18.01.2012 | 00:51
Stain kaže:
Da/da
Mislim da je manje zlo od ne
...ali me nervira što svaki put kad nešto moram birat - biram po principu manjeg zla
Trebao bi ponekad otići u slastičarnicu da promijeniš to stanje.
Šalu na stranu... postoji jedna velika pogreška u spominjanju bilo kakvih argumenata i za i protiv EU. Naime, stalno se govori da je EU dobra/nije dobra za - Hrvatsku.
Hrvatska?
Ne sjećam se nikoga tko se tako zove niti tko će na referendumu glasati pod tim imenom. I koliko znam, na referundumu će glasati ljudi, a ne država. I isti ti ljudi će imati koristi ili štete od konačne odluke, kakva god bila.
A tko su ti ljudi? Nekakva uprosjećena masa koja će sva dobiti/izgubiti jednako?
O, bogme ne.
Mladi i obrazovani državljani HR bi itekako trebali biti zadovoljni ulaskom u EU.
Umirovljenici koji već sad kopaju po kantama za smeće, dobit će samo to da će smeće biti - sortirano. Pa će lakše naći i prazne boce i ostake hrane.
Ukratko - kome sad nije previše loše, bit će mu još bolje, a tko sad skapava, skapat će do daske.
A i ne kontam baš na kakve to divote (pogotovo ne kratkoročne) ljudi računaju ulaskom u EU. Jedina prava i opipljiva prednost jest - mobilnost. Neće više biti graničnog maltertiranja, radnih dozvola, viza, bogtepitaj čega sve ne vezanog isključivo i jedino uz - mobilnost, bilo turističku, bilo radnu.
A ostalo?
Dosad smo uživali upravo u bivanju manje "civiliziranima" od EU. Pa smo pušili u kafićima, radno vrijeme uzimali tek kao hipotetičku mogućnost, te varali svoju državu koliko smo god mogli po svim mogućim pitanjima (nije da si ona to svejedno debelo ne naplati, jel'). Mislite da će to ostati isto i kad postanemo EU?
Teško.
Priča se o kreditima, investicijama, silnim desecima milijuna eura koji će se otvoriti Hrvatskoj.
Hoće, da, točno je. Hrvatskoj! A koliko će tih eura doista vidjeti njeni državljani?
Znadete li da je i sad, bez EU, konstantno otvoren čitav niz kreditnih sustava i sufinanciranja za sve i svašta - pa zazvecka li time kakva kuna u vašem vlastitom džepu?
Jok.
A zašto ne?
Jer pred svakim tim novčićem stoji takva birokratska barikada da ti nije dovoljno 5 života da je svladaš.
Sve u svemu, jako ćete teško pronaći osobu koja će reći da ima direktne koristi od ove države - pa zašto onda itko misli da će imati direktne materijalne koristi od EU, koja je ista stvar, samo mnogo veća? Hoće, da, oni koji će istog trena krenuti trbuhom za kruhom u druge, bogatije, bolje plaćajuće evropske zemlje. A mi koji ćemo ostati tu - najebali smo kako god da okreneš.
Trebamo li ući u EU? Da - no samo zato što, kako Stain veli - to je manje zlo. Drugim riječima, u biti ni nemamo izbora, jer da bismo bez EU uopće opstali kao država, morali bismo biti organizirani i disciplinirani poput Švicaraca ili Japanaca - a za to Hrvati jednostavno nisu sposobni. Tako da će nam malo kontrole i lupanja po prstima sasvim dobro doći, dugoročno gledano.
A obzirom da mi se dugoročno živo fućka jer to vjerovatno ni neću doživjeti, eskivirat ću referendum - samnom ili bez mene, mi ćemo u EU - sad nakon što je i Crkva preporučila da se glasa DA, neuka masa će odraditi posao bez suvišnih pitanja.