Put na sjever
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Put na sjever

28.05.2012 | 12:25
smayoo kaže:
Ulazak kamperom u gradove svodi se na to da dođeš do nekog primjerenog "Stellplatza" (parkinga gdje je dozvoljeno parkirati kamper, a da te ne oderu sa par eura na sat) koji nije u centru, ali nije ni negdje u divljini i dalje ideš javnim prijevozom. I tu je baš kritično važno da imaš dobru navigaciju, da te brzo, efikasno i precizno dovede do takvog mjesta.

Na svojoj sam koži naučio da su takva mjesta uvijek jasnije označena prometnim znakovima nego GPS-om. Vozi i uživaj te se ne zamaraj tehnikalijama. Evo i jedna moja motivacijska!
irska_kamper.jpg
28.05.2012 | 14:11
smayoo kaže:
puno toga...

Ostali su već odgovorili na većinu pitanja pa bih ti skrenuo pažnju na jedan drugi aspekt putovanja na "neviđeno". U Francuskoj i Italiji u turističkim mjestima vrlo su učestale provale i krađe u kampere, kombije i ostala "natovarena" vozila kojima se putuje. Možda da se raspitaš kako je s ovim zemljama u koje ćeš ti ići. Imam dva primjera od kojih je jedan bizaran.
U Pirinejima u Francuskoj nam je kraj malog naseljenog mjesta provaljeno u službeni, označeni kombi HGSS-a i pokradene su nam stvari dok smo bili na terenu. Bilo je desetak službenih vozila iz raznih zemalja. U kombiju su bili ruksaci s opremom, ali i osobnim stvarima. U Hrvatsku sam se vratio bez ijednog dokumenta i bez više tisuća kuna vrijedne opreme.
Drugi slučaj: Frendove su u Italiji po noći kroz otvore za ventilaciju u kamperu, uspavali plinom i pokrali im sve što su imali. Ujutro su se s jakom glavoboljom probudili u otvorenom kamperu. Nisu bili u kampu već na parkiralištu kraj penjališta. Iz istog razloga frend koji vozi kamione, prije spavanja s unutarnje strane kabine, spaja i zateže ručke za otvaranje vrata trakom i napinjačem. Ako ga i uspavaju ne mogu ući u kabinu.

Ovo nije neka paranoja već podosta iskustva s putovanja "na divljaka". Na tvom mjestu ne bih noćio na nekim opskurnim mjestima, a pogotovo ne na parkiralištima gdje noće kamiondžije.

Lani sam sam putovao tri tjedna motorom i čini mi se da sam svega pet noćenja imao u kampovima. Sve ostalo spavao sam na livadama, žitnicama i kuruzama, ali van ikakvih naselja. Hranio sam se većinom po voćarnama i malim trgovinama, a vrlo rijetko po restoranima. Ako te zanima možeš pogledati na zivizivot.wordpress.com

Siguran sam da će sve biti u najboljem redu, ali malo opreza nije na odmet

Sretan put ti želim.
28.05.2012 | 15:17
Svaka čast na putovanju, moj je problem što kada idem najčešće mi se ne da fotografirati (pogotovo na motoru) a ni pisati o tome. Samo uživam u novom ambijentu i ljudima a onda pustim da sve ode u sjećanje.
Isprika smayi na maloj digresiji.
28.05.2012 | 22:16
FiFi, hvala na dobrom savjetu. Slične sam pročitao i na forum.camping-croatia.com (ovo sa vezivanjem auta iznutra). Ovo s plinom nisam čuo, no u takvom slučaju bih čak radije da mi provale pa da taj plin izvjetri, a mi preživimo, nego da puste plin pa ne mogu otvoriti, pa onda poumiremo unutra.

Inače, možeš vidjeti da sam i sam gore napisao da ne kanimo noćiti po odmorištima na autocesti jer je opasno. Radio sam prije posao koji je bio povezan sa sigurnošću pa sam dosta proučavao i statistike kriminaliteta, pa i sad imam neke izvore. Od svih zemalja na našem putu, najgore je u Njemačkoj, a zbog europskog nogometnog prvenstva povećan je rizik i u Poljskoj. Njemačku planiramo prevesti bez noćenja, U gušće naseljenim zonama ćemo se držati kampova i organiziranih parkinga za kampere, a gore daleko na sjeveru je previše pusto (i previše su to bogate zemlje) da bi se nekim lopovima gore isplatilo vrebati žrtve.
29.05.2012 | 17:11
Jednom prilikom sam se dosta preznojavao u Istočnoj Nemačkoj, tamo se grade autoputevi pa ih infrastruktura još ne prati logično, benzinske postaje su jaaaaako udaljene jedna od druge na određenim rutama pa pripazi da ne presušiš prije vremena, inače taj put me Garmin dobro sj..o:angry: ,ali na autoputu je bio bez greške (sam si spomenuo trenutak nepažnje i ode u jagode; e i spasio me guži tj. prometaljke na određenom kilometru izađeš par sela i ponovno goreB) )

Prvi dio puta, kojiko sam skužio, želiš preletjeti. Meni je preko Buzeta jeftinij put preko Italije (ne plaćam karavanke i slovence), no, zato te austrijanci oderu na tunelima (čini mi se da me to više koštalo od vinjete). Čisto za usporedbu od Buzeta do Kranjske Gore preko Ljubljane put je duži za 4km (sada oduzmi nekih 15-20 km Tarvisio-Kranjska Gora u Austiji sam brže uletio)

E, istrani namirnice kupuju u Kopru i Trstu - određene namirnice su čak i preko duplo jeftinije

Sretno!!!!
Super ruta
29.05.2012 | 20:45
Hvala. Da, autocesta kojom planiram kroz Njemačku je ex-DDR većim dijelom. Očekivani dovoz kampera je 900 km. Dakle, uz tankanje kod Passaua, imam debele rezerve do Rostocka.

Put preko Villacha na Salzburg (bilo preko Udina, ili preko Ljubljane) vodi na München. To je u ovom slučaju jako obilazno. Pogotovo što startam iz Zagreba. Tako da idemo ZG-Maribor-Graz-Wels-Passau-Berlin-Rostock i dalje trajektom za Dansku. U Austriji na tom putu ima jedno 4-5 tunela gdje se naplaćuje prolaz, ali sve po sitno. Ispadne tunela koliko i vinjete.
30.05.2012 | 11:09
Što više čitam više ti zavidim

1. koliko ti troši kamper?
2. znaš li koji je već ili ćeš to znati tek kad ga iznajmiš?
3. jel i vani isto vmax = 80kmh ko i kod nas?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
30.05.2012 | 13:58
smayoo, iako dosta putujem po svijetu, to uglavnom činim avionom pa ti ne mogu dati nekog korisnog savjeta, ali zato vam mogu poželjeti sretan put i dobru zabavu!!! Svakako se nadam i kakvom barem kraćem eseju sa slikama kad se vratite kući. SRETNO!!
30.05.2012 | 22:35
Hvala!

@John_st:

1. kaže najmodavac - 9-10 l/100km
2. Adria Sport 573, na šasiji Fiat Ducato, motor 2,2 TD
3. Nije. Vozilo je ispod 3,5 tone, u svakoj zemlji vrijede ista ograničenja brzine kao i za auto. Ali zbog potrošnje nije za voziti brže od 100-110
30.05.2012 | 23:37
1. aj to nije toliko ni strašno jer nit je lagan nit je aerodinamičan.
2. baš je simpatičan, i izvana i iznutra
3. o pa to je super! nedavno sam imao jednu raspravu gdje me sugovornik uvjerava da je vmax = 80, al očito nije mislio na ove "manje" kampere.

Već vidim kako će vam biti ludo i nezaboravno
31.05.2012 | 00:39
Onaj tunel kod Salzburga je mislim skuplji od Karavanki.
31.05.2012 | 09:27
TunelI kod Salzburga jesu skuplji od Karavanki (jedinstvena je naplata za 2 tunela: Tauern i St. Michael). Ali to je tzv. Tauernautobahn, od Villacha do Salzburga i dalje prema Münchenu, a mi nećemo ići tuda, jer je to put na zapad, a mi idemo na sjever. Tako da ćemo mi ići Graz-Wels (točno sredinom Austrije) i dalje na Berlin i Rostock.

John, evo ovdje tablica organičenja brzine (druga tablica po redu):
www.camping-croatia.com/index.php?option...ijesti&Itemid=92

ograničenje je 80 u ex yu zemljama, za one koji su preko 3,5 t.
31.05.2012 | 16:44
tnx smayoo
05.06.2012 | 09:52
Jel itinerar gotov? Nisi napisao što ti daju od opreme? A što moraš imati svoje?
05.06.2012 | 10:22
Čovjek kaže (dao mi je popis koji ide uz ugovor o najmu) da daju sve osim posteljine. Plina dvije boce, kabel, crijevo za vodu, kemikalije za WC, posuđe za 6, kamp stolić i stolice, TV, radio.

Na itineraru još uvijek radim. Gazi me vrijeme...
05.06.2012 | 10:43
Želim ti sretan put i "mirno more" do povratka.
05.06.2012 | 12:42
Sretan put na sjever

Bas ti zavidim, kako bi ja volio negdje izaci iz ove baze. Da vozim onako 2-3 sata bez cilja Samo da osjetis da mozes ici gdje zelis
05.06.2012 | 14:11
smayoo kaže:
Čovjek kaže (dao mi je popis koji ide uz ugovor o najmu) da daju sve osim posteljine. Plina dvije boce, kabel, crijevo za vodu, kemikalije za WC, posuđe za 6, kamp stolić i stolice, TV, radio.

Na itineraru još uvijek radim. Gazi me vrijeme...

Ne zaboravi beštek i WC papir
05.06.2012 | 19:24
[
Na itineraru još uvijek radim. :) Gazi me vrijeme...[/quote]

Pusti vrijeme, uživaj.
16.06.2012 | 00:35
Evo, sve je spremno i spakirano. I beštek, i WC papir. Polazak je sutra iza 12 iz Zagreba. Evo i ugrubo itinerera:

16.06. cca 500km 12:00 Zagreb 13:30 Ptuj kupnja namirnica 15:00 nastavak puta 21:00 h noćenje između Passau i Regensburga
17.06. cca 850km 07:00 nastavak puta 17:00 Rostock trajekt 18:30 Gedser 20:00 København
18.06. cca 1000km 07:00 nastavak puta 10:30 Göteborg, kava kod prijatelja, 12:30 nastavak puta 22:00 noćenje između Dombasa i Oppdala u Norveškoj
19.06. cca 900km 06:00 nastavak puta 21:00 Bodø
20.06. solsticij u polarnom krugu, Saltstraumen, najveći maelström na svijetu, udičarenje na losose i morske pastrve
21.06. cca 700km 07:00 nastavak puta, natrag prema jugu, obalnom cestom, od fjorda do fjorda, 2 trajekta, stajanja po osjećaju 22:00 Verdalsøra
22.06. cca 750km 07:00 nastavak puta, prema istoku, ulazak u Švedsku, 09:00 Tännforsen, najveći vodopad u Švedskoj, 12:00 nastavak puta 20:00 Stockholm
23.06. cca 500km ujutro (mislim, jutro sviće oko 02:00, ali vjerojatno nećemo ustati prije 6:00 ) razgledavanje Stockholma, 23.06. je praznik u Švedskoj, Midsommer, velika fešta posvuda, popodne nastavak puta, 21:00 opet Göteborg
24.06. landranje s prijateljima po okolici Göteborga
25.06. cca 400km ujutro još druženje s prijateljima, 12:00 nastavak puta 18:00 Karlskrona, ukrcaj na trajekt, isplovljavanje 20:00, noćna plovidba za Gdyniu
26.06. cca 650km 08:00 iskrcaj u Gdyniji, nastavak puta, zaustavljanje po osjećaju, 20:00 Krakow
27.06. Krakow, Wieliczka (rudnici soli)
28.06. Oswiecim (Auschwitz), zujanje po kampu
29.06. cca 400km 07:00 nastavak puta, stajanje putem Visoke Tatre, Banska Bystrica (SK), 15:00 Budimpešta, popodne zujanje po gradu, Tropicarium, Citadella, Szecheny Lanchid, Budimski dvorac
30.06. još malo zujanja po Budimpešti (što nismo stigli dan ranije). Ako nam se jako svidi, možda još jedna noć ovdje. Ako ne, možda put kuće, navečer čišćenje kampera, noćenje, drugi dan vraćanje u Zagreb, kraj puta (cca 350 km), a možda (ako nam se da) produžimo još jedan dan pa odemo do Subotice, navečer noćenje u Apatinu (cca 300 km).
01.07. (0 ili cca 350km) ako smo ostali noćiti u Budimpešti ili Apatinu, lagano razgledavanje, u Apatinu, ili negdje s naše strane, u Baranji, negdje na dunavski fiš paprikaš ili pörkölt od soma. Ako se odlučim žrtvovati za djecu i dati da me izjedu komarci, onda usput posjet Kopačkom ritu i laganini do punice, čišćenje, noćenje, drugo jutro vraćanje kampera.

Sveukupno negdje 7200-7500 km.
16.06.2012 | 00:49
smayoo, šta da kažem... Sretan put, i dobro se provedi s obitelji, i naravno slike očekujemo
16.06.2012 | 01:04
smayoo sretan put, ljepo vrijeme i dobre uvjete za vožnju želim vam i isto tako očekujem foto zapis ovog puta
16.06.2012 | 12:10
Sretan put i dobru zabavu i neka te vrijeme posluži, te bez neugodnosti na putu.
16.06.2012 | 13:28
Sretan put,... a kaj se tiče kraja puta i Kopačkog rita svakako i to kad je već usput posjetiti,... i imam tamo tetku (Bilje) i kaže da ove godine još od komaraca skoro ni "k"
16.06.2012 | 23:51
Sretno !
17.06.2012 | 01:28
Bon vojaž i fil gluk!
19.06.2012 | 12:53
nadam se da uživa... gledam već 3 dana nije spojen na forum - svaka mu čast!

iako po itineraru ima detalja koji mi se čine neostvarivi....

npr. 21. 6. - 700 km obalnom cestom u 12 sati

i još ima tu nekih stavki - ali kad se vrati vidjet ćemo...

Nadam se i da ne vozi sam - jer 3-4 dana za redom biti po 12 sati za volanom... hmm...
12.07.2012 | 14:17
Već se debelo trebao vratiti. Nadam se da nisu negdje zaštekali. Koliko ga znam, da je došao, vjerovatno bi se javio. Ovako, ostaje crv sumnje.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.07.2012 | 20:36
Slažem se jzelko, nekako debelo kasni. Zadnje vrijeme kad god se prijavim na jabučnjak, prvo provjeravam jel se smayoo javio da je stigao. Hmmm...
12.07.2012 | 23:35
Ajd ne coprajte! Nikakva vijest = dobra vijest
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 14 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (822)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO