12.09.2012 | 17:43
Istina, ali nije mi jasno izdvajanje Applea u tom svijetu korporacija koje gaze sve pred sobom.
Ok ovdje na Jabučnjaku ili stranicama Apple tematike, ali 90% medija komentira Apple.
Kao najvrjednija kompanija, ali po kojem kriteriju? Po njih 3 od mogućih 10?
Ne vidim ništa drugačije ozračje u Googleu, Samsungu, MS-u, itd. To izdvajanje mi nije jasno, izdvajanje do te mjere da ljudi kad vide nekoga da ima neki Apple proizvod kreiraju mišljenje o tom čovjeku.
Ne kažem da je Apple cvijeće, ali počele su se isticat stvari koje veze s ničim nemaju. Kao Apple nije inovativan, Apple nije originalan, sve što su napravili pokrali su, Apple proizvode koriste samo bogati ljudi, Apple je arogantan i nije ih briga za nikoga, Apple tuži jer se boji, a ostali tuže zbog nekih ispravnih razloga. Imam osjećaj da je bitno zaboraviti sve pro Apple činjenice, istaknuti samo negativne i dodati još par stvari koje veze s ničim nemaju i deri, pljuj, generaliziraj.
Ne mislim ovdje na tvoje komentare s kojima se u velikom postotku slažem, već čisto onako razmišljam
Izdvojit ću upis s jednog bloga od komentatora s kojim se poprilično slažem:
"Redukcionizam i jednoumlje u razumijevanju tehnike koji vlada u sveopćoj javnosti čini nevidljivim ono što je Apple zaista izmislio i realizirao, ostavljajući vidljivim samo to da je nešto pokrao, dajući dojam da su na snazi dvostruke vrijednosti.
Apple je izmislio tehnološki poredak i savršeno ga implementirao. Od korisničkog iskustva krajnjeg korisnika, preko samog hardveraja i podrške, pa sve do ogromne platformske infrastrukture, Apple je izmislio nešto što nitko prije njego to ni približno nije mogao.
Redukcionističko gledište, s druge strane, ne vidi to kao neku inovaciju niti kao uspjeh, već krađu. Zašto? Zato što se to sve promatra samo kao pojam, ali ne i bit pojma. "Postojale su aplikacije i prije App storea", "postojao je touchscreen i prije iPhonea" itd., zapravo je vrlo zatucano gledište u kojem ne postoje kvalitativna mjerila. Naravno, u takvom zatucanom gledištu nemoguće je vidjeti što je zapravo Apple napravio. Između svega što Apple nije izmislio (touchscreen smartphone, kvadrat itd.), i onoga što je on tobože "kopirao", postoji razlika kao između neba i zemlje."
P.S. Tužakati ove Poljake s druge strane nema veze s mozgom