FreeNAS ili OpenFiler
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

FreeNAS ili OpenFiler

17.01.2012 | 23:09
Ima li tko kakvog stvarnog iskustva s ovim besplatnim rješenjima za NAS? Imam par pitanja i nedoumica pa me zanimaju vaša iskustva.
18.01.2012 | 00:00
Ja sam digao freeNAS na staroj kanti cisto iz fore, i u principu odlicno to i dan danas radi, tri godine nakon installa,iako istini na volju koristim ga jako malo!
Ne znam koliko ti mogu biti od koristi jer pamtim da sam imao peripetija pri instalaciji, i najveci problem je bio (i ostao) taj da mogu pristupiti sadrzaju na NASu samo kada je ovaj slobodan za sve korisnike u mrezi, a kada napravim usere sa restrikcijama, dobijem prazni folder!
Intsalirao sam ga preko diskete, i preko nje se i dalje dize (ili preko usb-a) sto je dobro jer mozes imati sve diskove u kanti slobodne za storage!
Spajat se na njega mogu i preko ftp i preko smb protokola!
Nasao sam bio i neki DNS host pa sam mu mogao pristupati i izvana. Ko ima zivaca i volje moze se igrati sa time do mile volje.
Ti pitaj, pa ako znam drage volje odgovorim, ali bez velikih ocekivanja molim!
  • User
  • Posjetitelj
18.01.2012 | 00:49
Sad sam se sjetio da sam također složio jednu FreeNAS mašinu prije koju godinu od jedne stare kante. Sve dan danas radi tip-top bez ikakvih naknadnih podešavanja nakon prvog, koje je prošlo bez problema. Koliko se sjećam ima i neke naprednije mogućnosti poput torrent-klijenta i sl.

Nisam dirao u naprednije stvari jer i ovo moje podešavanje je bilo više iz štosa, ali se stroj i dan danas koristi u radu.
18.01.2012 | 11:14
Poanta je u tome da mi to ne bi instalirali na staru kantu, nego na ganc novi hardver, da bi ga koristili kao ozbiljan poslovni storage server za 25-30 korisnika (u špicama po 10-15 istovremeno). Komplet s RAID kontrolerom, 4 GB RAM, i5 procesorom, itd.

Muči me hardverska kompatibilnost. I FreeNAS, i OpenFiler imaju listu hardverske kompatibilnosti koja navodi sve moguće starudije i krševe, ali ni slova o novom hardveru. Na njihovim forumima i IRC-evima moja pitanja nitko ne zarezuje.

Još mi nije jasno zašto je uopće bitno da OS ima driver za RAID kontroler? Ako RAID kontroler postroji diskove, OS iza njega vidi jedan volume i njega koristi. Čemu driver? JEdino što mi pada na pamet je da mu taj driver treba da bi mogao poslati mail alert kad krepa disk, što jest bitno, dosta bitno.

Isto me zanimalo kakva su iskustva s podrškom SMB protokolu?
18.01.2012 | 13:06
Nedavno sam instalirao FreeNAS 8.0.1 na HP Proliant Server. Doduse kod mene je konfiguracija malo specificna. FreeNAS nije isao na sami hardver, vec je instaliran Xen Server hipervizor i na njega FreeNAS kao virtualka kojoj je dodjeljen jedan VHD koji ona koristi kao storage.

Vjerujem da si provjerio ali evo ti linkovi za hardver za FreeNAS -> doc.freenas.org/index.php/Hardware_Requirements

I forum vezan za FreeNAS podrzani hardver pa prodji malo -> forums.freenas.org/forumdisplay.php?18-Hardware

FreeNAS 8 je na novo pisan, tako da vjerujem da je podrska za novi hardver na razini.

Kako sam i testirao na virtualkama, nemogu ti previse rec o hardveru.

Ja sam osposobio podrsku za Microsoft Windows Active Directory, iSCSI i CIFS (SMB ) i sve radi korektno.
18.01.2012 | 18:53
ne znam zasto ima drivere u sebi, nisam slagao diskove u raidu tako da nisam ni ulazio u problematiku, a sto smb... radi! spajao bi se ili tako, ili preko ftp protokola!

u svakom slucaju bilo bi dobro da se malo poigras privatno sa time prije tako ozbiljne implementacije! ako ti se ne da slagati nesto za doma ustupim ti ovu svoju kantu pa ako ti mozes izvuci neke korisne informacije.
18.01.2012 | 19:40
Ma, poigrao sam se privatno, i to radi. I na staroj kanti, i na virtualcu. Ali mene zanima baš to kako se RAID ponaša...
18.01.2012 | 21:12
Ja sam takodjer davno imao "home made" free nas i imao sam diskove spojene u raidu i sve je zbilja dobro sljakalo al kao sta sam to vec rekao odustao sam od toga jer je bilo ruzno i jako bucno.
18.01.2012 | 21:47
Mislim kako OS mora imati drivere za RAID kontroler u skučaju ako želiš na te diskove u RAID polju instalirati OS.
Tako je bilo do XP-a, a kasnije sam prestao eksperimentirati. S freeNAS-om se nisam igrao i tu sam tanak sa znanjem.
Ja bi prije razmišljao (ako je to za ozbiljunu primjenu) odvojiti jedan server s izdvojenim diskovnim poljem. Sad ima dosta jeftinih serverskih rješenja. Dobro HP-e sam gledao, ali ti zazireš od HP-a.
Ovako nešto recimo:
h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/1...7-4248009.html?dnr=1
18.01.2012 | 22:53
Što ti znači "odvojiti server s izdvojenim diskovnim poljem"? Pa točno to i namjeravamo. Samo ne neki brand-name, nego "složenac". Ovi brand-named su skuplji i obično dolaze s Windowsima ili još skupljim OSom. Osim cijene, problem je i to što Windows server treba puno intenzivnije održavati, a za to nemamo čovjeksati.
18.01.2012 | 23:13
smayoo kaže:
Što ti znači "odvojiti server s izdvojenim diskovnim poljem"? Pa točno to i namjeravamo. Samo ne neki brand-name, nego "složenac". Ovi brand-named su skuplji i obično dolaze s Windowsima ili još skupljim OSom. Osim cijene, problem je i to što Windows server treba puno intenzivnije održavati, a za to nemamo čovjeksati.

Mislim da si u krivu po pitanju licenciranja. Po mom iskustvu serveri obicno ne dolaze sa OSom. 90% onog sto smo kupovali (HP,Dell, IBM) je bilo bez OSa. Ako pricamo o pravim serverima.

Koliko novaca mislite izdvojiti za stroj? Mozda mogu stogod preporuciti.
18.01.2012 | 23:35
Ne pričamo o pravim serverima. Pričamo o kućištu s boljim hlađenjem, malo jačem napajanju, 4 GB RAM, 64bit proc, RAID kontroleru i, za početak, 2 HDD-a za storage i SSD od 64 GB za OS. Ugrubo, 5-6 tisuća kuna.
19.01.2012 | 00:06
smayoo kaže:

Još mi nije jasno zašto je uopće bitno da OS ima driver za RAID kontroler? Ako RAID kontroler postroji diskove, OS iza njega vidi jedan volume i njega koristi. Čemu driver? JEdino što mi pada na pamet je da mu taj driver treba da bi mogao poslati mail alert kad krepa disk, što jest bitno, dosta bitno.

Pretpostavljam iz razloga jer ti sami OS daje hrpu informacija i dodatnih opcija s diskovima, tipa u kojem raid polju su poslozeni i to mozes naravno mjenjat, koliki su kapaciteti diskova, temperature, trenutni broj okretaja i naravno alertovi.
Moje skromno misljenje...
19.01.2012 | 09:37
Krivo shvaćeno.
Tebi treba nešto ovakvo: www.buffalotech.com/products/network-sto...-pro-quad-ts-qvhlr6/
Ili ipak nije.
Serversko kućište bi trebalo obavezno. Mislim kako na onaj gore HP bez problema ide neki Linux. Mada ja ne bi radio složenaca za NAS ako je sa ozbiljnu primjenu (ako mora biti visoka raspoloživosz).
Mislim kako za 5-6k kn nije veliki novac i nema baš puno prostora.
Kad bi se mene pitalo (a ne pitame se), uzeo bi samostalni NAS (kao onaj gore Buffalo ili slično).
19.01.2012 | 10:30
smayoo kaže:
Ne pričamo o pravim serverima. Pričamo o kućištu s boljim hlađenjem, malo jačem napajanju, 4 GB RAM, 64bit proc, RAID kontroleru i, za početak, 2 HDD-a za storage i SSD od 64 GB za OS. Ugrubo, 5-6 tisuća kuna.

HP Proliant DL120G7 Intel Xeon Quad Core E3-1220 3,1GHz, 2x 2048 MB UB, Smart Array B110i SATA RAID kontroler (RAID 0/1/1+0), SATA 1x 250 GB cold plug 3.5", 7.200 rpm, 2x 10/100/1000 Ethernet, 1x 400 W, Rack 1U, Jamstvo 1-1-1 - 6000,00kn VPC + PDV

HP Proliant ML330G6 Intel Xeon Quad Core E5603 1,60GHz, 1x 2048 MB UB, Smart Array P410/ZM (RAID 0/1/1+0), SATA 2x 250 GB, hot plug, 7.200 rpm, DVD±RW, 2x 10/100/1000 Ethernet, 1x 460 W, Tower, Jamstvo 3-1-1 6.900,00kn + PDV

Dell PowerEdge R210 Intel Xeon Quad Core E3-1220 3,10GHz, 1x 4 GB LV UB, Perc S100 (RAID 0,1), SATA 2x 1 TB non hot plug, 7.200 rpm, DVD±RW, 2x 10/100/1000 Ethernet, 250 W, iDRAC6 Express, Rack 1U, Jamstvo 3-3-0 6.400,00kn + PDV

IBM SERVER x3200M3 Intel Xeon Quad Core 3440 2.5GHz/8MB Cache, 2GB (1x2 GB ECC) 6 slot DDR3 ECC do 32GB, Server Raid BR10il Raid 0,1,1E; 2x500GB HDD 3.5" Hot Swap do 4kom SAS/SATA, DVD RW, 2x Gbit LAN, 400W PS, Tower, Jamstvo 36 mjeseci - 7.400,00kn + PDV

Mozes dobiti konkretne servere za 6-7tkn. Jedino je pitanje prosirivosti diskovima, pogotovo kod rack modela. Tower modeli obicno mogu progutati do 4 diska. RAID kontroleri nisu vrh, ali u tom budzetu i da sam slazes nemozes izvuci nista bolje. Pogotovo s procom i SSD diskom u kombinaciji koju si naveo.

Kazem, moj FreeNAS se veselo vrti, doduse kao virtualni stroj. Sto se tice drivera za RAID kontroler, OS ih jednostavno treba da bi komunicirao s kontrolerom i dobio podatke od njega, isto kao i svaka druga komponenta.
19.01.2012 | 11:19
Da, hvala puno, ovo su vrlo konkretni savjeti. I slažem se - ne da se složiti bolja cijena ni da sam slažem. R210 od Della i jesam gledao - jedina prednost složenca (koji košta tu negdje) je ta što ima mjesta za 4 diska u 19" kućištu od 2U.

Odakle si točno izvlačio ove cijene?
19.01.2012 | 13:48
FreeNAS radi korektno i na novijem serverskom HW, samo preporuka je da se NE instalira na polje / interne diskove nego na USB stick.
Ako želiš neš ozbiljnije imaš Open-E, i postoji neka varijanta koja je besplatna.

Ja koristim na HP i IBM platformama i jedinu zamjerku imam što ne podržava FC kartice.
Sve ostalo je više nego dobro.

Fine tuning privilegija po folderima sam radio preko SSH / kroz konzolu (chmod i chown) i to provjereno radi kako očekuješ

Na zadnjem FreeNAS serveru sam ugasio RAID i sve diskove pretvorio u JBOD, zbog SUN-ovog ZFS-a koji radi dobro, no malo mi ta ideja ne uljeva povjerenje pa se spremam to prebacit na UFS jer ako neš krene po zlu UFS možeš isčitat gotovo na svemu i doć do podataka dok kod ZFS-a je stvar kompliciranija (barem meni)
19.01.2012 | 14:30
smayoo kaže:
Da, hvala puno, ovo su vrlo konkretni savjeti. I slažem se - ne da se složiti bolja cijena ni da sam slažem. R210 od Della i jesam gledao - jedina prednost složenca (koji košta tu negdje) je ta što ima mjesta za 4 diska u 19" kućištu od 2U.

Odakle si točno izvlačio ove cijene?

Imam deal sa Recrom, MSanom, Asbisom za opremu koju inace narucujemo za projekte pa sam cijene od tamo povukao.

Vidim da ti HP ne lezi. Ovaj Dell je najslabiji, ali sam nasao bolji i u tower izvedbi koja guta 4 diska.

Dell PowerEdge T110 II,Intel Xeon procesor E3-1220 3.1GHz / 8MB Cache / Turbo, 4GB (2x2) 1333Hz Single Rank UDIMM memorije, PERC H200 SAS/SATA 3Gb/s RAID kontroler (RAID 0 i 1), 2x 1TB SATA 3.5" (7200 okr/min) tvrdi disk, 16x DVD+/-RW SATA pogon, 305W (220V/50Hz) napajanje, Tower - 6.700,00kn + PDV

Evo ti i link, pa vidi -> www.kodeks.hr/Dell/poweredge-t110-ii,PID-3,P-2510,G-383.aspx

A kad hardver nabavis onda ces u biti i lakse odluciti koje rijesenje zelis za sebe, softver te ionako nista ne kosta u ovom slucaju, pa slobodno testiras.
19.01.2012 | 15:42
Ma da, samo ne bi volio da kupimo hardver pa skužimo da baš taj hardver koji smo kupili ne radi s nekim besplatnim softverom.
Da mi HP ne leži - da, imam dosta loše mišljenje o HP laptopima i desktopima. HP servere nisam nikad koristio.

Inače, pasalo bi nam da je 19" izvedba, jer bi ga onda stavili u ormar, s kontroliranom temperaturom itd. Ovaj Tower bi završio negdje pod stolom, dižući buku i usisavajući prašinu...

@igorvuk: to sam se i ja pitao u vezi ZFS. Za UFS, vidim ima tih varijanti da ga se iščita s Windowsa pa ajde...
23.02.2012 | 00:10
civicar kaže:
smayoo kaže:

HP Proliant DL120G7 Intel Xeon Quad Core E3-1220 3,1GHz, 2x 2048 MB UB, Smart Array B110i SATA RAID kontroler (RAID 0/1/1+0), SATA 1x 250 GB cold plug 3.5", 7.200 rpm, 2x 10/100/1000 Ethernet, 1x 400 W, Rack 1U, Jamstvo 1-1-1 - 6000,00kn VPC + PDV

HP Proliant ML330G6 Intel Xeon Quad Core E5603 1,60GHz, 1x 2048 MB UB, Smart Array P410/ZM (RAID 0/1/1+0), SATA 2x 250 GB, hot plug, 7.200 rpm, DVD±RW, 2x 10/100/1000 Ethernet, 1x 460 W, Tower, Jamstvo 3-1-1 6.900,00kn + PDV

Dell PowerEdge R210 Intel Xeon Quad Core E3-1220 3,10GHz, 1x 4 GB LV UB, Perc S100 (RAID 0,1), SATA 2x 1 TB non hot plug, 7.200 rpm, DVD±RW, 2x 10/100/1000 Ethernet, 250 W, iDRAC6 Express, Rack 1U, Jamstvo 3-3-0 6.400,00kn + PDV

IBM SERVER x3200M3 Intel Xeon Quad Core 3440 2.5GHz/8MB Cache, 2GB (1x2 GB ECC) 6 slot DDR3 ECC do 32GB, Server Raid BR10il Raid 0,1,1E; 2x500GB HDD 3.5" Hot Swap do 4kom SAS/SATA, DVD RW, 2x Gbit LAN, 400W PS, Tower, Jamstvo 36 mjeseci - 7.400,00kn + PDV

Mozes dobiti konkretne servere za 6-7tkn. Jedino je pitanje prosirivosti diskovima, pogotovo kod rack modela. Tower modeli obicno mogu progutati do 4 diska. RAID kontroleri nisu vrh, ali u tom budzetu i da sam slazes nemozes izvuci nista bolje. Pogotovo s procom i SSD diskom u kombinaciji koju si naveo.

Kazem, moj FreeNAS se veselo vrti, doduse kao virtualni stroj. Sto se tice drivera za RAID kontroler, OS ih jednostavno treba da bi komunicirao s kontrolerom i dobio podatke od njega, isto kao i svaka druga komponenta.

Da dopunim informaciju ako još nekom zatreba.

Dell Perc S100 je softverski RAID kontroler. Iako se podešava i aktivira iz BIOS-a, softverski je. Dakle, treba driver jer posao odrađuje procesor. Ista stvar je i sa HP Smart Array B110. Tako da ti brand-name serveri u ovom rangu cijene ipak nisu "konkretni" serveri, nego nešto na pola.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 19 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO