20.01.2012 | 12:02
iAnte kaže:
Svatko ima pravo boriti se da mu bude bolje. Ja mislim da će mi biti bolje u EU i zato ću na referendumu glasati za.
Eto o tome ja pričam, misli samo na svoje dupe, a jebeš ostalu braću. Zato i jesmo ovdje gdje jesmo jer većina Hrvata razmišlja upravo tako sebično. Pa kad već tako misliš što još tražiš ovdje? Kako to da se već nisi preselio u EU zeleniju travu? Oprosti ako sam u krivu, ali nisi napisao "Ja mislim da će NAM biti..."
Razumljivo mi je da se ljudi boje nepoznatog. Ali zato se mogu i trebaju informirati.
Aha, a ti si se dobro informirao i upoznat si sa svim prednostima i manama takvog poteza? Pa kad već naša vlada nije našla za shodno da nas u cijelosti o tome obavijesti, biš bio tako dobar Hrvat, pa da svoje znanje podijeliš sa nama ostalima koji eto silom prilika srljamo u nepoznatu budućnost i tresu nam se gaće od nepoznatog?
Ulaskom u EU nećemo izgubiti kunu i dobiti euro.
Da barem u početku, ali što misliš što će se dogoditi sa umjetno održavanim tečajem kune? Kako održati vrijednost kune kad je uvoz skoro u potpunosti uništio našu domaću proizvodnju? Zamislimo što će se tek dogoditi kad nam EU zabrani širenje vinograda npr., veću domaću proizvodnju, a uvoz zbog nestanka granica još više naraste. Jedino što daje vrijednost valuti neke države jest stvarna vrijednost proizvodnje, ako proizvodnje nema, nema niti vrijednosti, a to na kraju dovodi do toga da će naša kuna vrijediti čak i manje od toaletnog papira jer je tvrda i slabo će se njome moći brisati prljave guze. Doduše do tada ćemo već tanko srati.
Što se eura tiče, kako sada stoji, bolje da ga ni ne dobijemo. Jer dok ga mi dobijemo vrijedit će očito kao i naša uništena kuna. papir je možda malo kvalitetniji, ali do tada više nećemo ni srati jer nećemo imati što ni jesti.
Nećemo morati plaćati za spas Grčke, Italije, Irske,... Da bi uveli euro trebat će nam jako puno vremena. Ali to nam neće ništa promijeniti jer je kuna ionako vezana za euro, svi krediti imaju valutnu klauzulu, a ionako sve računamo u urima.
Mi smo zapravo već platili za spas nekoga, jer smo banke prodali i sada one cuclaju našu paru za tamo neke u EU koji veselo trljaju ruke. Dapače, prisilili su i naše male poduzetnike da svoj platni promet moraju vršiti preko njihovih banaka a ne više preko SDK kojeg su odmah uništili. Pa sad ti isti poduzetnici njima moraju plaćati namete. Čudno je samo kako se nikada nitko nije pobunio za išta što je naša vlast napravila protiv ovog naroda. Mora da nas ili nije briga, ili smo toliko glupi da stvarno ne znamo kamo ovo sve vodi.
Neki kažu da će sve poskupjeti. Možda. Ja neću imati ništa protiv poskupljenja ako će i plaće rasti. Ovo ne možemo nikako znati unaprijed. Činjenica je da veliki dio ljudi u HR jedva preživljava i ja tu ne vidim mogućnost za neka poskupljenja.
A ja sam mislio kako si se ti jako dobro informirao o ulasku u EU, a sada ispada da ipak ne znaš da li će plaće rasti. Neće rasti, neće sigurno rasti jer se ova integracija ne radi radi običnog čovjeka da njemu bude bolje. Garantirano će još dobar dio Hrvata završiti ispod ruba egzistencije, tek će jako maloj manjini postati bolje. Srednji sloj koji je već ionako devastiran, sada će u potpunosti nestati. Kada se bude nakupio dovoljan broj onih kojima je egzistencija ugrožena, bit će laki plijen za NATO da ih pošalje u rat za interese velikih sila da im sačuvaju vlast nad resursima. To rade i svojoj mladeži, pa ne vidim zašto ne bi i našoj.
Za one koji misle da su male zemlje sluge velikima:
Sve odluke u EU se donose tako da se sve članice oko njih slažu. Ubrzo će se to promijeniti pa će se odluke donositi većinom glasova, ali samo one manje bitne. Sve važne odluke će se i dalje donositi jednoglasno. Sjetite se samo kako je jedna mala Slovenija jednim jedinim glasom onako dugo stopirala naš napredak prema EU. Svaki je glas jednako bitan.
Da zamisli kako je bilo važno izglasati da li ćemo mi ući u EU pa je jedna mala državica poput Slovenije o tome mogla odlučivati svojim slabašnim glasićem. Pa se sada mi nadamo da ćemo tako moći Srbima vratiti milo za drago tako što ćemo glasati protiv njihovog ulaska u EU. Da zaista, to je JAKO važno da svi pa i mali imaju pravo glasa. Ipak, da li ćemo moći povećati proizvodnju vina i zasaditi još vinograda, e to nije tako važna odluka za nas i o tome će se odlučivati većinom glasova, što dakako znači da mi tu nećemo imati utjecaja s obzirom da činimo jedva 1% EU populacije. Ne mogu vjerovati da tako naivno vjeruješ da će nam dopustiti, nama očitim niš koristi, da odlučujemo o stvarno bitnim odlukama u EU.
Neki kažu da ćemo rasprodati zemlju. Pa to smo već napravili. Nemamo više što prodati.
Nismo još, jer za sada još uvijek postoje izvjesne prepreke, ali kad i one nestanu... No nije samo zemlja u pitanju, nego mene brine što smo tako spremni prodati i svoju dušu, dostojanstvo i čast bez da trepnemo.
Preplavit će nas jeftina radna snaga? A tko će to doć u Hrvatsku, radit za 2500-3000 Kuna i uz to plaćat stan i hranu? A gdje će to raditi? Nema posla ni za nas. Zamislite da dođe još nekoliko stotina tisuća radnika pa da nam se broj nezaposlenih podupla. Kakve bi tek tada plaće bile?
Kod nas će doći radit oni koji su još veća sirotinja od nas i kod kuće nema posla ili radi za još manju plaću, a takvih na žalost ima i u našem susjedstvu. Zahvaljujući globalizaciji nikad nismo imali više Kineza po EU, koji kod kuće rade za šaku riže ili 1$ dnevno. Pa to je i razlog zašto je na zapadu sve manje radnih mjesta, jer su sve korporacije svoju proizvodnju preselile u Kinu i slične zemlje gdje su plaće tako male, a sve zbog vlastite dobiti. I nas će jednog dana spustit na tu granu kad ćemo bit spremni radit za toliko samo da bi preživjeli. Već danas ima puno Hrvata koji još uvijek idu na posao premda plaću nisu dobili mjesecima. Za što oni rade?
Uništit će nam poljoprivredu? Pa napokon će ta poljoprivredna politika imat smisla. Postojat će nekakav plan. Neće apsolutno svi apsolutno svake godine sadit pšenicu i apsolutno se svake godine bunit da ima previše pšenice i da je cijena premala. Napokon će postojat plan.
Je i taj plan će svakako biti u korist naših poljoprivrednika? Pa kao da mi ne možemo stvoriti svoj plan i bez EU. Znaš zašto takav plan ne postoji kod nas? Pa zato jer ne bi pogodovao uvozničkom lobiju kojem, čini mi se, pripadaju i neki članovi ovog foruma. EU sigurno neće biti u interesu da potakne našu vlastitu proizvodnju, već da nam prodaje svoje smeće, što već i čine.
GMO hrana će nam uništit zdravlje i djecu pretvorit u zombije? Da, a Slavonija je puna organski uzgojenog voća i povrća kojeg beru djevice obasjane mjesečinom.
I ti si se naravno s time već pomirio, to je to. Zapravo cijela naša zemlja pa i Slavonija puna je šikare i zarasla je u travu i ako nešto protiv toga ne poduzmemo jednog dana ćemo samo to i jesti.
EU je na rubu propasti? Ma EU postoji već 60 godina, a problemi su tu 4 godine. EU nije savršena i radije bi da uđemo sad dok se još izgrađuje, nego da za 10-20-30 godina imamo gotov sustav na koji nikako nismo utjecali.
Da i što to dokazuje? Svijet se mijenja, ono što je bilo prije 60 godina bilo je, a danas vladaju sasvim druge sile. Tada propaganda nije bila potpomognuta televizijom, a pogotovu internetom u tolikoj mjeri. U to vrijeme ni korporacije nisu bile toliko velike i tada još Kina nije bila centar svijeta. Ja radije ne bih da ikada uđemo, ni sada, niti u budućnosti, a sve dok to bude iz interesa financijske oligarhije i korporacija kojima je jedini cilj da nas icjede i pretvore u svoje roblje.
A zašto ući u EU? Ako ne uđemo, ostajemo tu gdje jesmo. A meni nije dobro. Ako vama je, super. Drago meni radi vas. Meni bi dobro došla mogućnost da malo zagrabim u EU fondove. Cijela Hrvatska je debelo ispod EU prosjeka i godinama ćemo imat pravo na novac iz kohezijskih fondova.
Dok se ne uhvatimo posla i ne zasučemo rukave bit će nam ovako loše. Nema prosperiteta bez rada, a koliko vidim većina Hrvata naginje ka tome da ga drugi hrane. Navikli se na to dok nam je Tito nosio pare za vrijeme stare Jugoslavije, pa bi sada brstili EU poticajna sredstva pa dok ide. Stari moj, niko sretniji od mene kad bi ti došao u mogućnost da zagrabiš u te fondove, a te mogu pitat kako biš ih iskoristio? Nadam se da si blizu lonca, ali samim time si već rekao da tebe EU zanima iz OSOBNIH interesa, a ne interesa većine koja eto neće imati tu sreću da dobije išta od tih fondova, dapače jednog dana će morati crnčiti da ih vrati.
EU nam neće ništa poklonit, ali ako imamo neki plan, ako imamo neki projekt, oni to financiraju. Nije lako doći to tog novca, ali može se. Danas se u Hrvastkoj nikako ne može doći do nikakvog novca.
E jebi ga, a di je novac s kojim smo se do sada zadužili? Di je bio taj plan tada? Nema više ni love ni plana, a sad nas sigurno dodatno zaduživanje ne bu spasilo jer plan nije Hrvatski, nego je Evropski, a taj plan sigurno neće raditi na našoj dobrobiti.
Malo se informirajte o tome što je zadaća EU a što država članica. EU ima skup pravila koja se moraju poštivati, a odnose se na slobodu tržišta, ljudska prava, zaštitu okoliša... Ostalo je većinom u nadležnosti zemalja članica.
Sloboda tržišta je pokriće da jači slome slabije, dozvola da se radi što hoće i to se prikazuje kao da je interes većine, a zapravo štiti interes manjine, financijske oligarhije, korporacija ili kako god hoćete da ih nazovete.
Ljudska prava, način da se većina drži pod kontrolom do onog momenta kada financijskoj oligarhiji bude pogodovala anarhija da na ovcama još više zarade. Javi se opet s tim pojmom nakon što se nađeš na ulici bez posla i praznih džepova i onda mi reci koliko su ta tvoja ljudska prava na cijeni.
Zaštita okoliša, kako se zadnje vrijeme tako olako barata tim pojmom. Okoliš se štiti samo tamo i na one načine koji ne utječu na profit korporacija. Skokni malo u Kinu gdje je sada prebačena većina industrije pa ćeš vidjeti koliko se o tome malo brine kad bi moglo utjecati na profit. Bojim se da bi se to i nama moglo dogoditi, da ovi jači igrači kod nas prebace prljave poslove, a onda se busaju u prsa kako eto oni rade na očuvanju okoliša, naravno svojeg, a vidi nas male, sve uništavamo, pa nas još dodatno i zbog toga kazne.