaciju winblowsa ne možeš napraviti ako si laik - osim na čistu sreću). Reći će ti da ne znaju - ta tko bi to mogao brojati uopće?

Apple je skup, jer toliko i vrijedi.
Osobno mislim da je ulazak Intela u Macove užasna pogreška - koketiranje sa jeftinijim proizvodom rezultiralo je tek sporijim, memorije gladnijim strojevima. Kad pogledaš koliko toga trebaš dodati da bi Intel Maca dotjerao u klasu onog što bi trebao biti - i koliko se naradiš instaliranjem svega i svačega da se stroj prestane ponašati poput kilavog windows pc-a, žalibože uštede. No čak i Mac na Intelu će potući bilo koju pc mašinu u istoj klasi snage čak i vrteći - winblowse. O tome da će Mac bez Intela to raditi još brže i stabilnije, ne treba ni pričati.
Mislim, ako je netko baš toliki mazohist da koristi winblowse (ja se ne računam, to je samo zbog Tropica 3 ).

Koliki je vijek trajanja Apple stroja?
Pojma nemam. Par strojeva starijih od 10 godina bio sam prisiljen jednostavno baciti - 100% ispravne, od diskova do miša!
Koliko je tehnološki vijek trajanja Apple stroja?
Pa, moj minimac je stariji od 6 godina, a u torbi čuči srebrni laptop koji je već prebacio 8. Služe li svakoj mogućoj svrsi? Itekako. Da nema nekih up-to-date-hardware-hungry igara, nikad ne bih ni pomislio na ikakve dogradnje, kamoli zamjene.
Probaj išta raditi sa osam godina starom wintel mašinom... a da to što radiš zaista i napraviš još iste godine.

Jesam li Appleovac?
Od prve sekunde kad mi je prvi Mac kojeg sam uopće ikad vidio, poželio - welcome.

Edit:
nemam iPod, nemam iPhone, nemam sve te silne krasne gadgete koji su sad tako pomodni. Zašto? Ne trebaju mi (ni da plivam u lovi, svejedno ne bih kupio nešto što nemam želju - ne potrebu, nego barem želju - zaista koristiti).
A Macove sam oduvijek kupovao između ostaloga i zato što NISU "samo za rad" ili "samo za igranje" ili "samo za whatever". Jednostavno, imaš stroj koji radi sve i to je to. Crtaj, dizajniraj, editiraj, lektoriraj, sviraj, snimaj, igraj se - ma što te god volja.
Što, na kraju, dovodi do zanimljive cjenovne usporedbe - kupujući specijalizirani pc za bilo koji od navedenih poslova, platit ćeš lošiji hardver i bugoviti softver ne samo jednako, nego ponekad čak i više - da bi radio isto što radi i Mac kao tek jednu od svojih mogućnosti.
Toliko o uštedama.
16.01.2012 | 18:30
1. MS nikad nije napravio ništa otvoreno, naprotiv.
2. Apple sustav uopće nije zatvoren...

"Otvorenost" i "zatvorenost" spomenuti u mojoj inicijalnoj poruci odnose se na filozofiju kompanija. Ne na konkretan softver. Microsoft je otvoren u smislu nevezivanja OS-a za konkretan hardver. Apple je u tome zatvoren.

A o personalizaciji... oprosti, ali što bi trebalo značiti "koje je sam Apple dozvolio"? Daj mi barem jedan primjer ikakvog ograničenja ikakve personalizacije stroja, ikad, od doba klasičnog MacOS-a pa do dan-danas.

Promjena ikona na iPhoneu?

Imaj na umu da se članak odnosi na sve Apple proizvode, ne samo (ni primarno) na Mac. iOS je zatvorena platforma. I postajat će samo još zatvorenija (cloud), a jedan od konkretnih mogućih primjera takve budućnosti je, nevezano za Apple, OnLive.
16.01.2012 | 19:43
Pa, nakon obilatog potkradanja od strane Gatesa, mislim da je bilo poprilično razumno staviti portira na vrata, ne misliš li?
Šalu na stranu, napisah zašto je MS "otvoren" - samo što se to ne zove otvorenost, nego patetičan trud da se winblowse instalira čak i na tostere, ako je ikako moguće, samo da ih se uvali bilo kome i bilo kako.

Gates je dokazao gdje je vješt - kao programer je nitko i ništa, no kao lopov i marketinški lešinar koji savršeno poznaje ljudsku glupost - tu mu nema premca. Nitko nikad u povijesti ne samo informatike, nego ikakve gospodarske grane, nije uspio toliko dugo godina prodavati jedva poluispravne proizvode, pritom navodeći ljude da ih kupuju još i još. I svi znaju da su winblowsi smeće, pa će opet i opet iznova kupiti - novije winblowse.
Impresivno, nije li?
No kako god - izvlačenje novca temeljem ljudske gluposti ja zovem drugačije a ne otvorenošću, pa smo se malo razišli u pojmovima.

Što se Applea tiče, on se opekao otvorenošću. Ne možeš ustrajati na visokim standardima sveukupne funkcionalnosti ako pritom ne ustraješ na istim takvim standardima za svaku pripadajuću komponentu... a Mac klonovi su im svojedobno itekako izjeli živaca. Niti su bili baš bogznakako jeftiniji, niti su radili kako treba... a korisnici nisu vrištali "moj Umax ne radi", korisnici su vrištali "moj Mac ne radi". I nije nikakvo čudo što je Jobs povukao licence za klonove, svatko bi iole pametan to učinio.
No ako baš hoćeš, Mac je kroz povijest koristio više proizvođača procesora, od Motorole pa sve do Intela - pritom održavajući MacOS (skoro) jednako visoko funkcionalnim na bilo kom od tih strojeva. Za to je vrijeme MS uvaljivao winblowse na doslovce bilo što, jednostavno ne mareći što su praktički nefunkcionalni.
Pa sad, ako je to kome pohvalno, nazdravlje.

A što se tiče ikona na iPhoneu - iz osobnog iskustva sa drugim stvarima znam da je ogromna razlika između "nemoguće je" i "ja ne znam kako to napraviti".
A i stvarno tražiš kruha preko pogače, priznaj.
16.01.2012 | 20:03
Naravno da postoji nacin, kao sto se OS X moze zavrtiti na hardveru koji nije mac... Ali nije u tome posnta, sluzbena politika kuce je ta da se ne moze!
U svakom slucaju, mislim da si najveci appleovac u ovom topicu!
16.01.2012 | 20:55
Službena politika svake kuće je da kupiš rješenje (ne brini, bit će ga, ako još nije), a ne da se snađeš sam zabagratis.

I hvala na velikom komplimentu!
(obzirom da je Hrvatska udruga Mac korisnika svojedobno osnovana upravo kod mene doma, bilo bi žalosno da nisam barem pristojan Appleovac)
  • mileni
  • Posjetitelj
16.01.2012 | 23:41
grof kaže:

Nikad u životu, na dosadašnjih 9 Macova, nisam ni jedan jedini put reinstalirao OS.
U par navrata kad sam instalirao noviji OS, naprosto sam gurnuo CD/DVD u ladicu i to je bilo to, klik na OK i posao napravljen. Nikakve pripreme, nikakva brisanja starog OS-a, nikakvo spremanje backupa... daj to probaj izvesti sa winblowsima.
Ili, naprosto pitaj bilo kog peeceejaša koliko je puta reinstalirao OS (ili najčešće, zvao nekog da mu to napravi, jer čak ni pravilnu instalaciju winblowsa ne možeš napraviti ako si laik - osim na čistu sreću). Reći će ti da ne znaju - ta tko bi to mogao brojati uopće?

Kad si ti zadnji put koristio win7 pc komp? Al da si ga bas posjedovao barem godinu dana. Dakle radio na njemu, upravljao, ma sve...
Instaliranje winza se ne razlikuje od macos instalacije. Nedavno sam napravio svoju prvu macos instalaciju, jednostavno, cisto i savrseno. No sa win7 je isti slucaj.

I da, bez problema ti instalam winze bez backupa, tj. upgrejdam iste. Sa 3-4 klika, ako i toliko. Normalno, "pravilnu" instalaciju, sta god da to znacilo. Po tebi ispada da je za "pravilno" instaliranje winza potreban nekakav kvazi geek-strucnjak, a istina je daleko od toga. Bubas bezveze.

Što, na kraju, dovodi do zanimljive cjenovne usporedbe - kupujući specijalizirani pc za bilo koji od navedenih poslova, platit ćeš lošiji hardver i bugoviti softver ne samo jednako, nego ponekad čak i više - da bi radio isto što radi i Mac kao tek jednu od svojih mogućnosti.
Toliko o uštedama.

Kakav specijalizirani PC covjece? O cemu ti pricas? Ako uzmes neku gaming masinu uzeo si masinu za sve. Sta to ona nece moci pogonit? I kakav losiji hardware? Za dosta manje novca od apple racunala dobijes hardwerski dosta jace racunalo. Jedino di se slazem sa tobom je MacOS, on je i meni puno kvalitetniji i stabilniji od Windowsa. No cisto gledajuci hardware tvoja konstatacija nije ni malo na mjestu.

Tvoje daljenje postanje i sl. kvazi sranja tipa "winblowsa", gatesa kao nekakvo cudoviste i sl. djetinjarija necu ni spominjati. Ja sam win korisnik oko 20 godina, od nedavno sam tek u apple svijetu. MacOS je brzi, bolji i stabilniji od windowsa. Samo covjek koji nije isprobao oba svijeta moze tvrditi suprotno. A ovo dolazi od win certified developera i covjeka koji zivi od programiranja u .NET svijetu.

No predstavljati same winze kao bolesno lose, da je gotovo nemoguce napravit instalaciju istih kako spada (smijesno), nekakve gluposti o backupu, pljuvanje po svemu sto se tice Microsofta je stvarno djetinjasto i krajnje fanboyevski. A najjaca osuda Gatesa ikad je da je pokrao Apple. Pa pobogu, zar nitko nije cuo za xerox? Meni je ta "kradja" jednako kao tvrditi da je apple pokrao proizvodjace mp3 playera, mobitela i televizija. Krajnje smijesna tvrdnja. Odgovara ti vise MacOS i apple racunala? Odlicno, sluzi se njima. I meni osobno ovo kratko vrijeme sto imam iMaca odgovara. I iskreno, odusevio sam se. No pljuvati po necem drugom cisto jer prvo vise volis je debilno. Posebice kad je i vise no ocito da nemas pojma o cemu pises. Microsoft nikad nista nije da valja stvorio? Mogu nabrojati 100 njihovih odlicnih proizvoda, 100 katastrofalnih (IE, sic...), ali windowse ne mogu svrstati ni u jedne, ni u druge. Negdje izmedju, stim da od win7 dosta vise naginju onim odlicnim, nego li ovoj drugoj kategoriji. Da ne spominjem VS okruzenje koje je doslovno bez premca u cijeloj informatickoj industriji.

Inace ne obracam pozornost na ovakve fanbojevske postove i sl. rasprave, no ovog puta se nisam mogao suzdrzati. I ovo je zadnja po ovom pitanju od mene, jer nastavimo li, pokvarit cemo covjeku temu. Srdacan pozdrav
17.01.2012 | 00:17
Mileni od mene imas karmu. Sve si napisao sto sam mislio, s tim da ja bas nisam vjest da pisem duge postove. vecina ovdje pljuje windowse a hvali mac os. Ebi ga meni je na lionu hiljadu puta zastekao program, cak i program od applea npr. itunesi, iphoto. Jos uvijek mi se prilikom sleepa sa logovanjem pojavi ona ruzna slika sa pola ekrana.Mada je bio kao na popravci. Ali ja opet necu pljuvati toliko po mac-u. desava se i cekam update. mada me ponekad pravo izivcira.
17.01.2012 | 00:20
mileni kaže:
A najjaca osuda Gatesa ikad je da je pokrao Apple. Pa pobogu, zar nitko nije cuo za xerox? Meni je ta "kradja" jednako kao tvrditi da je apple pokrao proizvodjace mp3 playera, mobitela i televizija. Krajnje smijesna tvrdnja. )

Povijest ti nije jača strana.

1. Xeroxov GUI i filozofija se drastično razlikuju od Mac filozofije, da si obratio pažnju vidio bi itekakvu razliku. Da još dodam da je Mac OS uveo i dosta toga čega nije ni bilo na Xeroxu?
2. Apple je PLATIO Xeroxu ogromnu svotu u dionicama da bi jedan dan njegovi programeri proveli sa Xeroxovima i pitali ih sve što ih zanima zato jer Xerox nije vidio mogućnosti koje su ležale pred njima.
3. Microsoft je doslovno ukrao dijelove koda u Win 1.0, izvukli su se samo zato jer su u Appleu loše napisali ugovor o suradnji...

Prouči malo temu, zanimljiva je, ima odličan članak u New Yorkeru gdje su majstorski obradili temu.
Creation Myth
17.01.2012 | 00:29
A sta je ono rekao Steve? Da sad ne trazim u knjizi. Glupi kopiraju a pametni kradu, ili tome nesto slicno.Kao steve nikad nista ukrao nije.Ali boli mene ko je koga pokrao. ja samo grizem jabuku.
17.01.2012 | 00:30
ja ne kontam kako se karma skida nekoma ko kaze svoje misljenje o apple-u? Drugo je skinuti karmu nekom ko je postavio pitanje na forumu, jer ne zna nesto a sasvim je drugo sto se nekom ovdje ne svidja moje ili bilo koga misljenje.Pa ja bih do sad trebao podijeliti hiljadu negativnih karmi, ali nisam toliko zloban.
  • mileni
  • Posjetitelj
17.01.2012 | 02:14
Vanjuška kaže:
mileni kaže:
A najjaca osuda Gatesa ikad je da je pokrao Apple. Pa pobogu, zar nitko nije cuo za xerox? Meni je ta "kradja" jednako kao tvrditi da je apple pokrao proizvodjace mp3 playera, mobitela i televizija. Krajnje smijesna tvrdnja. )

Povijest ti nije jača strana.

1. Xeroxov GUI i filozofija se drastično razlikuju od Mac filozofije, da si obratio pažnju vidio bi itekakvu razliku. Da još dodam da je Mac OS uveo i dosta toga čega nije ni bilo na Xeroxu?
2. Apple je PLATIO Xeroxu ogromnu svotu u dionicama da bi jedan dan njegovi programeri proveli sa Xeroxovima i pitali ih sve što ih zanima zato jer Xerox nije vidio mogućnosti koje su ležale pred njima.
3. Microsoft je doslovno ukrao dijelove koda u Win 1.0, izvukli su se samo zato jer su u Appleu loše napisali ugovor o suradnji...

Prouči malo temu, zanimljiva je, ima odličan članak u New Yorkeru gdje su majstorski obradili temu.
Creation Myth

Dal je ukrao dio koda ili ne, nemam pojma. I iskreno, ne zanima me. Kako sam na pocetku teme napisao, briga me i za Jobsa, i za Gatesa.
Procitao sam iz znatizelje Jobsovu biografiju, zanimljivo stivo. Istina je da xerox nije znao cime tocno raspolaze, no neki u samom xeroxu su toga bili i vise no svjesni. Jobs je brze-bolje iskoristio situaciju dok se ovi ni ne snadju. To sto su oni svoj OS bolje isprogramirali ne znaci da xerox nije kopiran/pokraden, tj. ako cemo se sluziti tom logikom.

Ne znam kakav je ugovor o suradnji bio, no ono sto sam procitao u biografiji je odustajanje od tuzbe od strane Jobsa da bi Microsoft pisao software i za MacOS platformu.
Isto tako, gore je napisano da je Gates los programer. Pojma nemam dal je odlican programer ili katastrofalan. Nisam upoznao covjeka, i jos vaznije, nikad nisam vidio njegov kod. No neki ovdje to ocito jesu.

Mrzim fanboyizam. Kako obozavam gaming, redovito na drugim forumima vidim ps3 vs x360 rasprave. Nesto slicno ovome ovdje. Meni osobno presmijesno
28.01.2012 | 22:07
bit.ly/xHhBB4

Evo nešto iz prakse i što ide u prilog Appleovom zatvorenom sistemu sa strogim provjerama aplikacija:

"13 zaraženih aplikacija sa Android Marketa zarazilo 5 milijuna korisnika"
28.01.2012 | 23:06
Čini mi se da je vezano uz temu pa ću staviti link na zanimljiv članak o razvoju proizvoda u Appleu: http://tnw.co/z2JSGr

Izdvojio bih: "Designers at Apple have literally no contact with the finance departments at all and are considered to be unlimited in terms of the costs or manufacturing practicality of the materials used. The Industrial Design studio is the womb of all Apple products."
30.01.2012 | 15:47
Ja cu se vratiti pitanju sa pocetka teme... Osobno sam se s Apple racunalima prvi puta sreo tamo negdje '96-97 na faksu. Koji je to model ili verzija OS-a bila, ne sjecam se. Sjecam se da nije bilo nikakvog wow efekta, sve mi je bilo novo - i racunalo i sustav i Photoshop cije je osnove trebalo nauciti. Zapravo, mislim da mi tada Apple nije bio nista posebno, nisam ga nesto dozivljavao. '98 sam nabavio svoj prvi PC, pa je zatim isao novi slozenac, pa novi, pa zadnji 2005. Sa drugim i trecim sam imao prilicnih problema, plavi ekrani smrti itd.
2003. sam se na poslu sreo sa Powermacovima i sistemom 9. Ovaj put mi se - nakon jednodnevnog privikavanja - sve svidjelo na prvu loptu. I to jako. Da li je to bilo zbog osjecaja zasicenja Windowsima, jednostavnosti koristenja Applea... ne znam, vjerojatno svega skupa...
Od tada sam poceo obracati paznju na "tu firmu" malo vise...
Na iducem poslu me je zatekao dual G4 i OsX 10.2. Opet wow efekt - koji skok u dizajnu i funkcionalnosti i stabilnosti od prethodnog sustava!
Mislim da sam tada postao Apple-ov fan premda sam i dalje doma koristio PC.
Prije par godina sam nabavio rabljeni iBook - moj prvi Mac! Zatim sam se rijesio PC-a, a 2010. nabavio Mac Mini C2D 2.0., naravno, rabljeni.
I opet povratak na pitanje s pocetka - ako se ikada pojavi firma koja moze napraviti proizvod s toliko stila, dobrog dizajna, stabilnim sustavom i dobrom integracijom Os-a i hardware-a tada cu prijeci na ta racunala. Buduci da ne vjerujem da ce se to ikad desiti, smatram se Appleovcem.
P.s. na poslu koristim Mac Pro vise od 5 godina. Za to vrijeme trebalo ga je restartati mozda 4 (cetiri) puta, a to je komp koji vrti batch-eve sa stotinama fajlova, postscripte od par gigi, par aplikacija istodobno...
Toliko.
30.01.2012 | 21:00
mileni kaže:
Istina je da xerox nije znao cime tocno raspolaze, no neki u samom xeroxu su toga bili i vise no svjesni. Jobs je brze-bolje iskoristio situaciju dok se ovi ni ne snadju. To sto su oni svoj OS bolje isprogramirali ne znaci da xerox nije kopiran/pokraden, tj. ako cemo se sluziti tom logikom.

Hajmo karikirati, ako ja dođem u tvoj studio i vidim neke tvoje črčkarije na stolu sastrane, onako zgužvane i odbačene, dobijem jebenu ideju i pitam te kaj namjeravaš s njima. Tebi su one nepotrebne i odbačene ideje i moj prijedlog da ti platim nekoliko milijuna u dionicama svoje firme za jedno popodne s tobom i tim crtežima, da mi pričaš o idejama koje si imao dok si ih skicirao i slično u tebi izaziva sreću, i podsmijeh, jer lakšu zaradu nisi u životu imao. Žena se protivi tome, no ti se ne daš... Kasnije, ja na temu tvojih crteža prodajem priču i zarađujem ekstra lovu, postajem slavan itd. I u tebi ono podsmjehivanje prerasta u jal.

Ili ista priča, s time da sam crteže poslikao dok si bio u zahodu, i onda napravio svoju verziju bez tvoje dozvole i bez da ti išta platim. I doživio sam jednak uspjeh, kako bi se osjećao?

Mrzim fanboyizam. Kako obozavam gaming, redovito na drugim forumima vidim ps3 vs x360 rasprave. Nesto slicno ovome ovdje. Meni osobno presmijesno

Vidiš, ja još više mrzim kad se provlače neistine, uporno i iznova, pa ih samo pokušavam ispraviti.
30.01.2012 | 22:45
Vanjuska sve to ti pises kao da je Jobs andjeo.Pa i on je krao tudje ideje. Pa sta.
31.01.2012 | 12:39
scarface32 kaže:
Vanjuska sve to ti pises kao da je Jobs andjeo.Pa i on je krao tudje ideje. Pa sta.

Sada bi opet dobio minus karmu da je još ima, samo zato jer se uporno praviš glupim.

Ponoviti ću - Xeroxov GUI NIJE BIO nimalo sličan Appleovoj verziji, jer je Apple doradio njihove ideje, razradio ih i poboljšao, te dodao lijepu hrpicu svojih. I sve to još debelo platio.
Microsoft za razliku nije ništa platio već doslovno prekopirao Appleova rješenja i koliko se sjećam i dio koda.

Zar je to tako teško shvatiti? Nema veze sa glorifikacijom ikoga već samo i jedino sa istinom.
  • mileni
  • Posjetitelj
31.01.2012 | 13:11
Jedina prava istina je da svi kradu. Ali apsolutno svi. Jobs je bio takodjer daleko od nevinasca.
A sad tko je bolji, jobs ili gates, mercedes ili bmw... Mene kao krajnjeg korisnika zaboli neka stvar. Ja samo zelim da proizvod kojeg kupim radim kako spada

Microsoft je u nekim stvarima kud i kamo bolji od Applea (serverske verzije OS-a, c# + vstudio, office paketi...), dok je u drugim apple neprikosnoveni car (macos>win, iOS>win7 mobile, tableti...).
Ja osobno ne volim ni jednu korporaciju, a koristim iskljucivo ono sto mi treba. Trenutacno mi je iMac glavni komp, na njemu radim sav svoj posao. Milina. Ako sutradan izbaci HP nesto bolje sa nekim OS sustavom koji bude bolji od macos-a, prodajem iMac i mirne duse na to prelazim. Ne robujem markama (apple, ms, ibm, hp, sony...), ali ni ikonama industrije, sto steve jobs sigurno je.
31.01.2012 | 17:03
Mercedes je bolji!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 17 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO