HR -> EU /DA-NE/
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR -> EU /DA-NE/

21.01.2012 | 18:51
Sank kaže:
Finn znam da se šališ, ali da li je ova tema zapravo šala?

ako pogledaš moje komentare u ovoj temi vidjet ćeš da se slažem s tobom i da sam protiv ulaska u EU - krivo si shvatio moju šalu. ona je bila ironijski komentar nekih drugih postova ovdje koji su skeptike i protivnike ulaska pokušali diskreditirati - na vrlo neozbiljan način.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.01.2012 | 19:08
iAnte kaže:
@Sank i kad kažeš nešto pametno, iz toga izvučeš krivi zaključak. Uvozimo sr*nje iz EU, ali ne samo iz EU. A zašto? Zato šta su nam pravilnici i zakoni takvi kakvi su. Onog trenutka kad uđemo u EU postajemo dio zajedničkog tržišta. A to znači da ono što se ne može prodavati u Njemačkoj, ne može ni u Hrvatskoj. Šta misliš koliko laboratorija u HR provjerava ispravnost svega što uvozimo? Ne samo hrane, nego i svega ostalog. U EU je to ipak malo bolje.

Na žalost nisi u pravu pa makar si i pročitao svih 3000 stranica ugovora. Ne znam doduše kad si sve to stigao pročitati, eto ja nisam, priznajem, više se povodim za zdravom logikom i nekakvim zdravim razumom pa i instiktom, a oni mi govore da se uvoz smeća neće zaustaviti nakon što uđemo u tu tvorevinu. Zapravo da je EU tako poštena i pravedna nije se nikada ni smjelo dogoditi da nam prodaju ono što njima više ne vrijedi zar ne? Koliko pak laboratorija provjerava što jedemo u hrvatskoj ne znam, ali ako ih nema dovoljno za to smo si sami krivi i mi bi sami trebali po tom pitanju nešto učiniti, jer budi siguran da to drugi za nas neće napraviti ma koliko se ti trsio da hoće. Koliko je to pak bolje u EU ja ne mogu tvrditi jer bi to iziskivalo studiju od strane neke nepristrane agencije ili društva, a ovako možemo o tome samo navoditi tuđe riječi. Kao što rekoh u nas Hrvata je veliki problem što nam je trava uvijek zelenija u susjeda, a možda i jest kad se mi sami ne brinemo za ovu svoju

A za turizam je najvažnija sigurnost i stabilnost. Mislim da je ovo nešto oko čega se moramo složit. Turisti neće dolazit ako se ne osjećaju sigurno. Iako je Hrvatska stabilna i sigurna zemlja, članstvo u EU će samo popravit taj dojam. A nedostatak granica će popraviti iskustvo putovanja.

Istinu govoriš da je za turizam najvažnija sigurnost i stabilnost, ali ne vidim nikakvog jačeg argumenta da će to biti postignuto ulaskom u EU. Mislim da je tu važnije da radimo na prijateljskim odnosima sa svojim najbližim susjedima, nego što ćemo se iz tog uvjerenja predati EU. S obzirom u kakvom je stanju EU danas tvoja tvrdnja samo je papagajsko ponavljanje izdajničke nam vlasti, ali ne drži vodu. Zašto misliš da se mi moramo njima uvući u guzicu da bi oni došli kod nas na ljetovanje?

Kažeš da nisi pročitao Lisabonski ugovor, ali zato imaš formirano mišljenje o njemu. A kako? Tko je tebi servirao to mišljenje? Ako misliš da si neko mišljenje argumentirao, nisi. Bar ne točno.

Kao što sam već naglasio, nekako se uzdajem u svoju logiku, zdrav razum i instinkt koji me do sada nisu prevarili. Bilo bi lijepo od tebe da si barem naveo primjer gdje sam to promašio, ovako je to samo tlapnja bez težine.

Evo ti malo pojašnjenje o donošenju odluka:
U Vijeću se uvodi glasovanje kvalificiranom većinom. Da bi se odluka donijela kvalificiranom većinom mora ju podržati 55% država članica koje moraju predstavljati najmanje 65% stanovništva EU. Ovo pravilo je doneseno jer se zemlje članice nisu mogle usuglasiti oko puno odluka i to je često blokiralo EU u svakodnevnim zadaćama.
Ovo se pravilo ipak ne odnosi na sve odluke. One najvažnije će se i dalje donositi jednoglasno. Koje su to, pogledaj sam.

Hmm, pa to isto sam i ja napisao i ne kužim što to želiš ispraviti? Pravno gledano svakoj odredbi dana je mogućnost izuzetka prema nekom ugovoru, a kako je minimum za donošenje odluka 65% stanovništva, a mi ćemo činiti tek 1%, zar tu više treba ikakva matematika? Ja sam možda malo pročitao, ali ti mi sad djeluješ kao da nisi pročitao ništa nego se spominješ mojeg citata iz Lisabonskog ugovora navedenog u prethodom postu.

Vijeće nije samo u donošenju odluka. Tu je i Europski parlament. On još nema snagu kao nacionalni parlamenti, ali ide prema tome. A u parlamentu je puno zastupnika koji su veoma kritični prema EU i pokušavaju biti što demokratičniji.
Inače, proces donošenja odluka unutar EU je jako složen i trebalo bi mi barem deset stranica da ga u potpunosti objasnim.

Ovo što ti pišeš čista je demagogija. Tvrdiš da su zastupnici kritični prema EU i pokušavaju biti što demokratičniji i sad bi to nama trebala biti garancija da će nas tretirati kao ravnopravne ili što? A kako to da su onda EU doveli u dužničku krizu i što misliš kako će sada proći Grčka, Portugal, Šanjolska, pa čak i Italija? Baš je šteta što bar nisi probao objasniti taj jako složen proces donošenja odluka unutar EU. Evo, mogu ti ja pomoći, financijska oligarhija je pokupovala banke u slabijih članica EU i onda ih dovela u dužničko-sužanjski odnos. Kad se donosi neka važna odluka koja će zagarantirati tim istim velikim igračima dodatni profit ili sačuvati neki interes ili vlast nad resursima, ako se sve članice ne slože onda se ovim zaduženim priprjeti naplatom dugovanja ili stezanjem pipe i eto jednoglasno donesene odluke. Dakle, nije čak ni bitno da smo samo 1% EU stanovništva, jer mi smo već u dužničko-sužanjskom odnosu i ako uđemo samo ćemo sebi zatvoriti i zadnju mogućnost da se iz tog ropstva izvučemo.

Što se tiče dpasaricevog komentara, tu nemam što reći. U pravu je. Gotovo je nemoguće malima doći do EU fondova. Ali nije nemoguće. Postoje specijalizirane agencije koje se time bave, a imamo i priče ljudi koji su sami uspjeli zadovoljit EU birokraciju. Ako itko može doći do novca da pokrene posao i zaposli ljude, to je pozitivno.

Ah, ovo nemrem ni komentirati. Ovo je samo nada da ćemo dobit sisu koju ćemo sisati, ali zdrav razum govori da do toga neće doći, jer nitko neće crnčiti za nas da bi onda mi u njegovim plodovima rada uživali. S druge strane kakva korist od pomoći koju zatražiš sada, a dobiješ pred penziju? Ili koja korist od pomoći ako ti treba da prodaš ideju, a dobiješ ju kad su već drugi tu istu ideju prodali?

Pa EU nam daje novce i ne traži da ih vratimo. Zar stvarno očekuješ da ti netko da teško zarađene novce bez ikakvih pravila. Postoje pravila koja moraš zadovoljit i ako ih zadovoljiš, novci stižu.

Ovo mi zvuči kao da govori sin koji cucla svoje roditelje i naravno oni mu daju pomoć bespovratno, ali mu nameću i određena pravila. Vidiš problem je u tim pravilima, što ti vrijedi da ti mama i tata daju lovu ako postave pravilo da se kući moraš vratiti prije 19h i da moraš cijeli dan pomagati prati i peglati, i kad stigneš možda malo i učiti? (Napomena, ne mislim da si to ti, samo dajem usporedbu)

A šta ti je smješno u onom citatu o Lisabonskom ugovoru?

Vjeruj mi da mi u njemu baš ništa nije smješno.

Ja sam ga pročitao, a ti nisi. Moje je mišljenje da je loš. A puno ljudi dijeli moje mišljenje. To je bilo privremeno rješenje doneseno na brzinu. EU je bila u krizi koju nisu mogli riješiti bez novog ugovora i zato su jako brzo donijeli Lisabonski ugovor. EU je preživjela tu krizu, ali sada dolaze nove. I zato će trebat novi ugovor. A novi ugovori se donose jednoglasno.

Eto, vidiš, ti si ga pročitao i misliš da je loš, ali svejedno biš svoju zemlju i sunarodnjake gurnuo u tu tvorevinu od EU i onda se nadao da će biti promjenjen u našu korist. žao mi je, ali meni moj zdrav razum i logika govori da će možda i biti promjenjen, ali definitivno ne u našu korist. Koga je u toj usranoj EU stvarno briga za nas? NIKOG! I kako to misliš da je EU preživjela krizu?!?! Prava kriza kako izgleda još nije ni počela, a kad do nje dođe nikakav ju ugovor više neće spasiti, a ni tvoje lupetanje. Bojim se samo da se sve to ne završi sa puškom u ruci. Nadam se da ipak neće.

Ti imaš pravo mislit da ja izvaljujem gluposti. Ali nigdje nećeš naći nijedan dokaz da nisam u pravu.

Imaš pravo, za sad ne mogu naći nigdje dokaz da nisi u pravu jer još nisi ništa argumentirano niti napisao

Ako sam ja glupan, papiga i tinejdžer a govorim argumentirano o onome što znam, što si onda ti koji imaš mišljenje o nečemu što nisi ni pročitao? Ja ostavljam mogućnost da sam u krivu iako znam dosta o ovoj temi. Ali ti si uvjeren da si u pravu iako ne znaš ništa o ovome.

Pa svi smo mi pomalo glupi jer smo šutke dopustili da nas ova izdajnička vlast 20 godina vodi ka propasti i dužničko-sužanjskom položaju i da nas na kraju predaju u ruke sebične, korumpirane, pohlepne i požudne EU. Nadam se da ćemo u zadnji trenutak ipak doći do malo pameti i EU reći NE!!!!
21.01.2012 | 19:21
campo, sramotiš svojim fašističkim, mrziteljskim, isključivim izjavama istomišljenike o referendumskom pitanju.
zbilja je žalosno gledati tako jednodimenzionalno razmišljanje - ako si za jedno onda si automatski protiv nečeg drugog. u tvom slučaju to drugo je, naravno, uvijek domovina Rvacka.
normalan, zdrav i pametan čovjek ne funkcionira tako jednodimenzionalno i crno-bijelo. tom tvojom izopačenom logikom može se doći do zaključka: ako voliš mačke, a ne pse onda si - protiv Hrvatske.
21.01.2012 | 19:27
iAnte kaže:
...Što se tiče dpasaricevog komentara, tu nemam što reći. U pravu je. Gotovo je nemoguće malima doći do EU fondova. Ali nije nemoguće. Postoje specijalizirane agencije koje se time bave, a imamo i priče ljudi koji su sami uspjeli zadovoljit EU birokraciju. Ako itko može doći do novca da pokrene posao i zaposli ljude, to je pozitivno.

Pa EU nam daje novce i ne traži da ih vratimo. Zar stvarno očekuješ da ti netko da teško zarađene novce bez ikakvih pravila. Postoje pravila koja moraš zadovoljit i ako ih zadovoljiš, novci stižu.

A šta ti je smješno u onom citatu o Lisabonskom ugovoru? Ja sam ga pročitao, a ti nisi. Moje je mišljenje da je loš. A puno ljudi dijeli moje mišljenje. To je bilo privremeno rješenje doneseno na brzinu. EU je bila u krizi koju nisu mogli riješiti bez novog ugovora i zato su jako brzo donijeli Lisabonski ugovor. EU je preživjela tu krizu, ali sada dolaze nove. I zato će trebat novi ugovor. A novi ugovori se donose jednoglasno.

Ti imaš pravo mislit da ja izvaljujem gluposti. Ali nigdje nećeš naći nijedan dokaz da nisam u pravu.

Ako sam ja glupan, papiga i tinejdžer a govorim argumentirano o onome što znam, što si onda ti koji imaš mišljenje o nečemu što nisi ni pročitao? Ja ostavljam mogućnost da sam u krivu iako znam dosta o ovoj temi…

Samo da update-am malo tvoj post apropos fondova. Osobno sam uključen u 2 projekta za lokalnu samoupravu. Na papiru je to tako sve divno, ali naravno da postoji zec u rukavu. ajmo redom.

1. Projekt je procjenjen na cca 4 mil €. Projekt financiramo isključivo mi….do zadnjeg časa se nezna dal če projekt proći, ali novce moramo namaknuti mi.

2. Da bi projekt bio full validan i sve, mora se opravdati svaki pfening (ok..ovo poštujem)

3. da bi uopće mogli sudjelovati u projektu, 50-60% firma partnera MORA biti iz EU, pošto je projekt bio IT/Infrastrukturalnog karaktera, uzimamo tvrtke iz.uk, .de ili .fr. U cijeloj prići, tvrtka koja može jedan segment ispuniti uz najpovoljnije uvijete je tvrtka iz .hr, ali dobili smo naputak da za to ipak moramo uzeti tvrtku iz .de. Što znači DIREKTNO radimo posao njemcima i francuzima, a naše firme odbacujemo

4. u Klauzuli lijepo piše da ako je taj projekt ima inovaciju, da autorska prava za tu inovaciju nemože posjedovati "izumitelj", odnosno osoba/tim koji je osmislio rješenje, nemogu ga exploatirati kao svoj brand, već ono automatski prelazi u ruke EU fonda i oni polaži to pravo na taj izum/rješenje.

5. Do samog završetka se nezna dal će projekt proć, čak i ako je full koristan. U svakom trenutku ga mogu obustaviti, korigirati, uplitati se, minirati ga. Za samu papirologiju i uslugu konzultacija moraš posjeć omanju šumu i naplaćati se špalir konzultanata.

tako da zaključak moje priče je po onoj staroj: Ne vjeruj grcima ni kad darove nose. Sve to što oni daju, naplate dvostruko ili iskoriste maksimalni benefit od toga.
21.01.2012 | 19:30
dpasaric kaže:
...
EU skeptik sam postao iz iskustva, nakon što sam probao pristupiti EU fondovima, išao na predavanja, surađivao s "ekspertima" za dokumentaciju, tražio pomoć Regionalne Razvojne Agencije, pa pomoć specijalista za EU iz Znanstveno-tehnološkog parka itd... tražio pomoć od stručnjaka za poduzetništvo iz Grada, itd... uglavnom je sve to šuplje i u praksi gotovo nemoguće ako si mali poduzetnik. A svi oni koji su na budžetu iz EU za takve projekte su uglavnom glumci. Kao tu su da ti pomognu, ali mole boga da ih ništa i ne pitaš i da ništa ne moraju raditi jer oni će svoj honorar dobiti u svakom slučaju.

Ponavljam, dugoročno jesam za EU, ali ne želim da jeftino prodamo Hrvatsku i sutra glasam PROTIV.

Imam isto iskustvo sa fondovima. Samo za one sa debelim vezama. Baš zato sutra ne glasam ne želim sudjelovati u tome. Biti će što bude
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.01.2012 | 19:34
Finn kaže:
Sank kaže:
Finn znam da se šališ, ali da li je ova tema zapravo šala?

ako pogledaš moje komentare u ovoj temi vidjet ćeš da se slažem s tobom i da sam protiv ulaska u EU - krivo si shvatio moju šalu. ona je bila ironijski komentar nekih drugih postova ovdje koji su skeptike i protivnike ulaska pokušali diskreditirati - na vrlo neozbiljan način.

Priznajem da sam potpuno pogrešno shvatio tvoju šalu i ispričavam se.
21.01.2012 | 19:44
Sank, neću se više upuštat u raspravu s tobom. Još ću ti samo reći nekoliko stvari pa ih ti shvati kako želiš.

Postoji podjela ovlasti između EU i zemalja članica. Ono za što je zadužena EU je isto u svim zemljama. EU ima mehanizme kako postići da u svim zemljama vrijede ista pravila. To se posebno odnosi na zajedničko tržište. Ako mi ne vjeruješ, provjeri.
Onaj dio ovlasti koji su zemlje zadržale je u potpunosti njihov. Ako želimo taj dio poboljšati u RH, to ćemo morati sami.

Još jednom ti ponavljam za donošenje odluka. Većinsko pravilo vrijedi samo za neke odluke.

Puno je stepenica koje treba neka odluka proći prije nego zaživi. Parlament je jedna od njih.

Kad sam govorio o krizi EU, nisam mislio na gospodarsku krizu. Mislio sam na krizu u upravljanju Unijom. U jednom trenu je u EU ušlo 10 novih zemalja članica i institucije EU su se skoro slomile. To se donekle popravilo, ali, po mom mišljenju, samo privremeno.

Za dužničku krizu u navedenim zemljama, kao i u Hrvatskoj, nije kriva EU nego vlasti samih tih država. Situacija Grčke i Hrvatske je posebno slična jer je vlast godinama kupovala lojalnost svojih birača. To se radilo tako da se podobne zapošljavalo u državnu službu i državna poduzeća. Tamo su proizvodili samo gubitke, a ogromne plaće su im se isplaćivale uz pomoć kredita. Grčka je uzela ogromne kredite zato što su im bili jeftini (oni su dio Eurozone). Mogli su ih uložut u nešto pametno, ali nisu. I to su sami krivi. Inače, u državnoj upravi, Grci bi dobili 1000€ povišice na plaću ako bi znali raditi na računalu. Za usporedbu, zaposleni u privatnom sektoru su imali duplo manje plaće nego oni u javnom.

Koga je u EU briga za nas? Nikog, naravno. Ovih 20 godina samostalnosti je pokazalo da ni Hrvate nije briga za nas. Još jednom ti ponavljam, ako uđemo, nijedna važnija odluka se ne može donijeti bez nas. Nijedna.

Možda si me krivo razumio da ja lobiram za ulazak u EU. Ne, zašto bi? Samo govorim svoje mišljenje. Ako pročitaš moje ranije postove vidjet ćeš da sam uvijek govorio da se treba informirati. Ja sam se informirao i tvrdim da sve potrebne informacije o svemu možete naći na internetu bez problema. Ako se svi u Hrvatskoj dobro informiraju o EU i odluče sutra reći ne, ja ću i time biti zadovoljan. Ali smeta me da se ljudi bune i protestiraju, a ustvari nisu uopće informirani.

Btw. pročitaj članak "Reflections on the EU’s path from the Constitutional Treaty to the Lisbon Treaty" autora Gráinne de Búrca. Evo ti link: centers.law.nyu.edu/jeanmonnet/papers/08/080301.html
Stranica 23 je posebno zanimljiva. Tu ćeš vidjeti da se naše mišljenje čak uzelo u obzir pri donošenju Lisabonskog ugovora iako još nismo dio EU. Isto tako možeš vidjeti za ostale zemlje koje su prijedloge imali i koji su uvaženi. Čak je i Cipar imao svoje uvjete. Još jednom ti ponavljam. Ovakve se odluke donose jednoglasno i ne smije se nikoga zanemariti.
21.01.2012 | 19:47
a šta mislite da se sljedeći tjedan svi nađemo u Pikiju, npr. da zalijemo rezultate referenduma, bez obzira na ishod. netko će pit od tuge, a netko od radosti, ali bit će nam svima ugodnije kad smo zajedno.
21.01.2012 | 19:47
Prvo da pozdravim sve članove foruma. Rijedak sam gost sa svojim postovima ali vas zaista marljivo čitam.
Pohvale uredništvu na trudu i svim ljudima na kvalitetnima temama i odgovorima na iste.

Iznimno zanimljiva rasprava koja je rezultirala sa nekim jako dobrih argumentima za i protiv EU.
Tvrditi da nešto poznam dovoljno dobro kako bi pobio nečiji argument ili se priklonio njemu, bilo bi bahato s moje strane. Većinu stvari koje znam o aktualnim zbivanjima pokupio sam iz druge ruke: mediji (internet, novine, tv), knjige raznoraznih autora, mišljenja ljudi koji me okružuju i sl. Svi ti izvori su kao i ja obojani dozom subjektivnosti.

Kako nemam informaciju iz prve ruke da li je bolje biti u EU ili ne, već samo raznorazna naklapanja i ideološke borbe, neću sugerirati ni jedno ni drugo.

Skrenuo bi pažnju na rečenicu iz legendarne parlaonice: "Društva ne mogu napredovati ako se ne služe iskrenošću".
Radimo na sebii!, sa Unijom ili bez nje. Promjenimo svoja razmišljanja, počnimo generirati nešto bolje, počeviši od svoje obitelji i radnih okruženja pa sve dalje i dalje. Tek tada ćemo vidjeti istinsku promjenu. To bi bila moja poruka za predstojeći referendum, želja za sve nas.

Još jednom hvala svima na trudu koji su uložili u pisanje postova i nekih zaista izvrsnih članaka, posebice riječkoj ekipi pod vodstvom Ribe i Davora.

Lijepi pozdrav,

Vlado
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.01.2012 | 20:05
vicko kaže:
Imam isto iskustvo sa fondovima. Samo za one sa debelim vezama. Baš zato sutra ne glasam ne želim sudjelovati u tome. Biti će što bude

Mislim da biš baš zato i trebao glasati PROTIV EU. Ne možeš ne sudjelovati u onome što se svih nas tiče, a da i ne spominjem našu djecu. Zar misliš ako ne glasaš da će tvoja odgovornost nestati ili biti manja?

Oprosti vicko, ali ne mogu se složiti ni sa tvojim stavom "biti će što bude". Znaš i sam kako to jadno zvuči. Da bi postigli da nam bude bolje moramo ustati zajedno i reći NE. Što nas je više to smo jači i to ćemo lakše utjecati na našu budućnost i budućnost naše djece da bude bolja.

Zar ne misliš da nas je to "bit će što bude" u zadnjih 20 godina i dovelo do ovog sranja?
21.01.2012 | 20:07
Imenjače…..

Grčka im je bila interesantna kao izlaz na more i kao top destinacija. Istina je da su utukli mrtve novce u grčku, ali prikazao si samo pola situacije. Nakon što je Njemačka i Francuska utukla brdo novaca u vidu kredita itd, naravno da te neovce ne želi izgubiti već NA BILO KOJI NAČIN izvuč, zato ne proglašuju bankrot, već je drže na umjetnim plućima i kupuju vrijeme i NAREĐUJU ostalim članicama da MORAJU sanirati grčki dug!!!!

SAMO IZ RAZLOGA da njemačka i francuska ne ostane "kratkih rukava"…….

Što znači sljedeće; uz XXX milijona eura koliko je članstvo svake godine u EU, morat cemo kao i sve ostale članice izdvajat XXX milijona, ako ne i milijardi EURA za sananciju grčkog duga…..

Čisto da se zna……….

Prosječna plaća u grčkoj je 3,500-4000 €, i naravno….isplačuju se 14 puta u godini!!!!!!!!!!!!!!!

JA TO NE ŽELIM!!!!!!!!!!! KATEGORIČKI!!!
21.01.2012 | 20:13
Ma nećemo. To ti vrijedi samo za članice eurozone. Mi to nećemo postat čim uđemo u EU. Ako želimo, možemo to odgađati godinama.
21.01.2012 | 20:19
escuse my French…

ali 1. 7. 2013. Mi MORAMO sudjelovati u svim obvezama kao i sve članice eurozone i EU. Sve one loše…..a na sve dobro imamo moratorij od 3-5 godina……zar ne?

Što znači..uplačivati u zajednički fond, podrediti se Bruxellesu, bespogovorno dozvoliti stranicima da otovre firme kod nas, ali mi na to imamo moratorij 3-5 godina!!!???

UnFair BIgtime….
21.01.2012 | 20:29
Što se tiče eurozone, obvezni smo postati njen dio, ali nakon što ispunimo uvjete (kriteriji konvergencije, kriteriji iz maastrichta). Mi te kriterije ne ispunjavamo, a i nećemo brzo.

Koliko ja znam, samo članice eurozone plaćaju za pomoć Grčkoj.
21.01.2012 | 20:36
Hvala ti na digresiji imenjače. Nisam znao to. ALi……..

Ulaskom nas, 01. 07. 2013. dal su također te zemlje dužne sanirati naše pi****rije?
21.01.2012 | 20:43
Ne. Jedino kad uđemo u eurozonu.
21.01.2012 | 20:59
sorry….koliko vidim…to je oko 90% EUropske unije….ta EUROZONA…

en.wikipedia.org/wiki/File:Eurozone.svg
21.01.2012 | 21:12
To ti je 17 od 27 zemalja.

Evo ti kriteriji koje zemlja mora ispuniti da postane dio eurozone:

en.wikipedia.org/wiki/Euro_convergence_criteria
21.01.2012 | 22:19
<10h do početka referenduma, a ja i dalje nisam odlučio... Najviše me ljuti što se izbor opet svodi na "manje zlo". Kad ćemo već jednom krenuti nekim pozitivnim trendom...?
21.01.2012 | 22:25
17 najbitnijjih…..nije Švedska, Litva, Latvija, Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Rumunjska…ALi je NJemačka, Francuska, Italija….

Recimo….slovačka je. I sad zasmisli…..oni moraju sanirati Grčki dug. A dolazi i zemlje PIIGS-a (Portugal, Italija, Irska, Grčka, Španjolska) i jedna mala slovačka, kao i slovenija moraju sanirati te države….

BIZARNO, po meni….do bola!!
21.01.2012 | 22:49
Te su zemlje jedno vrijeme živjele bogovski zahvaljujući euru. Sad je vrijeme da nešto vrate. To je rizik takvog poduhvata. Bolje da se dogodilo prije nego smo ušli.
21.01.2012 | 22:50
smayoo kaže:
<10h do početka referenduma, a ja i dalje nisam odlučio... Najviše me ljuti što se izbor opet svodi na "manje zlo". Kad ćemo već jednom krenuti nekim pozitivnim trendom...?

Da nazalost. Bojim se da u danasnjem svijetu (ne samo EU) sve odluke donose po tom kompromisnom sistemu manjeg zla.
21.01.2012 | 23:07
jmirakul kaže:
smayoo kaže:

Da nazalost. Bojim se da u danasnjem svijetu (ne samo EU) sve odluke donose po tom kompromisnom sistemu manjeg zla.

Da, ali kako se pomiriti s time. Mogu za danas, sutra na kratki rok, ali dugoročno je pušiona. Na to nisam spreman bar radi svoje djece i unuka. Ako nešto ne valja treba to mijenjati, pa i nas same, jer smo dozvolili da nas razjedine.
21.01.2012 | 23:54
davno sam odlučio jesam za EU ali sada u ovim uvijetima NE

već 10 g. radim na izborima pa tako i na ovom referendumu i ovo je prvi puta da ne dozvoljavaju provjeru u općini
imaju previše prostora za malverzaciju, a i podatke o izlasku birača šaljemo sms (prvi puta)...

tako da već sada mogu reći sutra će biti većina ZA makar i ne bude tako realno glasala
  • campo
  • Posjetitelj
22.01.2012 | 00:01
Čekam da netko reagira od administratora...neki me ovdje nazivaju fašistom to je velika uvreda za mene,..a mislim za svakoga ovdje se neki ne mogu naučit da imamo različita mišljenja i da je povedena rasprava argumentima
  • Sank
  • Moderator
  • 221
22.01.2012 | 00:10
iAnte kaže:
Sank, neću se više upuštat u raspravu s tobom. Još ću ti samo reći nekoliko stvari pa ih ti shvati kako želiš.

Sve pet, ali rasprava je korisna, pomaže da se neke stvari bolje sagledaju, meni je baš bilo zanimljivo voditi raspravu o ovoj temi i sa tobom i sa ostalim članovima foruma.

Postoji podjela ovlasti između EU i zemalja članica. Ono za što je zadužena EU je isto u svim zemljama. EU ima mehanizme kako postići da u svim zemljama vrijede ista pravila. To se posebno odnosi na zajedničko tržište. Ako mi ne vjeruješ, provjeri.

Eto ja se slažem s tobom u pogledu gornje tvrdnje, samo što ja u toj raspodjeli ovlasti vidim opasnost za Hrvatsku, a ti eto ne. Upravo to što pravila vrijede za sve jednako ja smatram da je nepošteno jer oni jači mogu tlačit slabije.

Onaj dio ovlasti koji su zemlje zadržale je u potpunosti njihov. Ako želimo taj dio poboljšati u RH, to ćemo morati sami.

Eto vidiš, znači i ulaskom u EU ostat će nam ova jalova i izdajnička vlast. Pa zašto se prvo ne bi postavili u bolji položaj tako da si konačno izaberemo vlast koja će zaista raditi na našim interesima pa tek onda ušli u EU?

Još jednom ti ponavljam za donošenje odluka. Većinsko pravilo vrijedi samo za neke odluke.

I tu se slažemo, samo što mene upravo ta selekcija da većinsko pravilo vrijedi samo za neke odluke upravo i brine. Što je onda s onim drugim odlukama gdje ne treba postići konsenzus?

Puno je stepenica koje treba neka odluka proći prije nego zaživi. Parlament je jedna od njih.

I tu se slažemo, ali meni i to predstavlja problem jer puno stepenica znači sporo donošenje odluka, a sporo u nekim hitnim stvarima može značiti da će odluka biti donesena kad će već biti kasno za uspješno riješavanje problema.

Kad sam govorio o krizi EU, nisam mislio na gospodarsku krizu. Mislio sam na krizu u upravljanju Unijom. U jednom trenu je u EU ušlo 10 novih zemalja članica i institucije EU su se skoro slomile. To se donekle popravilo, ali, po mom mišljenju, samo privremeno.

Vidiš ja baš i ne vidim razlike između te dvije krize i mislim da su jako isprepletene i ne mogu se gledati odvojeno. I sad sam priznaješ da je i ta kriza upravljanja EU samo privremeno poravljena što znači da će još biti problema. Zašto onda ulaziti sada kad imaju problema, zar ne bi bilo bolje sačekati da vidimo kako će tu krizu prebroditi?

Za dužničku krizu u navedenim zemljama, kao i u Hrvatskoj, nije kriva EU nego vlasti samih tih država. Situacija Grčke i Hrvatske je posebno slična jer je vlast godinama kupovala lojalnost svojih birača. To se radilo tako da se podobne zapošljavalo u državnu službu i državna poduzeća. Tamo su proizvodili samo gubitke, a ogromne plaće su im se isplaćivale uz pomoć kredita. Grčka je uzela ogromne kredite zato što su im bili jeftini (oni su dio Eurozone). Mogli su ih uložut u nešto pametno, ali nisu. I to su sami krivi. Inače, u državnoj upravi, Grci bi dobili 1000€ povišice na plaću ako bi znali raditi na računalu. Za usporedbu, zaposleni u privatnom sektoru su imali duplo manje plaće nego oni u javnom.

Ne znam sad kakva je stvarna situacija u Grčkoj u detalje i što su oni radili sa lovom koju su dobili, ali ako ih je do bankrota dovela njihova vlada iako su bili dio eurozone, zašto onda stalno tvrdite da i nas ova naša neće dovesti do iste propasti kad uđemo u EU. Zapravo naši su nas doveli do toga i bez EU, a EU očito nije garancija da to neće moći i dalje raditi. Zato i dalje mislim da bi nam pametnije bilo prvo stavit prave ljude na vlast u Hrvatskoj pa onda tek razmišljati sa povoljnijeg položaja o ulasku u EU.

Koga je u EU briga za nas? Nikog, naravno. Ovih 20 godina samostalnosti je pokazalo da ni Hrvate nije briga za nas.

Da i što sad? Zar je onda potrebno da uđemo u EU i kad uvidimo za koju godinu da nam oni neće pomoći da se onda konačno počnemo brinuti za sebe i svoju domovinu? Zar to ne možemo učiniti i bez EU?

Još jednom ti ponavljam, ako uđemo, nijedna važnija odluka se ne može donijeti bez nas. Nijedna.

Ove riječi sam upravo čuo od Milanovića na TV-u. Taj Croatian Husky prodaje maglu, a ti ga ovdje citiraš? Ne možemo mi parirati Njemcima i Francuzima pa da lijepo dubimo na glavi. Ne možemo tako velikim igračima gurati svoju volju barem ne dok smo u dužničko-podređenom položaju. To je protivno svakoj logici i zdravom razumu barem kad je u pitanju ova civilizacija i njezino uređenje gdje je čovjek čovjeku i nacija naciji suparnik i neprijatelj.

Možda si me krivo razumio da ja lobiram za ulazak u EU. Ne, zašto bi? Samo govorim svoje mišljenje. Ako pročitaš moje ranije postove vidjet ćeš da sam uvijek govorio da se treba informirati. Ja sam se informirao i tvrdim da sve potrebne informacije o svemu možete naći na internetu bez problema. Ako se svi u Hrvatskoj dobro informiraju o EU i odluče sutra reći ne, ja ću i time biti zadovoljan. Ali smeta me da se ljudi bune i protestiraju, a ustvari nisu uopće informirani.

A zašto apriori misliš da svi koji se bune protiv ulaska u EU su zapravo neiformirani? Koliko se meni čini više je onih koji su ZA jer su neinformirani. Zamisli za što recimo može glasati jedan Hrvat koji živi u dalekoj Australiji i koji jedva da i zna što se ovdje događa osim iz propagande koja se pušta na televiziji. Pa ipak i oni će glasati o našoj sudbini, baš kao i onaj stari nepismeni bosanac prikazan na dnevniku?!?! Kaže on "kad je vama super i nama je dobro", nebogić, a ne zna da će mu se granica zatvorit kad mi uđemo u EU i da se više neće moć švercat jeftinu robu?!? Eto i on ti je baš dobreo informiran

Btw. pročitaj članak "Reflections on the EU’s path from the Constitutional Treaty to the Lisbon Treaty" autora Gráinne de Búrca. Evo ti link: centers.law.nyu.edu/jeanmonnet/papers/08/080301.html
Stranica 23 je posebno zanimljiva. Tu ćeš vidjeti da se naše mišljenje čak uzelo u obzir pri donošenju Lisabonskog ugovora iako još nismo dio EU. Isto tako možeš vidjeti za ostale zemlje koje su prijedloge imali i koji su uvaženi. Čak je i Cipar imao svoje uvjete. Još jednom ti ponavljam. Ovakve se odluke donose jednoglasno i ne smije se nikoga zanemariti.

Je to je vrlo lijepo i zanimljivo. No, ja ni ne tvrdim da mi uopće nećemo imati riječ u nekim odlukama pa možda i svim, ali siguran sam da će se mnoge odluke donositi pod pritiskom pa iako će naši predstavnici dati glas, zapravo to neće biti u našem interesu.
22.01.2012 | 00:20
Sve sam pročitao no zbog posla (jbg, neko mora i raditi) nisam tu i tamo stigao utrčati s pokojim komentarom ili replikom,…

No da se malo odmaknem od teme iako je opet zapravo vezano za EU… dpasaric je napisao da je pokušao izvući pokoju kunicu iz EU fondova za svoju tvrtku,… e tu bih dodao srećom da nije,…

Naime, u državnoj firmi gdje radim prije nekih pet godina je nekome od šefova, političara ili već koga palo na pamet da bi poboljšanje i proširenje IT infrastrukture mogli napraviti novcem iz ped pristupnih fondova,… naoko divno no djelatnici IT odjela su se tome usprotivili navodeći niz utemeljenih argumenata da bi na kraju došlo do kompromisa i da će se za probnu fazu novcem iz EU-a pokriti nekakvih 15% potreba, a ostalo našim novcem kada ga i kako bude bilo po prethodno sačinjenim analizama IT odjela,… rezultat takvog razmišljanja je da su ljudi iz IT odjela bili u pravu i da su svojim radom, pameću i sagledavanjem problema te pametnim ulaganjem onih 85% dijelova firme koji nije bio pod monitoringom komisije iz EU unaprijedili u većoj ili manjoj mjeri, no onih 15% je još uvijek tamo gdje je i bilo prije pet godina jer se još uvijek čekaju neki novi papiri i prilagodbe kako bi se zadovolji uvjeti koje su oni iz EU propisali tada ili su ih donijeli naknadno,… a jasno vam je svima što je pet godina u IT branši,…
  • Sank
  • Moderator
  • 221
22.01.2012 | 00:24
pikolo kaže:
davno sam odlučio jesam za EU ali sada u ovim uvijetima NE

već 10 g. radim na izborima pa tako i na ovom referendumu i ovo je prvi puta da ne dozvoljavaju provjeru u općini
imaju previše prostora za malverzaciju, a i podatke o izlasku birača šaljemo sms (prvi puta)...

tako da već sada mogu reći sutra će biti većina ZA makar i ne bude tako realno glasala

Ima li bilo kakvog načina da se to spriječi? Može li se to prijaviti GONG-u?
22.01.2012 | 00:38
@campo - zabavilo me da predsjednik Republike Srpske poziva Hrvate da izađu i daju glas ZA! Kako to komentiraš?
22.01.2012 | 00:40
Sank kaže:

Ima li bilo kakvog načina da se to spriječi? Može li se to prijaviti GONG-u?

Naravno da GONG to može spriječiti,... za ilustraciju pogledaj ko su im glavni donatori: www.gong.hr/page.aspx?PageID=84
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drpongrac23, m@xym, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (761)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO