Pomoc oko kupnje polovnog DSLR foto aparata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko kupnje polovnog DSLR foto aparata

06.05.2012 | 02:28
Pozdrav poceo sam sebi skupljati novce za kupovinu prvog dslr foto aparata prvo sam gledao nove ali kad sam vidio koliko bih trebao uloziti u startu novca bilo bi mi previse, zato sam počeo gledati polovne. Treba mi savjeti za kupovinu. Našao sam dva kandidata za sada Nikon D60 300€ uz dva objektiva www.bug.hr/forum/topic/fotoap...56/146779.aspx (MOGAO BIH GA ODMAH KUPITI)
Drugi izbor Canon 500D 450€ UZ JEDAN OBJEKTIV
www.pik.ba/artikal/3067981/ca...-full-oprema-/ (ZA NJEGA BIH MORAO ČEKATI BAR JOŠ MJESEC DANA)

Svaki savjet dobro došao....
PITANJA?
1.Dali se isplati kupiti te aparate radi dugo trajnosti i mogućih kvarova pogotovo sto sam novi u ovome svijetu?
2.Koji mi se više isplati?
3.Imate li kakav drugi izbor da pogledam (po mogućnosti www.pik.ba)
06.05.2012 | 04:18
Linkovi su ti broken.
I Canon, i Nikon su, u DSLR klasi, aparati koje se može popravljati, i to ne nužno u ovlaštenom servisu.
Sami aparati su tu negdje, slični po svemu (sad će me neko zaflejmat jer takav antagonizam kakav vlada između Canon i Nikon tabora, to nije bilo čak ni između spektrumovaca i komodorista ). Ja bi odabrao Nikon jer je izbor objektiva na E-bayu znatno veći (i općenito, Nikon ne mijenja način prikapčanja objektiva na tijelo svaki čas). Isto tako, Canon objektivi (pogotovo oni koji se pod normalno prodaju s aparatima) su malo previše kuruza za tu cijenu.

Ali - siguran sam - bit će onih koji se ne slažu sa mnom ili čak misle upravo suprotno.

Jedino vjerujem da će se svi složiti da su Canon ili Nikon izbor za DSLR. Ima nekih Olympusa i nekih Sonyja i svašta još, ali to je sve druga klasa.
06.05.2012 | 09:32
Obavezno Nikon!!!!
06.05.2012 | 09:45
Obavezno Canon!!!!!
Mislim da ne mozes fulati niti sa canonom niti sa nikonom, a milsim da su i ostali brandovi svi tu negdje.
Smayoo je spominjao i veci izbor objektiva, ali za to bas nisam siguran. Mozda na e bayu ima bolji izbor za nikona, ali sam siguran da kod nas u oglasima ima vise canon objektiva.
Kaj se kvatitete objektiva tice to vrijedi pravilo kolko para tolko muzike.

Ja bi radije kupio jedan model stariji aparat i bolje objektiv nego "noviji" aparat i losiji objektiv.
radije bi kupio malo stariji model tijela (400D ili 450D) i za razliku u lovi Tamrona ili Sigmu 17-50 2.8. Ista je stavar sa nikonom, ali nisam koristio nikon pa ne znam o kojim se tu modelima radi.
06.05.2012 | 09:52
Gotovo je svejedno hoćeš li uzeti Canon ili Nikon. Oba bih preporučio zbog ogromnog broja dostupnih objektiva i ostale opreme. Razlike u kvaliteti fotografije ionako će (bar u početku) biti zbog fotografa, a ne zbog opreme!

Dat ću ti generalnu preporuku: nađi nekog iskusnijeg fotografa (dakle, pravu, a ne virtualnu osobu) i poslušaj što ti on ima reći.

Imaj na umu da je DSLR rupa bez dna što se ulaganja tiče: filteri, torbe, daljinski okidači, blicevi, stativi ... tako da je bolje dobro isplanirati korake unaprijed nego kupovati ono što se u određenom trenutku čini povoljno tj. jeftino. Skloniji sam kupnji boljeg skupljeg objektiva nego lutanja sa jeftinim objektivima koji neće raditi onako kako si možda u početku zamislio.

Posjeti http://www.photozone.de/ i pogledaj malo što se nudi od objektiva (Canon i Nikon APS-C). Nisi nam rekao što ćeš najčešće fotografirati (sport, krajolike, makro, koncerte ...). O tome ovisi odabir objektiva. BTW smatram da je važniji objektiv nego tijelo aparata. Tijelo ćeš ionako za koju godinu promijeniti, a objektivi obično ostaju.

Eto, nisam previše pomogao što se konkretne opreme tiče, ali nadam se da će ti ovih par općih savjeta ipak pomoći.

I za kraj: dobro je kupiti onaj sustav (Canon ili Nikon) kojeg imaju tvoji prijatelji tako da sa njima možeš razmijeniti iskustva (i opremu!).
06.05.2012 | 11:25
Imao sam Canon 350D i koristio sam ga par godina.Aparat je vise nego odlican ali bih sada uzeo Nikon bas zbog dodatne opreme.Posebno obrati paznju koliko ima okidanja jer uzimas polovan.Na nikonu se to moze vidjeti dok na Canon ne jedino u servisu.Bar je tako bilo na starim modelima.
06.05.2012 | 11:28
Ja sam se odlucio za canon ili nikon jer gdje god sam cito rekli su da su klasa za sebe. Evo ponovni linkovi od izbora
Nikon d60
www.bug.hr/forum/topic/fotoaparati-kamer...5-f35-56/146779.aspx
Canon 500d
www.pik.ba/artikal/3067981/canon-500d-sl...8-55mm-full-oprema-/

Planiram slikavati najvise krajolik i ljude. Foto aparat mi prvenstveno treba za jednu lokaknu web stranicu sa vjestima.

Poceo sam usporedjivati ova dva foto aparata sto je bolje u kojega. Canon ima bolje karakteristike i moze snimati full hd video.
A nikon je dosta jeftiniji i dodje sa dva objektiva.ali ne moze da snima video i ima losije karakteristike na papiru.

Dali ove karakteristike puno znace?
Kakvo je snimanje videa kod canona dali je on u stvarnosti uporabljiv?

Ja bih da mi foto aparat sluzi par godina jer ga planiram koristiti u jos malo amaterske svrhe.
06.05.2012 | 11:34
Moras shvatiti da je tijelo dobrog DSLR samo 40% ostalo su objektivi,za to sto ti trebas i jedan i drugi su vise nego dovoljni.Video na aparatima = je glupost.Danas za 100-200 eura mozes uzeti vise nego odlicnu HD kameru koja stane u dzep od kosulje.
06.05.2012 | 11:38
Na piku imas jedan dobar DSLR i to da ti da na 1800KM jer vise i ne vrijedi,ipak je polovan aparat www.pik.ba/artikal/3060301/canon-eos-7d-...18-135mm-objektivom/
06.05.2012 | 12:58
D60 u poluprofesionalne svrhe? 30.000 okidanja? Koliki je vijek zatvaraca, 50 ili 100 tisuca?
m.njuskalo.hr/dslr-fotoaparati/nikon-d60-oglas-5013623
Evo iedan slican s malo okidanja.
06.05.2012 | 13:09
Taj mi je pre dalako ja sam iz BiH (Orasje) U hrvatskoj mogu uzeti osjek sl.brod najdalje sve mi je dalje predaleko jer bih otisao autom po njega. Ovaj sto sam naso na bugu mi je ok ali ima izgleda previse okidanja i lik mi je nešto čudan. Što sve trebam ispitati lika kod kupnje polovnog aparata?
06.05.2012 | 13:17
Sad zadiremo u onu vječnu polemiku ko je bolj,i ali u neke amaterske svrhe to i nije tako važno, odabir objektiva u nekom cjenovnom rangu za aparat koji kupuješ ti je i onako svejedno, onu visoku klasu objektiva gdje ima razlike i u cijeni i u kvaliteti vjerojatno nećeš kupovati jer su cijene astronomske.
Koristim DSLR, koristio sam i Canon i Nikon, momentalno koristim jednu treću marku ali definitivno gledaj da ima što manje okidanja i ovaj d60 ne bi uzimao jer je na njemu stara tehnologija chipa za razliku od ovog Canona koji je CMOS i ima čišćenje senzora (ovaj Nikon to nema).
U svakom slučaju najvažnije ti je kad jednom odabereš marku zapravo si odabra sistem i sve objektive koje kupuješ možeš koristiti samo na toj marki aparata, naravno kod slijedeće kupovine mjenjaš samo aparat, objektivi ostaju jer je pre skupo prelaziti na drugi sistem , vjerojatno ćeš u međuvremenu kupiti još neke objektive pa je prelazak još i skuplji. JOš jedna bitna svar je da aparat primiš u ruke pa ti je nekakva subjektivna odluka od velike važnosti.
@DrAle ti je i onako već dao odlične savjete;)
06.05.2012 | 13:28
OT imam ti odlicnu torbu za DSLR ostala mi od canona a na tvom pik profilu ima zanimljivih stvari za mene
06.05.2012 | 13:38
Mislim da ti za novce koje imaš, Canon ima više za ponuditi. Što zbog CMOS senzora s manjim šumom, što zbog cijene objektiva kasnije. Nikonov D60 nije loš aparat međutim ima CCD senzor koji nije baš nekaj na malo višem ISO + CCD troši dosta više baterije nego CMOS. Nekak mi se čini najbolja solucija Canon 450D i 2-3 prime objektiva. Neznam kak se raspon kreće kod Canona, al recimo kod Nikona imaš 35mm 1.8, 50mm 1.8 i 85mm 1.8. Super objektivi za novce koje daješ za njih.
06.05.2012 | 13:49
saint kaže:
Moras shvatiti da je tijelo dobrog DSLR samo 40% ostalo su objektivi,za to sto ti trebas i jedan i drugi su vise nego dovoljni.Video na aparatima = je glupost.Danas za 100-200 eura mozes uzeti vise nego odlicnu HD kameru koja stane u dzep od kosulje.

Video na aparatima nije glupost, vec cinjenicno stanje vecine video produkcije u svijetu!!!
Pogotovo za posao o kojem govori...
Daklem, canon ce ti odlicno posluziti za te zadatke...foto i video.
Sa videom moras imati ili stativ ili objektiv sa stabilizacijom...
IT zvuk odlican...ako si blize sugovorniku mozes uzeti i izjavu
Kao sto su ostali rekli, ulazi u popratnu opremu, jer se tijelo mijenja svakih par godina.
Sretno!!!
06.05.2012 | 13:53
Samo sam se i ja htio još osvrnuti na opasku o snimanju HD videa. DSLR aparatom snimati video je prilično skupo, jer senzorski element (bilo da je CCD ili CMOS) "odumire" sa svakom ekspozicijom (zato je, između ostalog, bitan broj okidanja). Senzorski elementi fotoaparata su konstruirani za maksimalnu kvalitetu statične slike i kratke ekspozicije pa su stoga puno više osjetljivi na eksponiranje. Računaj da je snimanje videa fotoaparatom = 30 okidanja za svaku sekundu videa. Pa sad ti vidi...
06.05.2012 | 14:15
Hvala Smayoo,nisam mislio da je potrebno iznositi tehnicke podatke i obrazloziti ali je smayoo to uradio umjesto mene.S obzirom da da mi je audio skoro pa primarna oblast IT ton dobar,ma daj molim te.Da je on toliko odlican kao sto si naveo ja nebih imao posla bas nikako.Vec bi kamermani sve sami radili,iza sebe imam 6 animiranih filmova ,3 dokumentarna i 2 serije(govorim o audio obradi i snimanju na terenu) tako da znam sta govorim.NHF
06.05.2012 | 15:31
saint kaže:
...S obzirom da da mi je audio skoro pa primarna oblast IT ton dobar,ma daj molim te.Da je on toliko odlican kao sto si naveo ja nebih imao posla bas nikako.Vec bi kamermani sve sami radili,iza sebe imam 6 animiranih filmova ,3 dokumentarna i 2 serije(govorim o audio obradi i snimanju na terenu) tako da znam sta govorim.NHF

IT ton sa svih dslr-ova je ODLICAN za bilo kakvu web ili info-broadcast produkciju!
Pogotovo kada/ako skines agc.

A ove tehnikalije oko senzora stoje...ali koliko cesto danas mijenjamo tijela, toliko dugo ona izdrze...uglavnom
06.05.2012 | 16:48
@smayoo, mislim baš supotno, kako aparat od 2000€ i nije nešto skup u odnosu na kameru koja daje slićne rezultate. Filmaši (ne oni koji imaju oo buđet, već oni skromniji), prigrlili su fotiće kao videosnimalice.
I da, kod velikih brzina scene, CCD je nadmočniji od CMOS senzora.
Edit:
Mislim kako je ipak zatvarač onaj dio u SLR-u koji je ograničavajući. A kod videa je zatvarač otvoren i onaj broj okidanja (kod mene je to 150.000) bio bi vrlo brzo dostignit (manje od 1.5 sati). Inaće, dugi rad senzora uzrokuje njegovo grijanje, tako je dužina videa kod nekih DSLR-a ograničena vremenski.
06.05.2012 | 20:30
Bilo bi dobro pogledati kaj frendovi ili znanci imaju za marku tako da se ponekad može i posuditi neki objektivček i da, kad počneš, snimaj u RAW formatu tako da možeš kasnije popraviti greške u ekspoziciji
06.05.2012 | 22:11
Računaj i to da nikon D60 nema ugrađen AF motor, a ima ga D80 koji je po senzoru isti ako se ne varam.
To je vrlo bitno, jer ti omogučava korištenje starijih (analognih) objektiva koje na D60 ne mi mogao koristiti s autofokusom.
Uglavnom Nikon i to D80.
06.05.2012 | 23:18
zabac kaže:
Mislim kako je ipak zatvarač onaj dio u SLR-u koji je ograničavajući. A kod videa je zatvarač otvoren i onaj broj okidanja (kod mene je to 150.000) bio bi vrlo brzo dostignit (manje od 1.5 sati).

Slažem se sa svim tim, ali to kod snimanja videa nije bitno, kako si i sam obrazložio.
07.05.2012 | 12:11
S tome kako D80, a i D90 nema mjerenje svjetla kroz objektiv. TAko ni stari AI i AI-S objektivi ne igraju (treba imati ručni svjetlomjet). Dok D100 i dalje imaju mjerenje svjetla.
Ovo je pupa bez dna. Kupio sam prije dvije godine D300s, a kroz godine sam sakupio hrpu objektiva. Najkorisniji mi je 12-24/4, 35/2 i 50/1.4 ponekad 100/2.8 i TC 2x koji na Macro objektivu podupla vrijednosti. Pa blitz, stativ, DYI stativ adapter i macro LED lampa, stativ za rasvjetu + kišobran ...
Imam još neke objektive, ali ih rijetko koristim.
Rupa bez dna. Kad se navućeš na to, to je isto kao i MAC. LOL
07.05.2012 | 20:08
@zabac, kolko ja znam D90 mjeri svjetlo kroz objektiv, jer da ne mjeri ne bi imao izbor za vrste mjerenja i ne bi mogao mjeriti svjetlo u više načina, ali ovo i onako neće čovjeku baš puno pomoći kod odabiraB)
07.05.2012 | 21:39
Mjeri, ali samo kad je gore objektiv s kontaktima (www.kenrockwell.com/nikon/d90.htm). Stari AI, AI-S, E, AI-P nemaju komunikaciju s tijelom i tada se svjetlo ne mjeri.
Zašto mu ne bi pomoglo?
Ako kupi D60, MORA staviti AF-S objektiv (s ili bez prstena blende G-tip). Drugačije ne bu imal ono kaj si je zamislil. Ne bu imal automatsko oderđivanje ekspozicije, a ni autofokus. Koliko sam skužio, @jvinkovic je početnik u DSLR svijetu.
07.05.2012 | 23:22
Pa koliko sam vidio iz pitanja već u tom kopletu dobiva dva objektiva, ako bude kasnije kupovao kupit će i onako koji mu paše. U Canon varijanti može kupovati samo nove serije objektiva jer je Canon izbacio kompatibilnost sa starim manualnim objektivima. A što se mjerenja svjetla tiće aparat uvijek mjeri svjetlo, probaj stavit stari objektiv bez kontakata, stavi na manual i pokazat će ti razliku u ekspoziciji, zar ne? Jedino što ti neće raditi auto postavke i nemaš AF;)
07.05.2012 | 23:42
Ok, fucka mi se.
23.06.2012 | 22:38
Da vam javim kupio sam prije desetak dana novi Canon 550d u Švicarskoj izašao me nekih 650€ sa dva objektiva (18-55mm IS II , 55-250mm IS)
Uspio sam si nabaviti nešto opreme.
Torba: Canon Deluxe Gadget Bag 100EG
SDHC kartica: SANDISK 16GB class 10
Battery Grip: MeiKe Battery Grip
Battery: LP-E8 replacement battery
Blic: Yongnuo YN560 II Speedlite Flash
Transceiver: Yongnuo RF-603
Stativ: König KN-21
Lens hood:EW-60C i ET-60
SLIKE OPREME
:pinch: Upozorenje: Spoiler!

Sve sam kupio sto sam planirao samo sam se zeznuo sa blicom nisam gledao dali blic ima pomoc za Auto Focus a ovaj ga nema. I to mi je veliki problem kada koristim blic na fotoaparatu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 17 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, iAnte, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (798)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO