21.01.2012 | 19:08
iAnte kaže:
@Sank i kad kažeš nešto pametno, iz toga izvučeš krivi zaključak. Uvozimo sr*nje iz EU, ali ne samo iz EU. A zašto? Zato šta su nam pravilnici i zakoni takvi kakvi su. Onog trenutka kad uđemo u EU postajemo dio zajedničkog tržišta. A to znači da ono što se ne može prodavati u Njemačkoj, ne može ni u Hrvatskoj. Šta misliš koliko laboratorija u HR provjerava ispravnost svega što uvozimo? Ne samo hrane, nego i svega ostalog. U EU je to ipak malo bolje.
Na žalost nisi u pravu pa makar si i pročitao svih 3000 stranica ugovora. Ne znam doduše kad si sve to stigao pročitati, eto ja nisam, priznajem, više se povodim za zdravom logikom i nekakvim zdravim razumom pa i instiktom, a oni mi govore da se uvoz smeća neće zaustaviti nakon što uđemo u tu tvorevinu. Zapravo da je EU tako poštena i pravedna nije se nikada ni smjelo dogoditi da nam prodaju ono što njima više ne vrijedi zar ne? Koliko pak laboratorija provjerava što jedemo u hrvatskoj ne znam, ali ako ih nema dovoljno za to smo si sami krivi i mi bi sami trebali po tom pitanju nešto učiniti, jer budi siguran da to drugi za nas neće napraviti ma koliko se ti trsio da hoće. Koliko je to pak bolje u EU ja ne mogu tvrditi jer bi to iziskivalo studiju od strane neke nepristrane agencije ili društva, a ovako možemo o tome samo navoditi tuđe riječi. Kao što rekoh u nas Hrvata je veliki problem što nam je trava uvijek zelenija u susjeda, a možda i jest kad se mi sami ne brinemo za ovu svoju
A za turizam je najvažnija sigurnost i stabilnost. Mislim da je ovo nešto oko čega se moramo složit. Turisti neće dolazit ako se ne osjećaju sigurno. Iako je Hrvatska stabilna i sigurna zemlja, članstvo u EU će samo popravit taj dojam. A nedostatak granica će popraviti iskustvo putovanja.
Istinu govoriš da je za turizam najvažnija sigurnost i stabilnost, ali ne vidim nikakvog jačeg argumenta da će to biti postignuto ulaskom u EU. Mislim da je tu važnije da radimo na prijateljskim odnosima sa svojim najbližim susjedima, nego što ćemo se iz tog uvjerenja predati EU. S obzirom u kakvom je stanju EU danas tvoja tvrdnja samo je papagajsko ponavljanje izdajničke nam vlasti, ali ne drži vodu. Zašto misliš da se mi moramo njima uvući u guzicu da bi oni došli kod nas na ljetovanje?
Kažeš da nisi pročitao Lisabonski ugovor, ali zato imaš formirano mišljenje o njemu. A kako? Tko je tebi servirao to mišljenje? Ako misliš da si neko mišljenje argumentirao, nisi. Bar ne točno.
Kao što sam već naglasio, nekako se uzdajem u svoju logiku, zdrav razum i instinkt koji me do sada nisu prevarili. Bilo bi lijepo od tebe da si barem naveo primjer gdje sam to promašio, ovako je to samo tlapnja bez težine.
Evo ti malo pojašnjenje o donošenju odluka:
U Vijeću se uvodi glasovanje kvalificiranom većinom. Da bi se odluka donijela kvalificiranom većinom mora ju podržati 55% država članica koje moraju predstavljati najmanje 65% stanovništva EU. Ovo pravilo je doneseno jer se zemlje članice nisu mogle usuglasiti oko puno odluka i to je često blokiralo EU u svakodnevnim zadaćama.
Ovo se pravilo ipak ne odnosi na sve odluke. One najvažnije će se i dalje donositi jednoglasno. Koje su to, pogledaj sam.
Hmm, pa to isto sam i ja napisao i ne kužim što to želiš ispraviti? Pravno gledano svakoj odredbi dana je mogućnost izuzetka prema nekom ugovoru, a kako je minimum za donošenje odluka 65% stanovništva, a mi ćemo činiti tek 1%, zar tu više treba ikakva matematika? Ja sam možda malo pročitao, ali ti mi sad djeluješ kao da nisi pročitao ništa nego se spominješ mojeg citata iz Lisabonskog ugovora navedenog u prethodom postu.
Vijeće nije samo u donošenju odluka. Tu je i Europski parlament. On još nema snagu kao nacionalni parlamenti, ali ide prema tome. A u parlamentu je puno zastupnika koji su veoma kritični prema EU i pokušavaju biti što demokratičniji.
Inače, proces donošenja odluka unutar EU je jako složen i trebalo bi mi barem deset stranica da ga u potpunosti objasnim.
Ovo što ti pišeš čista je demagogija. Tvrdiš da su zastupnici kritični prema EU i pokušavaju biti što demokratičniji i sad bi to nama trebala biti garancija da će nas tretirati kao ravnopravne ili što? A kako to da su onda EU doveli u dužničku krizu i što misliš kako će sada proći Grčka, Portugal, Šanjolska, pa čak i Italija? Baš je šteta što bar nisi probao objasniti taj jako složen proces donošenja odluka unutar EU. Evo, mogu ti ja pomoći, financijska oligarhija je pokupovala banke u slabijih članica EU i onda ih dovela u dužničko-sužanjski odnos. Kad se donosi neka važna odluka koja će zagarantirati tim istim velikim igračima dodatni profit ili sačuvati neki interes ili vlast nad resursima, ako se sve članice ne slože onda se ovim zaduženim priprjeti naplatom dugovanja ili stezanjem pipe i eto jednoglasno donesene odluke. Dakle, nije čak ni bitno da smo samo 1% EU stanovništva, jer mi smo već u dužničko-sužanjskom odnosu i ako uđemo samo ćemo sebi zatvoriti i zadnju mogućnost da se iz tog ropstva izvučemo.
Što se tiče dpasaricevog komentara, tu nemam što reći. U pravu je. Gotovo je nemoguće malima doći do EU fondova. Ali nije nemoguće. Postoje specijalizirane agencije koje se time bave, a imamo i priče ljudi koji su sami uspjeli zadovoljit EU birokraciju. Ako itko može doći do novca da pokrene posao i zaposli ljude, to je pozitivno.
Ah, ovo nemrem ni komentirati. Ovo je samo nada da ćemo dobit sisu koju ćemo sisati, ali zdrav razum govori da do toga neće doći, jer nitko neće crnčiti za nas da bi onda mi u njegovim plodovima rada uživali. S druge strane kakva korist od pomoći koju zatražiš sada, a dobiješ pred penziju? Ili koja korist od pomoći ako ti treba da prodaš ideju, a dobiješ ju kad su već drugi tu istu ideju prodali?
Pa EU nam daje novce i ne traži da ih vratimo. Zar stvarno očekuješ da ti netko da teško zarađene novce bez ikakvih pravila. Postoje pravila koja moraš zadovoljit i ako ih zadovoljiš, novci stižu.
Ovo mi zvuči kao da govori sin koji cucla svoje roditelje i naravno oni mu daju pomoć bespovratno, ali mu nameću i određena pravila. Vidiš problem je u tim pravilima, što ti vrijedi da ti mama i tata daju lovu ako postave pravilo da se kući moraš vratiti prije 19h i da moraš cijeli dan pomagati prati i peglati, i kad stigneš možda malo i učiti? (Napomena, ne mislim da si to ti, samo dajem usporedbu)
A šta ti je smješno u onom citatu o Lisabonskom ugovoru?
Vjeruj mi da mi u njemu baš ništa nije smješno.
Ja sam ga pročitao, a ti nisi. Moje je mišljenje da je loš. A puno ljudi dijeli moje mišljenje. To je bilo privremeno rješenje doneseno na brzinu. EU je bila u krizi koju nisu mogli riješiti bez novog ugovora i zato su jako brzo donijeli Lisabonski ugovor. EU je preživjela tu krizu, ali sada dolaze nove. I zato će trebat novi ugovor. A novi ugovori se donose jednoglasno.
Eto, vidiš, ti si ga pročitao i misliš da je loš, ali svejedno biš svoju zemlju i sunarodnjake gurnuo u tu tvorevinu od EU i onda se nadao da će biti promjenjen u našu korist. žao mi je, ali meni moj zdrav razum i logika govori da će možda i biti promjenjen, ali definitivno ne u našu korist. Koga je u toj usranoj EU stvarno briga za nas? NIKOG! I kako to misliš da je EU preživjela krizu?!?! Prava kriza kako izgleda još nije ni počela, a kad do nje dođe nikakav ju ugovor više neće spasiti, a ni tvoje lupetanje. Bojim se samo da se sve to ne završi sa puškom u ruci. Nadam se da ipak neće.
Ti imaš pravo mislit da ja izvaljujem gluposti. Ali nigdje nećeš naći nijedan dokaz da nisam u pravu.
Imaš pravo, za sad ne mogu naći nigdje dokaz da nisi u pravu jer još nisi ništa argumentirano niti napisao
Ako sam ja glupan, papiga i tinejdžer a govorim argumentirano o onome što znam, što si onda ti koji imaš mišljenje o nečemu što nisi ni pročitao? Ja ostavljam mogućnost da sam u krivu iako znam dosta o ovoj temi. Ali ti si uvjeren da si u pravu iako ne znaš ništa o ovome.
Pa svi smo mi pomalo glupi jer smo šutke dopustili da nas ova izdajnička vlast 20 godina vodi ka propasti i dužničko-sužanjskom položaju i da nas na kraju predaju u ruke sebične, korumpirane, pohlepne i požudne EU. Nadam se da ćemo u zadnji trenutak ipak doći do malo pameti i EU reći NE!!!!