26.02.2012 | 16:44
Meni ta cijela ACTA priča zvuči toliko besmisleno da mi se čini kako joj je smisao samo da bi se narod imao čime baviti. Malo politike zastrašivanja i odvraćanja pažnje s nekih, možda važnijih, događaja. Kako je ove godine izostalo zastrašivanje nekom vrstom gripe ili cjepivom koje u sebi nosi čipove, ACTA sasvim prikladno popunjava tu prazninu.
Udarili su narod tamo gdje ga najviše boli. Očigledno su shvatili da ćemo radije umrijeti od svinjske gripe nego se odreći Internetza.
Koliko god mi suludo zvuči ta ideja, pitam se što bi se dogodilo kada bi ACTA uistinu zaživjela..? Zamislite, *Oni*(TM) kontroliraju internetz! I što sad? Ne mogu skinuti najnovije (pa čak i one starije) ripove omiljene mi glazbe i filmova. Oke, kupit ću si CD kojeg zbilja želim imati i preslušavat ću ga do mile volje dok me ne zaboli mozak od ponavljanja. Ili neću kupovati CD jer ću skupa sa svim jabučnjakovcima (svih zemalja) bojkotirati kupnju glazbe i filmova, pa će managerima i producentima (svih zemalja) biti 'bad' jer ne dobivaju naše pare, pa će nam se oni pokušati umiliti raznim sniženjima i nagradnim igrama ne bili barem bilo kakva pinka kapnula u njihov džep, pa ćemo mi reći 'ajd, to je sad pristojna cijena, po mjeri čovjeka' i nećemo više imati potrebu raditi i skidati tzv. piratske kopije. - Ovo mi zvuči kao scenario koji se svakodnevno događa na drugim poljima i s drugim proizvodima, samo što neke stvari ne dobiju takav odjek u svijetu kao što je famozna ACTA. Zašto se nismo svi digli kad su smanjili gramature čokoladica, a cijenu su ostavili istu? Zašto, drugovi?
Drugi dio priče je kontrola informacija i cenzura interneta. Zar je to opet nešto s čim se ne susrećemo svaki dan? Koliko TV-programa bih dnevno trebao pogledati i koliko različitih novina bih trebao pročitati da bih dobio relativno! objektivnu informaciju o nekom događaju? A većma ih lažu. Jednima je u interesu upakirati informaciju radi manipulacije naroda, a drugi pakiraju radi profita. Skandalozno! Šokantno! Ekskluzivno! A ja sam se odlučio pratiti jednu TV-postaju i čitati jedne novine jer oni misle kao i ja i pravo mi paše čuti moje mišljenje iz nekih drugih ustiju. To mi, onak, miluje mozak. Ma daj, čovječe... O jednom događaju dobijem informacije sa 100 različitih strana i jednako sam pametan kao da nisam ništa čuo.
Ameri su u pravu, a Iranci žele zlo čovječanstvu. Ne, Iran je u pravu, a Amerika je zlo... Tak mi je svejedno s koje strane će pasti njuka koja će me spržiti. Možeš jedino vjerovati dragom Bogu i eventualno nekoj bliskoj osobi. Iako ove potonje nekad valja propitati.
Naravno, bojimo se i toga da je ACTA samo prvi korak na putu potpunog porobljavanja čovječanstva. Što je sljedeći korak? Prisluškivanje svakog telefonskog razgovora? Snimanje razgovora u kafiću? Svaki stol će imati ugrađen mikrofon da ne bi bilo kakofonije. Svako domaćinstvo će imati osobnog policajca koji će paziti na red i disciplinu unutar kuće. Pazit će da obiteljske rasprave ne prijeđu dopuštene granice i nedobog da se povisi riječ protiv vlasti. Čovjek neće smjeti šamariti ženu jače od propisanog. Eh... Zabrazdio sam. Pitam se koji je najcrniji scenario koji se može dogoditi? Čemu tolika halabuka?
Hoćemo li postati Equilibrium, Matrix ili Gattaca ili nešto treće? Doduše, Matrix već jesmo i ne vidim da se neka revolucija diže oko toga. Oke, vidim, al neću sad o tome
Oke, ne treba baš dozvoliti da ti svatko skače po glavi i govori ti što smiješ raditi, ali ova ACTA mi se više čini kao provokacija nego kao stvarna namjera. Ak zbog ničeg drugog, onda čisto zbog toga da pogledam situaciju i iz neke treće perspektive.