03.09.2012 | 00:53
smayoo kaže:
To je, ne znam... smiješan argument. Potpuno smiješan. Za telefon koji je toliko koštao, smiješno je tvrditi da nisu imali WiFi hotspot zato što je mobilni internet bio skup. Ja korisim mobilni internet od 2000. godine. Prvi telefon s kojim sam to radio bio je SE R380S, preko HSCSD. Nisam gledao filmove na youtubeu preko mobilne veze, ali sam primao i slao mailove, koristio nekoliko specifičnih web (wap) stranica, pa kasnije surfao i po normalnim stranicama, mobilno bankarstvo. Posao mi je bi takav da se, makar skupo, ipak isplatilo
Ne mislim da je onemogućavanje WiFi hotspota bilo zbog skupoće, već zbog ugovora s mobilnim operaterima. (Iako je iPhone svojom popularnošću i načinom distribucije utjecao i na spuštanje cijena mobilnog interneta, ali i uređaja samih.)
Zato sam i napisao onu cijelu priču oko prvog iPhonea. WiFi hotspot se još uvijek u mnogim državama posebno naplaćuje kad se uzima neka iPhone ili mobilna tarifa (AT&T u SAD-u, Orange u Francuskoj, itd.)
Jer u tome i je bit kad se govori o iPhoneu i okretanju mobilne industrije na glavačke.
Ti si bio velika, velika manjima sa svojim mobitelom i pristupu internetu za specifične stvari. Sjeti se samo izgleda tadašnjih WAP stranica, od 2008. mobilni internet je samo s iPhoneom bio izvan svih očekivanja po korištenju. Mobilne stranice su se masovno počele prilagođavat iPhoneu, ne na svim smarthphonovim, već baš na iPhoneu. Evo samo jedan primjer koliko je utjecaj iPhone imao samo na tlu SAD-a "The number of U.S. mobile Internet users has more than doubled since the device was first introduced to stand at 46 million at the end of 2008 from 22.4 million in July 2006, according to Park Associates."
Velike telekomunikacijske tvrtke toga su bile svjesne, pa su se zaštitile raznim ograničenjima. Recimo prvi i drugi iPhone se nisu mogli kupiti na slobodnom tržištu, već samo preko operatera. Cydia im je zbog toga bila trn u oku i vršili su pritisak na Apple da po svaku cijenu onemogući istu, jer su tamo bile dostupne i WiFi hotspot aplikacije.