24.01.2012 | 17:12
Prolog: Ne znam pod kojom bih specifičnom kategorijom pokrenuo temu jer ni sam nisam siguran u čemu je točno (bio) problem.
Priča: Vratim se ja danas doma, a ono - tišina. To je bilo vrlo neobično jer iMac je cijelo vrijeme upaljen i uglavnom vrti neku glazbu. Čak i kad na dnevnoj bazi nekamo odem, iMac radi and the band plays on. Tako me uvijek dočeka neka pjesma kad se vratim doma. Ovaj put je pjesma izostala.
Pokušao sam par puta stisnuti poglašavanje/stišavanje na tipkovnici i ništa. Prvo sam pomislio da je problem u kontaktu sa jackom te sam odspojio pojačalo s kompa. Tu negdje je došao i zvuk s iMacovih zvučnika. Prvo se čula glazba koja je i trebala svirati, a onda je glazba prestala i iz zvučnika se čulo kao neko kuckanje - nešto slično sistemskom "funk" zvuku, ali tuplje. Mislim da su se ponavljale dvije sekvence zvukova od kojih je svaka imala par "kuckanja". To bi se pojavljivalo kad god bih pokušao utjecati na glasnoću zvuka. Dakle, ne bi se čuo onaj karakteristični zvuk mijenjanja glasnoće nego to neko kuckanje iz zvučnika.
Osim toga, pri gledanju videa preko interneta, događale su se neke čudne stvari. Zvuk bi izostao ili bi bio isprekidan i šumovit, a nekad se umjesto zvuka sa videa opet čulo samo nesretno kuckanje. Međutim, nije bio problem samo sa zvukom. Video bi se normalno pokrenuo, a onda bi stao. Neko vrijeme bi slika bila statična, a onda bi nastavila ići, ali bi bila ubrzana kao da se premotava naprijed. Dakle nije problem samo u zvuku.
Obratio sam se Googlu za pomoć i na prvih 5-6 linkova na 'probleme sa zvukom na iMacu' nisam našao ništa što bi se poistovjetilo sa spomenutim simptomima i nije mi se dalo dalje tražiti. No, iz jedne rasprave sam pokupio 'repair permissions' i 'restart', što sam i učinio jer mi je bilo pri ruci i brzo je i ništa ne košta. Pri ponovnom dizanju sustava problem je nestao. Zvuk radi normalno, glazba svira, video se streama, nema kuckanja iz zvučnika niti neželjenih šumova.
Ovo pišem kao pripomoć ako će netko imati sličnih problema. Ne znam u čemu je bio problem, pa tako ne znam ni u koju kategoriju bih ovo svrstao. Nije nešto što traži odgovor niti raspravu već, eto, daje rješenje ev. problema. Ne znam ni koliko se to često događa na strojevima. Možda je ovo izoliran slučaj. Kako god bilo, nudim i problem i rješenje
Epilog: Možda sam samo adminima stvorio problem da razvrstaju ovaj članak, a mogu ga i obrisati ako će ga smatrati nepotrebnim.
Evo i podataka o stroju:
Model Name: iMac
Model Identifier: iMac12,1
Processor Name: Intel Core i5
Processor Speed: 2.5 GHz
Grafička: AMD Radeon HD 6750M