24.02.2012 | 00:32
@Djipi
lijep post ali jasno ti je da takavo sto ne moze proci kada autor informacije pokusava zivjeti od svog rada. za njega je informacija koju je proizveo ekonomski resurs (ako mu je to hobi onda ce pasti kvaliteta informacije), i trud koji je ulozio u prizvodnju tog resursa mu se mora isplatiti ako ostali koriste taj resurs. ne znam ko bi se mogao uzdati u donacije u hrvatskoj. slazem da nije u redu da neko zivi u nepotrebnom izobilju i po pola stoljeca na racun jednog uspjesnog albuma, i taj dio price je ono sto bi trebalo regulirati, recimo isteknu autorska prava nakon par godina, kao kod patenta? glupo je da kao laik sad bacam prijedloge, ali postoji sigurno nacin da se kratkorocno nagrade ljudi koji se trude proizvesti neki sadrzaj, a dugorocno taj ce sadrzaj postati besplatan.
sta je sa nekim mali developerom u hrvatskoj koji ne bi radio za IT mega korporaciju a ima talenta da napravi proizvod koji potencijalno ima trzista? da se ta osoba uzda u donacije? sta je sa nekim fotografom koji zivi od prodaje svojih slika? proda jednu za 5, 10 ili 50$ ode na veceru a ostali besplatno razmnozavaju tu sliku do iznemoglosti? kako zastititi te ljude? u hrvatskoj nema jednostavno kulture da im se dobrovoljno da neki prilog.
kako da se svaki dan cijeli posvecujes necemu ako ne mozes od toga zivijeti? ljubav i entuzijazam nisu dovoljni. puno je toga loseg u glazbenoj, filmskoj, softverskoj industriji itd, od cijena pa do distribucije i tu ima jako puno prostora za napredak, sjajno si detektirao nekoliko problema, ali u konacnici ako autor ne moze zivjeti od svoga rada onda prelazimo u amaterizam. posto u hrvatskoj nema navika placanja bilo kakvog digitalnog sadrzaja, nema druge nego to zakonski regulirati.
sto se buducnosti tice, volio bi da niko ne placa a da svi rade sa zarom i entuzijazmom. mislim da bi osobno bio produktivniji da radim za gust a ne za novac, ali sutra moram ustati ujutro, doci na posao i raditi za novac, tako da mi razmisljanje o utopistickom drustvu samo odmaze.