HR -> EU /DA-NE/
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR -> EU /DA-NE/

18.01.2012 | 21:39
Frišku figu. EU bu iscuclala iz nas esenciju i kao zgužvani papir ostavila na dnu kante za smeće. Ušli bumo ovako ili onako u EU, ali ako se nadajbože raspadne ta ista EU, e onda nama nema spasa.
Generalno sam za ulazak u EU, ali pozicija s koje ulazima je krajnje nepovoljna, a i trenutak je vrlo loš. Kompromise koje su vladajući napravili su preveliki. Smatram kako će država profitirati, a s njome i administracija, dok će obični građani bez pedigrea nadrapati i to strašno.
18.01.2012 | 22:38
Vanjuška kaže:
Kad smo kod EU, ovdje je zanimljiva studija koja objašnjava i pojašnjava što će nam se i kako će nam se desiti nakon ulaska u EU. Bojim se samo da vi dežurni euroskeptici nećete imati volje detaljno pročitati izvještaj.

www.imo.hr/files/hrvatska_i_eu_prednosti_izazovi_1.pdf

Ne smatram se "dežurnim euroskeptikom", ali mi jako smeta nedostatak kritičkog odnosa prema euforičnom aklamativnom euroentuzijazmu. Jednostavno - ništa na svijetu nije tako super i tako savršeno. Hvala za link. Nemam puno slobodnog vremena, ali naći ću ga da proučim pažljivije. Međutim, evo, na prvi pogled, što nalazim u poglavlju "Tržišno natjecanje":

Prednosti

Pristupanjem Hrvatske EU-u građani će kao potrošači roba i korisnici usluga imati koristi od veće konkurencije jer će im biti dostupan širi asortiman roba i usluga u širem rasponu kvalitete i cijene.

Ne vidim baš kako. Već i sad nema carine prema zemljama EU. Za bilo kojeg veletrgovca, zapreke su minimalne. Ne mislim da ćemo vidjeti neku bitno veću konkurenciju na tržištu. Jednostavno - veća konkurencija i širi raspon kvalitete i cijene traži veću kupovnu moć (nikom se ne isplati širiti ponudu na tržištu koje je zakržljalo i siromašno). To se samim ulaskom u EU neće promijeniti.

Poduzetnici će moći iskoristiti prednosti uređenog sustava tržišnog natjecanja s jasnim pravilima, strogim nadzorom i sankcijama za eventualne zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu, sklapanje nedopuštenih sporazuma i nedopuštenu koncentraciju. Prema praksi Suda EU-a, poduzetnici oštećeni zbog narušavanja pravila o tržišnom natjecanju imaju mogućnost dobiti naknadu štete.

Ajoj... Sve ovo je točno, naravno. Tužno je to da smo sve to mogli i sami napraviti, bez EU, zar ne? Da nemamo smrdljivu, ušljivu, pokvarenu lopovsku žgadiju kao političku elitu.

Sustav državnih potpora (sektorskih i horizontalnih) bit će transparentniji. Sektorske potpore će se kontinuirano smanjivati, a horizontalne će se, bude li potrebno, poticati i usmjeravati u područja znanosti i razvoja, zaštitu okoliša i prirode i sl. Smanjenje sektorskih potpora46 donijet će daljnje restrukturiranje pojedinih gospodarskih sektora i povećati učinkovitost i konkurentnost gospodarskih subjekata, a to će pridonijeti rasterećenju poreznih obveznika zbog ukidanja potpora.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Što je s onima koji zbog konkurencije masovne veletrgovine iz EU ne mogu niti opstati bez tih potpora, a kamoli da se mogu razvijati? Ovo je zapravo solidan primjer Jobsovog "reality distortion field". Kako lošu stvar prikazati da izgleda "dobra".

Slažem se da je besmisleno unedogled nekog subvencionirati, ako se ovaj ne razvija, nego jedva preživljava, jer to onda nije dugoročno razvijanje zakržljalih grana, nego socijalna pomoć. Ali, hm... zašto smo uopće dozvolili da netko uz sve izvrsne preduvjete (poljoprivreda!) propada zato da bi se zadovoljila gramzljivost šačice tajkuna koji obrću lovu na uvozu prehrambenog smeća? I sad, tako na koljenima, puštamo liberalizaciju tržišta po diktatu EU da nas dotuče.

Izazovi

Kratkoročni negativni učinci pristupanja Hrvatske EU-u očekuju se zbog povećane izloženosti domaćega gospodarstva izazovima slobodnog tržišnog natjecanja i konkurencije na europskom tržištu. To iziskuje dodatna ulaganja u smanjenje cijena i/ ili povećanje kvalitete roba i usluga te ulaganja u nova znanja i tehnologije.

Papir trpi sve. Teoretski je ovo sasvim točno. Na praktičnoj razini - *kako* to postići ako se i ovako kako jest jedva držiš "zubima za zrak"? Kad su takvi frajeri, i, uostalom, toliko puta veća ekonomija od Hrvatske, što ne okrenu dinamiku? Neka daju oni *nama* 5-7 godina fore. Neka nam ukinu birokratske blokade i omoguće nam lakši i jednostavniji izlaz na svoje tržište, a za obrat neka pričekaju da se razviju oni koji jesu zdravi i sposobni da se razviju. Pa ajmo onda u slobodnu tržišnu utakmicu.

Ulaskom u EU pojedini gospodarski sektori morat će se privatizirati i restrukturirati kako bi mogli poslovati na tržišnim načelima, bez sektorskih subvencija. Hrvatska se obvezala provesti restrukturiranje u sektoru brodogradnje privatizacijom brodogradilišta na temelju javnog natječaja. Ponuđači su dostavili planove restrukturiranja koje su prihvatile Europska komisija i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Ti planovi sadrže obveze smanjenja proizvodnih kapaciteta, a ukupna godišnja proizvodnja pet brodogradilišta smanjena je u razdoblju od 10 godina. Za to vrijeme brodogradilišta neće primati nove potpore za sanaciju ili restrukturiranje. Ako za neko brodogradilište ne bude potpisan ugovor o privatizaciji, ulagač ne uloži vlastita sredstva za pokriće dijela troškova restrukturiranja ili se ne smanje proizvodni kapaciteti, Europska će komisija od Hrvatske zatražiti povrat potpora za sanaciju ili restrukturiranje isplaćenih od 1. ožujka 2006. Hrvatska je preuzela i obveze u vezi s restrukturiranjem sektora čelika za CMC Sisak d.o.o. Ako se obveze ne ispune, također će se morati vratiti iznos isplaćen za sanaciju i restrukturiranje od ožujka 2006.

Sve vrlo točno konstatirano. Pojeo vuk magare, kako se ono kaže. O brodogradilištima već sve znamo. O željezari Sisak, evo - ne samo da je 1000 ljudi ostalo bez posla, nego će još na kraju Hrvatska i plaćati za debakl.
18.01.2012 | 22:51
Ako već imamo anketu o psima i mačkama, možemo i o tako važnoj stvari kao EU. Evo, on-line je, pa izvolite!

Osobno sam jako znatiželjan kakvi će biti rezultati na Jabučnjaku u usporedbi s onima kakve obično daju agencije za ispitivanje javnosti...
18.01.2012 | 22:59
Zašto nema odgovora "Još sam neodlučan, ali sigurno izlazim na referendum!"?
18.01.2012 | 23:02
Smayoo, pretekao si me
Definitivno bi trebalo jer se nekoliko sudionika teme bas tako izjasnilo.

smayoo kaže:
Zašto nema odgovora "Još sam neodlučan, ali sigurno izlazim na referendum!"?
18.01.2012 | 23:05
Evo, sada ima!
19.01.2012 | 13:09
ja ću glasat za ulazak u EU kako bi dinamo napokon prezimio u evropi.
  • campo
  • Posjetitelj
19.01.2012 | 13:24
smayoo ti uopće ne kužiš razliku između pristupanja EU i ovih problema koje si sada nabrojio,ti problemi apsolutno nemaju veze sa pristupanjem nego će biti još izraženiji ako ne uđemo.Da li sti ikada nešto uvozio? nije problem u carini nego sada nema uopće granice. i to su dvije različite stvari.
Danas se cijeli svijet suočava sa problemom proizvodnje(od igle do brodova) jer je tu kina ali ne samo kina nego i indija i brazil sve te zemlje imaju danas prednosti i one će u narednim godinama proizvoditi skoro sve...to uopće nije problem nego pokazatelj što ne treba raditi...Jel ti uopće znaš što znači ući u auto u zagrebu i izaći u Hamburgu bez ijedne granice a da o ostalim stvarima ne govorimo...
19.01.2012 | 13:57
@Campo - ne vidim da je u hrvatsku nesto problem uvesti, mi uvozimo sve, a proizvodimo nista. Zato i jesmo di jesmo. A tvoja izjava: idemo u EU, konacno kuci...

Moram priznati da si ne mogu predociti na koji ce se nacin moj zivot promjeniti ako udjemo u uniju ili ako ostanemo izvan nje. Ako sami ne rjesimo situaciju u drzavi ne vidim razlog zasto bi to napravila EU. Zasto bi nekog u Briselu bolila ona stvar kak je meni. Jedino ako tamo ne sjede neki svjetski dobrocinitelji koji imaju zadatak trositi svoju lovu na propale drzave kao sto je hrvatska, u sto cisto sumljam.
Zasto bi neki "uredeni" sustav, kao EU, zelio jednu propalu drzavu, kao Hrvastka, kao clanicu. Zato jer smo mi svi braca i sestre? United Europe? Ma da!

Jos sam neodlucan...
19.01.2012 | 15:46
Život će se promijeniti jer će sve poskupiti.
Benzin u Italiji je prešao 1,7 eura. Imamo jeftini plin, mislim kako ni struja nije skupa. Energenti idu gore minimalno 10-15% ove godine, a ulaskom u EU budu još koji postotak išli gore. Život će poskupjeti, a plaće budu ostale iste (moj optimizam).
Početi će rasti kriminal, kupovati ćemo na crno, odlaziti van RH po gotovo svu robu.
To smo već radili (sjetite se Ponte Rosso-a u Trstu, Metro u Grazu i kaj ja znam kojih destinacija.
Kupovati ćemo jeftine (manje kvalitetne ili nekvalitetne prizvode).
Ja prognoziram kako će 1kn vrijediti 0,8kn kad uđemo u EU.
19.01.2012 | 15:55
campo kaže:
smayoo ti uopće ne kužiš razliku između pristupanja EU i ovih problema koje si sada nabrojio,ti problemi apsolutno nemaju veze sa pristupanjem nego će biti još izraženiji ako ne uđemo.Da li sti ikada nešto uvozio? nije problem u carini nego sada nema uopće granice. i to su dvije različite stvari. (...) ..Jel ti uopće znaš što znači ući u auto u zagrebu i izaći u Hamburgu bez ijedne granice a da o ostalim stvarima ne govorimo...

Campo, s kim se ti svađaš? Čini mi se da uopće nisi ni pročitao što sam ja napisao.

Itekako znam što znači putovati bez granica. Zar sam ja to igdje spomenuo u negativnom kontekstu? Ili spomenuo uopće? Stvarno si zabrijao.

Probleme koje sam "ja nabrojao" nisam uopće ja nabrojao, nego autori te studije na koju je Vanjuška dao link (kao neki argument "ZA" EU). Ja sam se na to nabrojano samo osvrnuo svojim viđenjem, odnosno isticanjem onih aspekata koji su tu bitni, a ovi su ih autori posve zanemarili.
19.01.2012 | 16:52
Prenosim stav glavnog urednika jedne poznate zagrebacke radio stanice:

"U stadu smrdi ali je toplije."

Slazem se s njime u potpunosti.
19.01.2012 | 17:27
jmirakul kaže:

"U stadu smrdi ali je toplije."

Slazem se s njime u potpunosti.

Ako si unutra. Ali to je vrijedilo prije 50-100g. Danas je doba elektronike
Većina evropskih zemalja je izgubila kolonije a zahtjevi su više,manje ostali isti. To je sad vrsta novog kolonijalizma perfidnije složenije i izvedeno.
Uostalom vrijeme će pokazati. Mislim da ionako nemamo utjecaja na ishod. Preplavit će nas a i more. Kakvi smo tako nam i jeste.
19.01.2012 | 17:31
Tito kaže:
Moram priznati da si ne mogu predociti na koji ce se nacin moj zivot promjeniti ako udjemo u uniju ili ako ostanemo izvan nje.

Evo, pretpostavljam da ćemo ulaskom u EU i mi imati Apple računala (kad uđemo u monetarnu uniju, naravno) po istoj cijeni po kojoj ih kupuju Talijani, Šveđani ili Nijemci.
Također se veselim iTunes Storeu, legalizaciji muzike, gledanju filmova, kupnji knjiga, za početak.

Još me dosta toga veseli, ali polako, prvo da riješimo većinu problema doma Dok smo dio EU, naravno.
19.01.2012 | 18:02
Vanja, uglavnom spominješ trošenje novaca...
19.01.2012 | 19:42
NE, NE i NE u europsku uniju!!

samo iskompleksirane budale bez imalo samopouzdanja misle da nismo u europi i da nas netko tamo mora uvesti - po mogućnosti na lancu.

EU je proizvod i sluga krupnog kapitala, na rubu je propasti (čak i sama Njemačka razmišlja o bijegu iz te unije, okolo po svijetu obilaze i mole za pomoć Kineze, Brazilce i Amerikance), a mali u njoj sluge su velikima, kao i u svakom kolonijalno-totalitarnom carstvu.

zaprepastilo me koliko ljudi ovdje prihvaća proeuropsku propagandu, a isti ti vrlo lucidno percipiraju trulost naše domaće vlasti. to mi je totalni paradoks...
19.01.2012 | 20:10
Nešto su snage izjednačene na našoj malenoj anketi (mislim DA vs. NE).
Glasujte tu na Jabučnjaku, veći uzorak, bolja predodžba.
19.01.2012 | 22:24
Zapravo je svejedno ušli mi u EU ili ne,... doba Tehnokracije polako, ali neumitno dolazi na svjetskoj razini i to je budučnost koja nas sve čeka,... za primjer i u EU je već to polako vidljivo na primjeru Grčke i Italije,... pitanje je samo tko je slijedeći
19.01.2012 | 22:34
I maloprije sam naletio na ovo: www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mesic_je_...dnik____/540992.html pa ko ima volje naka baci pogled, intervju je od jučer,...
19.01.2012 | 23:38
Ha, ironično da smo dobili pravo članstva taman kad je Unija pred kolapsom. Živim u Austriji, zemlji koja krizu nije osjetila. U zemlji koja visoko kotira u EU i da je njih pitati oni bi odstupili odmah. Unija će donesti niz pravila i zakona s kojima se Hrvatska neće moći nositi, a da ne govorimo o euru ko valuti naspram kune. I puno jače zemlje poput Italije, koja je jedna od vodećih zemalja u svijetu, što po automobilskoj, što po modnoj, što po prehrambenoj industriji, pokleknule su u bratstvu Unije. Što mi ono imamo od industrije, zaboravio sam...ah da mi smo turistička zemlja. Zanimljive komentare dobivam po svijetu, obzirom da zbog politike posla puno putujem.
Silno školstvo, fakulteti većina na teret države, za koga? Za di to? Di će ti ljudi? U evropu? Ko ludi su bez nas!
19.01.2012 | 23:43
Ja bih se radije osvrnuo na početke naše tzv. nezavisnosti. Nezavisnosti od čega? Privatizacija, pljačka, privatizacija, pljačka i tako u nedogled. Sada nam samo treba još neki novi koji će pozobati i ono malo zrna što je preostalo.

Naši ljudi su dali čak i svoje živote za ono(nezavisnost) što smo trebali samo okruniti. Dajmo im razloga da se okrenu još koji put u svom grobu. Sramota je i predaja, damo li podršku za ulazak u EU.

Pročitajte....i zamislite se koliko Vi sebe vidite u ovom članku:
danas.net.hr/hrvatska/vbulic/

Drugo, ajmo sve sagledati stvari na najprimitivniji način.
Ljudi, ne zavaravajte se tim propagandnim smećem za ulazak u EU. Ako si sami ne pomognemo, neće nam nitko drugi pa ni EU koja je pred kolapsom. Kroz povijest je dokazano da niti jedna velika zajednica nije dobro prošla. Od najprimitivnijeg čopora, pa do ovakve Unije. U velikom čoporu(EU) vladaju interesi i preživljavaju samo najjači(dvoje ili troje predvodnika) jer se poznaje hijerarhija. EU čini veliki čopor, a u čoporu prvo jedu najjači, a najslabijima ostaje malo ili ništa.

Jedne oštre zime u kojoj zavlada glad, takvom velikom čopru bliži se ili mu dođe kraj. Tih dvoje ili troje mudonja međusobno zarežu jer svak gleda sebe i svoje kuje, a za ostale mužjake i njihove kuje(koji su za njih lovili) ih boli ona stvar.

Pa eto, ko voli, nek izvoli.
19.01.2012 | 23:54
@ Bertone, interesantan članak. Većina ljudi je zaokupljena egzistencionalnim problemima i nije u stanju pratiti sva ta zbivanja i prikupljati informacije. Medijskim manipulacijama se pokušavaju dovesti u situaciju ili položaj, koji manipulatorima odgovara. E sad, koliko ovakovo "spamanje" stvara probleme, vidjet će se kod referenduma, pod pretpostavkom korektnosti. Uglavnom, bit će zanimljivo !

@ JOHN , da u pravu si, izmamilo mi osmjeh.
20.01.2012 | 00:30
Svatko ima pravo boriti se da mu bude bolje. Ja mislim da će mi biti bolje u EU i zato ću na referendumu glasati za.

Razumljivo mi je da se ljudi boje nepoznatog. Ali zato se mogu i trebaju informirati.

Ulaskom u EU nećemo izgubiti kunu i dobiti euro. Nećemo morati plaćati za spas Grčke, Italije, Irske,... Da bi uveli euro trebat će nam jako puno vremena. Ali to nam neće ništa promijeniti jer je kuna ionako vezana za euro, svi krediti imaju valutnu klauzulu, a ionako sve računamo u urima.

Neki kažu da će sve poskupjeti. Možda. Ja neću imati ništa protiv poskupljenja ako će i plaće rasti. Ovo ne možemo nikako znati unaprijed. Činjenica je da veliki dio ljudi u HR jedva preživljava i ja tu ne vidim mogućnost za neka poskupljenja.

Za one koji misle da su male zemlje sluge velikima:
Sve odluke u EU se donose tako da se sve članice oko njih slažu. Ubrzo će se to promijeniti pa će se odluke donositi većinom glasova, ali samo one manje bitne. Sve važne odluke će se i dalje donositi jednoglasno. Sjetite se samo kako je jedna mala Slovenija jednim jedinim glasom onako dugo stopirala naš napredak prema EU. Svaki je glas jednako bitan.

Neki kažu da ćemo rasprodati zemlju. Pa to smo već napravili. Nemamo više što prodati.

Preplavit će nas jeftina radna snaga? A tko će to doć u Hrvatsku, radit za 2500-3000 Kuna i uz to plaćat stan i hranu? A gdje će to raditi? Nema posla ni za nas. Zamislite da dođe još nekoliko stotina tisuća radnika pa da nam se broj nezaposlenih podupla. Kakve bi tek tada plaće bile?

Uništit će nam poljoprivredu? Pa napokon će ta poljoprivredna politika imat smisla. Postojat će nekakav plan. Neće apsolutno svi apsolutno svake godine sadit pšenicu i apsolutno se svake godine bunit da ima previše pšenice i da je cijena premala. Napokon će postojat plan.

GMO hrana će nam uništit zdravlje i djecu pretvorit u zombije? Da, a Slavonija je puna organski uzgojenog voća i povrća kojeg beru djevice obasjane mjesečinom.

EU je na rubu propasti? Ma EU postoji već 60 godina, a problemi su tu 4 godine. EU nije savršena i radije bi da uđemo sad dok se još izgrađuje, nego da za 10-20-30 godina imamo gotov sustav na koji nikako nismo utjecali.

A zašto ući u EU? Ako ne uđemo, ostajemo tu gdje jesmo. A meni nije dobro. Ako vama je, super. Drago meni radi vas. Meni bi dobro došla mogućnost da malo zagrabim u EU fondove. Cijela Hrvatska je debelo ispod EU prosjeka i godinama ćemo imat pravo na novac iz kohezijskih fondova.

EU nam neće ništa poklonit, ali ako imamo neki plan, ako imamo neki projekt, oni to financiraju. Nije lako doći to tog novca, ali može se. Danas se u Hrvastkoj nikako ne može doći do nikakvog novca.

Malo se informirajte o tome što je zadaća EU a što država članica. EU ima skup pravila koja se moraju poštivati, a odnose se na slobodu tržišta, ljudska prava, zaštitu okoliša... Ostalo je većinom u nadležnosti zemalja članica.
20.01.2012 | 00:40
iAnte kaže:
Preplavit će nas jeftina radna snaga? A tko će to doć u Hrvatsku, radit za 2500-3000 Kuna i uz to plaćat stan i hranu? A gdje će to raditi? Nema posla ni za nas. Zamislite da dođe još nekoliko stotina tisuća radnika pa da nam se broj nezaposlenih podupla. Kakve bi tek tada plaće bile?

Dolaze već sad, to nema veze s EU. Dolaze oni koji bi doma radili za ekvivalent od 1000 kn da imaju sreće dobiti posao. Gdje rade? Tamo gdje su Hrvati prevelika gospoda da bi radili. Ima masa Hrvata koja sjedi pred lokalnim dućanom i prazni pive, na račun nečije mirovine, ali raditi nešto (npr. u poljoprivredi, cestogradnji, itd.) - neće.

I bolje je da dolazi što više radne snage odnekuda. Tko će inače financirati mirovine? Pa već sad smo skoro na 1:1 (zaposleni:umirovljenici), a prosječna dob još uvijek raste.

To, kako rekoh, nema uopće veze s EU.
  • mileni
  • Posjetitelj
20.01.2012 | 02:54
Ovo sa GMO hranom je namjenjeno meni. I simpaticno mi je. Jer doticna osoba pise da se trebamo informirati, da nas (europrotivnike, ne samo skeptike) je samo strah nepoznatoga. Smijesno. Pa kad vec opozoravas da se informiramo, izvoli i napravi sam istu stvar.
Procitaj gore i Misakov intervju. Za madjare je u potpunosti u pravu, 3 mjeseca sam imao jedan posao sa svojom firmom u madjarskoj. Znam vrlo dobro sta madjari misle i kako se osjecaju prema EU. No kako Misak kaze, neces o tome citati u nasim medijima. Niti ce to itko spominjati. Samo ce Pusicka reci "nema mirovina ukoliko ne udjemo u EU". Obicno zastrasivanje naroda. I tome da tezim? To je kao napredak?

Pa cak smo u ovakvo jadnom stanju u kakvom smo sada dosta napredniji od toga. I samo slijepac pored zdravog vida to ne vidi. Zalosno. No isto je istina da cemo uci u EU. Na ovaj ili na onaj nacin. Isto kako smo usli u Nato. Na taj nacin cemo uci i u sve druge eventualne saveze. I tad ce to biti napredak. Jer nam je tako receno. A oni koji su protiv, ili su glupi, neobrazovani, lopovi ili jednostavno desnicari bez svih zubi. Evo, imam sve zube, nisam ni desnicar. Ali sredi se i to
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.01.2012 | 09:08
scarface32 kaže:
Sank ja zivim u EU i ne vidim da EU upravlja Holandijom. Kako misliti da ce upravljati EU Hrvatskom?

Kao prvo, molim te da ne uspoređuješ Holandiju sa Hrvatskom jer time pokazuješ koliko malo znaš o geopolitičkoj situaciji u Evropi i njenoj povijesti.

Ko drugo, zar ti ne izlaziš iz svojeg stana nikada? Izađi malo na ulice i pogledaj koliko se crnaca i žutih šeće njima pa mi reci da su oni nativni Holandezi.

Moj ti je savijet da se ne miješaš u stvari o kojima tako malo znaš i ne tiču te se. Mislim da se ovo pitanje ipak tiče Hrvata koji žive u Hrvatskoj.

I naravno to što ti ne vidiš da netko drugi upravlja Holandijom ne znači da si u pravu. Sudeći po tome da si očito slabog vida, možda i daltonista koji ne raspoznaje boje, jasno je da ne mora značiti da ne postoji ono što ti ne vidiš.

Zato ću te moliti da se ubuduće ako ikako možeš suzdržiš od tvrdnji koje se baziraju isključivo na tvojim fizičkim osjetilima, a da ta informacija nije i intelektualno i logički procesuirana.
  • campo
  • Posjetitelj
20.01.2012 | 09:43
Kakva rasprava..Svi koji navode argumente protiv uglavnom pričaju o stvarima koje nemaju veze sa EU. jedini argument protiv ulaska može biti i svatko ima pravo to misliti je gubitak jednog dijela suvereniteta za početak političkog a sa ulaskom u eurozonu i fiskalnog. Ali ovo su prihvatile sve članice jednako pa nema privilegiranih. Ono što je bitno da je Hrvatska nakon 10 godina pregovaranja(tko zna povijest zna da je i Velika Britanija pregovarala 10 godina) uspjela položiti sve ispite i da je danas spremna za EU. a ovi problemi koje navodite su sasvim nešto drugo i posljedica su financijske bankarske krize koja je krenula iz amerike, posljedica kine i ostalih proizvođača pa su uništile neke od starih izvoznika kao npr Italiju , treća posljedica je veliki i tromi državni aparat kao grčki koji jede sam sebe. a što je unija bila jučer i što je danas sasvim je nebitno bitno je što će biti sutra i Hrvatska napokon ima pravo u tome sudjelovati. Hrvatski će građani nakon ulaska osjetiti jedno veliko psihološko olakšanje jer pritisak "regiona" i novokomponiranih Titinih sinova je velik i medijski moćan. Ovo će im biti veliki udarac iako se oni neće predati. a špto mislite tko plaća Rozga&Bajaga i slične regionske projektei odakle im pare za to. zeleni ste vi još ko jabučnjak. i NATO i EU su strateški ciljevi Hrvatske koji su napokon postignuti Hrvatska je veliku energiju trošila na to ako bude imamla pametno vlast u budućnosti ta energija može biti iskorištena u bilo kojem pravcu.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.01.2012 | 09:45
campo kaže:
Koliko neznanja ?? ne mogu se načudit koliko stručnih ljudi a nemaju pojma npr o osnovnim zakonima kao što su zakon o prebivalištu i boravku.

Očtio je da ti sebe smatraš velikim znalcem EU zakona i eto baš si spomenuo jednog zbog kojeg mi je sada jasno da si ti hrvatski domoljub kojem je HDZ isprao mozak. Naime kad si ti tako veliki znalac, da li znaš da ćemo ulaskom u EU otvoriti granice ne samo prema van nego i da će stranci moći dolaziti kod nas kupovati lijepu našu?

Da li znaš da će je onda jednog dana kada i Srbija uđe u EU, srbi moći dolaziti kod nas kako im se prohtije i naseliti npr našu obalu i sve one krajeve koje od uvijek smatraju da su dijelom Velike Srbije?

EU ima lisabonski ugovor koji je temelj (nešto kao ustav) sad trenitno žele ujediniti fiskalnu politiku (moraju se složiti svi) pročitajte ga pa će vam biti jasno kako funkcionira EU. brkate globalizaciju i diktaturu banaka sa EU.

Ja priznajem da taj dokument još nisam pročitao, ali i ne trebam da bih shvatio da ćemo ulaskom u EU definitivno više izgubiti nego dobiti. Uostalom zašto bi sada trebalo biti drukčije nego kad smo ušli u Austrougarsku ili Jugoslavije?
Pitanje tebi, a jesi li ti pročitao taj dokument? Da li znaš tko ga je sastavio i koliko je Hrvata bilo uključeno u njegovu izradu? Da li znaš da ćemo mi činiti tek 1% ukupnog stanovništva EU, i dakle morat ćemo se složiti sa svim odlukama koje netko drugi donese za nas?

Da li itko od vas pristaša EU zapravo zna što je naša izdajnička vlada potpisala i na koje je sve kompromise pristala u pristupnom ugovoru?

Pitajte građane bilo koje zemlje da li žele izaći iz EU nijedni vam to neće potvrditi.

Točno, u svakoj državi ima onih kojima je takva integracija donijela OSOBNE koristi bez obzira na gubitak većine. Jel i ti spadaš u takvu grupu? Boriš li se ti campo za svoje osobne interese ili stvarno misliš na svoju braću Hrvate?

a zašto su se Englezi onda tako grčevito borili da ne uđemo nego da čekamo srbiju? vjerovatno zato što nas puno vole.

Dočim postavljaš takvo pitanje očito je da nisi neki poznavaoc naše povijesti i veze koju Englezi drže sa Srbima, da bi parirali našoj vezi sa Njemcima, a sve u cilju dominacije nad centralnom Evropom i najkraćim putem prema nafti na Bliskom istoku. Siguran sam da to nije jedini razlog njihovog prijateljstva.

Svatko ko ima firmicu ili prodaju zna što to znači slobodno tržište ( pošalješ kamion u Italiju i on se vrati sa robom bez ikakvih papira carina špedicija...to je san za svakog poduzetnika.

Je pa ti ipak po tom pitanju pokazuješ zavidno neznanje ili si ovo napisao u afektu zaboravljajući na neke detalje koji tvoj primjer i ne čine toliko dobrim ako se uzmu i druge stvari u obzir.

za nezaposlenog u današnjim prilikama također. a što ne bi naši konobari naprimjer išli radit u skijališta zimi kad nema posla ovde..nema procedure radne dozvole jednostavno radiš.

Pa kao da to sada ne rade. Doduše sa malo više potrebne papirologije, ali može se zar ne scarface32? Ali da li je tebi palo napamet da bi to isto mogli pomisliti Bugari koji nemaju doma zaposlenja pa počnu oduzimati ionako oskudna radna mjesta Hrvatima u njihovoj vlastitoj domovini? Da ne kažem kako će ta jeftina radna snaga na zajedničkom EU tržištu, a zahvaljujući slobodnoj konkurenciji sjebati plaće Hrvatima koji danas tamo rade?

Još jedna velika prednost je šengenska granica sa Srbijom i BiH dok se tamo ne odluče stvarno za promjene jer do sada to samo deklarativno,..srpska i albanska mafija će i te kako imati problema kad dođu laseri na svaki metar granice...da ne nabrajam.

Eh tu se sada jasno pokazuje koliko si ti naivan Tako će biti ako Srbija nikada ne uđe u EU, ali tko ti garantira da ju Englezi sada neće progurati u tu integraciju kad su nas Njemci konačno uspjeli sjebati? I vidi, odjednom Puffff, nema više granice ni lasera između Hrvata i Srba, a Srbi kako su domoljubno nastrojeni prema našoj grudi nahrle odmah u nju u hordama. Uostalom zašto nama treba EU da bi mi stavili lasere na našu granicu?
20.01.2012 | 10:33
Inače ne vjerujem anketama previše, pa mi je baš zato fora ova na Jabučnjaku jer znam da nije ništa namješteno.

I zanimljiva mi je jer u mojoj bližoj okolini, onako od oka, čini mi se da prevladava NE, a opet po anketi na Jabučnjaku, a to je ipak znači neki srednji sloj (ako to još možemo tako zvati), to je DA, ali ono što je sasvim sigurno je da će trenutno "neodlučni" zapravo odlučiti jer ih ima masu - što mnogo govori o svemu tome.

Ja sam i dalje neodlučan, više naginjem prema "ne" po argumentima, ali opet s naše ranjene pozicije dugoročno alternative nisu neke i Vlada je i sama rekla da će nas mrcvariti referendumima sve dok ne uđemo.

Da smo recimo na vlasti imali neku super ekipu zadnjih 20 godina, pa da smo postali fina državica koja živi od turizma, nešto malo specijalizirane industrije i izvoza pametnih usluga, onda bih bez razmišljanja rekao "ne" - u nadi da možemo glumiti skromnu Švicarsku i Norvešku, samo što bi naš najveći resurs bila obala i priroda kakve nema u Europi.

A ovako jadni i izmrcvareni, to ne možemo, jer da bismo išta veliko napravili treba nam lova sa zapada, a ona će ući ovdje i kupiti što je dobro bili mi u EU ili ne, a da je to tako imamo kao dokaz naše sadašnje stanje.

Ne znam, nekako mislim da bih najradio ovo prespavao i gledao predstavu sa strane, a ne da kasnije netko upire prstom u mene: "Eto ti ga na, ti si glasao za ZA, evo ti sada..." ili "Evo ti tvoj PROTIV sada..."
  • campo
  • Posjetitelj
20.01.2012 | 10:38
Sank,..prvo shvati da je EU prije svega slobodno kretanje kapitala i rada. politiòke granice postoje i dalje a to znači kad ti dolaziš u drugu članicu prelaziš granicu i nitko te ništa ne pita a ako misliš radit onda ideš na općinu i tražiš boravak i prebivalište ali samo u slučaju da imaš posao dok si dosada bio tretiran kao stranac i trebao imati dozvolu boravka i radnu dozovolu..ja sam živio 5 godina vani i čak imao svoju firmu ( za to ne treba EU). Također stranci već sada imaju pravo kupovati nekretnine u Hrvatskoj kao što ih ti možeš kupiti u Italiji i bez EU. Dapače možeš kupiti i nekretninu iu SAD. A sad da ti objasnim geopolitiku Velika Britanija forsira a to možeš vidjeti svaki dan u novinama "region" ili bilo koju vrstu zajednice između nas BiH i Srbije to je njihov interes i imaju na njega pravo samo što smo mi uvijek mi plaćali račun (dokaz za to je njihovo uporno postavljanje prepreka u pregovorima). Srbija i ako uđe uEU neće to učiniti bez Republike Srpske a u NATO neće nikada a to je za nas jako dobro. I da postanu kandidati sutra trebat će im 10 godina a i BiH od 15 do 20 za EU. Opasnosti os Srba nema u ovom slučaju pa ne vraćaju se ni u obnovljene kuće i sa svim privilegijama a kamoli da će kupit stan u splitu po 2000 eura kvadrat (uostalom neka kupi) . ali nije problem ni u srbima ni u eu. Bitno je ući u EU iz razloga što je to danas na kugli zemaljskoj najnaprednije i najsocijalnije mjesto sa najviše slobode ...EU je sigurnost politička i geopolitička jer to hrvatskoj treba (nemamo mi 25 nuklearnih podmornica pa da se možemo znaš već šta) . Sank tvoj je stav obicnog emotivca koji ne zna ni povijest ni geopolitiku a ne zna kako današnji svijet funkcionira.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO