ACTA zaustavljena, barem trenutno
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ACTA zaustavljena, barem trenutno

23.02.2012 | 01:13
Evo, gledam na dnevniku, EU komisija povukla ručnu do donošenja odluke EU suda pravde o tome da li se radi o kršenju temeljnih sloboda.
23.02.2012 | 01:42
Teoretičari urota sad morju pod hitno smisliti novu teoriju što se zapravo krije iza toga
23.02.2012 | 01:52
super da si otvorio topic jer bas me zanimao stav ostalih glede ove teme.

jel fora u tome da se sav promet kojeg neko radi "ceslja" u potrazi za piratiziranim sadrzajem, pa postoji mogucnost da se kontroliraju i ostali podatci?

znam da se radi o bitnoj temi, ali izgubio sam interes nakon ovih glupih maskiranih "osloboditelja" i slicnih boraca koji slobudu brkaju sa lopovlukom. jos se sve to pobrkalo sa zatvaranjem megauploada, pa krenu ljudi o tome kako su amerikanci diktatori (?!?!), i brkaju sve sto se brkati da. prakticki velika vecina radi galamu jer nije nikada platila muziku, film, softver ili bilo kakav autorski sadrzaj u digitalnom formatu.
nisam se informirao oko ACTAe, ali volio bi da se nadje nacin da se smanji distribucija piratiziranog sadrzaja bas radi ovakvih ljudi koji misle da imaju bogom dano pravo da dobivaju sve besplatno.
23.02.2012 | 02:03
Jel ti možda delaš u ZAMP-u?
23.02.2012 | 02:33

ma boli me za zamp, nisam ni njihov ljubitelj (valjda cemo 2025. imati itunes store u hr), ali me ovaj narodni obicaj piratiziranja zivcira. normalno da je hr developer scena vise mrtva nego ziva, da je hr glazbena scena dno dna, za hrvatski film nisam siguran da postoji... em smo malo trziste, em niko nista ne kupuje. pa ti vidi. jednostavno kod nas se to ne cijeni. ispadas kreten kada kupis aplikaciju, kada platis OS 25$, ili kada rentas film za 3$. kada odes za vikend van i zapis soma kn, ispadas baja! to je u redu, a platiti nekoga jer se potrudio da ti ponudi aplikaciju koju koristis, to je glupo.
nije mi cilj moraliziranje, pogledao sam x piratiziranih filmova, ali ne pada mi na pamet da se ponosim time i smatram takvo sto svojim temeljnim ljudskim pravom. ako je neko radio film i nadje nacin da ga gledaju samo oni koji plate za isti, kakvo pravo imam zalit se?
23.02.2012 | 07:36
Kao npr. Balašević, koji svoj film sam nosi od projekcije do projekcije i nikom ga ne da u ruke.

Poanta je, za mene, upravo to što se krađa (koja predstavlja realan problem, ali rješiv na bitno drugačiji način) koristi kao izgovor da se uvede politička, i - još gore - korporativna represija (najgore vrste, kakvu čak ni Orwell nije zamišljao - svaki diktator bi je samo poželjeti mogao) nad svim stanovništvom i nad jedinim informacijskim kanalom kojeg nijedna vlast do sad nije uspijevala kontrolirati ni "zabrtviti".

Internet je istinski bastion demokracije, jedino stvarno ogledalo političarima i korporativnim polipima i jamstvo da nada u stvarnu slobodu nije izgubljena.

Bertone, a propos teorije urota - ovo je čak toliko jednostavno da se ne može ni nazvati urotom. Dužnosnik EU komisije je sam izjavio da žele pričekati da ACTA dobije konačni legitimitet, tako da ih nitko ne može prozivati za narušavanje ljudskih sloboda. Vrlo logično. Ako ga dobiju, vrlo će teško biti srušiti ACTA-u kasnije, a da to bude legalistički (jedino hakerski, što će već otići u svojevrsni terorizam).
23.02.2012 | 07:38
Ali - najvažnije - ono što svakako treba zapamtiti - još je Macchiavelli napisao kako nijedan vladar nikad nije imao posve čiste motive. To jest - za svaku je akciju uvijek imao i neki skriveni.

Upravo o tome se radi - što političke (i poslovne) elite imaju skrivene motive za uvođenje ACTA-e, puno važnije od piratluka. I puno opasnije. Po mom osobnom mišljenju, ovo je prijelomna točka u povijesti.
23.02.2012 | 10:14
kinsif kaže:
super da si otvorio topic jer bas me zanimao stav ostalih glede ove teme.

jel fora u tome da se sav promet kojeg neko radi "ceslja" u potrazi za piratiziranim sadrzajem, pa postoji mogucnost da se kontroliraju i ostali podatci?

znam da se radi o bitnoj temi, ali izgubio sam interes nakon ovih glupih maskiranih "osloboditelja" i slicnih boraca koji slobudu brkaju sa lopovlukom. jos se sve to pobrkalo sa zatvaranjem megauploada, pa krenu ljudi o tome kako su amerikanci diktatori (?!?!), i brkaju sve sto se brkati da. prakticki velika vecina radi galamu jer nije nikada platila muziku, film, softver ili bilo kakav autorski sadrzaj u digitalnom formatu.
nisam se informirao oko ACTAe, ali volio bi da se nadje nacin da se smanji distribucija piratiziranog sadrzaja bas radi ovakvih ljudi koji misle da imaju bogom dano pravo da dobivaju sve besplatno.

Da, moram priznati da su i meni ovi maskirani isli malo na jaja, ALI oni su barem nesto napravili, za razliku od nas prdonja koji sjedimo za mekovima i kenjamo

Kod nas nije problem u ilegalnom, nego u nedostatku legalnog.
Od kada imam istore, ne pada mi na pamet za par dolara se zajebavati sa nekakvim krekovima il skidanjem.
U trenutku kada ce zlocinacka organizacija zamp propasti i kada ce doci itunesi, isto tako mi nece pasti na pamet skidati mjuzu negdje drugdje.
Ovo cijelo sranje oko ACTA-a je napokon otvorilo pitanje tko je zamp i za koga oni rade.
Puno vece pitanje za nas je zasto placamo harac na gotovo sve medije i meni osnovna sredstva rada, i kome taj novac ide.
Zamp je glavni krivac za ovakvo stanje u drzavi (sto se tice autorskih prava, naravno) i protiv zampa se treba boriti svim legitimnim sredstvima.
Jos kad paolo sfeci i husein hasannestoneampojmafendic zavrse u prdekani...mmm, milina
23.02.2012 | 11:06
kole kaže:
...zavrse u prdekani...mmm, milina

hoću ja da rikne, skiknem i završim drugovi moji u prdekanu... lol
  • campo
  • Posjetitelj
23.02.2012 | 12:20
Slažem se da je internet posljednji bastion slobode ali on je to sve manje i manje. Amerikanci su preuzeli (nitko i nije imao ništa) kompletni internet (FB,google, yahoo, twitter i da ne nabrajam jer ću doći i do applea) . Jer kakva je to sloboda ako ne možeš zaštititi svoj identitet. Amerikanci su se dokopali najjačeg oružja i to će koristiti sve više i više, a priča o piratstvu je stara priča o dva lopova jednom velikom i jednom malom. Danas je 95 % glazbe obični plagijat i kopija kao i sve ostalo a paraziti bi od toga cijeli život htjeli živjeti kao lordovi. Svaka čast autentičnim i mukotrpnim ostvarenjima ali toga je jako malo ispod 1 % . Prema tome priče o "krađi" su bajke i parazitstvo slojeva koji bi živjeli lagodno a ne bi radili. Samo što ova priča o ACTA nije priča o piratstvu nego o korporativnom nasilju slično onome koje su već ostvarile banke pa im svaka država mora čak plaćati i oporavak ako slučajno propadnu a menađerima daju milijune ...
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
23.02.2012 | 12:41
campo..upravo sam to htio reći....kako ukrasti nešto što je već ukradeno ? a osim muzike, odnosi se i na film i software( apps).
Moj primjer ...platiti ću neku sitnu cifru malom developeru za aplikacuju ili glazbeniku komad muzike ako procijenim da stvarno vrijedi..
ali ću bez ikakve grižnje savjesti uredno već godinama bez lipe koristiti stvari od Adobe-a, Autodesk-a(Cad), OSX(uvjetno jer kupujem uglavnom rabljene strojeve, pa je taj os plaćen), Microsoft-a,uredno za đaba skinut 50-60 GB izdanja novih igara za OSX i slično...
23.02.2012 | 12:58
ja sam negdje citao, da je hollywood nastao na lopovluku.i to u vezi kamere za snimanje i njenog patenta. i sad ti isti lopovi se bune sto neko njima ukrade.pa nek ne daju glumcima po 20 miliona dolara za jedan film ,pa ce i filmovi za gledanje obicnom puku biti jeftiniji.mene koji film bas zainteresuje idem u kino da ga gledam,ostale gledam preko torenta.znaci na meni nista ne gube.ove preko torenta sto gledam bih onda cekao na tv-u da se pojave.a ovakvih kao ja je puno.
23.02.2012 | 13:02
Internet je postao preopasan jer se ljudi prelagana i prebrzo organiziraju po bilo kojem pitanju.
Piratstvo je samo isprika za ovođenje kontole u komunikacijskim kanalima.
Nažalost, mislim da će Europski sud pravde blagosloviti ACTA-u, a onda kao što je rekao Smayoo bitka prelazi u ilegalu!
23.02.2012 | 14:06
dakle opravadnje bi bilo:
"ako ukradem cipele iz ducana napravio sam losu stvar, ako ih ukradem od sanera nisam napravio losu stvar jer su i onako vec ukradene?"
klizni moral, veoma korisno
zasto bi pobogu krao muziku koja je vec ukradena onda? volite slusati plagijate? nije mi bas jasno. ja kupujem muziku koju volim, istu koju sam u srednjoj skidao sa napstera, i mislim da vrijedi koliko je platim. ako neko misli da muzika koju slusa ne vrijedi nista, glazbeni ukus mu je upitan.

@kole
te maskirane prdonje su pretrpavanjem prometa (nikakvo hakerstvo) onemogucile pristup stranicama koje skoro niko ne koristi. koliko ste se puta spajali na FBI.com ili na stranicu ive josipovica? sto nisu razvalitli FB, google, imdb... biraj.
mozda smo na istoj strani, ali razlozi koji ih pokrecu su totalno krivi i ne mogu im zapljeskati. u principu, pocne mi se povracati kad vidim neki njihov video

@campoo ameri nisu preuzeli internet vec promet na internetu. niko ne sili ljude da pustaju podatke po fejsbucima, gmailovima i sl.

ACTA je problematicna radi nacina primjene, jer ako ti neki softver filtrira internet promet, znaj da ce neko to zlorabiti, ali masa se digla protiv ACTAe jer je ona prijetnja piratluku, a to je krivi razlog i corak.
23.02.2012 | 14:30
kinsif, mogu gotovo do zadnjeg slova potpisati što si rekao.
  • campo
  • Posjetitelj
23.02.2012 | 14:52
nisam ni mislio da ti dolaze kući sa pištoljem i traže podatke, ali je sloboda (koje nema) da ti podatke koje daš možeš kasnije i izbrisati što sada nije moguće prema tome iz različitih interesa podaci se koriste za "manipulaciju" ili "reklamu". I tvoji podaci postaju vlasništvo npr FB d.d. tj. privatno. Tko im je to dopustio? politika zašto? zato što i oni hoće te podatke. Također nije sloboda uzimati djeci od 10 ak godina podatke i emocije raznorazne također putem Social Networka. Ovo o krađi je obično banaliziranje stvari jer nije problem je li moralno kršiti bilo kakav zakon ;naravno da ne ali je problem da su danas zakoni nemoralni (primjer je ova bankarska kriza već 4 5 godina gdje su banke opljačkale sve po zakonu) ..Kad se borimo protiv ACTE borimo se da barem internet ne postane ono što već živimo na ovoj poslovnoj razini..rekao sam da uopće nije bit u piratstvu i krađama i ne želim raspravljati o tome (to je druga tema)
  • campo
  • Posjetitelj
23.02.2012 | 15:04
hipotetički zašto meni nebi FB platio upotrebu mojih podataka nakon što sam zatražio brisanje (to traje već 4 godine) u više navrata su obećali da hoće ali nikada nisu. Kad bi postojala sloboda svaki bi mi sudac dao za pravo a u "slobodi" svi su izgubili na sudu protiv FB. Internet je profit i politički i ekonomski prema tome pohlepnici će sve napraviti kako da ga iskoriste a to je borba protiv ACTE ne predati internet takvima jer su to pravi lopovi i manipulatori. Na sreću još nije tako a li bit će tu žestoke borbe
23.02.2012 | 15:39
Ne stigoh Vam noćas odgovoriti pa ću sad,…

@kinsif
Nadam se da moj post gore da li radiš u ZAMP-u nisi shvatio kao provokaciju jer mi to doista nije bila namjera , no u tvom prvom postu mi je nedostajao dio razmišljanja kojeg sam dobio u drugom,…
Kažeš da prihvaćaš činjenicu da ukoliko ti neko nešto ne želi omogućiti (informaciju, sadržaj) da se nećeš ni žaliti na tu, nečiju odluku,… a s druge strane nisi zadovoljan (jel si se to ti upravo ipak požalio?) time da je neko odlučio (i s kojim pravom?!) da u Hrvatskoj još nema iTunes-a,… isto je i s svim drugim sadržajima, pa sjeti se samo idiotske odluke o DVD regijama i nečijom odlukom da mi u Hrvatskoj možemo kupiti i pogledati DVD tek pola godine iza Amerike ili Japana,… i što ti je tada ostalo, skinuti i poslušati ili pogledati ilegalni sadržaj kojega ćeš ako zadovoljava tvoje potrebe ma kakve bile kasnije kad ti bude dostupan kupiti,…

te maskirane prdonje su pretrpavanjem prometa (nikakvo hakerstvo) onemogućile pristup stranicama koje skoro niko ne koristi.

Točno je to što si napisao, ali upravo je korištenje ilegalnih i od određenih skupina ljudi dorađenih operativnih sistema skinutih ili drugih programa s koje kakvih servisa omogućilo istim tim skupinama DoS napade na poslužitelje Josipovića, FBI-a i dr.,… a gašenjem tih servisa od kuda se takvi sadržaji skidaju, u neku ruku, korporacije sprečavaju da im poslužitelji budu zatrpani,… pa i naš Ivo,…

@smajoo
Slažem se s svime što si napisao pa neću napisano ponavljati,… samo ću dodati da koliko sam se uspio informirati, ključni problem ACTA sporazuma je kršenje osnovnog ustavnog prava kako Hrvatske, tako i većine zemalja u svijetu, a to je pravo na privatnost,…

Po ACTA sporazumu, odnosno dijelu odredbi tog sporazuma (po meni čista izlika za kontrolu pristupa informaciji i sadržaju određenoj skupini ludi ili zemalja) ukoliko neka korporacija ili neko u njoj odluči da neka osoba, skupina ljudi ili druga tvrtka štete njenim interesima pod izlikom sumnje o "posjedovanju ili distribuiraju" zaštićenih sadržaja mogu naložiti državi nadzor, praćenje, kazneni progon osumnjičenih,… navedene odredbe i način primjene je recimo u totalnoj suprotnosti s Zakonom o kaznenom postupku, Kaznenim zakonom, Zakonom o policiji,… na primjer, danas da bi nekome mogli recimo prisluškivati mobilni telefon, legalno naravno, državne institucije koje su za to zadužene moraju imati debelo opravdani razlog,… po ACTA sporazumu razlog i ne mora biti debeo opravdan,…

S druge strane, zapravo možda i najčudnije u cijeloj toj priči je da su same telekomunikacijske tvrtke su po ACTA sporazumu dužne nadzirati podatke koje korisnici razmjenjuju i zatim dostavljati podatke o sumnjivim i inkriminiranim sadržajima,… samo kome,… možda ZAMP-u ili možda Ministarstvu kulture koje bi kod nas trebalo biti zaduženo za ACTA sporazum,…
23.02.2012 | 16:24
Kad se krade muzika ili film onda je to prestrašno, ali kad se ukrade fotografija (koja spada u istu kategoriju kao i dvoje prije) onda je to normalno. Fotogarfije valjda kradu svi i koriste za svakojake stvari (od privatnih, do reklamnih).
23.02.2012 | 17:54
Jako dobar clanak dole bas u vezi zampa i acta-a i Josipovica koji mi je totalno pao u ocima nakon one blesave izjave:

www.index.hr/vijesti/clanak/od-zampa-do-...stulic--/599067.aspx
23.02.2012 | 18:12
Malo je OT,… ali jedan stari vic na temu ZAMP-a,…

Da li znate s kojim su potrošačima glazbe (muzike) u ZAMP-u najsretniji?
S onima koji slušaju "cajke",…
Zašto?,… Zato što ta klijentela jedina ne zna spržiti CD,…
23.02.2012 | 18:20
Sta mislis koliko para dodju Stulicu do sada? A josipovic? O njemu ne treba trositi rijeci.

A st se tice pirata?pa zar stvarno mislite da su to velike sume novca? Ko hoce da ima neki cd i kupit ce ga.Ko hoce da pogleda film u kinu , otici ce u kino. Za mene su i cd i dvd preskupi.Posebno dvd.Imam dobru kolekciju filmova (original na dvd-u pa ko zeli mozemo se dogovotiti o cijeni).
23.02.2012 | 19:07
Iako inače nisam paranoičan, nisam sklon teorijama zavjere, nisam previše zabrinut za moje privatne podatke, ali se slažem sa Smayoom da pravi motivi iza ACTA-e vjerojatno nije piratstvo, nego nadzor građana u ekonomske i političke svrhe. Žele točno znati tko, kada, kome šalje kakvu poruku. Žele onemogućavanje brze samoorganizacije ljudi. Sjetimo se samo prosvjeda kod nas koji su bili dijelom koordinirani putem Twittera, a London riots epizoda je bila odrađena Blackberry porukama.
23.02.2012 | 19:18
@arya, Josipović ti je pao uočima? U mojima niej nikad bio na nikakvoj visini. Doduše, priželjkivao sam Bandića na čelu države jer je on primjereniji ovom društvu.
Mislim kako "u političke svrhe" i nije bitno jer kad banke zavadaju u cijelosti nema veze je li si lijevi ili desni. Ekonomski aspekt je daleko bitniji, najbitniji.
23.02.2012 | 19:55
Bertone kaže:

@kinsif
Nadam se da moj post gore da li radiš u ZAMP-u nisi shvatio kao provokaciju jer mi to doista nije bila namjera

ma bez brige. bila je bas dobra fora

nisam na strani ZAMP-a, naprotiv, mislim da su jedni od glavnih krivaca za odvratno stanje u hr glazbenoj sceni. oni u ovoj galami vide isto ono sto i anonymous skupa sa njihovi simpatizerima. "ACTA onemogucuje piratiziranje, kraj!" jedni su za, drugi su protiv. sve mi ovo lici na nedavnu medijsku "debatu" o pristupu u EU. valjda niko nije doticao krucijalne probleme. tada su uglavnom nacionalisti ili pacijenti poput Pernara bili protiv EU, a sada su uglavnom pirati protiv ACTA-e. u oba slucaja se nadjem na strani za koju smatram da je ispravna ali skupa sa ljudima koji su do tog "NE" dosli jednom totalno drugacijom putanjom.
no dobro, nadam se da ACTA nece proci, ali isto tako nadam se da ce se raditi na nekom zakonu protiv piratiziranja.
ZAMP zasluzuje zasebni tretman i ne bi ih se previse doticao u ovom topicu. niti su oni pisali ACTA-u, niti ce biti neki faktor u odluciavanju.
23.02.2012 | 22:14
metalni kaže:
Internet je postao preopasan jer se ljudi prelagana i prebrzo organiziraju po bilo kojem pitanju.
Piratstvo je samo isprika za ovođenje kontole u komunikacijskim kanalima.

Točno. I to je klasična totalitarna doktrina. Pričaj ljudima da ih štitiš od strašnog neprijatelja dok ih zapravo lišavaš njihove vlastite slobode. Reinhard Heydrich bi se ponosio njima.

Nažalost, mislim da će Europski sud pravde blagosloviti ACTA-u, a onda kao što je rekao Smayoo bitka prelazi u ilegalu!

Ja ipak mislim da to nije tako sigurno. ACTA nema unisonu podršku svih članica, a među onima koje nisu potpisale je Njemačka. Lista onih koje jesu potpisale, ali su otkazale ratifikaciju je sve dulja. To znači da stav oko toga nije tako čvrst.
23.02.2012 | 22:23
arya kaže:
Jako dobar clanak dole bas u vezi zampa i acta-a i Josipovica koji mi je totalno pao u ocima nakon one blesave izjave:

Ja ne mogu reći da mi je totalno pao u očima. Čovjek je dao službenu izjavu sa svoje službene pozicije, utemeljenu na nepotpunom pogledu na situaciju koju su mu servirali njegovi savjetnici. Žao mi je da je to izjavio. Siguran sam da ne bi dao takvu izjavu da mu je netko izložio i drugu stranu priče (bolje reći - treću - jer druga je strana ova koja i meni ide na živce: "to nije krađa, to je cool, mi "skidamo" glazbu, a ne krademo").
23.02.2012 | 22:50
no dobro, nadam se da ACTA nece proci, ali isto tako nadam se da ce se raditi na nekom zakonu protiv piratiziranja.

Ja se pak nadam da će netko shvatiti da nam uopće ne treba "zakon protiv piratiziranja". Piratiziranje je posljedica - uzrok leži negdje u ideji da je informacija ekonomski resurs kao i svaki drugi. Nije. Samo je ukalupljen u kapitalizam nakon "otkrića" da ima vrijednost i da je nepotrošiv (koji kapitalist ne bi poželio takav resurs?!).

Informacija po svojoj prirodi najbolje funkcionira ako je slobodna. Slobodna u smislu da joj svatko ima pristup, da je može obraditi na bilo koji način i ugraditi u sljedeću informaciju koja iz nje nastaje.

Trebamo li štititi autorska prava (kojima je primarna svrha unovčavanje "rada" autora, a usput i ograničavanja načina na koji se proizvod tog rada koristi)? Više ne nego da. Jer štićenje tih prava je u konfliktu s prirodom informacije - bila ona softver, audio-vizualni zapis ili kemijska formula iz koje se može opredmetiti lijek protiv raka (aludiram na generičke lijekove kojima ACTA također pokušava stati na kraj).

Da ne bude zabune - dok god smo u kapitalizmu, autor zaslužuje naknadu (s kojom može kupiti kruh) za ulaganje sebe u autorsko djelo, ali ne nužno na način da se, samo zbog mogućnosti beskonačnog umnožavanja resursa, naknada za to isto djelo ubire tijekom suludih 50 odnosno 75 godina, u naplati višestruko nadmašivši bilo kakav oblik ulaganja u djelo - namjerno ne kažem "nadmašivši vrijednost djela" jer koncept "vrijednosti" ne funkcionira izvan robno-novčanog sustava, odnosno u sustavu u kojem im pridružujemo i informaciju kao ekonomski resurs.

Slažem se sa Smayoom da je ACTA prijelomna točka u povijesti.

Nadam se da će, dugoročno, sve informacije biti slobodne i kao takve potpuno raspoložive. Utopističko razmišljanje, naravno, ali ujedno i razmišljanje koje pokušavam prakticirati i kao autor.

Lijepo je živjeti od tantijema (been there, done that), ali to nije jedini način za vrednovanje autorovog rada. Meni osobno je (nakon što sam kupio kruh) puno draže ako je moje djelo pomoglo u stvaranju nekog sljedećeg, koje će na isti način nastaviti niz. Jer to vuče civilizaciju naprijed. I ako netko ne može doći do mog djela jer nema ni za kruh, a kamo li za nešto apstraktnije poput informacije, znam da sam i sam možda uskraćen makar za ideju koju bi taj nepoznati nekupac (!) mogao poroditi. Ne samo da nije fer - kontraproduktivno je.

Zato posebno cijenim sve autore koji svoje djelo stavljaju civilizaciji na raspolaganje, a zauzvrat rado prime ono što im se da. Donationware je odličan primjer za to koji i u praksi može funkcionirati čak i u trulom kapitalizmu.

Na ACTA gledam kao na odličan katalizator društvenih promjena. Možda je vrijeme za novu ekonomiju - onu koja razumije prirodu informacije.
23.02.2012 | 23:04
Đipi at his best.
23.02.2012 | 23:38
25. prosinac 2012. godine nije tako daleko,.... možda doista dođe do nove prekretnice u ljudskoj evoluciji,...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 52 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (624)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO