Windows 8 Metro ili Retro?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 8 Metro ili Retro?

• Sank
  • Moderator
  • 221
10.09.2012 | 00:09
Novi windowsi 8 dolaze sa Metro sučeljem koje je zapravo više prilagođeno mobilnim uređajima i dodirnim ekranima nego desktop računalima sa standardnim monitorima. Za one kojima smeta da im se windowsi 8 podižu u Metro sučelje sada ima rješenje RetroUI:

retroui.com/

Košta 5$ i omogućuje podizanje u standardni desktop kao na windowsima 7. To je prva stvar koju bih ja instalirao na novu osmicu ako je budem ikada trebao, a vi?

RetroUI.png
10.09.2012 | 03:28
Ja se nadam da je neću trebati. U VirtualBoxu i dalje dižem XP!
10.09.2012 | 05:16
Prije par dana sam probao Win8 na stolnom racunalu (developer ili preview verzija neka) i Metro, ma koliko neobican na prvi bio, u stvari uopce nije los.

Dapace, meni se jako svidio. Super to radi sa misem, i na velikim monitorima (testirao sam na 24 monitoru) a ne samo na tabletima...

@Sank: Zasto bi prvo htio vratiti izgled racunala kao prije 15 godina, bez da novomsucelju das postenu sansu?
10.09.2012 | 08:01
Windows Style kako ga po novome zovu nije los kao sto je Davor rekao pogotovo na tabletima. Osobno na računalu mi nije u potpunosti sjeo ali treba malo vremena za adaptirati se.

Style je u biti ogromno start sucelje nista vise.

Posto radim u okolini sa jako puno usera mislim da će biti nemoguće izbjeći 8icu ali masovni prelazak na istu nece se izvoditi, to je vec dogovoreno.

Moram napomenuti da testovi na RTM verziji dostupnoj sa msdn-a pokazuju da primjerice internet explorer u Style izvedbi ne može vrtiti silverlight aplikacije kao ni flash. Izvedba iste aplikacije za Desktop okružuje, može. Da to nisu iste aplikacije.

Mislim da treba dati poštenu šansu ali vrijeme će pokazati
10.09.2012 | 09:42
ja sam probao onu slobodnu verziju, tj instalirao sam je na maca. nije losa , brza je mada meni neobicna. trebalo bi mi vremena da se naviknem na ono start sucelje. i poslije sat vremena sam ga izbrisao, jer sad za sad mi windowsi nisu potrebni.
  • mileni
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 11:36
Ja cu nazalost biti primoran preci na win8. Win7 je najbolji win do sada, legao mi je odlicno. Win8 je poboljsana sedmica. Nevjerojatno je koliko je sami OS brz, a bome i stabilan (koristim isti vec par mjeseci).

No metro sucelje u cjelini je veci podbacaj (ne mislim samo na novi start izbornik). I kod mene vec nije pitanje navike, vec jednostavno debilizam sa MS strane koji mi iskreno ni malo nije legao. I sumnjam da ce ikada leci. No u sustini, jako kvalitetan OS, na to nemam nikakvih zamjerki.
  • User
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 12:43
mileni kaže:
Ja cu nazalost biti primoran preci na win8. Win7 je najbolji win do sada, legao mi je odlicno. Win8 je poboljsana sedmica. Nevjerojatno je koliko je sami OS brz, a bome i stabilan (koristim isti vec par mjeseci).

No metro sucelje u cjelini je veci podbacaj (ne mislim samo na novi start izbornik). I kod mene vec nije pitanje navike, vec jednostavno debilizam sa MS strane koji mi iskreno ni malo nije legao. I sumnjam da ce ikada leci. No u sustini, jako kvalitetan OS, na to nemam nikakvih zamjerki.

Ja sam se brzo uspio prilagodit na "metro". Ionako na OS X većinu aplikacija pozivam preko spotlighta, a u metrou je dovoljno samo počet ukucavat prva slova i isto radi tip top.

Što se performansi tiče, osmica i sedmica su nebo i zemlja. 8-ica je prvi win nakon 2000 prema kojem imam nekih pozitivnih osjećaja
10.09.2012 | 12:51
O Windowsima ovakav sud obično treba donositi nakon barem 6-12mj rada, kad se registry natrpa smeća. Ja sam slušao takve oduševljene komentare za svake windowse, od 3.11 naovamo (osim za Millenium koji su baš, ono, totalni promašaj), a svi su bili davani neposredno nakon instaliranja i početka rada. Nakon godinu dana korištenja - pedala...
10.09.2012 | 13:22
Mislim da će Win8 na jedan ovakav stroj sjesti ko budali šamar

front side

back side

vrlo lijepa izvedba moram priznati, vidi se tko im je uzor

SPECS (za sada poznate):
  1. 23,6 (1920x1080)
  2. NFC
  3. 4xUSB (2 su 3.0)
  4. HDMI, Ethernet, SD Card
  5. SSD
  6. nema optike
  7. dostupan: 14.10.2012 po cijeni od 1299$ (startno)
10.09.2012 | 14:28
mislim da ce apple morati i sa HPom na sud
10.09.2012 | 14:51
'Së ih bu tüžil!!
  • User
  • Posjetitelj
10.09.2012 | 18:09
smayoo kaže:
O Windowsima ovakav sud obično treba donositi nakon barem 6-12mj rada, kad se registry natrpa smeća. Ja sam slušao takve oduševljene komentare za svake windowse, od 3.11 naovamo (osim za Millenium koji su baš, ono, totalni promašaj), a svi su bili davani neposredno nakon instaliranja i početka rada. Nakon godinu dana korištenja - pedala...

To svakako. Kad god pričam o performansa Windowsa, mislim u relaciji s drugim verzijama Windowsa.

No izgleda da su u 8-ici počistili dosta legacy stvari, ali ostavili su registry što znači da će osmica kad-tad usporit i vapit za instalacijom, ali će joj trebat duže nego sedmici
10.09.2012 | 18:23
Tragično je što se starac s preko 10 godina (WIN XP) još drži i podržan je u dosta programa.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.09.2012 | 16:20
Pročitah u zadnjem broju časopisa BUG da je njemački lanac trgovina METRO AG tražila od Microsofta da prestane koristiti naziv Metro, te da je Microsoft nakon pregovora promjenio naziv u ModernUI

Anketa pak provedena na njihovim stranicama pokazala je da je tek manji postotak glasača oko 15% zainteresiran za windows 8 dok je čak 67% nezainteresirano (2047 glasova ukupno). Nije mjerodavno, ali je zanimljivo.

@drlovric pitaš me zašto bih se vraćao na sučelje staro 15 godina? Pa razlog je vrlo jednostavan, kao prvo za sad je malo aplikacija prilagođeno Metrou, a s druge strane Metro je prilagođen korištenju na uređajima sa dodirnim ekranom. Treće, stvar navike.

Protupitanje: koliko je staro sučelje MAC OS X? Launcher je ugrađen koji sliči springboardu iPhonea, no OS X se ne boota u njega i ostavljeno ti je na volju želiš li ga koristiti ili ne. Da je Microsoft za desktop računala napravio sličan izbor bilo bi puno bolje nego da se moraju kupovati dodaci koji poput ovog RetroUI koji će korisniku omogućiti da sam bira što želi.
  • mileni
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 18:40
Win8 je bolesno brza. Problema sa registryem nemam jos od win2k sp3. Vrlo lako se isti odrzava.
No zanimljivo je da ce MS morati nekako oduljiti boot time win osmice. Naime isti se prebrzo dizu, pa cesto ne mozes ni uci u bios. Na mojoj PC konfiguraciji dizu se za cak 9sec (stopao uredno i u vise navrata), iako imam instalirano dosta toga na njima.

No nece im ni to pomoci. Metro me ubija u pojam. Kao i cinjenica da su ocito radjeni za touch ekrane. Druzim se vec par mjeseci sa osmicom i koristit cu istu zato sto moram (visual studio 2012), no privatno ju ne mislim koristiti. Osim ako ne predjem na touch ekrane. A prezirem touch ekrane
11.09.2012 | 19:28
mileni kaže:
Win8 je bolesno brza. Problema sa registryem nemam jos od win2k sp3. Vrlo lako se isti odrzava.

Vrlo lakonska tvrdnja. To je jedino u vezi toga što je "vrlo lako".

Ne da mi se na Apple orijentiranom forumu zapodijevati diskusiju o tome, ali možemo nastaviti na PM, ako želiš.

No zanimljivo je da ce MS morati nekako oduljiti boot time win osmice. Naime isti se prebrzo dizu, pa cesto ne mozes ni uci u bios.

I o ovom možemo nastaviti na PM.
  • mileni
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 19:32
Prvi dio je nevazan, naravno da to ovisi od osobe do osobe, pa nema smisla ni raspravljati
Za drugi dio ako si zainteresiran slobodno se javi
  • User
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 21:54
Bootanje Windowsa slijedi nakon BIOS inicijalizacije. Kad bi i nepotrebno produžili boot Windowsa, inicijalizacija BIOS-a bi opet prošla jednako brzo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 31 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, iAnte, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (905)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO