31.10.2012 | 21:54
civicar kaže:
U mailovima iz PayPala i slicnih kompanija nikad neces dobiti aktivni link na koji kliknes i onda te on odvede negdje da ispunis svoje podatke...
Da se vratim sad na smajin post. Trazili te nedavno da obnovis kreditnu. Da, ali ti nisu poslali nikakav link u mailu na koji trebas izricito kliknut da bi izmjenio podatke, dobi osi samo obavijest, vjerojatn oidenticnu kao i ja...
Točno takav. I u njemu, kao kod tebe, link "log in" na PayPal.
I isti takav link je imao jzelko u physhing mailu, i isto je vodio na originalne PayPal stranice za login, samo reroutano preko njihovog sitea, tako da su oni pokupili username i password, a Janko nije ni skužio (u tom času) da se to dogodilo jer se normalno zalogirao na PayPal. Njemu je izgledalo sumnjivo nešto što se dogodilo dalje (što bi ovi isto zloupotrijebili) pa se javio meni.
Sve što si napisao općenito vrijedi i ja se više-manje svega toga isto tako pridržavam. Ali, opet ti ponavljam, nisi vidio taj mail i ne kužiš koliko je pažljivo i detaljno bio pripremljen. Nasjeo bi i ti na njega da si ga dobio u nekom trenutku gužve i manjka koncentracije.
To što imaš posebnu mail adresu samo za paypal ne bi ti baš ništa pomoglo, jer su oni slali svoj mail na točne adrese paypal korisnika (vjerojatno posnifane u prometu nekog loše zaštićenog trgovca koji prima paypal za naplatu).
Pomoglo bi ti jedino ovo što koristiš isključivo prepaid karticu. Za ovaj slučaj.
Međutim, po mom iskustvu najspektakularnije naje*u upravo oni korisnici koji su, ovako kao ti, totalno samouvjereni ("ja nikad ne bi nasjeo na tu foru..." ). Tako je naje... čovjek koji sve zna o IT sigurnosti, superstručnjak na tom području. Sezonac na INA pumpi mu je Amex očitao dvaput, a ovaj to uopće nije ni primjetio. Naravno, drugi put je karticu potegao kroz svoj "džepni" čitač kojeg mu je dala mafija. Čovjek je skužio što ga je snašlo tek kad je dobio račun od Amexa (i to tek nakon par mjeseci, da bude teži traceback) na kojem se vidjelo da je kupio 15 kom plazma televizora u Kijevu (gdje nikad nije bio, naravno).
Htio sam reći - svakom se dogodi trenutak nepažnje i slabije koncentracije.