Moj novi website
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moj novi website

27.02.2012 | 02:40
Nadam se da mi nećete zamjeriti ako vam predstavim novi website koji pripremam već jedno vrijeme.

Pošto sam krenuo u veću ekspanziju s poslom fotografa, morao sam se ponoviti i po tom pitanju.

Prijedlozi i kritike su dobrodošli. (i na web i na fotografije)

i evo link na kraju:

www.domagojborscakphotography.com

HVALA VAM SVIMA!
27.02.2012 | 02:53
Palac gore za fotke, a palac dolje za Flash - stvar se ne može pogledati na iPadu. Sam web je ugodno jednostavno i čisto složen tako da zapravo nema nikakvih razloga da se ne napravi u HTML5, izgledao bi jednako dobro, a radio bi svuda. Evo, to je kritika i prijedlog!
27.02.2012 | 02:58
Ako se reklamiraš tu samo da se pohvališ, imaš potpuno pravo na to. Mrak galerija. Kao da ju je radio kakav profesionalac Neke fotke bole koliko su dobre. U svakom slučaju, sadržaj i koncept weba mi je odličan, a jedinu zamjerku bih imao na samu adresu. Predugo, brate mili, i teško čitljivo. Ako imaš fore još razmisliti o tome i promijeniti u nešto jednostavnije, daj si truda i oko toga.
27.02.2012 | 07:21
@Nitros Web mi se sviđa, jednostavan, čist, pregledan! Flash mi se nikako ne sviđa iz gore navedenih razloga. Ja sam svoj web napravio (dao napraviti) u HTML-u bas zbog ipad-a

@dpasaric: Može neka preporuka za studio koji bi napravio web u HTML 5.0, naime kad sam radio svoj web nisam nasao nikoga tko to radi?
27.02.2012 | 09:28
Ja ti mogu od srca preporučiti Kreativni odjel.

Ne što smo prijatelji, ali stvarno smo zadovoljni onim što su nam napravili.

Nitros, fotke su super, totalno. I web je lijepo napravljen. Meni osobno Flash ne smeta, ali tu najprije moraš razmisliti o tome tko ti je potencijalna klijentela. Ako je za očekivati da značajan dio te klijentele ima naviku surfati pomoću iPada/iPhonea, Flash je vjerojatno grubi faul.
  • campo
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 09:45
Ja ću bit malo kritičan pošto sam u wedding poslu često
Fotografija čista desetka čak i previše za vjenčanje
web spor ...ovakvi su se radili prije 10 godina i bili su atraktivni sad su totalno out. Ja često odradim joomlu i onda je napucam grafički ali dobiješ stabilnost i brzinu i najnovije tehnološke mogućnosti a nekad i orginalne ideje for free ili mali para. npr galerije koje su brze i sa mogućnostima prikaza velike kvalitete.
Ne ljuti se ali sa tvojim fotografskim sposobnostima zaslužuješ web za 21 stoljeće
27.02.2012 | 10:26
Vrlo cist, nepretenciozan i pregledan...fotografisticki web
Pogodjena forma, ali i uskladjena sa sadrzajem...odlicno.

Flash...wtf???
Sporo...
Upalili su se svi ventilatori u kompu
Campo je u pravu...joomla odradi posao...ili html5?!?!
27.02.2012 | 10:46
Također primjdba za flash, ovo se jednosatvno može napraviti u i HTMLu uz pomoć javascripta. Ako će naglasak biti na galerijama i portfoliu čak bi preskočio veće CMS skripte. Siguran sam da postoje i CMS sustavi koji su prilagođeni baš za ovakve namjene.
27.02.2012 | 10:51
Dizajn mislim da jednostavniji ne moze biti. Smeta mi flash i osobno ne volim fancy animacije na web stranicama, a pogotovo u meniju. Kako ti je dpasaric rekao, koristi html5 ako mozes, a u ovom slucaju mozes. U padajucem meniju bi stavio razmak (padding). Preblizu mi je ruba. Isto bi dodao pregled cijele galerije, a ne da se vrti jedna po jedna bez da vidim ostale.
  • User
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 10:51
Još jedan thumbs-down za Flash, ali probaj izbjegavat i Joomlu.

Sajt mi ne djeluje kao da treba ikakav CMS, po meni je bolje to realizirat ručno. Galerija u JavaScriptu imaš kakvih god poželiš, a nekakav upload slika i sl. nije preveliki problem za riješit s malo programiranja.

Fotografije super, s mog amaterskog gledišta
27.02.2012 | 13:53
Hvala Smajoo!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.02.2012 | 13:59
Ja zbog upotrebe flasha nisam mogao ni pogledati jer ne mogu instalirati flash player na službeno računalo ovdje na poslu.

Svakako i moj glas protiv flasha.
27.02.2012 | 14:52
Hvala svima i na pohvalama i na kritikama.

Ovako, da vas sve razveselim, radi se i verzija za iphone/ipad, koju će web sam prepoznati i plasirati.

Ovo je kupljeno rješenje i odlučio sam se na to zbog scaler mogućnosti. Znači ovaj web jednako dobro izgleda na ekranu od laptopa i na mrcini od 27".

Spor je zbog HD slika. Sve slike su u HDu i to ga usporava, ali protiv toga ne mogu. Mogu smanjiti slike, ali time mi pada kvaliteta slike previše. Pošto web prepoznaje ekrane na kojima se gleda, tako i povećava slike, odnosno smanjuje ih.

Za pregled cijele galerije imate thumbnails na dnu stranice. Pritiskom na tipku se dobi full pregled. Također može se i u pdfu skinuti cijela galerija, ali traje jedno vrijeme jer skida oko 17mba.

Što se tiče web adrese. Znam, svjestan sam toga, ali imao sam www.domagojborscak.com već registriranu za stari web i transfer mi je završio tek prije koji dan, a pošto sam web htio što prije baciti na net, uzeo sam onu domenu. Napravit ću forward, tako da će se moći i s www.domagojborscak.com skočiti na glavni web. Mislim da je to onda ok duljina adrese.

Ovaj web je već zakupljen kod livebooksa i izabrao sam ga zbog lakoće korištenja, supporta (odgovaraju i rješavaju problem u roku par sati) i dodatnih funkcija. Tipa ftp, privatni login i privatne galerije za korisnike i košarice.
Uz to, flash inače ima problema sa SEO, oni su to veoma dobro riješili jer web ima i html iza svake stranice i galerije.

I ne, neda mi se programirati, imao sam webove različite koje sam i sam pisao i neda mi se to više. CMS mi je bio potreban da ja fotografije pobacam unutra i to je to Inače nakon nekog vremena mi se više nije dalo refreshati web.
27.02.2012 | 18:39
To kaj sam rekel na fotozine.org, vrijedi i ovdje. Stranica OK, Flash minus, a uz engleski bi bio red i hrvatski staviti.
27.02.2012 | 20:18
Ma hrvatski ću možda staviti. Ionako populacija na koju ciljam je mlada i smatram da im je engleski dovoljan. U kontaktima je hrvatski.

Hrvatski mi je ono, još razmišljam o tome. Ti si prvi koji mi je to stavio kao minus, pa razmatram još.
27.02.2012 | 21:03
Koliko sam gledao po netu, gotovo svi imaju domicilni jezik, pa onda jedan lil više svjetskih. Ja smatram ako je nešto dobro, a dobro je, neka papani u "belome svetu" čuju našu rijeć, a ne samo tuđu/njihovu. Ispada kao uvlačenje strancima. Ako je cilje prodati svoj rad, a mislim kako je cilj, stavi ga kao drugi jezik.
Nije ti to minus, a nisam ni tako napisao, samo sam rekao kako bi bio red.
Minus je Flas na koji sam (a i dosta prisutnih) dosta odbojni, ne zbog Flasha samoga, već zbog neoptimiranosti stranica rađenih u Flashu (cijelih ili djelomično).
Uživaj.
27.02.2012 | 21:48
Nitros, moraš razmisliti o tome tko ti je ciljana klijentela. Domicilna ili inozemna? Kojih koliko %? Mlada ili starija - to si već rekao. Pravne osobe (novine, izdavači, marketinške agencije...) ili fizičke (mladenci, roditelji za krstitke/pričesti/krizme...)?

Kad to definiraš, onda (ne polazeći od vlastitih pretpostavki koje mogu biti krive) istraži kakve njihove preferencije mogu biti pa odluči da li ti treba ili ne treba hrvatski jezik te da li ti je flash baš stvarno toliki minus koliko ovdje svi sugeriraju. Jer statistički uzorak korisnika jabučnjaka nije odgovarajuć statističkom uzorku tvoje potencijalne klijentele.

Naime, ja ti iz prve ruke mogu reći da potencijalnog klijenta koji posjećuje naš web živo boli q da li je stranica u flashu ili nije. Samo što bi značajnom postotku njih zasmetalo da im stranica ne radi s iPhonea pa je to minus flashu. Ali onima koji ne koriste iPhone - fućka im se, uglavnom. Ni ne kuže te priče - flash, no flash, html5, điđemiđe...

Ali da im stranice nisu na hrvatskom, nego samo na engleskom, to bi bio, za više od pola njih, teški dealbreaker.
  • campo
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 23:51
Flash je već prokužen od svih, pa sva djeca znaju da se na iPhonu ne vidi flash. Ja sam nedavno radio jednu stranicu čovjeku mojih godina i on me ništa nije pitao za flash ali na kraju posla stvori se njegova kćer sa iphonom i kaže da je zadovoljna kako se vidi na telefonu. zamislite da je bio flash koja blamaža.Stvar je profesionalizma ignorirati milijune iPadova i Iphonova kad radiš stranice ako je mogao New york times prilagoditi stranice iPadu mogu svi. Neki su mi klijenti to izričito i naglasili a nisu baš bili neki eksperti..to u praksi izgleda toliko i toliko iĐiđa i toliko i toliko ljudi ne može vidjeti moju stranicu (pa i u hrvatskoj ih je mnogo)
28.02.2012 | 02:11
Kao što sam rekao. Provider ovog dizajna weba daje i ipad/iphone friendly website koji se može flickati i slično. To nije još pušteno u pogon s moje strane jer želim prvo istestirati sve pa će onda ići live.

Logično je da na jabučnjaku će to biti veliki minus kada je ovo apple okruženje i to shvaćam.

Što se tiče klijantele, na tome radim svakako i zbog toga radim i analitiku, ali i slušam komentare od svih ljudi kojima sam web pokazao.

Flash ili ne, ovaj website bi se skoro jednako dugo otvarao u svakom hmtl kodu zbog veličine fotografija, to je tako i tu si ne mogu pomoći. Svaka galerija ima preko 15mba, a loada se odmah cijela i ako je netko malo temperamentniji na strelici za dalje, zatrzne mu naravno...
Kod izbora weba sam o tome razmišljao i otišao sam rađe na soluciju koja mi nudi visoku kvalitetu prikaza sadržaja, a malo sporije učitavanje, nego da na sadržaju štedim i u negdje drugdje da onda bolje. To je jedna od odluka i tu se ne može naći zajednički jezik

Evo o jeziku se da raspravljati i uzeo sam u razmatranje. Prvo ide ipad website gore, a onda idemo dalje...
  • campo
  • Posjetitelj
28.02.2012 | 09:56
Nitko ti ne kaže da ti mijenjaš site ali pitao si pa smo ti rekli. Argumentacija ti nije baš jaka.
Prvo flash nema veze sa apple ambijentom nego sa profesionalizmom ( nešto slično kao kad napraviš stranice za sve browsere a na jednom ne rade dobro pa ti ostaviš tako)
što se tiče photosa postoje načini da fotka izgleda bolje od tvoje a da bude lakša...vjeruj mi a pogotovo video ...ovo govorim iz dobre namjere ne ljuti se
28.02.2012 | 11:21
Ma ne ljutim se, dapače. A koji je to način da bude fotka te rezolucije, a da bude lakša. S photoshopom radim već 7 godina i nisam još našao lakši način od ovoga kojeg ja imam.

Tu su fotografije oko 1800x1200 i oko 300-500kb (ovisi o količini boja. Što je više boja, to su fileovi veći), bolje od toga nejde.

A što se tiče flasha, uzeo sam livebooks jer dva fotografa koja izrazito poštujem (Joe McNally i Chase Jarvis) imaju također web kod njih napravljen. Pa ako je za njih dobro, trebalo bi biti i za mene
Mislim sve stoji. Flash se nekome sviđa, nekome ne, al o tom po tom.
28.02.2012 | 11:47
Mislim kako nije stvar sviđanja i nesviđanja. Flash nije optimiran, a pogotovo ne za male uređaje. Nije Apple odustao od Flasha jer nije dobar, već ždere previše resursa za premalo dobiti. Zato Apple gura HTML5.
Kako je smayoo rekao, nekome se fućka jer isključivo pregledava s kompom, a drugi koji koriste iĐiđe, ni ne mogu gledati.
Inaće, fotke su odlične.
Sretno.
  • campo
  • Posjetitelj
28.02.2012 | 12:26
Ništa sve ok,..ja sam samo mislio da si predobar fotograf za tako loš* web

* sve ono što smo naveli flash sporost stari design

imaj na umu da ti govore profesionalci koji imaju malo više kriterije za web
28.02.2012 | 12:42
Interesantan članak o flashu :www.netokracija.com/kako-je-flash-pocini...tvo-iz-zasjede-19555
  • mileni
  • Posjetitelj
28.02.2012 | 14:47
Web covjeku uopce nije los, dapace. Vecina portofolia od graficara je u flashu. Ja osobno flash nisam volio jos od njegovih pocetaka, ali to nije vazno. Nitko nece zagovarati fotografa na nacin da mu stranicu pregledava na iphoneu.
Slike mi djeluju odlicno, i svaka cast na tome. Imam samo dvije zamjerke, vec su ti napomenute ovdje:

* URL od weba
Vjeruj mi, mijenjaj ovo cim prije. Pod hitno. Ne na nacin da imeprezime.com preusjmjeris na imeprezimejosnestoplusjosnesto.com, vec ovo drugo preusmjeri na imeprezime.com. Ovako djeluje presmijesno i krajnje neprofesionalno.

* jezik
osim ako ti klijentela nisu stranci, pod hitno hrv jezik kao glavni jezik.

Za sve ostalo pohvale, a eto dolazi i non flash verzija, pa tako da koristenje iskljucivo flasha nije neki problem
28.02.2012 | 23:20
Evo podnio zahtjev za prebacivanje domena. Što se tiče jezika, da, mijenjat ću na hrvatski izgleda, prema analitici većinom su korisnici iz regije pa nema smisla...
29.02.2012 | 01:12
10-ak fotki sam pregledao i stvarno kapa dolje, ali nisam izdrzao vise od 10-ak fotki... web je dosta spor
29.02.2012 | 01:36
Ja gledam na iPadu i sve je ok s brzinom pregleda !
29.02.2012 | 09:28
Znao sam da sam da sam sliku mosta u magli već negdje vidio i da mi je bila mrak dobra ,… samo šteta što na deviantART-u nisi stavio slike malo veće rezolucije,…

No idemo na website, prvo i osnovno, meni kao laiku ono što pada u oči je da fali Hrvatski jezik kao primarni no to si i sam rekao da ćeš riješiti pa sve ok,…
Vizualno mi je site OK no vidio sam takvih već mnogo tako da se osim kvalitetom fotografija ničim ne ističe no možda je to i bio cilj,…
Ono što je meni prvo palo na pamet je da će masa korisnika s trenutnim brzinama pristupa netu u Hrvatskoj odustati od pregledavanja sitea jer se učitava jako, jako dugo,… ja imam brzinu od 12 Mb/s i učitavanje mi nikad nije ispod 10-15 sec, e sad zamisli koliko to traje ljudima koji imaju 2 Mb/s i da li će imati volje čekati,…
29.02.2012 | 16:14
Da, site je bio zamišljen da ne upada u oči i da bude tek medij za prikaz fotografija

Drago mi je da si upamtio fotografiju

Što se tiče učitavanja, evo stvarno neznam, ali ja s 4 mbita sam imao ulazak na web u 10 sekundi. Ako se brzo listaju fotografije, da onda treba malo pričekati, ali ako se gledaju fotografije kako sam zamislio (4 sekunde svaka) onda je dosta vremena da se sve izloada.

Hvala na komentarima i sugestijama!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 42 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, IgorD, jura22, m@xym, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (800)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO