Think different-----.............?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Think different-----.............?

02.09.2012 | 22:10
@tino1 - Sjetimo se razdoblja prije 2007. i dostupnosti/cijene mobilnog interneta koji su diktirale telekomunikacijske kompanije. Apple je sklopio ugovor sa AT&T-jem za prvi iPhone i u tom ugovoru uz tisuću i jednu stavku bilo je i ograničavanje mnogih mogućnosti u vezi komunikacije među kojima je i personal hotspot. Taj ugovor je bio na snazi i kod drugog iPhonea (3G), ali uz dostupnost i na drugim tržištima. Da bi Appleov biznis model uspio morao je ići u dogovor s velikim telekomunikacijskim kompanijama koje su imale svoje uvjete. Mjesec po mjesec, godinu po godinu došli smo do neke 2009. kad je mobilni internet od jednom postao puno dostupniji i jeftiniji, još uvijek daleko od idealnog, a s dodatnim igračima na tržištu i ogromnim uspjehom iPhonea (koji je btw. bio u startu od velike većine osuđen na propast) telekomunikacijsko tržište se promijenilo do razine da masa ljudi pristupa mobilnom internetu po već sada znatno povoljnijim cijenama s masu besplatnih sms-ova, video poruka i sl. Danas svi na to gledaju kao na nešto što je moralo doći samo po sebi, najvjerojatnije je, ali možda ne tako brzo kad bi se telekomunikacijske kompanije pitalo, a mnogima od njih je iPhone do danas ostao trn u oku.

Ovaj dio ne razumijem
Ali vaše aktivno demantiranje samo potiče na razmišljanje, čega konsekvenca je da se otkrije još više slabih točaka.

Demantiranje konkretno čega?

Slažem se da zdrava kritika treba postojati, ali jedno je kritizirati na činjenicama, a drugo na očekivanjima.

@smayoo - apsolutno se slažem s tobom, ali moj raniji upis je u biti želio ukazati na neke kontradikcije.
S jedne strane imamo biznis model koji je otvorio nova radna mjesta (doslovno), ali nije pogodio bit baš svakog ljudskog bića. Premda je App store klasičan model evo ti ribički štap i nauči pecati, a ne evo ti ribe i jedi dok sam ja tu, a kad jednom odem najvjerojatnije ćeš umrijeti od gladi. Bit je da je na kraju Apple loš, jer eto uzima 30% od svake naplaćene aplikacije koja se nalazi na njihovim serverima i koju promoviraju oni + korisnici sami, odnosno loš je jer je kapitalist za "razliku" od ostalih firmi većine svijeta.
02.09.2012 | 22:16
Da se nadovezem na sve postove zajedno.
Nakon dugog premisljanja sta kupiti zeni za piskaranje u wordu i surfanje internetom odlucio sam kupiti neki hp laptop za 3000 kn. Sto je 3 puta jeftinije od najjeftijijeg maca.
To ce biti prvi sluzbeni kucni komp koji nije apple. Javit cu dojmove.

Think different
02.09.2012 | 22:26
I mi smo kupili jedan Acer nećakinji, eto nakon 7 mjeseci od kupnje je na servisu .
Najjeftiniji Mac laptop MBA 11" je 6500 kn, a Mac Mini 4900 kn što nije baš tri puta skuplje .

Inače Gay Kawasaki (nekadašnji Apple evangelist) je nedavno izjavio kako je Apple danas toliko popularan da je "Think Different" slogan primjereniji za nekoga tko kupi neki ne Apple proizvod.

P.S. sretno s HP-om
02.09.2012 | 22:30
Konkretno, slabih točaka.
Mislim da nema veće retoričke cake od ovakvog bezobraznog poricanja svega izrečenog resetiranjem cijele diskusije na početak. Pa cijelo vrijeme navodimo samo činjenice, a vi ih cijelo vrijeme pokušavate demantirati nekim objašnjenjem kako mi to ipak krivo gledamo i kako to nije tako strašno i kako je Apple napravio stvarno pravo dobre stvari i ništa nego dobro itd.itd. Pa stvarno me vrijeđaš, zar ti misliš da sam toliko glup da te ne mogu provaliti. Molim te nemoj nikad više u diskusiji sa mnom upotrebljavati takva sredstva, jer mi u protivnom signaliziraš da me ne uzimaš za ozbiljno a to je meni znak da te ignoriram. Ako ti je ipak stalo da izmjenjivamo činjenice onda se malo saberi, molim te.
02.09.2012 | 22:32
Ajde se prvo smiri, kontroliraj emocije, jer ovim upisom si samo pokazao da si trenutno prepun negativnih emocija, pa možemo dalje diskutirati ako te volja.
02.09.2012 | 22:56
Soffoklo kaže:
@tino1 - Sjetimo se razdoblja prije 2007. i dostupnosti/cijene mobilnog interneta koji su diktirale telekomunikacijske kompanije. (...) Danas svi na to gledaju kao na nešto što je moralo doći samo po sebi, najvjerojatnije je, ali možda ne tako brzo kad bi se telekomunikacijske kompanije pitalo, a mnogima od njih je iPhone do danas ostao trn u oku.

Ovo pak ja nisam shvatio. Vjerujem da je tebi neki kauzalitet tu vidljiv i jasan, ali nisi ga baš najbolje opisao.

@smayoo - apsolutno se slažem s tobom, ali moj raniji upis je u biti želio ukazati na neke kontradikcije.
(...)
Bit je da je na kraju Apple loš, jer eto uzima 30% od svake naplaćene aplikacije koja se nalazi na njihovim serverima i koju promoviraju oni + korisnici sami, odnosno loš je jer je kapitalist za "razliku" od ostalih firmi većine svijeta.

Ne, apsolutno ne. Provizia koju oni naplaćuju apsolutno nije nikakav problem, svatko tko posreduje u prodaji naplaćuje proviziju ili maržu. I kad kupiš softver u kutiji u dućanu isto trgovac uzima proviziju.

Ja smatram da je Apple loš jer radi tržišne manevre koji vode tome da ga učine de facto jedinim prodajnim kanalom za apple korisnike. A kad to postigne, bit će u poziciji da ucjenjuje i korisnike, i developere. Kako sam već ilustrirao paralelom s Konzumom.
02.09.2012 | 23:12
@smayoo - taj cijeli upis je bio pokušaj objašnjena zašto iPhone, odnosno iOS nije imao personal hotspot u početku, a kasnije ga je uveo i reklamirao.
U mom upisu koji si konkretno citirao želio sam skrenuti pažnju na (pozitivan) utjecaj iPhonea na mobilni internet.

Ja smatram da je Apple loš jer radi tržišne manevre koji vode tome da ga učine de facto jedinim prodajnim kanalom za apple korisnike. A kad to postigne, bit će u poziciji da ucjenjuje i korisnike, i developere. Kako sam već ilustrirao paralelom s Konzumom.

Sad razumijem, ispričavam se na krivom shvaćanju s moje strane.
Opasnost od toga postoji, ali mi se čini da je taj problem puno širi od samog Applea, kao što je recimo sloboda interneta. Google ima svoj app kanal, Microsoft stvara svoj i da, nažalost sve ide u smjeru totalne kontrole kako interneta, tako i cjelokupne IT zajednice. Iskreno najviše bi volio uzgajat povrće i najveći kontakt s tehnologijom bi mi bilo paljenje nekog svijetla u sobi, jer sam svjestan da je Orwellova '84. poprilično neizbježna, ali volim te proklete kante s mikročipovima, namamili su me ko djecu na slatkiše
02.09.2012 | 23:23
Ali u mom upisu u kojem sam se osvrnuo na Personal hotspot nisam kritizirao činjenicu da je Appel kasno uveo Personal Hotspot, nego činjenicu da je tu aplikaciju MyWiFi ukrao od jednog jadnog malog developera kome je prije tu istu aplikaciju odbijo uvrstiti u svoj asortiman u App storu. Tako da si po mom mišljenju ignorirao činjenicu noga upisa. Samo za protokol. Namoj na kraju reći da ništa ne demantiraš, dakako da demantiraš ali si u tome jako neviješt.
02.09.2012 | 23:26
Soffoklo kaže:
I mi smo kupili jedan Acer nećakinji, eto nakon 7 mjeseci od kupnje je na servisu .
Najjeftiniji Mac laptop MBA 11" je 6500 kn, a Mac Mini 4900 kn što nije baš tri puta skuplje .

Inače Gay Kawasaki (nekadašnji Apple evangelist) je nedavno izjavio kako je Apple danas toliko popularan da je "Think Different" slogan primjereniji za nekoga tko kupi neki ne Apple proizvod.

P.S. sretno s HP-om

Gaybnije u pravu. Jos uvijek u svijetu kompjutera apple je ispod 20% a u svijeti telefona samsung ga je presao. Jedino gdje vodi je ipad i ipod.
A to sa acerom , zalim, ali si imao peh. Mi smo zeninom bratu prije tri godine kupili najjeftiniji acer i eno jos uvijek radi ko doxa. Nikakvih priblema nije imao.

Nego sto se tice teme, nista drugacije misljenje, svi sad moramo isto misliti. Evo i ja cu se promijeniti. Necu vise nista protiv applea reci.
02.09.2012 | 23:49
Da, to mi je super ekipa sa stavom "Šta nam ovdje rogoboriš, ako se ne slažeš s nama, odi ća." Podsjeća me na hadezeovce ranih devedesetih. Kako se zvao onaj što je sa saborske govornice urlao "Komeseođenesviđa, nekide!"?

Soffoklo kaže:
@smayoo - taj cijeli upis je bio pokušaj objašnjena zašto iPhone, odnosno iOS nije imao personal hotspot u početku, a kasnije ga je uveo i reklamirao.
U mom upisu koji si konkretno citirao želio sam skrenuti pažnju na (pozitivan) utjecaj iPhonea na mobilni internet.

To je, ne znam... smiješan argument. Potpuno smiješan. Za telefon koji je toliko koštao, smiješno je tvrditi da nisu imali WiFi hotspot zato što je mobilni internet bio skup. Ja korisim mobilni internet od 2000. godine. Prvi telefon s kojim sam to radio bio je SE R380S, preko HSCSD. Nisam gledao filmove na youtubeu preko mobilne veze, ali sam primao i slao mailove, koristio nekoliko specifičnih web (wap) stranica, pa kasnije surfao i po normalnim stranicama, mobilno bankarstvo. Posao mi je bi takav da se, makar skupo, ipak isplatilo.

Sad razumijem, ispričavam se na krivom shvaćanju s moje strane.
Opasnost od toga postoji, ali mi se čini da je taj problem puno širi od samog Applea, kao što je recimo sloboda interneta. Google ima svoj app kanal, Microsoft stvara svoj i da, nažalost sve ide u smjeru totalne kontrole kako interneta, tako i cjelokupne IT zajednice. Iskreno najviše bi volio uzgajat povrće i najveći kontakt s tehnologijom bi mi bilo paljenje nekog svijetla u sobi, jer sam svjestan da je Orwellova '84. poprilično neizbježna, ali volim te proklete kante s mikročipovima, namamili su me ko djecu na slatkiše

Ima svatko svoj kanal, da. Ne mislim ja da je Apple jedini negativac. Niti najveći. Ali to ga ne opravdava.
03.09.2012 | 00:03
Niko ne kaže da je Apple najgori, dapače može se hrpa njih nabrojati prije njega počevši od Gooooogla pa nadalje. Niko neće prestati koristiti svoje Apple Gadget-e, naprotiv spremni smo i dalje platiti previše da ih imamo. Za mene su stvarno super. Ali imam stvari koje idu de Facto u krivom smjeru i to je sve. Nismo mi članovi Scientology (Apple-logy) crkve koji će biti denuncirani i maltretirani ako napuste uhodanu ideologiju Ron Hubbard (Steve Jobs).
03.09.2012 | 00:22
tino1 kaže:
Ali u mom upisu u kojem sam se osvrnuo na Personal hotspot nisam kritizirao činjenicu da je Appel kasno uveo Personal Hotspot, nego činjenicu da je tu aplikaciju MyWiFi ukrao od jednog jadnog malog developera kome je prije tu istu aplikaciju odbijo uvrstiti u svoj asortiman u App storu. Tako da si po mom mišljenju ignorirao činjenicu noga upisa. Samo za protokol. Namoj na kraju reći da ništa ne demantiraš, dakako da demantiraš ali si u tome jako neviješt.

@tino1 - žao mi je ako sam svojim upisom djelovao kao da ignoriram tvoje mišljenje, nije mi bilo niti na kraj pameti, želio sam samo objasniti da Apple nije imao utjecaja na uvođenje nekih mogućnosti u iPhone, ali vidljivo sam krivo shvatio što si želio reći.

Što se krađe u ovom slučaju tiče, čuo sam za bunu oko Cydia Wi-Fi Sync aplikacije, ne i za buno oko MyWifi app.

Ako misliš na Wi-Fi Sync app koju je napravio jedan UK student? O toj aplikaciji se dosta pisalo kad je Apple uveo WiFi Sync u iOS uređaje.
Taj dečko ima potpisan developerski ugovor s Appleom u kojem je jasno rečeno što smije, a što ne smije i koje API-je smije, a koje ne smije koristiti. On je za funkcioniranje te aplikacije koristio Appleove privatne API-je i zbog tog razloga mu je aplikacija odbijena u App Storeu.
Zatim ju je ponudio preko Cydiae i prodao ju u 50000 primjeraka po 10 dolara komad, tako da "jadni mali" developer na kraju ima hrpu para Baš se pitam plaća li taj "jadni mali developer" licencu za korištenje te licencirane tehnologije.
Je l' Apple ponekad kapitalističko đubre? DA! Je l' Apple potpuno bezgrešan? NE!
03.09.2012 | 00:29
scarface32 kaže:
Gaybnije u pravu. Jos uvijek u svijetu kompjutera apple je ispod 20% a u svijeti telefona samsung ga je presao. Jedino gdje vodi je ipad i ipod.

Nije mislio da je najprodavaniji, već najpopularniji. Recimo Dinamo je najpopularniji u Zagrebu, ali ima najmanje navijača u Europi

scarface32 kaže:
A to sa acerom , zalim, ali si imao peh. Mi smo zeninom bratu prije tri godine kupili najjeftiniji acer i eno jos uvijek radi ko doxa. Nikakvih priblema nije imao.

Vjerujem da je peh, ali s obzirom na to da dosta prčkam po računalima i sređujem ih ekipi puno mi ih se više javlja s većim kvarovima na raznim Acer, Asus, HP jeftikanerima. Recimo DELL jako dobro kotira što se pouzdanosti tiče (barem kod mene)

scarface32 kaže:
Nego sto se tice teme, nista drugacije misljenje, svi sad moramo isto misliti. Evo i ja cu se promijeniti. Necu vise nista protiv applea reci.

Nedo Bog
03.09.2012 | 00:53
smayoo kaže:
To je, ne znam... smiješan argument. Potpuno smiješan. Za telefon koji je toliko koštao, smiješno je tvrditi da nisu imali WiFi hotspot zato što je mobilni internet bio skup. Ja korisim mobilni internet od 2000. godine. Prvi telefon s kojim sam to radio bio je SE R380S, preko HSCSD. Nisam gledao filmove na youtubeu preko mobilne veze, ali sam primao i slao mailove, koristio nekoliko specifičnih web (wap) stranica, pa kasnije surfao i po normalnim stranicama, mobilno bankarstvo. Posao mi je bi takav da se, makar skupo, ipak isplatilo

Ne mislim da je onemogućavanje WiFi hotspota bilo zbog skupoće, već zbog ugovora s mobilnim operaterima. (Iako je iPhone svojom popularnošću i načinom distribucije utjecao i na spuštanje cijena mobilnog interneta, ali i uređaja samih.)

Zato sam i napisao onu cijelu priču oko prvog iPhonea. WiFi hotspot se još uvijek u mnogim državama posebno naplaćuje kad se uzima neka iPhone ili mobilna tarifa (AT&T u SAD-u, Orange u Francuskoj, itd.)
Jer u tome i je bit kad se govori o iPhoneu i okretanju mobilne industrije na glavačke.
Ti si bio velika, velika manjima sa svojim mobitelom i pristupu internetu za specifične stvari. Sjeti se samo izgleda tadašnjih WAP stranica, od 2008. mobilni internet je samo s iPhoneom bio izvan svih očekivanja po korištenju. Mobilne stranice su se masovno počele prilagođavat iPhoneu, ne na svim smarthphonovim, već baš na iPhoneu. Evo samo jedan primjer koliko je utjecaj iPhone imao samo na tlu SAD-a "The number of U.S. mobile Internet users has more than doubled since the device was first introduced to stand at 46 million at the end of 2008 from 22.4 million in July 2006, according to Park Associates."
Velike telekomunikacijske tvrtke toga su bile svjesne, pa su se zaštitile raznim ograničenjima. Recimo prvi i drugi iPhone se nisu mogli kupiti na slobodnom tržištu, već samo preko operatera. Cydia im je zbog toga bila trn u oku i vršili su pritisak na Apple da po svaku cijenu onemogući istu, jer su tamo bile dostupne i WiFi hotspot aplikacije.
03.09.2012 | 01:00
OK, ali opet ne shvaćam. To bi trebalo biti neko opravdanje za Apple? To da je išao na ruku mobilnim operaterima? Pa tko ga je tjerao da sklopi takve prodajne ugovore? To je put kojeg su sami odabrali. I opet - to je sve skupa besmislica, jer su davno prije iPhonea postojali smartphonei koji su omogućavali tethering. Kabelom, bluetoothom, wifijem.
03.09.2012 | 01:12
smayoo kaže:
OK, ali opet ne shvaćam. To bi trebalo biti neko opravdanje za Apple? To da je išao na ruku mobilnim operaterima? Pa tko ga je tjerao da sklopi takve prodajne ugovore? To je put kojeg su sami odabrali. I opet - to je sve skupa besmislica, jer su davno prije iPhonea postojali smartphonei koji su omogućavali tethering. Kabelom, bluetoothom, wifijem.

Da, sami su to odabrali, jer su se probijali na tada zasićeno tržište mobilne telefonije s nečim sasvim novim, a da bi to novo zaživjelo morali su malo i oplest kolo s vragom. A to što su davno prije postojali smartphoneovi koji su omogućavali tethering samo govori koliko malo znači imati neku tehnologiju u rukama ako ne znaš na koji način ju iskoristiti, jer generiranim mobilni promet svih mobitela 2009. bio je skoro jednak mobilnom prometu jednog jedinog uređaja.
iPhone je sa svojim modelom nuđenja uređaja po 199$ (+ viša cijena za one s više kapaciteta) uz određenu tarifu direktno utjecao i na nižu cijenu ostalih mobitela, ali na sam način funkcioniranja mobilnog tržišta. Sad bi mogao i o App Storeu i utjecaju na tržište, ali kaj ću kad se ni tu ne kužimo
Trebam ja izgleda neki tečaj jasnog i suvislog objašnjavanja upisat
03.09.2012 | 01:15
Pad cijene nije bezuvjetno dobra stvar čak ni za kupce. Ne ako dugoročno dovodi do oligopola ili monopola. Jer je u tom kontekstu pad cijene samo privremeni alat za uništavanje zdrave konkurencije.
03.09.2012 | 01:24
Jasno. Ako ćemo tako gledat u biti bi trebalo smanjiti mogućnost utjecaja bilo koje kompanije ili pojedinca na neko tržište i uvesti stope maksimalno dozvoljenog financijskog dobitka/zarade. Takvi mehanizmi i postoje, ali više na papiru i odabani su izuzeti iz njih.
03.09.2012 | 01:34
@Smayoo - kako to misliš da mi koji imamo App Store više nemamo izbor, a ti ga imaš? Nije li obrnuto? Mi možemo birati uzeti programe odasvud, a ti imaš izbor -1, tj. ne možeš iz App Storea.

Usporedba App Storea s ucjenjivačkim trgovačkim lancem Todorića je potpuno kriva. Ponavljam, App Store je bio genijalan izum koji je napravio veliku uslugu korisnicima laicima, a malim developerima dao šansu kakvu do sada nikada nisu imali. Neki danas žive samo od toga, čak i u ovoj našoj ekonomski mrtvoj Hrvatskoj.

I kao što je netko spomenuo, nakon što je to Apple izmislio, opet su svi iskopirali koncept jer se pokazao kao pun pogodak i veliki katalizator razvoja softvera.
03.09.2012 | 08:19
Niko ne tvrdi da Apple nije genijalan i odlično postavljen Brand. Ali svari postaju kompliciranije sa sve većim rastom. Instrumenti toga rasta prestaju biti transparentni i pravedni. Na kraju krajeva u svijetu ograničenih resursa taj rast mora biti plaćen nečijim padom i ako to sad izgleda da postoje samo dobitnici. U najmanju ruku oni kinezići, koji u smjenama od 14 sati sklapaju sve te Gadgete za nas razmažene user-e, puše. Čak su se neki od njih bacali korz prozor, sad da li zbog Apple-a ili su imali neke druge probleme ne znam, ali to nije baš neki publicity.
Za to je kritika sad na pravom mijestu, da li u pravo vrijeme ne znam. Mislim da smo ipak malo zakasnili.
03.09.2012 | 08:59
AppStore je dobro zamišljena ideja, ali (kako Emil vidi, a bogme i ja) vodi u jednu vrstu monopolizacije. Meni je sumanuto skidanje xxGB s interneta u uvjetima gdje se ne zna da li će veza puknuti ili neće, a lova je s prvim klikom otišla (možda ja u ZG ne trebam strahovati, ali ne žive svi u velikim gradovima). Druga je stvar, mali programeri mogu lakše doći do korisnika, ali ako će ovo biti jedini način za kupnju programa opet mi smrdi na monopol. Veliki (Adobe mi pada na pamet), teško da budu svoje udarne alate prodavali isključivo preko neta.
Meni se čini kako je Apple malo toga izmislio, alli je dosta modificirao. AppStore se ne razlikuje ništa od Metroa ili bilo kojeg velikog lanca dućana, jedino ne nude fizički robu i roba nije pokvarljiva, tim im je lakše.
03.09.2012 | 10:48
dpasaric kaže:
@Smayoo - kako to misliš da mi koji imamo App Store više nemamo izbor, a ti ga imaš? Nije li obrnuto? Mi možemo birati uzeti programe odasvud, a ti imaš izbor -1, tj. ne možeš iz App Storea.

Ja još uvijek imam izbor da li prihvatiti App Store ili ne. Ti ga više nemaš.

Usporedba App Storea s ucjenjivačkim trgovačkim lancem Todorića je potpuno kriva.

Deder neki argument. Ovako mogu i ja. Tvoje viđenje App Storea kao genijalnog izuma je krivo. Fora, ha?

Ponavljam, App Store je bio genijalan izum koji je napravio veliku uslugu korisnicima laicima, a malim developerima dao šansu kakvu do sada nikada nisu imali. Neki danas žive samo od toga, čak i u ovoj našoj ekonomski mrtvoj Hrvatskoj.

Neki danas žive samo od toga. A sutra? Što misliš što će biti sutra kad ih dovoljan broj postane potpuno ovisan o Appleu?

Tako su isto veličali Todorića prije 10-15 godina. Kao spasitelja hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije.
  • mileni
  • Posjetitelj
03.09.2012 | 12:44
Dal ovdje uopce ima developera koji su postavljali svoje appove u famozni app store?
Vec neko vrijeme iz hobija radim jedan app za macos, i app store bi po svim ovdje natpisima odgovarao developeru pojedincu. No meni osobno ne odgovara. Ni malo. Kao i vecini developera (barem kad je macos u pitanju). Prevelika ogranicenja, retardirana pravila koja stvarno jako ogranicavaju covjeka, itd.

Samim time nije ni cudo sto AppStore zjapi prakticki prazan. Nije doslovno prazan, ali vecina developera se ipak nije odlucila za AppStore unatoc svim navedenim blagodatima istoga. A za takvo sto postoje dovoljno dobri razlozi.
03.09.2012 | 13:23
Po ovome, nisam siguran da stojiš iza izjave techcrunch.com/2012/06/07/yep-developers...-a-factor-of-2-to-1/
od kuda si izveo zaključak?
  • mileni
  • Posjetitelj
03.09.2012 | 13:34
Mozda nisam dovoljno dobro naglasio, no pricao sam iskljucivo o AppStoreu za Mac racunala
03.09.2012 | 14:01
Da, i ja.
03.09.2012 | 14:24
zabac kaže:
AppStore je dobro zamišljena ideja, ali (kako Emil vidi, a bogme i ja) vodi u jednu vrstu monopolizacije. Meni je sumanuto skidanje xxGB s interneta u uvjetima gdje se ne zna da li će veza puknuti ili neće, a lova je s prvim klikom otišla (možda ja u ZG ne trebam strahovati, ali ne žive svi u velikim gradovima).

Kada jednom kupiš aplikaciju možeš je downloadati više puta te novac nije "otišao" ukoliko pukne veza.
03.09.2012 | 14:26
Soffoklo kaže:
Jasno. Ako ćemo tako gledat u biti bi trebalo smanjiti mogućnost utjecaja bilo koje kompanije ili pojedinca na neko tržište i uvesti stope maksimalno dozvoljenog financijskog dobitka/zarade. Takvi mehanizmi i postoje, ali više na papiru i odabani su izuzeti iz njih.

To bi se moglo dogoditi jedino u uvjetima savršene konkurencije http://en.wikipedia.org/wiki/Perfect_competition
Dakle, nikad!
03.09.2012 | 14:31
Kako ti i piše tamo, neka tržišta približno jesu u uvjetima savršene konkurencije. Ali nisam shvatio - što bi se moglo dogoditi jedino u tim uvjetima?
03.09.2012 | 15:29
Jasno da nije otišao novac, ali veza je upitna i nerjetko se desi da pukne.
Video igre, a i neki programi koji su više gigabajtni i uz najsporiju vezu može 1.5-1.7GB po satu skinuti ako je veza stabilna i brza (što nije baš uvijek slučaj). Ja više volim DVD s programom/igrom.
I još nešto, ideja AppStorea je dobra za programo do parsto megabajta, a za one glomazne po meni je bolji medij.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (881)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO