05.09.2012 | 00:00
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
O ljudi moji...
@Smayoo - "izbor prihvatiti App Store"?!?!?!
Imam ikonu na Docku na koju mogu kliknuti i ne moram. Imam App Store aplikaciju koju, ako baš hoću, mogu baciti u smeće. I onda ja nemam izbor, a ti imaš? Jesi li ti ikada uopće probao kako to radi?
Jesam, u Apple Storeu u Frankfurtu, na demo iMacu. Pitao sam najprije "Geniusa" (čitaj: neukog i nezainteresiranog balavca) pa je počeo nešto mrljati, pa sam ga pitao mogu li ja to sam probati, pa me pustio.
Ono što mi je najviše zasmetalo je - kad pokreneš app kojeg si sam skinuo s neta (ne preko App Store), iako je isključeno ono upozoravanje (kako se ono zove ta opcija), on svejedno bilježi to u svoj log. Zašto bilježi (ako ne šalje to nekom bez našeg znanja)?
Rado bi sad napisao i točno ime tog loga i mjesto gdje se nalazi, ali nemam pri ruci, bio sam tada zapisao na neku cedulju. Bacio je sigurno nisam, ali inače ne pišem po ceduljama, pa ne znam gdje sam je stavio.
Ono s argumentima zašto je App Store genijalan i nije usporediv s Todorićevim lancem supermarketa koji ne plaćaju dobavljačima ne znam kako bih komentirao... Nije valjda da moram po X-ti put objašnjavati princip kako radi App Store i zašto je dobar i za korisnike i posebno za developere?
Ne moraš. Moraš argumentirano osporiti moju tezu da će, nakon što postane dovoljno nezaobilazan monopolni kanal, početi ucjenjivati i korisnike, i developere, baš kao što to danas radi Konzum.
Apple se jednom već opekao sa slanjem podataka koji bi se mogli smatrati osobnim (a bila je neka glupost u pitanju) i nakon toga, koliko ja pratim i čitam, a prilično sam u tome, nikada nisu ponovili sličnu grešku. Sumnjam da postoji tako nešto i da se išta u tom smislu šalje u Apple, a pogotovo ne namjerno i sa zlim namjerama. Kada je potrebna dijagnostika od njihovog supporta, pa je potrebno detaljno vidjeti što je instalirano na stroju zbog lociranja problema, onda za to postoji posebna Apple aplikacija koju dobrovoljno skineš i gdje ti se jamči da će sve ostati anonimno. Radio sam to dva puta kada sam imao problem s Mobile Me uslugom. Osim toga, da se to otkrije i da ih se tuži, pa kazna bi im bila drakonska, nisu blesavi to raditi!
Na koji to fantomski log uopće misliš? Pa oduvijek, od prvog OS X-a se u log bilježi sve što računalo radi, od pokretanja svake aplikacije, pa do toga što koja aplikacija radi u sistemu, pa to je potpuno normalno! To radi i tvoj Mac... od vremena kada si ga probudio iz sleepa, pa do toga na gdje i kako si se spojio... pogledaj si malo log fileove i što se sve bilježi! Možda je najbolje da razmotriš povratak na Atari ST iz sigurnosnih razloga!
Odgovor na drugo pitanje je u klasi kao da me pitaš: "Argumentirano mi ospori tezu da Obama priprema teren za globalni nuklearni rat u kojem će uništiti sve osim par bogatih američkih obitelji, a preživjele će pretvoriti u roblje."
Rekao bih čak da je ovo gore vjerojatnije od tvoje teze da su napravili App Store sa zlim namjerama i da samo čekaju priliku da zabiju nož u leđa korisnicima i developerima. Osim toga, postoji neki moralni kodeks kompanije i poslovna etika. Kada je netko prekrši, dobije po prstima. Barem ja tako bilo do sada, pa ne vidim zašto bi sada bilo različito. Oni si kompanija koja uspjela zato jer je maksimalno željela ugoditi korisnicima. Sumnjam da bi lako odustali od te, za njih fundamentalne, vrijednosti.
Kada smo potipisivali ugovor tražili su od nas da prihvatimo njihova načela po kojima vode posao, a to su:
• Honesty. Demonstrate honesty and high ethical standards in all business dealings.
• Respect. Treat customers, suppliers, employees, and others with respect and
courtesy.
• Confidentiality. Protect the confidentiality of Apple’s information and the
information of our customers, suppliers, and employees.
• Compliance. Ensure that business decisions comply with all applicable laws
and regulations.
Po pitanju osobnih podataka, rečeno nam je da moramo postupati ovako:
"Obtaining and Using Business Intelligence
Apple legitimately collects information on customers and markets in which we
operate. Apple does not seek business intelligence by illegal or unethical means, and
competitors may not be contacted for the purpose of obtaining business intelligence.
Sometimes information is obtained accidentally or is provided to Apple by unknown
sources. In such cases, it may be unethical to use the information, and you should
immediately contact your manager, the Legal Department, or the Business Conduct
Helpline to determine how to proceed."