Think different-----.............?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Think different-----.............?

01.09.2012 | 00:16
Još od 1984. oduševljen sam onime: "Think Different".
MAC je tada bio otok za one koji su željeli misliti drugačije i to činili, meka za sve one koji nisu željeli biyi dio globalnog sijela zvanog: prosječnost.
No jeli to zaista i danas?
Najbogatija firma na svijetu naprosto je postala - globalno selo - i sve više, umjesto "think different", biva "think APPLE way" - or perish.
MAC - harware za sebe. Software koji je APPLE - odobrio - možeš kupiti samo na jednom mjestu - pod APPLE-ovim uvjetima. Ili riskiraš da te proglase anti-acta aktivistom. Što u biti i nije loše, i tek te tjera da misliš - drugačije i - to ne na APPLE-ov način.
Intuicija mi govori da je ono, što je nekad bila avangarda, postaje globalno sivilo neiminovnog monopolizma. Dali je stvarno vrijeme za skupljanje stvari u kufer i - traženje alternative ili slijepo pljeskanje, ne baš originalnim malim poboljšanjima, koja dolaze najavljena u mega prezentacijama, koje više uopće ne donose ništa bitno novoga i kod kojih se već unaprijed zna tko će biti slijedeći govornik i o čemu će govoriti, a koja se u principu kupuju od drugih i/ili ostvaruju na image-u pokojnog Steve-a?
Mislim da je nivo zasićenosti postao kritičan. Za nas, koji vidimo.
A vi?
01.09.2012 | 00:48
Ja se slažem s tobom. Ali takav razvoj događaja nije ni najmanje neočekivan. Apple je od niche playera na tržištu računala postao globalni leader na tržištu mobitela. To su dvije posve različite uloge. Normalno je da mijenja ponašanje.

Dok je držao 5% tržišta računala, hvatao je svoje poklonike na Think different. Visoka cijena je morala imati stvarno pokriće u kvaliteti i odnosu prema korisnicima. Nisu si mogli dozvoliti muljaže, jer nisu imali dovoljno rezerve na tržištu za to.

Sada? Jebe im se živo za tih 5%. Imaju masu sljedbenika koje ništa od svega toga ni ne zanima.
01.09.2012 | 05:42
Danas kada im 90% profita donose iDzidze i sadrzaj za njih, stvarno ih vise ne zanima taj mali udio na trzistu racunala.

Apple fun boys zagovaraju tezu da ce Apple grcevito braniti svoje PRO strojeve (pa-pa XServe, Mac PRO je slijedeci...) iskljucivo radi toga da bi profesionalci imali na cemu razvijati sadrzaj za iDzidze.

Ja smatram da to nije dovoljan razlog i da njih stvarno boli briga da li ce novi Angry Birds biti napravljen na Mac PRO stroju ili Lenovo laptopu ili nekom slozencu iz garaze. Sve dok uzimaju svoj postotak od prodaje aplikacija.

Vrijeme ce pokazati...

Tvrtka koja kaze "koristite Mini da vam bude server" ne tretira bas najbolje svoje "profi kupce"
01.09.2012 | 08:14
istina je, dečki, sve što pišete.
Ja se samo toplo nadam, da će za 5-6 godina i globalno zasićenje biti toliko, a neinventivnost koji APPLE pokazuje trenutno toliko osnažiti druge poput Samsunga, da će džidže tih drugih toliko postati popularne da će APPLE biti prisiljen - vratiti se svojim korjenima i - profesionalnim korisnicima, gdje je i bio - najjači.
Do tada, magarče jedan od HardcoreMAC-a, šuti, trpi i - gutaj nove gadgete! Ja i dalje ne mislim MS Project, Primaveru, Merlina 2 itd it'd....vrtiti na iPad-u i kupovati sve deblje naočale, zahvaljujući sitnom izgledu polja unatoč "retina" rezoluciji jednoga iPad-a, samo zato da bih bio "in". Za te i takve ozbiljne poslove treba i procesorske snage i memorije i - ekrančine.

Retina? Sve nekako ne vidim u postojećem okruženju indicije praćenja ideje visoke rezolucije koja trenutno ide preko HD-a (1080i). Recimo da se proizvođači televizora ubiše izrađujući ekrane tipa 80" u toj rezoluciji, pa kad im netko spomene sada 2560 X 1600, kosa im se diže u zrak. Sve lijepo "dotjeraše", kad ono APPLE opet.... i tako...
Gledam nešto desktop 30" monitore i nekako su (sa tom rezolucijom) i s tim da se mogu na prste nabrojati - u cijeni od $1099 pa do $1400...... baš zgodno za nas, profesionalne korisnike...
01.09.2012 | 12:14
Gle, sve se to njima već dogodilo. Kad su prvi put otjerali Jobsa, imali su zvijezdu u usponu, Macintosh, de facto standard za "knowledge workers". 4-5 godina kasnije bili su na 20% tržišnog udjela, i to u vrijeme kad su im glavni konkurenti bili Amiga i Atari ST, a PC i DOS su se natjecali s Apple II. Dakle, u to vrijeme nije bilo igrača na tržištu koji je držao 80% kao danas. Appleovih 20% je bio tržišni udio vodećeg igrača. Zahvaljujući oholosti i gluposti, i ideji da je najvažnije isplatiti dividendu dioničarima, htjeli su natjerati kupce da kupuju ono što Apple hoće, umjesto da ih slušaju, i nakon 15 godina neprekidnog pada, došli su 2004. na povijesni minimum od 3% tržišnog udjela.
Ono što ih je počelo vraćati u igru je bio OS X i iPod. OS X im je trebao da prežive dok se iPod ne razvije (odnosno da se iz njega razviju iPhone i iPad) i omasovi. Tu je svrhu ispunio i sada smatraju da se mogu opet uzoholiti. Pa to i rade.
  • User
  • Posjetitelj
01.09.2012 | 23:03
Ja sam "popušio priču" i naručio Retina MBP. Već godinama neki modeli PC laptopa imaju 1920x1200 rezoluciju, a Apple-u je bilo lijeno ubacit 1680x1050 u standardni model MBP.

Sa retinom je to i više nego popravljeno, a još se veličina elemenata sučelja može prilagodit prema potrebi. Stroj ima vrhunski procesor i solidnu grafičku, kvalitetnije i tiše hlađenje, monitor je i po kvaliteti prikaza izvrstan, SSD je standardna oprema, može pogonit 3 vanjska monitora skupa sa svojim, ima Thunderbolt i (napokon) USB 3 i HDMI. UNIX-baziran OS da ne govorim. Ja ne znam šta u tom stroju nije dovoljno "pro", po meni bez daljnjega najbolji laptop iz PowerBook/MBP serije do sada.

Po internetu vidim da profi fotografi i ekipa iz video industrije dosta cijene retina ekrane, a pitanje je vremena kada će takve rezolucije ući i u iMacove i Cineme.

Ono što je jedini problem u cijeloj Apple priči je Mac Pro. Dok god je njegova sudbina neizvjesna, neizvjestan je i stav Apple-a prema zahtjevnim korisnicima. Cook je najavio "iznenađenje" za 2013. pa će tada stvari postat malo očitije. Iako još dugo neću imat potrebe za Mac Pro-om, bez njega i njegovih korisnika postoji opasnost da se svi Macovi pretvore u skupe gadgete.

I ja sam razmišljao o alternativi OS X-u, ali svaki put kad probam shvatim da je sve drugo za mene jednostavno lošije rješenje.
02.09.2012 | 00:37
Naravno da u svemu tome ima istine, a isto tako sve je to očekivano. I mislim da sve to ima manje veze sa širenjem tržišta koliko ima sa smrću Jobsa. Da, ja sam od onih koji misle da je on bio taj koji je sve to držao na pravom kursu. Njegovim odlaskom brod ide dalje po inerciji, ali vrlo vjerojatno neće znati napraviti pravo skretanje kada to bude potrebno. Tamo se još uvijek nije pojavila osoba koja bi imala jasnu viziju što treba raditi i dovoljno autoriteta da to provede. Cook je vrhunski organizator, ali ne inovator, Ive je vrhunski dizajner, ali ne geek...

Ono gdje pretjerujete je taj dio sa softverom, Apple se tu ponaša sasvim razumno i više nego dovoljno liberalno. Smjer u kojem je sve to otišlo je najvećim dijelom takav zbog prilagodbe laicima koji su se neminovno pojavili zbog sada velikog tržišta.

Moj otac koji ima 80 godina sada može s lakoćom naći neki programčić koji mu treba, napraviti download i koristiti ga. Prije bi mi sve to bilo prekomplicirano - i od samog nalaženja što mu treba (gdje bi 10 puta zalutao), pa do same instalacije. Dakle, Apple je tu napravio veliki korak za normalne korisnike, ali naravno da onda neke stvari nerviraju profesionalce.

Koliko će biti bahati, to ćemo vidjeti na duge staze. Jedan od prvih pokazatelja će biti baš taj početak 2013. i njihova odluka nastavljaju ili si profesionalnim računalima ili ne.

No, nekakva razmišljanja o drugoj platformi su mi smiješna, pa koja druga platforma i zašto? Mac uredno vrti sve tri platforme, a OS X je još uvijek najugodniji za rad i održavanje.
02.09.2012 | 00:46
I ja sam razmišljao o alternativi OS X-u, ali svaki put kad probam shvatim da je sve drugo za mene jednostavno lošije rješenje.

Slažem se. Sve drugo je (još uvijek) lošije rješenje. Trenutni trend je takav da bi se to moglo i promijeniti.
02.09.2012 | 01:39
dpasaric kaže:
Naravno da u svemu tome ima istine, a isto tako sve je to očekivano. I mislim da sve to ima manje veze sa širenjem tržišta koliko ima sa smrću Jobsa.

Pa da (pljas po čelu)!! Da je Stevo živ, sve bi on njima reko. On je bio ... vizionar ... veliki vođa ... najveći sin naših naroda i narodnosti!!!

Ono gdje pretjerujete je taj dio sa softverom, Apple se tu ponaša sasvim razumno i više nego dovoljno liberalno. Smjer u kojem je sve to otišlo je najvećim dijelom takav zbog prilagodbe laicima koji su se neminovno pojavili zbog sada velikog tržišta.

Deder onda objasni zašto ti sere kvake kad želiš instalirati *besplatni* program skinut s Mac App Store na drugi Mac? Kakve to veze ima s prilagodbom laicima? To ne živcira mene kao profesionalca. To me gura u još veće nepovjerenje prema njima.
02.09.2012 | 01:51
Da, Steve bi im rekao jer nije imao dlake na jeziku, jer je bio mali tiranin, ali i kvalitetan autoritet s pokrićem, jer je mogao svakome sve reći i jer je uvijek mogao osporiti i zaustaviti svaku odluku koja mu se ne sviđa. I uz sve to on je brinuo osobno o mnogo toga. Kako u Appleu kažu, kada god je bila situacija "razvojni tim kaže NE", "uprava kaže NE", "dioničari kažu NE", "korisnici kažu NE", "analitičari kažu NE", "marketinška agencija kaže NE" i "Jobs kaže DA" - bude DA. Danas toga nažalost više nema.

Našao si "pitanje" koje je potpuno ekstremno jer ga valjda imaš jedini ti u svemiru, a to je da si naletio na program koji ti treba, a valjda se nudi samo u App Storeu, a ti ne želiš napraviti upgrade na 10.6.x niti godinama nakon što se potvrdilo da je App Store bezopasan, pa te onda smeta što skinute aplikacije automatski imaju ID vezan za korisnikov account? To je, sasvim logično, napravljeno zbog piratstva, a to što je to tako i u free aplikacijama je vjerojatno čisto automatizam - zašto bi netko programirao poseban slučaj za Smayoo The Nepovjerljivog koji ne može sam skinuti besplatan app jer nema update, nego ga želi prekopirati od drugoga... o ljudi moji... Ustalom, da je developer to želio da je moguće, dao bi taj app za download na svom webu.

Isto tako, ne bih se iznenadio da su na tome inzistirali sami developeri (bez obzira što je free aplikacija) kako bi se uredno vodio broj downloada, a sve to utječe na raiting neke aplikacije/developera i njima je u interesu da je broj veći. Naravno, tvoja prekopirana aplikacija se onda ne bi brojala, pa time indirektno oštećuješ developera koji možda nudi neku free aplikaciju samo zato da bude popularan, pa da ljudi vide da on nudi i nešto drugo komercijalno, od čega zaradi za kruh. Dakle, logike i opravdanja ima ako ga baš tražiš.

Svi programi koje smo mi free stavili gore namjerno nisu nuđeni sa strane za download baš iz tog razloga da se sve broji.
02.09.2012 | 06:06
Daleko od toga da sa Mac-om nemamo dobar i inovativan proizvod u ruci i da je jedan od jednostavnijih za posao i održavanje. Ali da je „think different“, to stvarno odavno već nije, a i pravac kretanja je više nego zabrinjavajući.
Vezivanje zu App Store i ostale nevidljive granice, je blago rečeno „Orwell“.
To permanentno usmjeravanje kupca u nekom smijeru mi ide stvarno toliko na živce da od mene (koji nisam nikad bio zagovornik piratstva) radi pirata, a vjerujem da nisam jedini.
Em TRIM samo za „Applove“ SSD-ove. Em neki App samo u njemačkom App storu. Em njemački App store Account samo sa njemačkim tekućoim računom. Em App store ne u nekim zemljama.
To bi bilo isto kao da neko kupi neki odjevni predmet i da mora trpiti da taj odjevni predmet ima u sebi GPS i da ga sminje samo koristiti dok se nalazi na nekom određenom lokalitetu ili da je samo njemu moguće obući taj predmet ili da je samo tu i tu moguće uopće kupiti to nešto.
To da je kontrola ili vezivanje aplikacijskog ID-a na korisnikov account razumljivo iz razloga marketinškog praćenja, je u najmannju ruku grotesktno. Ima applikacija koje su iz nekog samo Apple-u poznatog razloga dostupne u određenim App storovima. Šta se tima postiže? Dali se možda usmijerava i znanje i informacija po nekom samo Applu poznatom ključu? Zašto u doba globalizacije uopće postoji neko ko sebi daje za pravo koordinirati i pratiti sve to? Zašto apple koristi sve zakonske mogućnosti i rupe da organizira takvav sustav? Žašto apple to radi sustavno i investira u tom smijeru ogroman novac?
To i još hrpu toga nesmijemo bezkritično prihvaćati. To se izravno tiće naše osobne slobode.
Kad pišem ovaj komentar razmišljam o tome da bi ga trebao pustiti sa nečijeg drugog Mac-a ili sa nekog Proxi-ja, jer me strah da mi sutra ne ugase moj app store account.
Kad bolje razmislim Sjeverna Korea na Web-u.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 10:12
tino1 kaže:
Daleko od toga da sa Mac-om nemamo dobar i inovativan proizvod u ruci i da je jedan od jednostavnijih za posao i održavanje. Ali da je „think different“, to stvarno odavno već nije, a i pravac kretanja je više nego zabrinjavajući.
Vezivanje zu App Store i ostale nevidljive granice, je blago rečeno „Orwell“.
To permanentno usmjeravanje kupca u nekom smijeru mi ide stvarno toliko na živce da od mene (koji nisam nikad bio zagovornik piratstva) radi pirata, a vjerujem da nisam jedini.

"Think different" je slogan koji se uvelike odnosio na jednostavnost korištenja, a voljeli to ili ne činjenica je da je App Store daleko jednostavniji način dolaska do aplikacija. Pored toga, sam koncept App Store-a nije Apple-ova umotvorina jer je puno prije toga postojao na određenim Linux sustavima u vidu centralnih repozitorija softvera. I ti repozitoriji prolaze određene kontrole, i to na najotvorenijem sustavu današnjice

Jedina bitna razlika je u tome što je na Linuxu moguće uključiti alternativne repozitorije dok je App Store vezan isključivo uz Apple, ali zato je još uvijek dostupan softver sa strane kojeg mnogi developeri drže na svom webu. Nekako sumnjam da će Apple ugasit podršku za takve aplikacije čisto iz razloga što je za velike igrače vjerojatno problem onih 30% koje Apple uzima sebi kod svake kupnje. Veliki igrači su Microsoft, Adobe, Valve (Steam je konkurent App Store-u) itd.

I da se razumijemo, Apple nikad nije bio baš otvorena platforma. Najbliže što su došli tome je OS X i podržavanje određenih open-source projekata, ali i u pred-iMac dobu su radili hardver koji je bio pun portova koji su bili karakteristični samo za njih. Od pojave new age Macova (iMac G3 pa nadalje) i posebno "intelaša" su se bar više standardizirali s hardverom.

Ima applikacija koje su iz nekog samo Apple-u poznatog razloga dostupne u određenim App storovima. Šta se tima postiže? Dali se možda usmijerava i znanje i informacija po nekom samo Applu poznatom ključu? Zašto u doba globalizacije uopće postoji neko ko sebi daje za pravo koordinirati i pratiti sve to? Zašto apple koristi sve zakonske mogućnosti i rupe da organizira takvav sustav? Žašto apple to radi sustavno i investira u tom smijeru ogroman novac?
To i još hrpu toga nesmijemo bezkritično prihvaćati. To se izravno tiće naše osobne slobode.

Kao developer ću ti odmah reć da Apple nema nikakve veze s time što su određene aplikacije dostupne samo u nekim državama. Kada smo mi objavljivali aplikaciju ponudio mi se izbor kojim državama ću omogućit download, a kojima neću. To je čisto izbor autora softvera i nema veze s velikim bratom ni nekakvim kontroliranjem. Radi se o tome da određene aplikacije mogu imat sadržaj koji nije prikladan ili čak zakonski dozvoljen u nekim državama. Iako naša aplikacija nema takvog sadržaja, potpuno mi je jasno da druge mogu imat. Čak i besplatne aplikacije imaju ta ograničenja jer na kraju mogu skupo koštat developera ako ih pusti tamo gdje ne bi smio

Čisto za primjer - Netflix zbog zakonskih ograničenja imaju samo Amerikanci. Bilo bi glupo da je na HR Store-u i da tek nakon downloada shvatiš da ga ne možeš koristit.

Kad pišem ovaj komentar razmišljam o tome da bi ga trebao pustiti sa nečijeg drugog Mac-a ili sa nekog Proxi-ja, jer me strah da mi sutra ne ugase moj app store account.
Kad bolje razmislim Sjeverna Korea na Web-u.

Pretjeruješ
02.09.2012 | 11:01
@user

hvala ti na pogledu sa druge strane stola, oprosti što to nisam mogao sam tako vidjeti ali nisam vidovit. Samo kod mene si ti (sa tobom i Apple) imao šansu za objašnjenje (stvarnog), a šta je sa onih milijardu drugih usera koji nemaju tu mogućnost da im neko objasni kako sustav radi i u čiju korist, oće li oni doći na tu ideju da ih veliki brat gleda?
„It’s not about freedom, it’s about Apple trying to do the right thing for its users“ Stevo napisao u jednom Mail-u.
Sad redom:
jednostavnost korištenja app stora:

1. ima zemalja u kojima nije moguće otvoriti app stopre account. Zašto, kad je tako jednostavan?
2. Ja imam otvoreni Njemački app acount, do nedavno mi je radio bez greške i ja sam kupijo puno toga preko app stora u njemačkoj, kad odjedanput (bez obavjesti) nemogu. Razlog tome je da je neki ruski hacker provalio kako bez plaćanja kupovati, i da bi se oni osigurali ja moram moj account nekako verificirati šta ne mogu, jer sam van njemačke. Šta je sa mojim Applikacijama koje sad ne mogu ni ažurirati? Zar ih nisam platio? Zar one nisu moje? Zašto mi ne vraćaju po istom systemu lovu? Pa ja sam pošteno radio? Nisam ja ruski hacker? itd. itd.

U ostalom ja sam user a ne ti i ja kupujem i odlučujem kod koga i kako kupovati, bude li to išlo u ovom smijeru "Think different" onada ti garantiram da neće proći dugo i počet će se vraćati taj bumerang.
Te stvari su se u zadnjih par godina odvijale munjevitom brzinom (smayoo se odupire tome od Lion-a), tako da će se i nezadovoljstvo/zadovoljstvo kod user-a kretati proporcionalno time.
Samo sam zabrinut da trka za mamonom ne uništi jednu lijepu ideju.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 12:01
tino1 kaže:
@user

hvala ti na pogledu sa druge strane stola, oprosti što to nisam mogao sam tako vidjeti ali nisam vidovit.

Ma ne trebaš se ispričavat ništa, pa ovo je samo forumska diskusija.

Samo kod mene si ti (sa tobom i Apple) imao šansu za objašnjenje (stvarnog), a šta je sa onih milijardu drugih usera koji nemaju tu mogućnost da im neko objasni kako sustav radi i u čiju korist, oće li oni doći na tu ideju da ih veliki brat gleda?

Pa, za početak bi mogli proguglat
www.google.com/webhp?sourceid=chrome-ins...biw=1530&bih=959

1. ima zemalja u kojima nije moguće otvoriti app stopre account. Zašto, kad je tako jednostavan?

Najvjerojatnije zakonska ograničenja. To opet nema veze s Apple-ovom politikom.

2. Ja imam otvoreni Njemački app acount, do nedavno mi je radio bez greške i ja sam kupijo puno toga preko app stora u njemačkoj, kad odjedanput (bez obavjesti) nemogu. Razlog tome je da je neki ruski hacker provalio kako bez plaćanja kupovati, i da bi se oni osigurali ja moram moj account nekako verificirati šta ne mogu, jer sam van njemačke. Šta je sa mojim Applikacijama koje sad ne mogu ni ažurirati? Zar ih nisam platio? Zar one nisu moje? Zašto mi ne vraćaju po istom systemu lovu? Pa ja sam pošteno radio? Nisam ja ruski hacker? itd. itd.

Pošalji mail njihovom supportu i objasni im situaciju. Tko radi taj i griješi, a dosta problema se jednostavnim mailom može riješit

U ostalom ja sam user a ne ti i ja kupujem i odlučujem kod koga i kako kupovati, bude li to išlo u ovom smijeru "Think different" onada ti garantiram da neće proći dugo i počet će se vraćati taj bumerang.

I ja sam korisnik koliko i ti, nakupovao sam i naskidao desetke aplikacija što za iPad, što za Mac na App Store-u. To što je i jedna moja aplikacija tamo ništa ne mijenja

Ono što sam ti pokušao gore objasnit je da developer kod objave ne isključuje neke države čisto iz zlobe, nego iz razloga što je u nekim državama možda ILEGALNO prodavat svoju aplikaciju. Ako si ti u jednoj od zahvaćenih država, a svejedno želiš tu aplikaciju, onda bi tvoj posjed te aplikacije svejedno bio ilegalan čak i da ti store u tvojoj državi omogući download.

Te stvari su se u zadnjih par godina odvijale munjevitom brzinom (smayoo se odupire tome od Lion-a), tako da će se i nezadovoljstvo/zadovoljstvo kod user-a kretati proporcionalno time.
Samo sam zabrinut da trka za mamonom ne uništi jednu lijepu ideju.

Smayoo je korisnik sa vrlo specifičnim stavom prema tome i to je njegovo pravo. Ja se s takvim stavom uglavnom ne slažem i mislim da su App Store i cloud servisi super stvar uz zdravu dozu opreza, ali svakako moraju postojat i mogućnosti lokalne pohrane podataka i alternativnih izvora aplikacija. Apple nudi sve to, a kako stvari stoje teško da će se išta promijenit po tom pitanju pa ne vidim problem
02.09.2012 | 12:33
Apple je postao pokret sa ciljem da svi moramo misliti isto. I oni nam kazu sta moramo imati a sta ne(npr. icloud). ako zelis ici naprijed sa OS-om moras igrati po njihovim pravilima.Nema tu slobode nikakve. Sad sto pasaric brani stevea to je nesto drugo,ali ja mislim da je apple ide po steve-ovim naputcima.sad se neki vade steve bi radio drugacije. ja mislim da bi sve isto bilo.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 12:53
scarface32 kaže:
Apple je postao pokret sa ciljem da svi moramo misliti isto. I oni nam kazu sta moramo imati a sta ne(npr. icloud). ako zelis ici naprijed sa OS-om moras igrati po njihovim pravilima.Nema tu slobode nikakve.

Ne slažem se. Ja kalendare, kontakte i mailove syncam preko Google-a između iMaca, iPada i mobitela na Androidu. Slike koje opalim preko mobitela se opet syncaju preko Dropboxa, a mail od faxa ide preko Exchange-a i opet sve radi bez problema na sva 3 uređaja. iCloud se može izbjeć bez problema, ako netko baš želi - alternative postoje.

Sad sto pasaric brani stevea to je nesto drugo,ali ja mislim da je apple ide po steve-ovim naputcima.sad se neki vade steve bi radio drugacije. ja mislim da bi sve isto bilo.

Da, Steve-u se pridaje prevelika važnost. Kad se sve zbroji i oduzme firma je debelo profitirala pod njim, ali nije nezamjenjiv. Čak mislim da bi Cookova racionalnost mogla pokazat svoje prednosti nad nekim Jobsovim fiks-idejama u nadolazećim godinama.
02.09.2012 | 13:14
Negdje sam čitao da su neke aplikacije odbijene od app storea jer su imale uprogramiranu komunikaciju sa Dropbox-om.
Navodno jer Dropbox navodi na komercijalnu potrošnju njihovih proizvoda šta nije dozvoljeno od strane Apple-a, ali ja mislim da se time namjeravalo polugom reći Develop-erima da ima ICloud i da se tamo moramo sastajati ako ikako namjeravmo razmišljati o slobodi. Je nije riječ o slobodi, nego o onome što je najbolje za Apple korisnika, a to je Apple, jer Apple je ujedno i sloboda. A to što su još negdje otvorena ta vratašca ka nekim drugim Providerima, to ješ samo temporalno, svi bi odmah skužili kamo vlak vozi kad bi se odmah sve zatvorilo. Polako, sad aplikacije koje ne mogu sa Dropbox-om, sutra mobilni operator samo Apple-ov, a preksutra moraš slati CW buduće žene da je verificiraju.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 13:42
tino1 kaže:
Negdje sam čitao da su neke aplikacije odbijene od app storea jer su imale uprogramiranu komunikaciju sa Dropbox-om.

Nije problem komunikacije s Dropboxom, nego sa linkom na eksternu stranicu i to je riješeno. Textastic na iPadu uredno komunicira s Dropboxom npr.

Takve se stvari dešavaju kad se uvjeti korištenja ne pročitaju dobro ili se krivo protumače.
02.09.2012 | 13:52
Ili kad su uvjeti korištenja i odobravanja ne transparentni. Niko od developera kojima je odbijen App ne zna zašto je odbijen.
Na primjer:
Čitao sam o nekoj grupi, koja je htjela a i napravila App za komuniciranje sa svojim fan-ovima. Izmjena svojih pijesama i nešto slično facebooku. Od Appla odbijeno, normalno bez navoda razloga, ali pjesme tog istog Banda se uredno prodaju na Itunesu.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 14:11
tino1 kaže:
Ili kad su uvjeti korištenja i odobravanja ne transparentni. Niko od developera kojima je odbijen App ne zna zašto je odbijen.

Krivo

Evo izvadak iz App Store Guidelinesa: "If an issue is discovered during the review of your app, you will be notified via email. You will find details regarding your app rejection in the Resolution Center, which can be accessed from both the App Summary page and the Version Details page in iTunes Connect."
02.09.2012 | 14:17
User, e kad sve branis reci mi ovo. Ako sam htio ostati na SL a imao @me adresu. Zasto to nisam mogao? Naravno nisam mogao jer je appleu vaznije da proda Lion i ML . Ovako ko je god imao @me adresu morao je prelaziti na lion i ML radi sinhronizacije.zar je tesko bilo napraviti update za SL da se to moze sinhronizovati.
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2012 | 14:49
scarface32 kaže:
User, e kad sve branis reci mi ovo. Ako sam htio ostati na SL a imao @me adresu. Zasto to nisam mogao? Naravno nisam mogao jer je appleu vaznije da proda Lion i ML . Ovako ko je god imao @me adresu morao je prelaziti na lion i ML radi sinhronizacije.zar je tesko bilo napraviti update za SL da se to moze sinhronizovati.

Ako želiš samo mail, možeš ga podesit preko IMAP-a u bilo kojem mail klijentu: email.about.com/od/accessingmobilememail...m-Imap-Settings.htm.

Ako želiš cijeli sync onda si u pravu i slažem se da je to trebalo omogućit. Ja sam se pomirio s time da Apple aktivno podržava uglavnom zadnje dvije generacije OS X-a i to mi nije neki problem. Update-i su jeftini, a sve što trebam radilo je odmah nakon upgradea OS-a.

I ne branim baš sve, ali bilo je dosta netočnih navoda i mislim da svima koristi da se stvari razjasne
02.09.2012 | 15:13
Bilo kakva kritika na App Store je vrlo kratkovidna i sebična!

App Store je najbolja stvar koju je ITKO IKADA u softverskoj industriji učinio za male developere. App Store je dobar za korisnike (najveći dio njih u svakom slučaju), ali je i fantastičan za developere koji su konačno dobili upotrebljiv način da jednostavno i bez marketinga dođu do korisnika i naplate svoj trud jer Apple brine o svemu.

Koliko je to važno shvatili biste kada bi sami napravili jedan takav program i pokušali ga plasirati worldwide. Kamo sreće da je npr. nekakav App Store postojao na Windowsima i u godinama kada smo lansirali Urban Jungle. Da smo tada imali takav način naplate vjerojatno bismo skupili toliko novca da svi u razvojnom i pratećem timu budu sretni i da ostane još i za dalji razvoj. Ovako je to otišlo u povijest, a razvoj je prekinut.
02.09.2012 | 17:26
Slazem se 100% sa Davorom. Jedan mali studio ili cak talentiran pojedinac moze napraviti korisnu aplikaciju (za OS X ili iOS) objaviti je na AppStore, pa ako vrijedi ljudi ce to kupiti.

Sto mu moze generirati prijeko potrebnu lovu da nastavi sa radom, ili pocne raditi druge apps, i krenuti sa pravim biznisom.

Ja to podrzavam, savrseno bi bilo da je 15-20%, ali sta je tu je
02.09.2012 | 18:41
To je najmanje bitno. Ti odredi koliko novca želiš pa naračunaj na to Apple proviziju.

dpasaric kaže:
Bilo kakva kritika na App Store je vrlo kratkovidna i sebična!

Ja, naprotiv, smatram da je moja kritika na App Store vrlo *dalekovidna*, a sebična ne može biti jer ja izbor uvijek imam. I još uvijek ga imam (vi ne).

App Store je najbolja stvar koju je ITKO IKADA u softverskoj industriji učinio za male developere. App Store je dobar za korisnike (najveći dio njih u svakom slučaju), ali je i fantastičan za developere koji su konačno dobili upotrebljiv način da jednostavno i bez marketinga dođu do korisnika i naplate svoj trud jer Apple brine o svemu.

Pa upravo o tome se i radi. Naravno da moraš u vršu (ili u mišolovku, da bude jasnije i onima koji nisu s mora) staviti neku ješku (tj. komad slanine ili sira) ako želiš da dođu oni koje želiš uhvatiti. Da projiciraš što će se dogoditi i s korisnicima, i s malim developerima kad se mehanizam zatvori i sve rupe efikasno pokrpaju, dovoljno ti je da pogledaš Konzum. Prije 10 godina svi su proizvođači hrane sanjali direktnu suradnju s Konzumom jer im je to otvaralo kanal do najveće mase kupaca. A gdje su danas? 9 mjeseci čekaju na plaćanje robe koja se proda i pojede za manje od 3 tjedna u prosjeku i onda im mrtvi-hladni kažu (kako kome, na primjer): "25% kompenzacija". Uhvatili su ih na ješku, dovukli u svoj kavez, i sad ih drže za jaja. Jer im svakom duguju puste milijune.

A kupci? Kupci kupuju sve lošiju robu za sve veću cijenu i pri tom imaju sve manji izbor. Najprije su bili samo Gavrilović i dijelom Vindija protjerani s polica Konzuma. Prije 10 godina su prognozirali Gavriloviću skoru propast zato što su odbili igrati Todorićevu igru. Na kraju ispada da će prije propasti svi oni koji su pustili da ih Konzum isisava kunu po kunu.
02.09.2012 | 19:39
Nije Apple nesbično napravijo App Store kakav je. Svakako je i njima u interesu posluživati se iz skoro pa neiscrpnog Poola idea i kreativnosti neznanih autora, ne daju oni šansu malim Developerima zato što ih vole nego zato što su vrlo jeftino došli do njihovih kreativnih programčića i zarađuju na njima.
Zašto, kad su toliko humani ne pokrenu neku akciju poticanja talentiranih Develpoera? A zaboravio sam to stvarno i rade, nude na početku školske godine neke od njihovih precijenjenih proizvoda za skoro pa normalnu cijenu.
Sa jednim se naravno slažem App Store idea je stvarno od koristi za male Developere, jer sa tim imaju platformu koju ne bi imali.
A za one koji su odbijeni, iz njma nepoznatog razloga, postoji Cydia samo vjerujem da Jay Freeman neće na njima zaraditi tu silnu lovu (koju na kraju krajeva niko živ ne treba u toj količini). A Apple će sa vremena na vrijeme zaviriti da vidi ima li nešto novo šta bi mogli preuzeti u njihov IOS i prodati ga na nekoj od gromglasnoj prezentaciji kao njhov jedinstveni proizvod.

@user
da mi je samo znati koji je razlog, zašto se npr. Background Remover i toliko stvarno praktičnih App-ova nije mogao primiti u App Store. A možda je nakon šta ti izbriše smeće koje ti se vrti u pozadini tvoga IPhona programiran da ti izbaciva porniće.
Vidjet ćeš da će ga brzo neki guzonja u trapericama i sweatshirt-u na WWDC presentirati kao samo čudo.
02.09.2012 | 20:11
Pogledajte tržište mobilnih aplikacija prije App Storea. Uopće nećemo sad o preuzimanju istog modela i od Android, Microsoft strane (dokaz da je model uspješan). Činjenica je da je tisuće malih developera izgradilo firmice od kojih žive zahvaljujući App Storeu, samo u Hrvatskoj danas imamo barem 5 firmi s par zaposlenih koje ne bi postojale da nije postojao App Store.
@tino1 kaže
"Zašto, kad su toliko humani ne pokrenu neku akciju poticanja talentiranih Developera?"

Humani?!?! - pričamo li o crvenom križu, dobrotvornoj organizaciji? Kako misliš humani?
Meni je dovoljno humano što je netko tko je imao utjecaja na tržište mnogim malim developerima, pojedincima i timovima dozvolio da ugodno žive od svog rada. A imaš i godišnje nagrade Applea za najbolje aplikacije, same nagrade su manje bitne koliko je bitna post nagradna zarada, jer se takve aplikacije masovno kupuju.

Think Different nekad i sad nemaju baš mnogo dodirnih točaka, pa pričamo o 15 godina razlike, u tih 15 godina se stvarno previše toga u IT branši okrenulo da bi se mogli furat na isti slogan.
Ono što je Think Different predstavljao tada kao što predstavlja i sada je ovaj citat S. Jobsa i nema direktne veze niti s jednim Apple proizvodom:
"When you grow up you tend to get told the world is the way it is and your life is just to live your life inside the world. Try not to bash into the walls too much. Try to have a nice family life, have fun, save a little money. That’s a very limited life. Life can be much broader once you discover one simple fact, and that is - everything around you that you call life, was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it, you can build your own things that other people can use. The minute that you understand that you can poke life and actually something will, you know if you push in, something will pop out the other side, that you can change it, you can mold it. That’s maybe the most important thing. It’s to shake off this erroneous notion that life is there and you’re just gonna live in it, versus embrace it, change it, improve it, make your mark upon it. I think that’s very important and however you learn that, once you learn it, you’ll want to change life and make it better, cause it’s kind of messed up, in a lot of ways. Once you learn that, you’ll never be the same again"

Meni je zanimljivije to što mnogi misle kako Apple ide u krivom smjeru, a 99% konkurencije ih uporno kopira po mnogim stvarima, premda činjenica je da ih ne kopira nitko i to se samo tamo nekim "fanbojima" pričinjava

Što se Pro, odnosno server tržišta tiče Apple je jasno i glasno digao ruke od tog tržišta, ostavljajući prostor za neke mini servere i možebitni pokoji pro desktop stroj.
02.09.2012 | 20:38
Ne dvojim uopće da je App store model koji je i dugoročno, i kratkoročno - uspješan za onog koji ga vodi - isto kao što su kockarnice super uspješan model za one koji ih vode, a bitno manje uspješan za one koji ih koriste (osobito dugoročno). Tako da nije ni najmanje čudno da ih konkurenti kopiraju. Naravno, to ne dokazuje da je to jedini uspješan model, nego samo dokazuje da ti konkurenti nemaju ljude koji bi sami znali misliti svojom glavom i tražiti svoje mjesto na tržištu nudeći nešto sasvim različito, nego su odlučili kopirati tuđi uspješni model.

To ti je slično kao kad dođeš u Tower, ili u bilo koji trgovački centar (Portonova, Joker, City Center One, Westgate, Arena centar...) i osvrneš se - 90% trgovina prodaje ženske štrace i cipele. I, naravno, većina ih kuka kako prodaja ne ide, kako ih pritišće skupa najamnina, i svaki mjesec ih 10-20% propadne, pa se prostor preuređuje mjesec dana, pa osvane nova trgovina ženskih štraca ili cipela. Zašto? Zato što tzv. "poduzetnik" koji odluči neku lovu uložiti u neki privatni posao, a nema o tome blagog pojma, gleda oko sebe što bi radio, pa vidi da je 90% dućana ženskih štraca i cipela i (naravno, krivo) zaključi kako je to posao koji super ide pa će se, eto, i on tu preko noći obogatiti. Što se, naravno, ne dogodi. Jer ono što pali npr. H&M-u (a što su postigli dugim i mukotrpnim, ali ustrajnim putem razvoja baziranog na promišljanju, a ne kopiranju) - ne pali svakoj budali koja je do jučer radila nešto drugo (ne navodim primjer da nikog ne uvrijedim), a danas prodaje ženske štrace.

Što sam htio reći? To što masa konkurenata (loše) kopira nekog kome dobro ide, ne znači da je to jedini uspješan poslovni model. Štoviše, sigurno ih ima još, radikalno drugačijih, a jednako uspješnih. Ali to je težak i trnovit put, a zahtijeva i određenu dozu vlastite pameti, koja je u današnje vrijeme sve skuplja.
02.09.2012 | 21:01
Pa i Apple kopira i to od onih ćiji prizvod je proglasio ne uporabljivim i nedostojnim da se prodaje u njihovom App storu. Na Cydia ima već odavno program kojim je moguće spojiti se preko IPhona Wlan na internet, nije ga se moglo kupiti u App Storu (ne znam zašto?) a sad im puna usta kako imamo Presonal hotspot. I da stvarno ne nabrajam.
Samo da se razumijemo, ja sam Mac-ovac i ostati ću. Ali vaše aktivno demantiranje samo potiće na razmišljanje, čega konsekvenca je da se otkrije još više slabih točaka.
Niko ne želi po svaku cijenu diskreditirati Apple, jer za pravo nema se ni ozbiljne alternative. Ali zdrava kritika mora biti dopuštena. Ovo šta mi ovdje iznosimo sigurno nije izmišljotina, nego to su goli faktovi i ne znam koliko bi morao biti slijep da to ne vidim.
02.09.2012 | 21:05
Eto, upravo tako.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 22 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, iAnte, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (859)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO