24.08.2012 | 14:16
mileni kaže:
smayoo kaže:
Stari Windows Mobile telefoni su zaista očajni i neupotrebljivi. Za nove ne znam pa tražim nekog tko ih je koristio, da čujem iskustva iz prve ruke.
Kupio sam zeni Lumiu 710. Prvih par dana sam dozivio odusevljenje, jer mobitel je stvarno jako funkcionalan i praktican. Ne treba cak ni navikavati se na isti, prejednostavan je. No nakon par dana moze se uvidjeti par bugova u softwareu i nedostatak nekih osnovnih opcija (WP 7.5 je u pitanju). Primjerice, procitao sam da kompas ne radi pravilno ako si na jugu (Cile, Argentina, itd.). Bluetooth takodjer ne funkcionira kako spada.
Da ne spominjem totalno lose rijesen store. Sve do nedavno nisu se mogle kupovati aplikacije u hrvatskoj, morao si kemijati da si postavis GB/USA/itd. adresu. Sad se uredno moze iz hrv kupovati, no stari account ne mogu prebaciti na hr, vec mi je i dalje USA. Dakle gubim aplikacije ako promjenim acc.
Malo sam negativno krenuo, a to ovaj OS ne zasluzuje, Sami koncept mi se svidja i odlican je. WP mobiteli rade gotovo jednako dobro na svim uredjajima, kako onima sa vrhunskim hardwareom, tako i na onima sa slabljim. Fragmentacije kao kod androida sigurno nece biti, MS je tu naucio na Appleovom primjeru.
No najveci problem je sto neke aplikacije ne rade dok je mobitel u "sleepu". Primjerice Skype i sl. Sto je smijesno jer je MS vlasnik Skypea.
No sa wp8 ovo sve bi trebalo biti rijeseno, barem tako tvrde. A uskoro i dolazi wp8, pa bolje pricekati wp8 uredjaje i kupiti isti, nego sada bacati novce na lumiju.
Sto se tice Androida, bolje da ne komentiram... Imao sam Desire, Desire HD, Sensation... Ne vracam se vise na taj OS. Kao da je google dao novce student programerima pocetnicima da isti programiraj, pa eto ekipa se malo uci radeci na mobilnom OS-u. Memory management je toliko glupo zamisljen i realiziran da stalno mislim kako se netko zajebaje sa tim OS-om, nego da je ozbiljan proizvod.
Kompas koliko sam upoznat nije radio ispravno na nekim HTCovim modelima, tako da to nebih nazvao problemom WP7, vec vise hardverskim. Bluetooth ne koristim godinama, jer me vec iPhone naucio da je on neiskoristiv/nekompatibilan sa ostalim telefonima/vecinom gadgeta, tako da neznam nista o problemima s bluetoothom...
Sa storeom mozes kupovati iz HR kao sto si rekao. Kao sto ni Android ili APPstore account nemozes prebaciti ili spojiti US sa recimo HR racunom, tako to nemozes ni na Windows Marketplace. Blesava politika koju kupe jedni od drugih. Osim toga na appstoreu sa HR racunom ni danas ne mozes kupovati filmove, glazbu i hrpu appova sto je izmnimno iritantno.
Ono sto bi Apple mogao nauciti od Microsofta ovdje su demo verzije aplikacija, jer u appstoreu neke appove mozes isprobati, neke ne.
Windows mobile platforma nikad nije bila fragmentirana ( jos iz doba pocket PCa 2000, windows mobile 2003, 5, 6 ) tako da tu MS nije imao sta nauciti od Applea. Mogao je jedino nauciti kako napraviti mobilnu platformu koja ce raditi brzo i stabilno.
Ono sto bi Apple ovdje mogao nauciti od Microsofta je pravo da downgrade telefona. Moj Samsung je uredno bilo moguce spustiti sa WP 7.5 na WP 7.0 na bilo koju od izdanih verzija updatea bez ikakvih problema.
Sto se tice rada aplikacija u sleepu, to je problem koji muci i iOS i Android, tj. sve mobilne platforme, a sto bi bila vecinom posljedica multitaskinga, tj. nedostatka istog. Neke aplikacije znaju raditi dobro neke ne. Moj iPhone4s cesto zaboravi na moj Skype racun, Facebook Messenger nekad javlja nove poruke/nekad ne, a uredno su pokrenuti...
Oko ostalog se manje vise slazemo... iPhone je zamjenio moj WiMo 6 uredjaj jos tamo 2007, ali sad kad vidim ove WP Nokie Lumie i kad citam sve o WP8 koji izlazi iduci mjesec, ozbiljno razmisljam da se vratim na WP, pogotovo zato sto sam probao WP7 i zaista mi se svidja koncepcija, brzina, upotrebljivost...
Jos da vrate File explorer u igru...