Jeftinija kupnja Apple laptopa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jeftinija kupnja Apple laptopa

• iMo
  • Korisnik
  • 19
25.07.2012 | 10:40
Poštovani,

postoji li mogućnost jeftinije kupnje Apple računala s HR tipkovnicom negdje u inozemstvu, negdje u Europi ili u SAD-u? Možda čak u Cupertinu? ...

Konkretno, koliko bi se jeftinije moglo dobiti MacBook Air 11" 128 GB kojega u iStylu prodaju za 7.999,00 kn? ...

iMo - pa neMo : (
25.07.2012 | 10:48
Moj savjet, bolje nađi nekog susjeda, prijatelja, rođaka, koji ima firmu i lagano ga pokupiš bez PDV-a i svi sretni.
25.07.2012 | 11:01
Nema...kupi van pa nađi kapice tipki od pokvarenog ovdje pa ih zamijeni ako ti je to toliko bitno.
25.07.2012 | 11:04
Tony.Soprano kaže:
Moj savjet, bolje nađi nekog susjeda, prijatelja, rođaka, koji ima firmu i lagano ga pokupiš bez PDV-a i svi sretni.

Ehej...pricas o kriminalnoj radnji!
Daj malo razmisli prije nego lupis...

U tom slucaju laptop je vlasnistvo firme i neprenosiv je na privatnu osobu.
Ako uleti financijska, a laptopa nema u firmi...eto problema...
25.07.2012 | 11:22
Mo's mislit. Tocno kako je vlasnistvo firme, ali i prenosivo te tako ne mora nuzno biti u firmi. Bitno da je u nekom roku doneseno u firmu. Sto je s autom, mobitelima, alatom. Kaj sve mora biti u firmi i cekati financijsku. To je financijski prekrsaj, ali je tesko dokaziv
25.07.2012 | 11:30
Hahaha, e sada sam se dobro nasmijao. Kakvoj kriminalnoj radnji? Gdje ti živiš? Ovo je Hrvatska, ništa nije kriminalno.
25.07.2012 | 11:44
Ilegalne varijante toga neću razmatrati, ali postoje sasvim legalne. Firma može nekog honorarno angažirati i imati s njim dogovor da mu osigurava sredstvo za rad (laptop). Taj honorarac je nikad ili gotovo nikad u firmi, ali koristi laptop koji je vlasništvo firme. Ako dođe porezna i zatraži baš taj laptop, ljudi u računovodstvu imaju primjerak ugovora s honorarcem i, ako porezna baš zapili, čovjek za dan-dva donese laptop u firmu, da porezna vidi da je laptop tu, da je na njemu nalijepljen inventarni broj, i da serijski broj odgovara onom iz materijalnog knjigovodstva.

Priča se svodi na to da s jedne strane imaš ekstrem gdje vlasnik (fikus) firme koristi ove metode za klasičnu poreznu prijevaru (dakle firma od 1 ili 2 zaposlena, koja stalno posluje na 0 ili oko nje, a u materijalnom knjigovodstvu upisano 300 čuda, laptopa, kompjutera, fotoaparata, plazma televizora... da bi mogao cijeli hotel napuniti, a firma si u knjigama uredno upisuje milijune troškova na teret amortizacije i tako izbjegava porez ne jednom, nego dvaput), a s druge strane imaš obične životne situacije gdje firma od 50, 100, 200 ljudi ima određen manji dio osnovnih sredstava koji nikad nisu u firmi (iz raznih legalnih razloga) pa onda nikog nije briga da li su 2-3 laptopa na trajnom korištenju kod nekog doma.
25.07.2012 | 11:46
@smayoo - skidam kapu do poda na ovome odgovoru! To je točno ono što se trebalo reći.
25.07.2012 | 11:58
Mislim kako porezna jedino lod detaljnog cesljanja provjerava takve stvati. Kud bi dosli da svali kompjuter provjeravaju. Kupnja "bez poreza" je normalna stvar i povoljnija za drzavu od sverca i preprodaje ukradenoga. Naravno, nije po zakonu.
Mislim kako je rok za amortizaciju kratak na informaticlu opremu.
25.07.2012 | 12:02
Standardna stopa amortizacije je 50%, dakle rok amortizacije je 2 godine, ali firma može internom odlukom postaviti i dulji rok.
25.07.2012 | 12:09
E jebajga...ja o zakonu, a vi o drzavi
Govorim ovo iz prve ruke, jer sam imao takvih situacija...ako te hoce sjebati, naci ce svaku priliku!
Zato mali poduzetnici moraju biti oprezni i cisti sa racunima.

A ove fore sa "ovo je hrvatska" su mi gadljive.
Da, ovo je hrvatska, takva kakva je...najvise zbog takvih koji jesu takvi.
Vrijedja me taj kmetovski stav dok se ja trudim zivjeti i raditi posteno!

Zapamtite...drzavu cine ljudi, a ne politicari...i zbog "takvih" ljudi smo mala gamad na svijetskoj karti biznisa.

Jebiga, OT, ali povukli ste me za jezik
25.07.2012 | 15:21
Jel to prije par sati ponovno zapuhala kakva južina?

Ok, sad ozbiljno,... ja sam prije par mjeseci gledao da iz Nizozemske preko kolegice (koja je tamo rođena i ima dvojno državljanstvo) uzmem MBP 13 no gledajući cijene tamo i kod nas zapravo nekakve razlike i nema tim više što gubiš Hr tipkovnicu koja ti je očito bitna,...
Jedina povoljnija kombinacija je da ti MBA dopelja neko iz SAD-a kao osobnu prtljagu no opet nemaš Hr znakove i imaš "mali" enter,... tako da ostaje jedina opcija legalne kupnje kad skucaš potrebne kunice (ili popeglaš karticu) ili polulegalna kako su ti već napisali preko neke firme,...
25.07.2012 | 16:21
Pravom macho dlakavom alfa muzjaku s geekovskim genima slova na tipkovnici nisu vazna jer on uprkos svemu koristi www.daskeyboard.com/ tastaturu.
LOL
25.07.2012 | 16:24
E da, ni Chuck Norris ne koristi slova na tipkovnici.
25.07.2012 | 17:05
Čuj, za moj ukus ta daskeyboard bez oznaka nije dovoljno preseratorska. Ja bi model koji je takav, bez ijedne oznake na tipki, ali da je backlit, kao macova.
25.07.2012 | 17:27
OK, a osvjetljavala bi sto? Ili cisto neka svijetli aura oko tipki. LOL
Ja ne bi spadao u tu kategoriju.
25.07.2012 | 17:34
Što je mene briga što bi osvjetljavala? To neka rješavaju njihovi inženjeri.
26.07.2012 | 00:25
Ja imam air bez naših znakova,ali vjeruj mi da ih naučiš napamet za tjedan dana gdje je koje slovo.šđčćž su na jednom kupu u dva reda i ne možeš pogriješiti
26.07.2012 | 01:01
Nije problem u slovima, nego u znakovlju koje se dobiva sa shift+brojevi te u onom desno i lijevo od nule i onom desno od "m". To je sve žešće pobrkano, a ne koristi se baš toliko često i moraš stvarno imati godine tipkanja na slijepo iza sebe da to sve popamtiš napamet.
26.07.2012 | 11:19
To je to. Imam neku taljansku tipkovnicu i nasa slova sam savladao, ali posebne znakove uvijek trazim.
26.07.2012 | 23:40
Ja te znakove ne koristim često,ali zato postoji show character viewer i keyboard viewer
  • mileni
  • Posjetitelj
27.07.2012 | 00:39
Imam Svedsku tipkovnicu, a hr-pc layout. Tipkam bez problema u mraku, ne sjecam se kad sam zadnji puta uopce uputio pogled prema tipkovnici. No zato sam prvih par tjedana koristenja MacOS-a redovito palio keyboard viewer, jer nemam pojma gdje znakovi stoje. Dok programiram cesto i danas znam stisnuti kraticu za npr " [ ] " u windows stilu alti+ctrl+ F/G. Jednostavno duga navika koristenja win kratica. No brzo se ispravim.

I kako cesto i dalje radim pod windowsima (visual studio, phpdesigner,....) koristim te win kratice za specijalne znakove stalno. I onda i tu grijesim i mijesam ih sa OSX znakovima. Iritantno, no valjda cu se naviknuti na obje solucije jednoga dana bez da ih mijesam, no najradije bih univerzalno da se naviknem na jednu stvar i da ta stvar djeluje na oba OS-a
27.07.2012 | 01:00
Da si prilagodiš tipkovnicu da bude identična kao na Win:

scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?sit...=nrsi&id=ukelele
  • mileni
  • Posjetitelj
27.07.2012 | 01:30
Malo cu googlati. Radije win tipkovnicu podesim da bude u stilu maca, vise mi odgovara radi "[]{}" znakova. Dugo to planiram napraviti, no lijen sam
12.08.2012 | 14:57
Ne ulazeći u temu zakonitosti - ako dobro razumijem, uzmem Mac vani i nije problem s hrvatskim tipkama?

Ne smeta me što će na tipki pisati nešto drugo, nego da li na npr. austrijskoj ili engleskoj tastaturi ima fizički dovoljno tipki (tipaka?) za sve naše znakove?

Sjećam se da sam davno imao Amigu s njemačkom tastaturom gdje jednostavno nije bilo dosta tipki za sve naše znakove pa mi je "Č" bilo SHIFT+tilda.... to ne bi htio ponavljati.
12.08.2012 | 15:34
@Beronekidrugi neće biti nikakvih problema po tom pitanju. Ja sam imao laptopm sa QWERTY tipkovnicom na Macbook-u. ČĆŠĐŽ sve se normalno ispisuje. Čak i sada radim na full size Apple keyboardu sa US layoutom bez problema.
12.08.2012 | 15:42
Tipki ima dovoljno, razlika je jedino u obliku enter tipke (na US je vodoravna u trećem redu, a an HR okomita preko drugog i trećeg)
12.08.2012 | 16:19
Hvala na brzim odgovorima.
13.08.2012 | 02:20
Ako si nemožeš priuštit MAC ovakav ili onakav, radije ga nemoj kupovat i provodit kemije preko firme, uvozit izvana i tome sl. Živi u skladu sa svojim mogučnostima....a to je problem ove države....a politika, bilo ona ili ova, to je sve isto smeće, dokazano kroz 20 i kusur godina.

Ako si mlad i pametan, bježi van i za koji mjesec češ izabrati najboljeg, a da ti džep neće to ni osjetiti. A o ostalom da i ne pričam. Ja vrlo brzo odlasku....još samo da ženu nagovorim.
13.08.2012 | 07:36
Riba kaže:
Tipki ima dovoljno, razlika je jedino u obliku enter tipke (na US je vodoravna u trećem redu, a an HR okomita preko drugog i trećeg)

Nisi potpuno u pravu. US keyboard layout ima jednu tipku manje od našeg. Recimo da mi imamo 102 tipke, a US 101. Razlika je u lijevom shitftu koji je kod nas mali i pokraj njega je <> tipka, a u US layoutu je ta tipka pokraj slova m, posve na drugom kraju tipkovnice, jer je shift veliki u uzima mjesto za dvije tipke. I da, tu je i razlika u enteru, kako si opisao.
No, kad softverski prebaciš US layout na hrvatsku tipkovnicu, izgubiš <> koje može unositi samo character viewerom..... Nije neka drama, ali radi potpune informacije.....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 2 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (861)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO